Šta je novo?

Amiga 600 2mb chip mod (nije uspeo)

Imas ovo po radnjama koje se bave racunarima :

Uploaded with ImageShack.us

I cini mi se da kosta manje nego na linku koji si dao.
Dvosmerno je buduci da nema nikakve elektronike unutra na muski deo(iglice ) prikljucis standardni kabl za ide uredjaje a na njegovom drugom kraju npr hdd od 3,5 " i cd rom drajv.Zensku stranu adaptera nabodes na plocu od a600,a1200 ili nekog atari falcona :)-----------ili ono sto tebi treba 2,5"hdd zakacis na desktop racunar....

Ja sam tako koristio 3,5"HDD na a1200....korisceno vise brendova i velicina poslednji korisceni je bio maxtor dal od 40 ili od 80gb nesecam se.Za diskove vece od 4gb je trebalo koristiti neki soft patch na amigama.Ne secam se ali mislim da je granica bila na tih 4gb

Pazi sad ovo mojim mukama je najzad doshao kraj.Mislim da cu sad da se samoubijem,pa zar ima veceg baksuza od mene na svetu ovome celom.....
Nije mi jasno da mi je promakla jedna mala sitnica ali jakoooo vazna u celom mom poduhvatu da povezem hdd na moju amigicu....
Very early versions of Kickstart 2.05, such as V37.299 are actually missing scsi.device from ROM, so despite having an IDE controller on the motherboard you cannot actually use it unless you upgrade the Kickstart chip. At least Kickstart 2.05 (V37.350) is recommended if you wish to use hard drives in an A600.
Znachi neverovatna stvar kod mene je bash ta verzija koja nema ide ni scsi znachi shta sad gde sad ?
Dali neko zna,moze,hoce,zeli da mi pomogne gde ja to da nabavim??
Hvala svima na pomoci...

Poslednja izmena:
Nema ti druge nego nabaviti drugi rom pomocu ebay, vesalia.de ili amigakit.com. Najbolje uzeti 3.1 cijena se krece do 19 eura. Pocetkom devedesetih se u sk pisalo o nekim softverskim emulatorima kickstarta ali nikad nisu pokazali dobre rezultate tako da ti je jedino rjesenje da kupis chip ili da ti neko prekopira ko ima programator i a600 sa 3.1 kickstartom sto ces tesko naci, dakle jedino kupovina. Pronadji na ebay nick airey36, on je iz Velike Britanije i ima svasta za a600.

Pazi sad ovo mojim mukama je najzad doshao kraj.Mislim da cu sad da se samoubijem,pa zar ima veceg baksuza od mene na svetu ovome celom.....
Nije mi jasno da mi je promakla jedna mala sitnica ali jakoooo vazna u celom mom poduhvatu da povezem hdd na moju amigicu....
Very early versions of Kickstart 2.05, such as V37.299 are actually missing scsi.device from ROM, so despite having an IDE controller on the motherboard you cannot actually use it unless you upgrade the Kickstart chip. At least Kickstart 2.05 (V37.350) is recommended if you wish to use hard drives in an A600.
Znachi neverovatna stvar kod mene je bash ta verzija koja nema ide ni scsi znachi shta sad gde sad ?
Dali neko zna,moze,hoce,zeli da mi pomogne gde ja to da nabavim??
Hvala svima na pomoci...

HDD mozes da koristis samo sto ne mozes da butujes sa njega.
Nekad sam nesto slicno radio za 1.3 i softkick, ne secam se sad svega ali treba da napravis boot disketu koja ce ucitati scsi.device i onda prepustiti dalje ucitavanje hdd-u, proguglaj malo mislim da nije tesko pogotovo za kick 2.x koji imas.

37.300 je kickstart koji je isao uz amigu 600hd s fabricki ugradjenim harddiskom i od te verzije pa nadalje imas scsi device u rom-u sem kod nekih romova namenjenih amigi 4000.
Znaci ako si ispod 37.300 treba ti novija verzija kickstart rom-a
Na softkick varijante ja bih zaboravio posto jedu memoriju em to nikada ne radi kao prava stvar sem ako imas turbo karticu koja ima cpu s mmu jedinicom...............
Mozes da ucitavas scsi.device s flopija pa da se boot preusmeri na hdd....ali sve to je previse komplikovano da bi ti sam podesio u startup-sequence na disketi bez prethodnog znanja o amiga dos-u.....

