Šta je novo?

Amiga 600 2mb chip mod (nije uspeo)

majsta: Mada ja licno ne vidim ovde ogranicenje u memoriji, ako se vec koristi programirani altera cip. Zasto na a600 ne staviti citavih 256 mega rama

Kada se vec pominje altera :) mozda je i najbolje resenje uzeti veci altera CPLD i iskoristiti u njemu i soft core tg68 i imati nevidjeno brz 68k cip.Umesto altera cipa bi mogao da se iskoristi i xilinx-ov spartan poznat nam s minimig projekta.Jedino sto bi ovo trebalo da se pojavi kao neki gotov projekat da bi moglo da se odradi . Najveci problem je sto altera i spartan rade na 3V a 68k motrole na 5v pa treba odraditi prelaze sto komplikuje stvari za stampu odnosno povecava gabarite stampane plocice

Poslednja izmena od urednika:
Upravo tako, mada je minimig u stvari ostao na nivou a500 uz neke dodatke. Samo mala ispravka vidi EPM7032SLC44-10 , on radi na 5v, dakle i taj problem moze biti rjesen. Evo prvih slika "prototipa", sve ide jako sporo.
Montiranje podnozja

Donja strana koja ide na a600 mem chip sa zalemljenih 20 pinova na 3 podnozja dakle puta 3 :)

Gornja strana gde ce ici mem cipovi

Poslednja izmena:
Ma nisam mogao bolje uslikati zeza me licna odbija svjetlost blica, a noc bila, danas cu poslikati malo detaljnije, ali poenta je da se vidi princip kako ce izgledati a seme i ostalo cu crtati kasnije.

majsta - meni bi bilo sasvim dovoljno 2 mb chip i ako treba jos 8 mb fast (kako li se vec zove)
odnosno konfa da mi radi sve od Whdload na A600.
Fino uradjeno prosirenje, dobar Weller :)

Evo sheme za blesavi pic programator + originalni tekst
"+5V i GND se uzima sa PC napojne jedinice (CRVENA (+5v) i CRNA (0v)).
Znaci, to je serijski programator JDM tipa.
Koristiti IC-Prog softver za programiranje. "

Ja sam dobio neku S3 Virge i na njoj su dva T224162A-40J ne mogu nigde da nadjem
PDF sta mislite jel moze ovo da se iskoristi kao dodatnih 1mb chipa na A600?
A nabavio sam i karticu sa memorijom AS4C256K16E0-50JC koriscenoj u modu
ali ne mogu da je skinem, jel ima neka fora za skidanje smd memorije?

Prilozi

• blesavipic16f84programator.gif
    blesavipic16f84programator.gif
    7.8 KB · Pregleda: 67
Poslednja izmena:
Pazi, skidanje ovih cipova ja radim sa obicnim fenom za kosu, kojim dobro zagrijem povrsinu oko cipa. Dok radi fen ispod cipa zabijem pincetu i sam otpadne :) Ovaj as4 ti je idealan...

Ja sam odradio piggyback memory upgrade i uspelo mi je u principu. Skinuo sam chipove sa neke PCI graficke skalpelom - 5-6 puta se zasece tacno gde je zalemljeno na plocicu. Nije hteo da prepozna iz prve zbog loseg lemljenja (mnogo je tesno izmedju chipova a i lemilica mi je uzas). Uspeo sam cak i da pustim whdload igre koje nisu htele ni da mrdnu sa 1MB RAM-a. Kasnije je poceo da me zeza dosta, cas vidi, cas ne pa sam skinuo dodatne module. U principu je izvodljivo ali treba da se ima malo bolja oprema i vise strpljenja.

a600ramupgrade.jpg

Meni je amiga kaput, radilo par minuta, pocelo da varnici izmedju cipova i riknulo sve. Na kraju sam skontao da je za sve kriva pasta za lemljenje koje mi je nestalo pa sam koristio onu za lemljenje radijatora. Ovo jeste izvodljivo al krajnje komplikovano, neprakticno, nesigurno i oduzelo mi je bar 15 dana rada za plocicu da bi na kraju spalio sve, gde da sad nadjem plocu za amigu Bog zna. U principu ja ovo ne bi preporucio da se radi, pored mojih 20 godina iskustva sa elektronikom ipak nije to to!

Uh :(

majsta - hvala za info ja cu probati odlemljivanje sa fenom za skidanje farbe 1500w.
Zao mi je za Amigu...

misjah - jesi ti uspeo da zalemish sve nozice na memoriji ili samo neke?

Meni trebaju neke lupe i bolja lemilica da bih uopste mogao i da razmisljam
o lemljenju svih nozica pogotovo onih izmedju memorija.
A posto sad imam gomilu obaveza necu skoro imati vremena za lemljenje.
Jel ima neki program za testiranje memorije na staroj S3 Trio Virge grafickoj?
Hocu da budem 100% siguran da je memorija ispravna pre nego sto krenem na lemljenje svih nozica.

