Šta je novo?

Amiga i nostalgija - Mali Revolt

mige

Čuven
Učlanjen(a)
17.09.2005
Poena
690
Moja oprema  
Laptop
MacBook Air M1
Mobilni telefon
iPhone 16e
Pristup internetu
  1. Optički internet
Upravo sam se nakacio na bench forum i vidim da je bilo nekih promena u organizaciji rublika.
Zelim ovom prilikom da iskazem svoj bes i revolt jer se Amiga OS 4 topic nashao u rublici nostalgija. Pa nije taj OS izasao 1985 ili 1991 pa da mu je tu mesto. To je produkt koji je nastao u zadnje 2-3 godine. Nije on pisan da radi na 680x0 masinama pa da to bude opravdanje, vec na sistemima koji svakako nepripadaju da se o njima raspravlja u rublici koja nosiv naziv NOSTALGIJA.
Pa uskoro izlazi nova SAM plocha za Amigu. Znachi mi useri koju istu kupimo o njoj trebamo raspravljati u rublici NOSTALGIJA. Ovim postom apelujem na admine da se ova VELIKA nepravda otkloni i da novi AMIGA OS i novi AMIGA hardware premeste u nove rublike. To je jedan mali gest , ali znachice nama entuzijastima, ljubiteljima i korisnicima novih Amiga.
hvala na razumevanju.

Prvo, mesto tvojoj žalbi je u Benchmark sobi, ne u FAQ-u (kad smo već kod protestvovanja oko mesta postovanja ;) ).

Drugo, kad ostaviš svoj bes (?!) po strani, kaži ti gde bi taj topik stavio? U forum gde se nalaze druge teme o Amigi, ili bi ga stavio u neki od tekućih OS podforuma i to koji? Windows, Linux ili MacOS X?
Dalje, rubrika se ne zove NOSTALGIJA, nego Retro (i to uopšte nije isto). A Amiga spada u retro proizvode, bez obzira što se i dan danas (tj. jednom u x godina) pojavi kao neki naslednik određen model ploče.

BTW, imam utisak kao da se stidiš ostalih diskusija na temu stare Amige, pa si uvređen što se ova tema našla u tom društvu. "Nepravda"? Wtf?

Well... bes je ok rec jer covek voli amigu ko sto ja volim atari (to nije sigurno nije za nas parce hardwarea poput graficke karte ili nekog AMD Athlon procesora).

Inace stvarno ima vise logike drzati sve teme o Amigi na jednom mestu a ne rasipati ih po celom forumu: jedna Amiga tema u OS, pa onda 436 tema o sWinjdows-u :d pa onda opet jedna tema o Amiga OS... bolje je neka sve o Amigi stoji u jednoj rubrici, tamo ce se samo malo mesati sa Atarijem :devil: a kako se ta rubrika zove... neka je zovu kako hoce! ;)

hvala za novu rubriku/forum :wave: !!

edit: mada sada vidim da pise u opisu foruma "Diskusije o hardveru i softveru iz pre-pentium ere" :D :D malo nezgodno formulisano jer stvarno i za Amigu i za Atari danas ima dosta novog hardwarea i softwarea... buduci da aktuelan Atari OS danas ima unix osnovu (ima portavanih gomilu aplikacija ukljucujuci i Apache/MySql/PHP...) ne moze se reci da zaostaje puno za tekucim OS-ima (u sustini ono sto je apple uradio sa MacOS X-om 2000 godine to je Atari uradio 1993 sa MiNT-om...). Dakle to ne bi trebao da bude forum o "hardveru i softveru iz pre-pentium ere"... mislim da bi to stvarno trebalo "redefinisati" :) nekako... kako je sada napisano - jednostavno nije tacno.
...ili bi sve o Amiga OSu trebalo pisati u forumu Software>Operativni Systemi !

Poslednja izmena:
Ma lapsus, ono "iz pre-pentium ere" je trebalo da se odnosi samo na PC, jer je kod njega trebalo povuci vremensku granicu. Nemam ni sam pojma zasto sam taj prvi description tako formulisao (zamor materijala, sta li).