Samo da napisem da postoji informacija da ce do kraja godine izaci nove a600/1200 turbo kartice sa 68030 procesorima i cijenama od 80 do 199 eura, tako da ce konacno svim mukama vezanim za a600 doci kraj :)

Gde si našao tu informaciju i da li je biti jačih karata od 68030?

Navodno je Jens iz Individuala to negde napisao, ostali preneli,... mislim da ima i na Amiga.org tema..

Da jens je glavni zaduzen za projekat. Pitao sam ga sta je sa projektima iz 2006. godine koji su bili zavrseni a ticu se veoma napredne turbo karice za a600 pod imenom aca630 i odgovorio mi je da nisu bili usvojeni po RoHS standardu, pa je morao da unisti svih 100 modela napravljenih za prodaju na vesaliji. Inace ovi modeli iz 2006. su trebali napraviti pravu malu revoluciju za a600 koja bi bez ikakvih problema gurala os3.9. Isto je bio koristen 68030 procesor klokovan na 40Mhz ali je islo 128 MB memorije. Ovi novi modeli inace nemaju pretjerane veze sa ovim, dosta su sporiji i dosta manje memorije ali ce biti manja i cijena, e sad posto ACT Elektronik posjeduje vlasnistvo nad apollo dizajnom da li je to ovde iskoristio nije poznato. Nesto mi je cudno kod novog dizajna jer za brzinu kristal nece biti presudan nego software upisan u Altera chip cim ce onemoguciti klokovanje na vece frekvencije. Po meni, on ovim zeli da obezbjedi siru paletu modela razlicitih frekvencija. Dakle procesor za a600/1200 turbo card ce biti 68030 na 25MHz i 32MB za a600 i modeli za a1200 na 28Mhz i na 56Mhz sa 64MB memorije. I sve su po RoHS standardu. I da, rekao je jos da ce se zadrzati samo na 68030 procesoru.

aca630.jpg

Evo slike aca630 modela iz 2006. godine.

attachment.php

I novi prototip za a600, kao sto se vidi odustao je od dodavanja FPU.

Poslednja izmena od urednika:
Generalno fine vesti,iz mog ugla gledano za clasic os-ove kod amige i netreba nesto posebno vise snage nego sto pruza 030 sem ako se ne zeli pustanje mp3 muzike .....

Da li mogu ja da kupim ovo
http://www.kupindo.com/kupovina/PIC...32bd812d1f5/c4a3050ae2c77da4f9c90e2e58e8e520f
pa sa time nabacim novi kickrom da li se neko razume u to jel neko radio tako neshto???

To je pre svega PIC programator a usput radi i programiranje serijskih EEPROMA.
Tebi treba EPROM programator i odgovarajuci EPROM čip.

Verovatno se može izvesti neka varijanta sa nekom pločicom/adapterom pa da umesto EPROM koristiš neku drugu, moderniju flash memoriju ali to neka odgovori neko vičniji elektronici od mene.

Treba ti neki "pravi" programator ko sto rece marty za pc ili amigu i mislim da imas seme po netu za te stvari,ali ti treba neko vican elektronici ako vec nisi sam tome vican..

Ono sto bi trebalo da imas je Willem programator sa 16 to bitnim adapterom (za a500,600...). Vise o programatoru na http://www.elektronika.rs.ba/data/projekti/programatori/willemprog/ . Ili bilo koji eprom programator sa podrskom za 27C400 Treba ti prazan 27C400 EPROM, kickstart rom koji se koristi za winuae. Nakon programiranja nemoj zaboraviti da naljepis naljepnicu na EPROM. Sa ovim sto si ti predlozio neces moci to da uradis. U principu, najbolje je da snimis kickstart.rom na nesto i odneses kod nekoga ko ima sve ovo nabrojano i nebi trebalo biti problema. U medjuvremenu se pojavio i Kickstart 3.9 proguglaj malo pa procitaj o tome.

Evo ponovo mene posle malo vishe vremena ...
Stvari stoje ovako : 27C400 EPROM sam naruchio iz bratse nam kine...chekao 11 dana da stigne ,drugar ubacio Kickstart v3.1 rev 40.63 (1993)(Commodore)(A500-A600-A2000).rom ,ja doshao kuci sa osmehom na licu ,ubacio eprom upalio komp i nishta .....:(
ja ubacim original rom ponovo radi,ubacim ponovo programirani eprom nishta ni da bekne...:wall::cuss:
pitanje glasi gde sam se z....o ??
dali da stavim stariju verziju roma ili ako ima neko da mi poshalje rom koji bi trebalo da ubacim....

