Šta je novo?

Amiga - pokretanje video fajlova

majsta

Slavan
Učlanjen(a)
10.11.2006
Poena
320
Kako ovih dana repariram jednu A600 odlucio sam da ispitam njene krajnje granice i na krju opet sebi postavio pitanje pa zasto nam trebaju svi ovi gigaherci i gigabajti??? kakve su mogucnosti masine od 7.09Mhz sa 1 mega rama. Kad bi bilo kome rekli da ste sa ovom konfiguracijom pokretali video materijale ili cak pogledali kompletan film rekao bi da ste ludi...Juce sam se malo igrao pokusavajuci da na osnovnoj verziji A600 pokrenem video fajlove i rezultati su odlicni, mada bi se moglo i mnogo bolje uraditi ali trenutno nemam vremena za to. Snimak je napravljen koristenjem Panasonic SDR-H20 kamere sa hard diskom ali se ipak ne vidi ona topina boja koju ima HAM mod. Ipak recite nekom da je moguce pokrenuti video fajl ove duzine na 7.09Mhz i 1 mega rama pa cete cuti odgovor, a onda mu pokazite ovaj snimak :p
Dakle standardna Amiga 600 i Commodore 1084S monitor

Ja sam impresioniran majsta, sta bi sa tvojim projektom to jest akceleratorom ?

hehe ovo nije tema o tome :) al radi se radi se :) U evo moje stote poruke :p

Ja kad sam ljudima pustao na A600 sa 1MB chip memorije na MC 68000 Motoroli, 3 stvari od 2Unlimited-a koje su stajale na 2 DD diskete oni nisu verovali. Na PC su postojali samo moduli. Mp3 nije bio ni u najavi tada.

[YOUTUBE]6dh0VYkUoLA[/YOUTUBE]

[YOUTUBE]bsfZwYpfGFk[/YOUTUBE]

Poslednja izmena:
Ovo je masina bila za to vreme, nema dileme nikakve.

Ne koristim nikakav uredjaj u pitanju je "gola" Amiga 600 sa 7.09Mhz i 1 mega rama. Sve se vidi na snimku i vidi se da na tom stolu nema nista osim A600 tako da... Danas su mi dolazili ljudi kuci da vide ovo i nisu mogli vjerovati... Niko ni rijec nije progovorio, a onda sam spojio A600 cinc kablovima na 109cm LG plazmu i onda je tek usljedio sok :) Poenta price je da masina iz 1991 koja nije bila ni blizu nekim Amiga modelima i licno mislim da je promasen model i jedan od razloga propadanja Amige pokrece video na ovaj nacin i ovako kvalitetno. O cemu ovdje govoriti sem o tome da jednostavno zelim da pokazem svima da nesto ne ide pravim smjerom, da smo nesto preskocili i da velike korporacije namjerno rade to sto rade u cilju prodavanja magle ljudima... Sta ce biti kad ja zavrsim svoj akcelerator pa zamislite ovu istu masinu bar 100 puta brzu sa mnooogo memorije. A ove godine imam u planu poceti jedan projekat kojim imam za cilj dokazati da EDO RAM moze biti brzi od novog DDR-a kako? sta? pricace se ako Bog da... Posto ja istovremeno radim na vise od 5 projekata trenutno nemam vremena da pisem tutorijale za ovo sve ali mozda sutra pronadjem vremena da uradim nesto slicno... Ah da pitam ja kolege sta mislite koliko ima "program" koji pokrece ovaj video i kad sam rekao da je "tezak" 5 kilobajta opet mi niko nije vjerovao haha Sta cujem da neko kaze da je prvi iole kvalitetan video na PC-u pogledao sa Celeronom 300A sta jel to onaj koji se sa plocom AbitBH6 mogao overclockovati na 450Mhz, ma jel to bi 1999 godina. U svijetu racunara mjesec dana razlike u proizvodnji je puno, ovde pricamo o 8 godina mada ja garantujem da se ovaj video moze pokrenuti i na Amiga 1000 koja je jos starija 1985. godina dakle Amiga je mogla nesto sto je u PC svijetu prihvaceno i dostignuto tek 15 godina kasnije i sa mnogo megaherca vise, hm cemu oni uopste sluze ??? Idemo dalje...