Izgleda da sam ja u navalali besa rec RETRO zamenio sa NOSTALGIJA.
Mada mislim da je realno da se Amiga OS 4.0 nadje u sekciji Software>Operativni Systemi.
:)

Poslednja izmena:
Ne mozemo otvoriti novi podforum na osnovu jednog jedinog topika u kojem se taj OS pominje. Bila je potrebna neka kolicina postova da bi npr. Linux uopste dobio svoje coshe.

Ma i treba skrzo zasebna soba za amiga fanove... De Amiga OS mrtva ccc :D Ja upravo radim GUI sistem za PC koji je isti kao wb 3.1 0 ima da sve aplikacije pravim tako od sad :D

i ja sam jedno vreme lozio da sve sto pravim izgleda kao LCARS menu system :D ...

been there done that, ali je ultra apstraktan :D
wb 3.1 ima da radi, ne lozim se ja za dz... Do kraja nedelje ima barem digitron da napravim :D

Prvo, mesto tvojoj žalbi je u Benchmark sobi, ne u FAQ-u (kad smo već kod protestvovanja oko mesta postovanja ;) ).

Drugo, kad ostaviš svoj bes (?!) po strani, kaži ti gde bi taj topik stavio? U forum gde se nalaze druge teme o Amigi, ili bi ga stavio u neki od tekućih OS podforuma i to koji? Windows, Linux ili MacOS X?
Dalje, rubrika se ne zove NOSTALGIJA, nego Retro (i to uopšte nije isto). A Amiga spada u retro proizvode, bez obzira što se i dan danas (tj. jednom u x godina) pojavi kao neki naslednik određen model ploče.

BTW, imam utisak kao da se stidiš ostalih diskusija na temu stare Amige, pa si uvređen što se ova tema našla u tom društvu. "Nepravda"? Wtf?

Pa, recimo da su stare amige (68k) zaista retro, ali to se definitivno ne moze reci za nove Amiga projekte. Svi oni su zasnovani na novim (novijim) generacijama PPC procesora (za koje sigurno ne mozemo reci da su retro), kao i na modernim resenjima kada je u pitanju arhitektura samih ploca. Dalje, novi Amiga OS 4.0 je sve samo ne retro!

btw. ako/kada se uradi portovanje OS 4.0 na novi PS3 da li ce i tada sve to biti retro?!

Ma njima je sama pomisao na Amigu - Retro.
Mada mi je drago sto u Nemackoj recimo, Amiga i dalje ima svoj zivot. Tamo ima vise Amigista nego ovde u Srbiji ljudi koji poseduju P4 masine.

Rekoh da je Amiga retro proizvod, a ne sve na sta se nalepi stiker "Amiga". Bas kao sto mi ni ove nove gejming PC masine sa Commodore nazivom i logom ne oznacavaju "povratak Commodorea". Bez trzista, bez korisnika, bez dostupnog hardvera i sa sacicom programa pitanje je koliko (kao nekadasnji vatreni amigista) mogu ove projekte entuzijasta da smatram uopste "pravim" nastavkom legendarne amige.

@mige, amigastyle: ma, pusti ih... ljudi danas imaju samo jedan racunar u kuci - atari / amigu - i sa njim / njom :) zavrsavaju sve sto i drugih 100 milona korisnika na PCju...

btw jeste shacica ali sta da se radi... hvala na forumu u svakom slucaju! :wave:

Ma njima je sama pomisao na Amigu - Retro.
Mada mi je drago sto u Nemackoj recimo, Amiga i dalje ima svoj zivot. Tamo ima vise Amigista nego ovde u Srbiji ljudi koji poseduju P4 masine.

Sorry, ali ovo mi je zazvucalo kako kad nas taksista izjavi kako u Nemackoj ulice peru deterdzentom :d Iz kog izvora si izvukao taj podatak?
Bio sam pre par godina na "glavnom" amiga sajmu u Kelnu i ja sam, bas naprotiv, imao sasvim drugaciji utisak - a na sajmu je bila i gomila ljudi iz Holandije i slicno.

Pa sa foruma sirom evrope. Pa pogledaj samo Poljake i Cehe recimo. Oni su prosto ludi za Amigom. Jesi pogledao samo koliko su im jake forum sekcije. Mislim da su Poljaci istancovali vishe igara za Amigu nego sve ostale zemlje zajedno.

