Šta je novo?

Amiga - kompatibilnost

kovacm

Čuven
Učlanjen(a)
28.01.2005
Poena
870
Hi,

interesuje me koliko je koja Amiga kompatibilna sa A500 sto se tice igara?

tj. da li Amiga 500+ moze na keca da pokrene sve igre sa A500?
da li Amiga 600 moze da pokrene sve igre sa A500?

i na kraju: da li A1200 moze da pokrene, bolje: kako i koliko igara sa A500?

(najvise me interesuje stanje za A600 :))

Nije ti to crni Atari,sve ce da ti radi,nista se ne brini :)

Koliko ja znam, sve pokreću sve, osim normalno AGA igre .... to je za A1200 i A4000 ...

Pa nije bas 100 % kompatibilno ali vecina igara radi na svim platformama.

Kao reper se obicno uzimala A 500 sa Kick Startom 1.2 ili 1.3
Znam sigurno da neke igre nisu radile A 500+ i A 600 ali bilo je davno pa se ne secam koje su.

U svakom slucaju da ponovim vecina tj. 99% radi na svim amigama

Problem sa A600 možeš imati kod nekih starijih igara kojima ne odgovara kickstart 2.x (npr. speedball 2 mi pada na pamet), ili koje zahtevaju dodatni ram - baš tih 512kb slow fast ram-a na tačno toj i toj adresi kao kod A500 (nije štamparska greška, zaista je slow fast :) ). Naravno imaćeš problema i sa onim igrama (ko je rekao flight simulatori) koje koriste numpad na tastaturi jer kao što znaš A600 dotični nema. Ako imaš više od 1mb onda na A600/A1200 možeš pomoću nekih programa (relokick, skick, ...) da 'emuliraš' A500 sa kick 1.3 što je praktično etalon za non aga igre.

Poslednja izmena:
Ko sto kaze marty najrelevantnija je amiga500 s kick 1.2 i 1.3 . Kod a600 fali i numericki deo tastature tako da je to fizicki nedostatak dok bi se sa softverske strane moglo resiti nekim kickswitcherom koji bi preklapao izmedju roma 1.3 i 2.x verzije. Nazalost ugradjeni ide nece raditi pod 1.3 sem ako ne nabavis posebnu verziju 1.3 roma koja ima ubacen scasi device. Sto se tice a1200 kod nje je jos i najgora situacija tako da je procenat igara koje rade negde 80-85% s zongliranjem iskljucivanja kesa na cpu 020 i slicne egzibicije.
Meni na a1200 obicno nisu htele da rade igre koje sam najvise i obozavao :( sta cete maler.
BTW s whd load se poprilicno popravlja procenat igara koje ce da rade jer im je verovatno loader za ucitavnaje s diskete pravio problem s kompatibilnoscu.

^

dakle ista situacija kao i sa Atarijem :D

pitam jer mi treba jedna Amiga da stavim u nju USB Floppy sa svim Amiga igrama pa sam mislio da uzmem A600 zato sto je najkompaktnija.

hvala na odgovorima. :wave:

Evo moje iskustvo sa a600 od pre puno godina..

Od znacajnijih stvari koje sam probao nisu radili: utopia, speedball2, theatre of war, stormmaster nisam mogao da igram jer nema numericke, ostatak (a mnogo ih je igrano) su radile ok, (npr the settlers vidno brze nego na a500)..

brze nego na A500?

sta A600 ima vise od A500? Agnus koji moze da adresira vise chip RAMa i ECS?

ipak se onda necu zezati sa A600, u ovu moju A500 cu staviti Floppy emulator - jel neko zainteresovan za kupovinu? narucivacu ga sledeceg meseca pa ako jos nekome treba neka mi se javi!

http://hxc2001.free.fr/floppy_drive_emulator/

Cek to narucujes onaj sto se vezuje usb kablom na pc racunar pa pc radi kao flopy server za retro racunare?
Koja je cena ako je taj uredjaj u pitanju?
Mada se ja pripremam da pravim onaj sd flopy emulator..............

ne, mislio sam na SD Flopy emulator, ne USB.

sad gledam, cene je oko 100e. ... malo mnogo ... :)

Kompatibilnost igara koje te interesuju otprilike možeš proveriti na emulatoru... Kako se koja igra ponaša na kick1.3-2.0, 512k-1024k chip ram... itd... Neke verzije su bile loše krekovane, pa nisu radile na određenim konfiguracijama, itd itd...
ecs - ocs razliku sam primetio samo na nekim demo diskovima, pošto je ecs chipset uveo neke registre, long blit, prikaz sprajtova van bitmap grafike, pa su loše pisani demoi malo "brljavili"...
Za a600 imaš relokick na disketi koji učitava kick 1.3

ecs - ocs razliku sam primetio samo na nekim demo diskovima, pošto je ecs chipset uveo neke registre, long blit, prikaz sprajtova van bitmap grafike, pa su loše pisani demoi malo "brljavili"...
Za a600 imaš relokick na disketi koji učitava kick 1.3

Ja sam na A600 koristio i 1.2 i 1.3 kick. Neke igre su radile koje su samo pisane za OCS chipset. Mali broj je brljavio i sa ovim ucitanim kickom iako su pisane za OCS Amige.

jel imate ideju odakle, tj sa kod torrenta, bi bilo najbolje da skinem kompletnu kolekciju ADF fajlova za Amigu (mislim na igre)?