Poslednja izmena:
Eeee da... Takođe, šta je sve radila Scala Mulimedia i Real 3d v1.4 na goloj a500...

Nemam rechi. Amiga rulz. Jedini kompjuter koji sam voleo sve ostalo su nijanse :D

Amigu 1000 je koristio Crocket u Miami Vice-u

[YOUTUBE]MqFIjp0AMOU[/YOUTUBE]

Hehe njemu nikad dosta pa tacno cu morati na digitronu da pokrenem jos kvalitetniji video :)

Odose 2 dobra primerka Amige 500 i 600 na limundu. Bukvalno mint stanje. Ja cekam da izleti Amiga 1200 u mint stanju.

@majsta

ajde daj neki tehnicki info: kako si pripremio fajl, koliko je dugacak, koliko ima frejmova... :)

@kovacm Cim danas zavrsim tutorial za instalaciju workbencha sa WinUAE pocecu tutorijal sa objasnjenjima kako sam ovo uradio, nekim primjerima jer mi je cilj da drugi prateci ovaj tutorijal pokusaju nesto slicno, u tehnicke detalje necu pretjerano ulaziti ali cu obezbjediti sve fajlove i programe koji su potrebni da se ovo izvede. Ironija stvari je sto je sve jako jednostavno i citav posao konvertovanja traje veoma brzo ako se prate odredjeni standardi. Sto ce reci da cu omoguciti putem tutorijala da sve ovo isto uradite za 5 minuta posla :) Dakle slico kao kad konvertujete bilo koji video format na win-u u neki drugi, samo je bitna priprema fajla, i da shvatite koliko vasa Amiga u stvari moze, a svaki sljedeci video fajl pravite prema onom koji se najbolje pokazao na vasem racunaru. Ostaje problem zvuka koji ni meni jos nije u potpunosti jasan i moracu da poradim na tome jer nisam zadovoljan postignutim, ali rezultate toga cu da objavim...

Poslednja izmena od urednika:
pa i Atari ST moze da pusti video ako koristis obican, ne kompresovani, FLM. pitanje je samo koliko ce stati u 1MBrama frajmova :D

ST mislim da moze da dekomprimuje i lz77 video stream ako se ne varam, nazalost Ray koji je radio ne ovome ugasio je sajt.

recimo stock Falcon sa MC68030/16MHz moze da pusta Radius Cinepak 320x200...

...

ajde napisi koji si format koristio, rezoluciju, kompresiju (?), audio format... a ja cu kad dodjem kuci konvertovati nesto u FLM i pustiti na STu.

Poslednja izmena:
Ovde je bitnije od tih 1 MB chip rama brzina protoka izmedju CF kartice do IDE kontrolera pa dalje. Rezolucija je 320X216 15 bitni RGB(555) konvertovan u HV ili HAM VIDEO. Audio je 8 bitni stereo wav oko 28 KHz-a.

sad sam malo procesljao google na "amiga ham video" - nekomprimovan stream: 320x200x4 bita = 32KB x 25FPS = 800KB/s

verujem da Amigin IDE port ima bar 2MB/s tako da ne vidim u cemu je problem :) najverovatnije je impresivno za nekog ko nema Amigu.

http://www.amiga.org/forums/showthread.php?t=50271

Da o tome pricam mada u nekoj teoriji moguce je pogurati i HAM8 mada ja nisam testirao brzinu protoka sa CF kartice koju imam, juce sam uspio nabaviti jos brzu tako da bi mogla situacija jos da se popravi. U principu HAM kaze da na svaki piksel dolazi 6 bita, od tih 6 bita 4 bita sluze za kombinovanje boja od ponudjene palete od 16 boja, a ona 2 preostala bita sluze za regulaciju odnosno koja ce boja biti prikazana na tom pikselu, a koja ne. U principu koliko se sjecam moguce je izvuci 4096 boja. Mene ovde vise brine zvuk kojim nisam bas zadovoljan i za sad nemam ideju kako da to rjesim jer iste rezultate dobijem kad korisim bilo mono ili stereo. Moracu da vidim da nije do ogranicenja frekvencija ali za to moram pregledati originalnu dokumentaciju. A to da je impresivno ja imam Amigu i ne samo da je impresivno :)

A1200 je gurala i dosta ozbiljnije rezolucije videa od 320x200, doduše samo ako je .iff u pitanju.