Poslednja izmena:
Rekoh da je Amiga retro proizvod, a ne sve na sta se nalepi stiker "Amiga". Bas kao sto mi ni ove nove gejming PC masine sa Commodore nazivom i logom ne oznacavaju "povratak Commodorea". Bez trzista, bez korisnika, bez dostupnog hardvera i sa sacicom programa pitanje je koliko (kao nekadasnji vatreni amigista) mogu ove projekte entuzijasta da smatram uopste "pravim" nastavkom legendarne amige.

Pa, onda je i PC retro! Prvi je napravljen 1981 (Amiga - 1985). Ovo danas su evolutivni potomci prvog IBM-a. Sustinski radi se o istom konceptu, ili veoma slicnom, kao i pre 26 godina, samo sa novim, razvijenijim hw/sw.

Drugo, povratka Commodore-a nema i NIKADA GA NECE BITI! Originalni C= je mrtav i upokojen. Ovi Holandjani su samo VLASNICI BRENDA, i nista vise. Niko od njih nema ni viziju, ni nameru, da dize C= iz pepela. Naprosto, po svetu hoda mnostvo Commodore/Amiga fanova, pa hajde da ih udarimo tamo gde su tanki, na nostalgiju, prodavajuci im svaku glupost za logoom Commodore-a.

Originalna ekipa iz Commodore-a danas bi radila na sasvim drugim stvarima/projektima, jer nikada Commodore nije bio onaj koji je sledio utabanu stazu kojom su prosli mnogi, vec je sam pomerao granice, stvarao standarde i zadavao domace zadatke i glavobolje konkurenciji! Ovaj svet, kada je IT u pitanju, i izgleda ovako jer "Wintel" nema konkurenciju. Cak je i Apple polozio oruzje. Citav svet, od priglupe polupismene sekretarica do onih koji sebe smatraju (ili to i jesu) vrhunskim programerima koristi PC. Pucanstvo nikada nece imati to zadovoljstvo da ukljuci Amigu i pogleda malo dalje izvan zadatih Windows okvira. Obican svet ce se prikloniti i zadovoljiti onim sto mu se servira bez mnogo razmisljanja.

Amiga ostaje nama ostalima...

Poslednja izmena:
Drugo, povratka Commodore-a nema i NIKADA GA NECE BITI! Originalni C= je mrtav i upokojen. Ovi Holandjani su samo VLASNICI BRENDA, i nista vise. Niko od njih nema ni viziju, ni nameru, da dize C= iz pepela. Naprosto, po svetu hoda mnostvo Commodore/Amiga fanova, pa hajde da ih udarimo tamo gde su tanki, na nostalgiju, prodavajuci im svaku glupost za logoom Commodore-a.

ovo mi je malo cudno jer sam siguran da niko od Commodore fanova nece kupiti nista od "novog" Commodorea...

Ovaj svet, kada je IT u pitanju, i izgleda ovako jer "Wintel" nema konkurenciju. Cak je i Apple polozio oruzje. Citav svet, od priglupe polupismene sekretarica do onih koji sebe smatraju (ili to i jesu) vrhunskim programerima koristi PC. Pucanstvo nikada nece imati to zadovoljstvo da ukljuci Amigu i pogleda malo dalje izvan zadatih Windows okvira. Obican svet ce se prikloniti i zadovoljiti onim sto mu se servira bez mnogo razmisljanja.

Amiga ostaje nama ostalima...

cinjenica jeste da je najgora tehnologija od npr. 4 pobedila... kako bilo Atarije ostaje nama ostalima... ;D

a ni Mac nije los... MacOS je recimo svetlosnu godinu ispred Windowsa...
a sto se HW u Macu tice koliko gledam textove Intelov C2D je za nijansu brzi od 5 godina starog IBM G5 procesora na istom taktu... sad ce Power6 da se pojavi. Tako da je Jobsovo obrazlozenje da IBM nema jasan i dobar "roadmap" za procesore u najmanju ruku nelogicno.

Pa, onda je i PC retro! Prvi je napravljen 1981 (Amiga - 1985). Ovo danas su evolutivni potomci prvog IBM-a. Sustinski radi se o istom konceptu, ili veoma slicnom, kao i pre 26 godina, samo sa novim, razvijenijim hw/sw.