Trazi "amiga tosec game base" pripremi se na vise GB downloada mada ima svacega unutra i vec spremnih whd load igara :)

nasao sam Amiga Gamebase 1.6 :) 6GB ... skida se

tosec je super ali ne znam odakle da ga skinem. na pleasuredome su mi zalepili leacher :/

Tude
The Ultimate Degrader/Enhancer (Amiga program for backwards compatibility)
Koristio sam brdo programa za degradaciju, obzirom da sam bio opsednut demoima, introima itd, a neki od njih su zahtevali specificne kicks. 1.2 ili sta vec, npr manje rama. Tako sam uspeo da pokrenem brdo tesko pokretljivih demoa na amigi 1200 a koji su tesko raidli i na amigi 500 1.3. Zahtevalo je dosta eksperimentisanja, mnogo restarta, jer se sve odvija preko switcheva, tipa ucitaj ks 1.2 1.3 m 0.5 mb fast rama, ili slow, aga ili.. itd. kada nadjem dobitnu kombinaciju, zapisem switcheve na diskete, i cao :)
vrhunski programcic, ko se nije susretao sa njim, obavezan je (pritom je reizdentan, i ostaje u memoriji prilikom restarta.:p

^ Ja nisam imao srece da ima neku od stabilnijih veriziaj doticnog programa vec sam imao neku betu koja je najcesce pravila samo dodatne probleme. Koristio sam neki kick loader ucitas s diskete kick1.3 ili 2.x i sta radi radi.Mada je i ovo znalo da brljavi npr neke igre za 1.3 su radile stvarno sporo ,cak sporije nego na amigi 500. Trenutno mi na pamet pada samo R-Type 2

da ne otvaram novu temu:

da li ugradjeni video chinch (kompozitni?) izlaz na Amigi 1200 treba da da isti signal kao i A520 modulator?? - pitam jer preko ugradjenog chincha nikako ne mogu da dobijem sliku na Commodore 1084s monitoru ali kad stavim A520 adapter preko njega dobijem sliku na pomenutom monitoru.

Amiga600 i 1200 treba da daju kolor kompozitni izlaz na tom cincu znaci isto kao i s a520 modulatora. Sada se nesecam najbolje dali je a1200 imala samo kolorni ili je imala i monohromatski izlaz kao kod a500 modela. A600 imam i ona o\ima samo kolor kompozitni izlaz pored ugradjenog rf modulatora.
Proveri i kakvu sliku daje ta a1200 na RF modulatoru.
A zasto ne povezes amigu RGB kablom s tim monitorom? Tako radi najbolje!

nije mi palo na pamet za RGB kabl. sad cu da progooglam pa cu napraviti kabl.

Da napišem nešto i na ovu temu, mada je već dosta rečeno.
Po mom mišljenju ni sve A500 nisu kompatibilne 100% između sebe, u šta sam se lično uverio.
Davno beše ali se dobro sećam da je bilo igara koje su radile na jednoj A500, a na drugoj ne sa istim kickstartom 1.3
Takođe ima jedan mali broj igara koje traže kickstart 1.2 i(ili) obavezno neproširenu Amigu da bi radile, pa su ljudi ugrađivali prekidače za uključivanje/isključivanje proširenja.
Sa A500+/A600 situacija je još gora jer veliki broj igara nije radio, zbog novog kickstarta.
Ubacivanje 1.3 roma sa diskete je delimično rešavalo stvar jer je on uzimao pola Ram-a, pa su radile samo igre za 512k.
Morala se ili proširiti memorija ili pazariti A1200, gde se stvar vrlo lako sredi relokick disketom, koja sređuje kompatibilnost sa A500 igrama praktično na 100%.