Ma nema sta, amiga je bila i ostala cudo od masine. Kamo srece da se povampiri. Pa da pokaze i PC-u i MAC-u ko je tata

Kovac brzina ide porta kod amige 600/1200 zavisi od previse faktora pa je s nekim diskovim radila fenomenalno dok je s nekim pak jadno. Kakava je stvar s CF karticama nisam bas proucavao ali tih 2mb je bilo ostvarivo na a1200 s nekom turbo karticom jer se transfer popravlja s jacim procesorom buduci da je kod ide procesorski zavisan. Koliko se secam najbolji rezultati kod ide transfera su ostvareni s 030 procesorima.

majsta mislim da se amiga udavi u ukupnom memorijskom transferu ide(cpu) i posle se za prioritet bijju prikaz slike i zvuk gde zvuk gubi zbog nizeg prioriteta a sve se desava u chip ramu kome pristupa i cpu i custom cipovi. Mozda bi pomoglo da ima nesto fast rama ,ali to je samo mozda.

Ma znam ja da bi pomoglo ali ja prosto ne zelim da dodajem nista :) Hocu od ove osnovne verzije da izvucem maksimum i znam da cu uspjeti. Testirao sam ja ove CF kartice ali sam zaboravio brzinu protoka, ali koliko se sjecam da sam sa jednom postizao bas zavidne rezultate al sad koliko pojma nemam, znam samo da sam se iznenadio kad sam je uporedio sa ostalima. Istestiracu ovih dana pa javim. Mada i prije testiranja kad se sagleda sve mislim da ima vise nego dovoljno. Ono sto mene interesuje sad da isti video pokrenem preko PCMCIA CF adaptera pa da vidim razliku.

Hm na tako goloj masini mozda da probas i da je prebacis u ntsc mod mozda onih 0,07MHz (7,09vs7,16 mhz) bude dovoljan powerup da isteras zvuk kako lici

Sećam se da je stock A1200 sa 2.5" 40GB HDD tukla 350 KB/s.. :) Sa 3.5 HDD i Blizzardom 020/28 sam prebacivao 1 MB. Sa 030/50 koji sam nabavio kasnije nisam probao.

^

interesantno. dakle sve se svodi na brzinu externe memorije. video je ne komprimovan i prirpemljen za ekran :)

DMA na STu iz 1985. ima max. oko 2MB/s. Posto nemam UltraSatan CF adapter za DMA port probao sam sa diskete > RAM i video ide punih 25fps sto nije nista cudno.
probacu danas jos sa LAN karticom ali tu je brzina ogranicena na 150KB/s tako da verujem da ce ici oko 5-6 FPSa pa cu i napraviti neki video ;)

EDIT: sad sam izracunao: sat i po vremena nekomprimovanog video materijala u ST rezoluciji bi bio oko 4GB - taman da se smesti ceo film na DVD ali u ST rezoluciji :D
a CyberPaint iliti Aegis Animator su mogli da rade 25fps realtime Delta kompresiju 1986. na Amigi ili STu.

Poslednja izmena:
Sećam se da je stock A1200 sa 2.5" 40GB HDD tukla 350 KB/s.. :) Sa 3.5 HDD i Blizzardom 020/28 sam prebacivao 1 MB. Sa 030/50 koji sam nabavio kasnije nisam probao.

Onda ti je hdd bio jako spor...
a600 "tuče" 500-600kb/s, stock a1200 oko 1400, 020/28 je oko 2000 kb/s, a sa blizardom 030/50 se dostiže 3500 kb/s

Možda smo testirali u različitim programima? Ne sećam se više koji je test bio.

A možda je fora što je su hardovi bili iz tog vremena, dakle 1992-3.

Vrh Dno