Nisi procitao/shvatio ceo post; poenta uopste nije bila u pocetku proizvodnje, nego i kraju, te karakteristikama. Sta uopste karakterise platformu personalnog racunara? Rekao bih da su to specificna hardverska podloga, operativni sistem, programi i baza korisnika odnosno nesto sta bi se moglo nazvati trzistem na kojem se nesto desava. To je bila Amiga nekad. Sve nakon toga se svodi ili na usamljene firme koje ubrzo ili bankrotiraju ili gledaju da je se na neki nacin otarase ili na projekte entuzijasta poput BeBox/BeOS kombinacije. Koliko korisnika ima u masini Boxer, Teron, Pegasos ili Efika ploce? Verovatno manje nego sto ih ima "retro" amiga sa PPC akceleratorima, posto je dobar deo proizvodjaca bankrotirao nakon sto je napravilo hiljadu ili dve primeraka. Danas ako uopste nadjes hardver kao podlogu za AmigaOS, on ili retro amiga ili je nesto novijeg datuma, ali se svejedno vise ne proizvodi. Koliko danas izlazi novih programa? Igara?
Sve to gura ove male i nezastupljene projekte duboko na marginu. Zato se i pitam da li se to sve zbog marginalnosti i rascepkanosti moze uopste nazvati nastavkom one amiga linije, posto je pitanje da li ovo sve uopste zadovoljava sve karakteristike platforme. I ovakvu paznju i zainteresovanost javnosti dobija iskljucivo zbog amiga-nostalgicara, ljudi koji su nostalgicni za onom amiga linijom i scenom. Zbog toga, kada kazem "amiga" i mislim pri tom na na sve amige (u kojima stara amiga zauzima 95% i naknadni projekti maksimum 5%), onda je to za mene retro proizvod.

Originalna ekipa iz Commodore-a danas bi radila na sasvim drugim stvarima/projektima, jer nikada Commodore nije bio onaj koji je sledio utabanu stazu kojom su prosli mnogi, vec je sam pomerao granice, stvarao standarde i zadavao domace zadatke i glavobolje konkurenciji!

Vidis, ja na zalost, vrlo slicnu situaciju vidim u pogledu Amige. Vremena su se promenila, trziste se promenilo. Treba imati enormno mnogo para da bi se zapocelo nesto novo sto ce "pomerati granice, stvarati standarde i zadavati domace zadatke i glavobolje konkurenciji". Prosto zato sto ti sadasnji (polu)napusteni projekti uopste nisu i ne mogu biti konkurencija sadasnjoj wintel platformi (i Apple je to ocigledno priznao direktno, a IBM "poluindirektno"). A da druge strane koristi resurse (i to neretko prilicno matore) iz tog wintel sveta - kompatibilnost sa ATI 7000/8500/9200 ili GF4 MX kartama, periferalima i slicno, posto se dana sve te svari ionako proizvode samo za wintel svet. Tako da mora da se sledi utabana staza i smatram da se Amiga nece nikada dici iz pepela i to je za mene jos jedan razlog da stavim Amigu u "retro" kategoriju. Na zalost, ali to je realnost.
BTW, ovi Holandjani ni ne tvrde da prodaju neki novi Commodore, vec sasvim otvoreno prodaju PC gaming masine. Za to im ne treba posebna vizija i oni su ocigledno sasvim zadovoljni i tim stanjem stvari.

cinjenica jeste da je najgora tehnologija od npr. 4 pobedila...

