Šta je novo?

amiga hdd preko usb-a na pc?

mmike

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
07.04.2006
Poena
350
rado bih povezao amigin hdd preko usb-a (neka IDE reck kutija, od pre godinu dve) na pc-a, čisto da prebacim sve što je bilo na tom hardu (pre svega onaj divni stabilni savršeni sistem koji sam trošio do 1996) a u cilju podizanja svega toga na emulatoru. zanima me da li bi to bilo izvodljivo i neškodljivo po zapis na tom hardu, i iz kog operativnog sistema bi se particije videle kako treba?

recimo da imam samo hard disk a ne i amigu. postavih prilično jasno pitanje, želim da povežem amigin disk a ne sam računar.

ako je amigin hard disk 2,5" onda nabavi adapter sa 2,5 na 3,5, ja sam moj platio 800 dinsa i super radi, takodjer sa njim mozes povezati i 3,5" hard na a1200/a600, ako ga vec imas (3,5" hard) stvar je prosta, win uae i peglaj..

cini mi se da covek nece da otvara kuciste, vec da koristi eksterni usb rack.
mislim da to moze u winuae bez problema, sigurno ima uputstvo na netu.
Samo vodi racuna ako imas slucajno Windows98, cuo sam da on oce da obrise RDB i snimi windowsov MBR ili tako nekako.
a ako imas neki PC HDD sto ne probas prvo sa njim.. (formatiras ga u winuae i instaliras sistem pa ga ponovo zakacis)

HTEO BIH DA PRESNIMIM to što imam na hardu, pa bi mi značilo ako neko ima iskustva u vezi sa time, da li winxp recimo može da pročita taj disk bez da pobrlja mbr i particije, ili za to treba da koristim linux, i ako treba koji? hoću da otvaram kućište, i ubaciću disk (koji je 3,5") u odgovarajući externi usb rack. ono što mene zanima je kako da ne uništim taj disk, pošto sam i ja čuo da neki windowsi nisu baš prijateljski prema amiginom file sistemu.

(ako sad nisam bio dovoljno jasan, baciću se kroz prozor)

HTEO BIH DA PRESNIMIM to što imam na hardu, pa bi mi značilo ako neko ima iskustva u vezi sa time, da li winxp recimo može da pročita taj disk bez da pobrlja mbr i particije, ili za to treba da koristim linux, i ako treba koji? hoću da otvaram kućište, i ubaciću disk (koji je 3,5") u odgovarajući externi usb rack. ono što mene zanima je kako da ne uništim taj disk, pošto sam i ja čuo da neki windowsi nisu baš prijateljski prema amiginom file sistemu.

(ako sad nisam bio dovoljno jasan, baciću se kroz prozor)

A cekaj,ti ustvari hoces da unistis hard disk :p

sto bi unistavo hard?? :banana:

Perverznjak!!! :p

Salu na stranu, ako je disk 3,5 onda nema problema, zakaci ga kao i svaki pc disk i mountuj ga u win uae i on ce ga videti kao amiga disk sto i jeste ostatak radis kako ti volja..

znači winuae će ga videti, a winxp baš i neće?

pa... kapiram da ću onda da dodam još jedan folder kao hard i da ću na njega da prebacim za početak sistemsku particiju, a zatim i ostalo

pa naravno da ga winxp nece videti... nisi rekao koji filesystem imas na njemu, linux bi mozda mogao to da direktno procita bez UAE.

kao sto orange kaze, win uae ce ga videti kao amiga disk, mozes sve da uradis preko njega, koristi opcije da mountujes foldere kao diskove i sta god pozelis mozes da prebacujes sa diskova na diskove, i iz windowsa..

Svoj disk iz amige jednom sam pozajmio nekome, da bih one sve to presnimio, medjutim windows ( nemam pojma koji) unisti mbr, odnosno nesto upise te nisam mogao da koristim normalno sistem. Secam se da ga je nosio kod kinga i ogishe i da su ga oni sredili i posle je radio ok.
Verovarno neki Quarterback Tools, ali da se ne bi ispalio malo prvo procitaj o tome.
Ehh da tome ima sigurno 6-7 godinam, ako ne i 10 :)

Poslednja izmena:
Zato je preporučljivo pre bilo kakvog povezivanja na pc, na amigi napraviti backup RDB-a (rigid disk blocks) i onda ste sigurni...

@mmike
pazi ako zelis da prekopiras amigin os u folder na win particiji windows ce se pobuniti kod fajlova koji u svom nazivu imaju " ? ! " ili neke druge karaktere sto amigi ne predstavlja problem ali windovsima da.Meni je ovo pravilo problem pa sam jedini nacin amiginog bekapa nasao u tome da arhiviram sve sa sistemske particije sa LHA arhiverom.Na linuxu amigini nazivi fajlova nisu pravili problem.Konkretno su problem bili pojedini fajlovi iz libs direktorijuma i to ako me secanje dobro sluzi nesto od mui biblioteka,naravno ima toga jos po amiga os-u ali se samo ovoga secam.

Nazad
Vrh Dno