Šta je novo?

AmigaOS 4.0 Reboot

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Pa sta reci nego prebrzo :p .Secam se da je davno bilo komentara oko brzine bootanja amiga os3.9 na a1200.Vrh je bio na nekoj nabudzenoj a1200 s ppc blizardom i onim ultra brzim ide kontrolerima na clock portu.Nakon par restarta zarad blizkicka i patcheva za kickstart amiga je bila spremana za rad za manje od 5 sekundi nakon svakog reseta.Jednostavno sve sto se ucitava je sitno pa se brzo odradi.Secam se da sam u startupu imao gomilu dzidzbidza koje su se startovale i pravile pauze od po 2-3 sekunde zarad prikaza neke slike (ili kombinacije slike i jednostavne animacije) preko skripti pa se opet boot zavrsavao za max 15 sekundi.Doduse mora se priznati da i amiga dosta stvari odradi u pozadini (multitasking jos od bootstrapa ?!?)

Treba videti kako radi MorphOS na PPC Mac-u. AmigaOS KONZA :) Moram da naštampam jednu majcu sa BOING lopticom i ovim natpisom :).

Treba videti kako radi MorphOS na PPC Mac-u. AmigaOS KONZA :) Moram da naštampam jednu majcu sa BOING lopticom i ovim natpisom :).

posalji mi pripremu na email i adresu i dobices za dz majicu ! ;)

Eeeeeeeeeeeee cek mal morate da prijavite tezgu,da platite porez,uradite spectrum i atari majce.....

nisam video taj link, pretpostavljam da ti je sporo.

imam CF i kod mene se OS4 classic relativno sporo butuje. verovatno je mnogo brze na A1
moglo bi da se ubrza ako se izbace nepotrebni reboot-evi zbog setpatch-eva i slicno.
ali meni bas i ne smeta toliko.

nisam video taj link, pretpostavljam da ti je sporo.

imam CF i kod mene se OS4 classic relativno sporo butuje. verovatno je mnogo brze na A1
moglo bi da se ubrza ako se izbace nepotrebni reboot-evi zbog setpatch-eva i slicno.
ali meni bas i ne smeta toliko.

sta sporo ??

pa na onom linku se Amiga OS 4.0 podigne za 2 sekunde! :D :D

btw sam sam naleteo na:

"AmigaOS 4.1 developers based the new Workbench GUI upon cairo libraries. This means that this operating system has actually a complete vector based GUI, and due to its internal implements 3D hardware accelerated Porter-Duff composition engine can perform effects like instant zooming of entire GUI screen."

nesto sto bi ostali tek trebali da dobiju :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Cairo_(graphics)

e ***, kolko znam 4.1 ne postoji za classic Amige..
tja, valjda ce jednog dana da proradi onaj macmini hack kako valja.

Ala su ti bila vremena kad sam ganjao Amigu 1200 a ne sad ove kante od PC.

evo ga jedan sjajna video klip: Amiga OS 4 vs Linux

[YOUTUBE]0_1PjOEFPTk[/YOUTUBE]

koliko znaci optimizacija koda - mislim da ovo nikada ranije nije ovako lepo i jasno predstavljeno :)

isti hardware - Amiga radi neuporedivo brze/bolje sa videom od Debiana (kao da je na Debianu koristio najgori moguci movie player :d)!

Poslednja izmena:
Jos i da je Amiga OS4.0 tako sjajan OS kao Debian :D

Zanimljivo poredjenje ali totalno besmisleno, AOS4 na A1 i Debian PPC port na A1...

Sta reci optimizacija koda................pa lako je ako ce os da radi samo na jednoj vrsti hardverskog setupa.S druge strane taj deboan linux je samo "nateran" da radi na a1 ,cisto sumnjam da se neko nesto preterano trudio da sve prilagodi i optimizuje A1 hardveru.Takodj taj isti debian pppc distro radi na jos dosta drugih ppc masina sto ce za os4 vec teze ici......mozda neki mac mini
Inace poprilicno star video ,cak sam cini mi se video ovakvo poredjenje na samantha ploci.

Poslednja izmena:
Amiga OS 4 radi i na MacMini masinama...

ne razumem vas uopste o cemu pricate! Debian se kompajlira za PPC i to je to (isto kao i Amiga OS). nema neke preterane filozofije; i Amiga OS radi daleko bolje od Debiana na istom hardwareu.

OS 4 za sada moze da se butuje na macmini,postoji hack za to...
Samo kompajliranje za PPC ne mora da znaci da je to isto kao i amiga os.Amiga os se kompajlira za odredjen hardverski sklop pa imamo verzije za amiga one ,sam ploce i clasic amige s ppc karticama,mozda ima jos neka verzija ali nebitno za razgovor.Ta debian ppc instalacija je native sto ce reci ista za sve ppc masine.Razlika je samo u instaleru(loaderu) kojim ce se pokrenuti instalacija na ciljnoj masini.Sve ovo nije isto kao kada bi se skinuo sors od svih aplikacija koje idu uz tu debian distribuciju i da se optimizuje samo za na primer amiga one masine ili sam440 plocu.Ovim bi se nacinom mogli izbaciti nepotrebni moduli iz linux kernela npr ,svi moduli maksimalno bili prilagodjeni samo hardveru koji je u toj masini a to je upravo ono sto se desava u amiga os 4 npr.
Jednostavno amiga nikada nije bila samo softver(operativni sistem) vec i hardwer odnosno jedana skoro savrsena kohezija.Mada danasnji vlasnici amige pokusavaju da proguraju ideju da je amiga ipak samo softver..........

Malo je glupo porediti jedan arhaican OS, prema Debian-u. Mogu da se kladim da taj AmigaOS ne pokrece ni petinu servisa koje nudi Debian. Moguce je da toliko optimizujes Linux, ali se onda postavlja pitanje poente svega toga... Uostalom, samo pogledaj sta se sve pali sa jednim operativnim sistemom (vecina distribucija nudi verbose sistem startovanja, pa je moguce i videti sve servise)

ne govorim o vremenu potrebnom za bootovanje vec o video playbacku...

@ beagle
Koliko je AmigaOS4 ili 4.1 arhaican nebih mogao da ulazim u raspravu posto nisam koristio iste niti i imam na cemu,mada sumnjam da ista fali od bitnih servisa kao i na debianu.
@kovacm
pa bas se zato na delu pokazuje optimizacija os-a za malu varijaciju u hardveru,znaci maksimalno prilagodjeno.Mali kod ,kratke biblioteke po cemu je amiga i ranije bila poznata,zatim dolazi do izrazaja mala glad za ram memorijom.Jednostavno mora da leti.Kada bi amiga os izlazio na fazon npr debiana da moze da radi na svim ppc masinam 80% sam siguran da bi se slicno ponasao.

Naime pod uae ili winuae emulatorom na svim testovima emulator ubija u pojam brzinom.Ali samo na testovima u realnom radu sam vise puta primecivao neke stvari koje a1200 s 030 i 16mb rama brze odradjuje.

Mada nebitno moj PC za 5 sekundi nemoze da prodje kroz bios post a gde je jos vreme za boot.Amiga 1200 mi se nakon restarta bootala za oko 15 sec sa svim dzidzabidzama koje sam ubacivao u startup sequence bilo os 3.1 ili 3.9

Nazad
Vrh Dno