Hm, ovo ljudi tako vole da pausalno ponove kao komentar, da je to strasno. A vec smo komentarisali ovde (u vise nego jednoj temi), kako su sadasnji racunari povratak tadasnjem konceptu. Tada je PC imao samo CPU koji je sve ostalo radio (i ispis na ekranu i i/o funkcije i...), dok danas imas dedicated procesore zaduzene za pojedine podsisteme - programira se GPU bas kao sto se nekad programirao copper odnosno denise ili lisa, nekadasnja paula ili danasnji audio cipovi koji preuzimaju na sebe processing 3D zvuka i slicno. Tako da danas u savremenom PC racunaru imas te "tekovine" koje su kucni racunari poput amige ili st-a ostavili svima nama u nasledje. Tako da ja vise volim da gledam na stvar tako da su se te tehnologije vremenom "stopile", nego da su te stare masine prosto umrle.

ne pricam samo o hardwareu... mada se ne secam da si na atariju ili amigi podesavao IRQ, DMA... :d

nego i o softwareu... evo ovo sto se pojavljuje poslednjih godinu dana kao, ajd da kazem, kao HIT na swinjdowsu: portabilne aplikacije (portabilni nero, portabilni ACDSee...). pa to je postojalo pre 20 godina! stim sto je M$ to ukinuo sa fenomenalnim registry konceptom u windowsu. (inace ja sam i na PrCu gledao da sve aplikacije sto je moguce vise odvojim od windowsa i drzim ih na posebnoj particiji da bi mi radile iz prve posle reinstaliranja windowsa...)

dalje vec sam rekao da je Atari 1993 uzeo MiNT kao osnovu za OS (baziran na BSDu) bas kao sto je i Apple uradio 2000. sa MacOS-om.

ja jednostavno verujem da je na mestu M$ bila bilo koja druga kompanija (Apple/Next, Amiga, Atari) danas imali daleko bolju tehnologiju. Pa pogledaj samo MacOS:
kompozitni sistem prozora se koristi vec 5 godina unazad, M$ to tek sad uvodi sa Vistom... windows nije podrzavao transparenciju u svom printing systemu, to uvodi tek sa Vistom...

Microsoft non stop otkriva toplu vodu... :mad: a buduci da je No.1 koci celu industriju... gledam ovaj Mac i kazem sebi (a i drugima... ;)): ovako bi trebalo da rade racunari!

interesantan je primer recimo Yost Grupe (ljudi odgovorni za 3D Studio): poceli su na Atariju 400, na Atariju ST su napravili 3D Cad a 1987 je "kupio" Autodesk da nastave rad na PCju. I sami kazu da im je 1987. ST na 8MHz bio vec spor, malo im je bilo 512 boja... vec data se vidi da je recimo Atari usporio sa razvojem.

Ali recimo Atari je 1985 predstavio CD player za ST sa dve-tri encikopedije!

Atari je prvi 1987. napravio laserski stampac bez procesora i memorije koji je kostao 3 manje nego bilo koji laserski stampac na trzistu u to vreme!

ST je bio prvi racunar sa cenom manjom od 1000$ po megabajtu ("640KB should be enought " :wall: :D ST - linerana memorija 1985 :type: ... PC XMS, EMS... i ostale gluposti do 1995.) i onda mi reci kako je PrC bio napredan... daj molim te.

Gotovi svi audio programi su nastali na STu... :guitar:

da se cekalo na PC (da nije postojala Amiga, Atari, Mac) kasnilo bi se bar jos 5 godina sa mosom softwarea / stvari... ;)

pa M$ se do 1990. sa borio da sa windowsima i ikonicama (drugi su to imali bar 5 godina unazad) da ne kazem da je tek 95-tica bila na nivou drugih OSova sto se tice GUI-a...

onda ono dzukacko prekidanje OS/2 projekta od strane M$...

-----------------

osim toga Shiraz Shivji (koji je bio glavni projektant STa i jedan od ljudi koji su napravili C64 je 1990. otisao da u Cirus Logic i napravio onaj ultra popularni chip za PrC video karte, ne znam kako se zvao ali se secam da se trpao u gotovo sve PC konfiguracije).

Joe Decruir koji je radio na SIO (serial I/O) na Atariju 400 kasnije je radio na USB standardu u Microsoftu...