Porobaj ovde da pronadjes resenje svog problema....nemam vremena da sada citam ovaj thread na eab-u ali mi se cini da se tu pominju neke cake oko kickstarta.Nadam se da imas jos tih eproma ili je eprom brisuci pomocu uv svetla

Evo ponovo mene posle malo vishe vremena ...
Stvari stoje ovako : 27C400 EPROM sam naruchio iz bratse nam kine...chekao 11 dana da stigne ,drugar ubacio Kickstart v3.1 rev 40.63 (1993)(Commodore)(A500-A600-A2000).rom ,ja doshao kuci sa osmehom na licu ,ubacio eprom upalio komp i nishta .....:(
ja ubacim original rom ponovo radi,ubacim ponovo programirani eprom nishta ni da bekne...:wall::cuss:
pitanje glasi gde sam se z....o ??
dali da stavim stariju verziju roma ili ako ima neko da mi poshalje rom koji bi trebalo da ubacim....

Najverovatnije si zaboravio pre programiranja da obrneš sadržaj višeg i nižeg (hi-lo) bajta u okviru 16-bitne reči. Intel i motorola imaju različit način pristupa.
Potraži u softveru za programiranje opciju swap bytes ili tako nešto...
Druga varijanta je da je eprom neispravan ili da programiranje nije uspelo...

Nishta danas cu da mu vrnem chipove pa neka nanovo ubaci ....
Spremio sam mu 2 komada pa ce valjda biti neshto od toga
ovaj Kickstart v2.05 rev 37.350 (1992)(Commodore)(A600HD)[!].rom
i ovaj Kickstart v3.1 rev 40.63 (1993)(Commodore)(A500-A600-A2000)[!].rom
inache chipovi su ovi AMD 27C400 UV Eprom imam ih 2kom.
i ovo sam sve ishchitao http://eab.abime.net/showthread.php?t=21599&page=5
glavudza me zabolela ....

Nema lakog puta u nauku....

Msm da cu da dobijem sepsu ili neku drugu boleshtinu ili cu da ocelavim,koliko mi je zivaca pojela amiga.....
odneo sam ponovo da mi reprogramira eprom vratio mi nazad ja bocnem u amigu i opet cvrc nece,jel ja nemam dobar rom ili on nezna da to uprogramira stvarno neznam ...
Dajte mi neki savet...
dal` da mu odnesem celu amigu kod njega sa gomilom romova na usb pa neka se igra,vec me je sramota da ga cimam(nece nishta da mi naplati)
dal` da uzmem macolu 10 kg. i da je ubijem ko zeca i smirim zivce....

Ah nemoj tako, nije Amiga kriva sto lose przite ROM :)

Ako si iscitao celu onu temu, kapiras da moras ici korak po korak da vidis gde je greska. Mozda nije odgovarajuci EPROM?

Meni samo nije jasno cemu toliko maltretiranje. Sto ne kupis lepo 37.350 ROM cip. Ja kupio pre mesec dana za dvadesetak evra i progledala mi Amiga.

Pa neznam ni sam....
Ovo mi se chinilo kao jeftinija varijanta...:wall:
chipovi (2kom.) su me izashli 900 dinara sa sve shipingom..
Odluchio sam da odnesem amigu i gomilu romova na usb pa nek se zeza....
Nadam sa da ce ispasti neshto od toga...

Pa neznam ni sam....
Ovo mi se chinilo kao jeftinija varijanta...:wall:
chipovi (2kom.) su me izashli 900 dinara sa sve shipingom..
Odluchio sam da odnesem amigu i gomilu romova na usb pa nek se zeza....
Nadam sa da ce ispasti neshto od toga...

Ma nema razloga da ne uspe, ako su epromi ispravni.
Samo pre programiranja zameni viši-niži bajt i to je to.
Znači, ako u programu nemaš tu opciju, onda ćeš se morati snaći nekako...
Uglavnom, sadržaj kickstart.rom npr. ako je 00112233... treba da ti bude pre programiranja 11003322...

Nazad
Vrh Dno