Morala se ili proširiti memorija ili pazariti A1200, gde se stvar vrlo lako sredi relokick disketom, koja sređuje kompatibilnost sa A500 igrama praktično na 100%.

e to mi je bitno!

sa A1200 moze da tera sve A500 igre... dok A500 izmedju sebe imaju problem ;)

Samo jedna mala korekcija.
Kad kažem praktično 100%, mislim na kompatibilnost sa A500 i kickstartom 1.3, koji sam lično isprobao i koji pokriva ako ne 100, ono barem 99.9% svih A500 igara. :)
Jedino što neće raditi je nekoliko baš starih igrica koje zahtevaju isključivo 1.2 kickstart, mada sam negde čitao da postoji i relokick koji butuje 1.2 rom, ali ja ga nisam imao u rukama da probam.
Uglavnom tvoj zaključak je ispravan, A1200 je najbolje rešenje za ovaj problem.
Još kad je opremiš nekom CF karticom umesto harda i memorijskom (ili turbo) karticom, kao što sam ja uradio, onda je to prava pesma.
OS se butuje za 5 sekundi, a floppy takoreći stoji džabe i skuplja prašinu. :)

Poslednja izmena:
Sa Kickstartom 1.3 sve radi, samo za neke prastare stvari je bilo potrebno isključiti dodatnih 512Kb. Bilo je dosta loadera koji su to odrađivali.

Ja govorim o igrama koje ne rade baš zbog kickstarta 1.3, čak i na A500 sa OCS čipsetom. Na novijim A500 sa ECS čipsetom, situacija je još lošija.
U pitanju je nekoliko starih igara, uglavnom EA naslovi kao: Archon, Arctic fox, One on One itd.
Ne samo što su žestoko zaštićene, već zahtevaju kickstart 1.2 (ili 1.1).
Zbog toga je A500 sa 1.2 kickstartom i 1mb rama, bolja opcija po pitanju kompatibilnosti u igrama.
Za sada nisam našao igru za A500 koja ne radi na ovoj kombinaciji, osim onih koje traže 1mb chip rama, ali to već nije standardna A500 1.3, već A500+/A600 ili modifikovana ECS A500, koja sporih 512kb fast rama tretira u celini kao chip memoriju.

Samo jedna mala korekcija.
Kad kažem praktično 100%, mislim na kompatibilnost sa A500 i kickstartom 1.3, koji sam lično isprobao i koji pokriva ako ne 100, ono barem 99.9% svih A500 igara. :)
Jedino što neće raditi je nekoliko baš starih igrica koje zahtevaju isključivo 1.2 kickstart, mada sam negde čitao da postoji i relokick koji butuje 1.2 rom, ali ja ga nisam imao u rukama da probam.
Uglavnom tvoj zaključak je ispravan, A1200 je najbolje rešenje za ovaj problem.
Još kad je opremiš nekom CF karticom umesto harda i memorijskom (ili turbo) karticom, kao što sam ja uradio, onda je to prava pesma.
OS se butuje za 5 sekundi, a floppy takoreći stoji džabe i skuplja prašinu. :)

Ja nazalost nisam bio ovakve srece na a1200 . S relokickom i ucitavanjem kicka 1.3 nisu proradile bas sve igre kao sto Universe navodi a nije tu bilo bas tako starih naslova. Stvar koju treba pomenuti oko te kompatibilnosti nije toliko u samim igrama koliko probleme znaju da prave demoi koji se ucitavaju pre igre tako da treba probati vise varijanti neke igre ili ako se ima znanja da se uklone demoi. Uglavnom demo skoci direktno na rutinu u kisckstart romu ili upise nesto na nekoj adresi ,a kickstart je druge verzije od onog koji je imao programer demoa pa se desi skok na pogresnu adresu ili upis pa nastane haos. Dobro je probati whd load preinstalirane igre kao i program dude za poboljsavanje stanja oko kompatibilnosti. Neko je vec ranije pominjao ovaj program u ovoj temi.
Kod a1200 je dodatni problem i 68020 cpu i njegov kes .....pozeljno iskljuciti oba kesa (program i data)

^

pa jel postoji "disketa"/program za A1200 koja radi sve ovo (podmece kickstart 1.3, iskljucuje kes na 68020...)?

za Falcona postoji Backward: startujes program sa HDDa, podesis parametre: berzija TOSa, cache, MHz, sound... ubacis disketu sa igrom u Floppy i pustis Backward da resetuje Falcona koji je onda mozda kompatibilan sa 70% ST igara.

btw koji je procenat igara koje su pripremeljnje za WHDLoad ? Za atari je mozda samo 200-300 ST igara prepravljeno za harddisk i Falcona...

Postoji disketa s kickstartovima (imam negde dms,adf iste), a kes na procesoru mozes da ugasis tako sto ces resetovati amigu i drzati stisnuta oba tastera na misu. Kada udjes u kickstart options imas tamo opcije da iskljucis kes na procesoru i da degradiras video cip kako bi dosao do ecs ili ocs. Druga opcija je da iskljucis kes u pomocu program sysinfo ili nekim drugim programom.

Vrh Dno