Hm, jednom sam pokusao da ucestvujem u "sta bi bilo kad bi bilo" i "da je perica odmah otisao u policiju" diskusiji i mogu da primetim da je u njoj jos jedino Milan Tarot zafalio, tako da ja ne bih opet da okrecem diskusiju u tom smeru, jer cemo opet da se ponavljamo (kao sto u takvoj situaciji uvek i radimo).

nema veze, ja sam napisao sve sto sam imao.

cinjenice ostaju ;) i stoji da je najlosija od 4 platforme je ostala

- inace sve ono u prethodnom postu sam napisao samo zbog tvoje opaske: "ovo ljudi tako vole da pausalno ponove kao komentar, da je to strasno." da pokazem da nije samo "pausalan" komentar nego cinjenica. :)

stay /|\

Pausalan je komentar. Tim vise sto insistiras na njemu, posto ocigledno odbijas da procitas sta sam napisao, a volis da ponovis po 239409287. put kako je atari bio najnapredniji, najmocniji racunar sa najvecoj vizijom koji je najvise zaduzio svet racunara u istoriji, iako se generalno pricalo amigi i njenom zivotu danas (a ne prednosti atarija nad pc-jem kasnih osamdesetih, o cemu smo vec imali prilike da cujemo u skoro svakom retro threadu).

Ako komentarises sta je pobedilo, onda pricas o sadasnjem vremenu i gledas trenutni presek, a ne ko je sta prvi imao nekad za ispod xxx dolara (i moja baba je bila fenomenalna riba, ali pre 70 godina). Tvoj problem je u tome sto si ostao zalepljen za taj momenat od pre 15 godina kada govoris o nekakvoj pobedi i najradije bi sad da drvis koliko je PC bio napredan/nazadan pre 15 godina. Pobeda je sad, danas, u ovom momentu. A danas imamo takvu situaciju da je koncept tih prvih kucnih multimedijalnih racunara (ne samo na hw planu) u upotrebi i samim tim bih pre rekao da je njihov koncept i tehnologija koje su oni uveli - pobedila. Ona ne mora na sebi da nosi "amiga" ili "atari" stiker.
Jos gore, sa razvojem interneta i web servisa vracamo polako i neke koncepte mainframe racunara (gledajuci ovo deljenje dokumentara putem google documents, scribd-a i drugih document service provajdera).

Ma to sad nema veze. Atari (koji svi znado da je jedva i bio kompjuter - razlozi su ocevidni) nema PC gui. A sad amiga ima. Zavrsio sam, sutra ce bar digirton da bude na mom sajtu, pa idemo dalje... ajde amigasi da vidim jel vredi cemu posao :D

Sto se Atarija tice, to je po meni do neke 1997 bio najnapredniji kompjuter za stvaranje muzike . Atari Falcon mashina je dugo bila ispred svog vremena. Veliki muzicki hitovi su upravo stvarani na Falcon mashini. Pre neki dan saltam kanale na tv-u kad ono Zorica Brunclik peva neku pesmu u Kemishovom studiju a u pozadini Atari ST masina sa sve color ekranom.
Secam se da mi je profesorka informatike 1994 god pokusala tada da ispere mozak kako je Amiga zastarela. Nisam mogao da je ubedim tada da je cak i gola Amiga 1200 bila mnogo bolja od njene 386 masine.

@milika
Sta nameravas da uradis sa wb 3.1 ?

Poslednja izmena:
napravio vec. konverzija oc guia da bude isti ko wb 3.1 gu. ovo naravno za moje aplikacije samo. nije skin, nego gui... videcete poseite sutra sajt.... :D

@silver fala bogu da cu da drvim jedno te isto kad je tako kako je :) - PC je bio krsh; izmet koji je IBM sklepao... a postao je standard :(

jeste, zao mi je sto je ispalo ovako... i najvise me nervira kad cujem komentar: "Bill Gates je zasluzan sto u svakoj kuci sada imamo racunar." zbog takvih komentara, i delimicno tvog stava (sta je bilo bilo je, sad je tako kako je; necemo gledati nazad jer odatle nema sta da se nauci* :p) ja uzmem pa napisem kilometar teksta kako je bilo i sta je sve moglo bolje i sta moze bolje.

osim toga pogledaj MacOS vs. Windows - pa razlika je svetlosnu godinu. Ja samo govorim da sve moze da bude bolje i da Microsoft koci celu IT industriju (sto se makar danas jasno vidi ako se pogleda unazad 10-20 godina...).

