Šta je novo?

Amiga OS4 classic

orange47

Slavan
Učlanjen(a)
25.12.2007
Poena
455
ima li ko?

imam ja, samo nemam PPC :)

a ja imam ppc ali nemam os4..
imas 'original'? jel si mozda zainteresovan za 'prodaju'?

Da 'original', i nisam zainteresovan za prodaju, samo i iskljucivo razmena ;)

:)

Btw sta zahteva taj os4 clasic moze na aga ili mora graficka da se ima

Zahteva PPC kartu za pocetak...

i sta josh... ? :)

ja sam nabavio A1200 + 040 + PPC603 sa 64MB. Jel ovo dovoljno za AmigaOS 4? Sta te zanima milane bb u zamenu za OS 4? :)

Lucky bastard! :)

64Mb ti je minimum za OS4 trebace ti vise verovatno.. kazu da radi i sa AGA, ali je mnogo sporo...

pa koliko PPC kartica moze da ima memorije (i koja je to uopste memorija)... kartica je cinimi se Phase5.

jos nisam stigao da probam Amige - moram prvo da ih sklopim ali mogu da kazem da cu imati dosta rezervnih delova, izmedju ostalog i gomilu RAM modula...
kad sve sredim i budem video sta mi je visak javicu ovde - pa ako nekom bude nesto trebalo...

btw koja je varijanta za graficku kartu na Amigi? gde se ona "bode"??

Hm mozda je 64Mb minimum ali buduci da ppc karte imaju dva slota za ram kod nas tesko da ce neko imati vise od 64 posto sam ja slabo vidjao edo ramove od 64 kod nas mahom su bili 32mb.
Orange jesi li ti isprobao os4?Ako jesi daj utiske iz prve ruke.

znaci Bvision se nabode na Blizzarda? Pa gde sve to da stane?? - da li to znaci da onda Amiga mora u drugo kuciste?

i Ovako nisam siguran da li Blizzard moze da stane u originalno kuciste...?!?

pa koliko PPC kartica moze da ima memorije (i koja je to uopste memorija)... kartica je cinimi se Phase5.

jos nisam stigao da probam Amige - moram prvo da ih sklopim ali mogu da kazem da cu imati dosta rezervnih delova, izmedju ostalog i gomilu RAM modula...
kad sve sredim i budem video sta mi je visak javicu ovde - pa ako nekom bude nesto trebalo...

btw koja je varijanta za graficku kartu na Amigi? gde se ona "bode"??

Javi šta ti ostane od delova za amigu ;)
Grafička karta na a1200 može u varijanti: blizzardvision koji se kači na blizzard karticu (logično), ili da uzmeš neki bridge sa pci slotovima tipa g-rex ili mediator pa da kačiš neku voodoo3,4,5. U svakom slučaju skup sport. Proveri ebay...

Moze sve u originalno kuciste, ali moras da skines trapdoor i da podignes malo A1200 na nozice i da napravis ok ladjenje posto ce da ti istopi astal :)

dakle sve sa Bvision kartom ?

ima kuci PDF sa uputstvom kako prepakovati A1200 u Sun serversko dekstop kuciste koje izgleda prelepo i nije veliko! mada ja bih najradije zadrzao Amigu u originalnom kucistu... Falcona isto imam u originalnom kucistu ali nemam nikakvu graficku kartu. mada mislim da bi i ona mogla da se smesti u originalno kuciste... napajanje je naravno externo.

ako bude moglo gledacu i za amigu da narucim PicoPSU ATC napajanje...

EDIT: jel moze neko d ami objasni sta je to RTG na Amigi, tj. kakve su to graficke karte (ne mogu da pronadjem objasnjenje na internetu - svi ih spominju ali niko ne kaze sta je to :))

Poslednja izmena:
ja sam kupio EDO RAM od 128Mb (dvostrana) od Adonay-a ( http://www.guildserver.co.uk/forums/amibay1/viewtopic.php?t=47 ) .
nisam jos instalirao OS4, samo sam iskopirao .iso na HDD,
bppc staje u obicnu a1200, problem je sa bvision (koji izgleda trazi i napajanje na floppy konektoru i extra hladjenje).

e da, taj RAM modul od 128Mb nije lako ubudziti, na jedan slot nece nikako zbog rupica, a kod drugog tastatura pritiska odozgo.

