Šta je novo?

Amiga - memorije i turbo kartice

rpm

Slavan
Učlanjen(a)
11.09.2007
Poena
320
najjacu turbo karticu za 1200tku sam video sa 8mb, ali su se mogli naci modeli sa jos nekom memorijom pored fast ram-a... ne secam se tacno kakvim. imao sam amigu 4000/030 i moglo je max 8 mb po slotu, ukupno 4 slotova. jedini problem je sto su slotovi bili blago zakosheni pa je dolazila u obzir samo jednostrana memorija (teze za naci u tadasnje vreme), a za jace procesore sam vidjao da se u nekadasnjem ACZ prodavala 4000 sa 256mb. Tada nije ni bilo modula vecih od 64mb.
a sto se tice 32 bita kod amiga 1200 me je uvek zbunjivalo sto u workbenchu pored svakog procesa (nesto kao u windows task manageru) pise real fast ram, dok na 4000/030 pise real 32 bit. sistemi su podjednako instalirani na obe masine Workbench 3.1

Mene je u stvari zainteresovao ovaj topic, da li je do sada neko uspeo da od cd32 napravi 1200 i ako jeste kakvi su mu utisci.

A ne greska to sto si ti video moze jedino da bude turbo kartica sa zalemljenim ramom ili kartica za prosirenje ram na a1200.U pocetku su turbo kartice dolazile sa zalemljenim ram cipovima pa koliko proizvodjaca proceni da je dovoljno.Kasnije dolaze na red karte sa mem slotovima cesto nestandardnog tipa da bi i memoriju morao da kupis od njih.Na srecu dolaze blizard karte sa sim slotovima gde ide standardna PC memorija ali nazalost sa samo jednim ili dva sim slota sto je ponekad (pogotovo kod nas posto nismo mogli naci simove velikog kapaciteta)bilo nedovoljno za postizanje zeljene kolicine memorije.Znaci da razjasnimo limit oko kolicine memorije na turbo kartama za a1200 nije postojao teorijski vec smo mahom bili ogranicavani fizicki od strane proizvodjaca istih.

@rpm: Za A4000 gresis, moglo je maksimalno 4x4MB u maticnu. 256MB je moglo ili na Fastlane ili na CyberStorm (npr)

Poslednja izmena:
moze biti onda da gresim, davno sam probao i sad koliko se secam ubadao sam module od po 16mb... znam da mi ih je ocitavao koliko je maksimalno mogao da primi... onda je verovatno bilo 4 umesto 8

Gde bi meni bio kraj da mogu da zabodem vise memorije u A4K :)

moze biti onda da gresim, davno sam probao i sad koliko se secam ubadao sam module od po 16mb... znam da mi ih je ocitavao koliko je maksimalno mogao da primi... onda je verovatno bilo 4 umesto 8

prijatelju, bez uvrede, ali sve ti se to pomešalo... svašta si ovde u par dana napisao što nije tačno... u a4000 su bila 4 podnožja za simmove, a maksimalna količina memorije koju je mogla da prepozna je 16mb, stavio ti simmove od 16, 32 64 ili 128 mb

Eto ti sada, A4000 do revizije D je imala PET podnozja sa simmove ;) i to 4 za FAST i 1 za CHIP, D je shugava CR (cost reduced) i ima zalemljen CHIP RAM na maticnu plocu...

RAM sockets: 4 x 72pin SIMM slots (A4000-CR only, 2MB Chip is surface mounted)
5 x 72pin SIMM slots (one slot is reserved for Chip RAM)

http://amiga.resource.cx/photos/a4000

Poslednja izmena:
priznajem da sam malo pobrkao loncice ali nisam napisao da mi je svaki modul ocitavao kao 4, sto sam ja kasnije zaboravio i pomislio da ih je kontao kao 8mb max
pokusavao sam da se setim celokupnog rada od pre 10 godina i nasao sam svoje zapise sta je sve zabadano. imao sam 4x4 2x8 i 2x16 mb... svaki mi je video kao 4 tj ukupno 16mb fasta. taj slot za chip memoriju nije nista prepoznavao kao vise od 2.

...imao sam reviziju B ploce.

Poslednja izmena:
Eto ti sada, A4000 do revizije D je imala PET podnozja sa simmove ;) i to 4 za FAST i 1 za CHIP, D je shugava CR (cost reduced) i ima zalemljen CHIP RAM na maticnu plocu...

Da, zaboravio sam da napišem "za fast ram". Hvala na ispravci. Inače za chip ram je morao biti dvostrani simm da bi bilo 2mb. U nedostatku 2mb simm modula, poslužio bi i dvostrani od 8mb.

Gde bi meni bio kraj da mogu da zabodem vise memorije u A4K :)

Max koji sam ja imao u a1200 sa ppc je bio u jednom trenutku 2x32mb edoram ali je drugi od 32 brzo otisao bogu na ispovest.Inace trajno je radilo 32+16 mada u sustini posle 32mb nisam dalje video razliku mozda da je ppc imala dual chanel.........

jel postoji neka kartica, dodatak ili nesto slicno da se ubode sd ram?

Ne

mozda bi i mogao nesto da uhakujes sa data i adres pinovima ali je problem nivo napajanja ali dans najbolje posetis neki otpad da nabavis sim i edo ram

ima za F030 - CT63 turbo kartica radi sa 133MHz SDRAMom i ima 68060 koja je OC na 90MHz a neki primerci rade i na celih 100MHz sto je ja mislim najbrzi 060 system na planeti :D

ako sve bude kako treba, mislim da cu imati na prodaju edo memorije za Amigu, 20tak komada! javicu kad budem imao vise informacija... :)

Amiga koristi FPM ram dok EDO korektno radi samo u nekim turbo karticama ...

Meni je poznato da edo ram radi samo na novijim blizard kartama sa 040 (za nju bas i nisam siguran) sa 060 i svim Blizardima PPC znam da rade.Za ostale kartice mahom obicne sim memorije.

Secam se da sam dodatni 4MB SIMM platio 340DEM &^@&@%&!!! :(

Nazad
Vrh Dno