"...i najradije bi sad da drvis koliko je PC bio napredan/nazadan pre 15 godina" pa zar ovo nije retro forum? " :p

*sto se tice HW neka ti bude da je pobedila arhitektura kucnih racunara
sto se tice OS-a - ono sto je Unix postavio pre 30 godina pojavilo se u nasim kucama posle 20... (i opet cu da ponovim da je Atari to uradio i pre Appla i pre Microsofta)
sto se tice client / server - jasno ko dan, vraca se taj koncept i to na velika vrata!

i da ... amiga/atari nije bitno. da sam imao amigu pricao bih isto.

*ebote, stvarno ne mogu da razumem da i dalje ne shvatas. Kao sto ne mogu da verujem da cu morati ponovo da kucam jedno te isto...

1. niko nije pricao o amiga vs atari vs PC na kraju osamdesetih, pocetkom devedesetih. Pricalo se o Amigi danas.
2. niko nije pricao o tome koliko je PC bio napredan ili nazadan tih godina. Pricalo se o Amigi danas.
3. niko nije pricao o tome ko je sta prvi imao i kada i za koliko para. Pricalo se o Amigi danas.
4. niko nije pricao o tome da je Bill Gates zasluzan za svaki racunar u svakoj kuci. Pricalo se o Amigi danas.
5. niko pogotovo nije pricao o MacOS vs Windows. Pricalo se o Amigi danas.
6. ovo nije tema o tome koliko je PC bio los. Pricalo se o Amigi danas.
7. ovo nije tema o tome koliko je PC i danas los. Pricalo se o Amigi danas.
8. ovo nije tema o tome koliko je Windows los i koliko je svetlosnih godina i parseka Windows iza svih drugih mogucih operativnih i ostalih sistema. Pricalo se o Amigi danas.
9. ovo nije tema gde se diskutovalo o tome da li su svetlosne godine merna jedinica za merenje razlike u napretku izmedju operativnih sistema. Pricalo se o Amigi danas.
10. nije se pricalo o tome sta je Unix imao pre 30 godina. Pricalo se o Amigi danas.

i, finalno, poslednji pokusaj razjasnjenja najjednostavnije moguce konstatacije:

11. PC arhitektura iz '80-tih koja ti je toliko zuci izjela NIJE pobedila; pobedio je koncept koji su imali amiga ili atari, jer danasnji PC vise lici konceptom na njih, nego na taj PC iz tog doba za koji si se uhvatio kao pijan plota. Jos jednom, kada se prica o pobedi, prica se o tekucem stanju, a ne nekom medjurezultatu iz '89, '91 ili '94.

P.S.
i 12. Klijent-server koncept ne mora da se vraca na mala ili velika vrata, jer nigde nije ni odlazio. Sve ovo vreme si imao DB servere, web servere, file servere, mail servere, app servere... i klijente za nijh. Ovo sta sam ja pomenuo je aludiranje na to da personalni racunari time polako poprimaju ulogu terminala odnosno thin klijenata, sto je vrlo specificno polje (dok je klijent-server koncept VRLO uopsten pojam). No, bolje da se ostavimo toga, jer ako je trebalo ovoliko da se prikaze "ko je pobedijo", ko zna na sta bi licila sad diskusija o terminalima, kojoj uostalom u ovoj temi nije ni mesto.

P.P.S.
Otvori thread "frozen in time: sta je sve atari imao nekad (a sta PC tad nije imao) uz prateci elaborat na temu 'zasto mrzim PC/Windows/Gejtsa'" (iako smo svi to culi vec n puta), prosto da se sve to centalizuje na jednom mestu, a ne ponavlja u svakom crnom retro topiku.

Poslednja izmena:
kako bilo...

Uzmi radije otvori ST topik, opisi tu modele, linkuj slike hardvera, softvera, dodataka... privuci i edukuj ljude koji ne znaju atari takvim konkretnim stvarima, a ne njakanjem po windowsu i gejtsu (postaje smorno vec).

vec? pa iskreno poceo sam da se pitam da mozda i ti ne uzivas potajno u ovome ili te bas toliko nerviram da do kraja samo ti odgovaras :d

misli ostali uvek odustanu... ;)

topic cu de fakto da otvorim ;) inace nije ni toliko bitno da li je atari ili amiga; ipak su price svih aktera (mislim na ljude) toliko isprepletane da...

btw hvala za retro forum :wave:

Vrh Dno