Poslednja izmena:

imam problem: ne mogu da nadjem serijski broj koji se spominje na gornjem link! ;(

Serial Number

Each Blizzard PPC card has a serial number of the form: XYZ-999, the serial number can be decoded has follows:

X = H : No onboard SCSI
X = I : Onboard SCSI

Y = A : 160Mhz PPC
Y = C : 200Mhz PPC
Y = D : 240Mhz PPC

Z = A : 68LC040 @ 25Mhz
Z = B : 68040 @ 25Mhz
Z = H : 68060 @ 50Mhz

da li neko zna gde treba da trazim ovaj broj?!?
btw ne vidim ga ni na fotkama sa onog sajta..

E ovako posto je to bio moj blizard da ti malo olaksam.Ne znam gde mu se gleda serijski broj nisam nikada ni trazio. Poseduje 040(ful proc ne lc verzija) na 25mhz i ppc 603 na 160mhz.SCSI nema mada kada sam instalirao linux scsi cip je nadjen a i na samoj turbo karti se ne vidi da nesto fali sem iglica na scsi portu.Mozda kada bi se nekako uflesovao bios od blizarda sa + oznakom posto ove e varijante zvanicno nisu imale scsi i dodatno da se zalemi scsi kabl na karti.
Znaci da ti bude lakse ovo je e model kartice.

Kod ove karte sto je kod kovaca slotovi su pod uglom u odnosu na karticu V masina ne znam da li je kod svih tako.

Ja sam u startu na moju amigu kada sam ubacio ppc kartu doveo napajanje i preko flopi konektora.

Poslednja izmena:
meni radi bppc (160Mhz, '040) sa obicnim A500 napajanjem, bez dodatnog na flopi konektoru (ali i bez bvision)
malo sam se zezao ovih dana sa OS4 instalacijom. mali problem je sto nemam cdrom na A1200 (ili bilo kojoj drugoj Amigi); pa sam cackao oko Assign-ova, editovao one silne startup-sequence na cd-u (iskopiranom na hdd). uspeo sam 'boot without startup-sequence'
medjutim, nakon nastavljanja instalacije dobijem gresku, nesto kao
'..blabla.. interface ..blabla.. iffparse.library..'
a nakon toga nesto u vezi asl.library i icon.library..
sumnjiv mi je taj OS4 koji imam..
inace ima super fora u novom CLI-u, sa TAB se kompletira naredba kao u Linux-u! :)
early startup menu je malo doteran, pokazuje Mhz, a i Mb RAM-a (ako se dobro secam)
ima i opcija PAL/NTSC doublescan koje 1084 ne moze da prikaze.

Poslednja izmena:
evo upravo sam 'instalirao' OS4 (iskopirao ceo direktorijum sa cdroma) i radi super
jedino se flopi drajv ne vidi nigde uopste (ni u early startup meniju), verovatno nema dovoljno struje.

dosta je sporo (AGA) jer dok se prozori pomeraju iscrtava se njihova sadrzina.
probao sam par starih 68k programa: CED, DiskMaster2 i rade bez problema, jedino AmiTcp ne radi, ali izgleda da vec ima ugradjen neki TCP/IP (to nisam jos cackao).
sve je lepo nasminkano, kao recimo winXP. primetio sam da su komande tipa dir izuzetno brze u odnosu na OS3.9
interesantno je da postoji srpska tastatura u 3 varijante: engleska, nemacka i valjda US..
inace u startu sam OS pojede izmedju 20 i 30Mb RAM-a.

ipak, nije to to bez 'prave' graficke..

Pa normalno da nije ali bar mozes da vidis kako izgleda a sudeci i po gabaritima koje zauzme u ramu verovatno ni brzi ide kontroler ne bi bio smetnja ili jos bolje neki scsi.
Sama graficka je ionako pozeljna jos od bar 98 godine.Same komande su verovatno brze zbog native ppc koda.

Nazad
Vrh Dno