Poslednja izmena:
Jel ima neki program za testiranje memorije na staroj S3 Trio Virge grafickoj?
Hocu da budem 100% siguran da je memorija ispravna pre nego sto krenem na lemljenje svih nozica.
ima Windows ;)
podigni je u max rezoluciji sa max brojem boja (ako imas pci slot ofc)

EDIT: zar nije lakse da nadjes neku s3 koja ima memoriju u podnozju pa da lemis podnozje a ne samu memoriju?

Poslednja izmena:
Mozda ne razmisljate na pravi nacin, nije poenta da memorija radi dok je na s3 kartici, poenta je sto ona moze da pregori u 2 faze: faza odlemljavanja sa kartice i lemljenja memorije na a600 mem cipove. Ja jos nisam naisao na s3 karticu sa neispravnom memorijom, a tokom godina sam radio sa stotinama ovih kartica. Problem je u tome sto mi moramo da korisktimo lemilicu, pa je lemljenje znatno duze, a time i zagrijavanje cipa. Najbolje je kad se odlemi cip uzeti unimer i pregledati pinove, isto uraditi i kad se nalemi na a600. Najbolje je poci sa pinovima 1 i 20 za napajanje i 21 i 40 za masu, tada se lako moze vidjeti da li je negdje unutar cipa doslo do probijanja.

nisi gledao sliku
ako ja imam 3 kartice sa 6mb u podnozjima sigrurno da ih ima jos
memorija se ionako vadi sa 2 šrafcigera ako već nema pincetu dizajniranu za vadjenje ove vrste memorije
a kod lemljenja držiš pincetom nožicu i hladiš memoriju i valjda ne lemiš sa lemilicom za oluke nego sa 12-15w max.

hm, ja sam nakupio dosta tih cipova, medjutim kod svih su nogice savijene fabricki, jer idu u ona 'flat' podnozja. jel moze to nekako da se zalemi.

@Yokozuna - u principu moraju sve nozice da se zaleme... kolko se secam dve se ne koriste uopste i ima nekoliko zajednickih za masu i napajanje.

@Orange - ja sam ispravio nozice, prvo onim najmanjim srafcigerom (tzv. sajdziski) pa onda tupom stranom skalpela podvuces pa sve odjednom i na kraju ih samo poravnjas ravnim klestima. Sve to mnogo pazljivo :)
Neke su cak i pukle ali sam zalemio tanke uspravne zice na Amiginim cipovima pa samo spojis kad legne gornji chip.

Neizgleda komplikovano samo mora da se ima cime da se precizno odradi ,a to najcesce nije slucaj u kucnim uslovima pa je onda malo teze za izvesti....

A gdje naci 256K module u danasnje vrijeme? Ko vec hoce da se upusta u mem upgrade na trapdor nek pronadje i pogleda projekat "tabajara". Problem je sto sema nije odradjena, al moglo bi se to uraditi. Medjutim ovo sve gubi smisao jel je individual computers izbacio mem prosirenje na kojem se nalazi i clockport pa je moguce dodavati prosirenja sa a1200 tipa usb i sl. Na tom prosirenju je i port za Indivision ECS(izveden eksterni Denise port) itd. Uglavnom najbolje trapdor mem prosirenje za a600 do sad, a cijena oko 30 tak eura koliko se krecu i polovna prosirenja stara desetak godina.

Ma ja sam baksuz extra nadjem neki kablic za hdd,ubacim hdd od 800mb reko valjda ce biti ok upalim amigu nishta ni da bekne izvadim hdd ona radi shta sad nekontam nishta...
Jel treba da spremim prvo hdd negde,nekako pa tek onda da ga prikopcham na amigu???
Mozda kablic nevalalja???
Mozda su gremlini:mad:
Bilo kakva pomoc dobrodoshla.....
A to proshirenje ima negde da se nadje??

Poslednja izmena:
Mozda je napajanje oslabelo pa ne moze da izgura taj hdd i amigu pa onda sve stoji
Mozda da probas s nekim drugim napajanjem.....ona od A500 su poprilicno jaka jedino sto i njih muce godine....
S praznim hdd bi ona trebalo da radi najnormalnije ako je sve u redu,odnosno prazan hdd amiga trazi disketu posto ne nalazi os na hdd

Poslednja izmena:
Pazi kad sam naopachke okrenuo kablic proradilo...
E sad shta mi treba i kako da formatizujem hdd,pretpostavljam da je hdd pun poshto je sa pc-a.Da li lampica za hdd treba uvek da svetli ili ??
A da hdd je 7.5 gb...

Poslednja izmena:
Sta ti u stvari hoces da dignes sistem na a600 sa diskom koji si tek dodao, a nemas wb diskete ili sta vec objasni detaljnije sta hoces pa da rjesavamo :)

@stevans

Imas ti ikakva ranija iskustva s amigom?
Kao sto sam ti opisao ma pp mozes preko winuae da uradis instalaciju WB-a na taj hdd i posle samo prebacis...Treba ti adapter s 3,5 na 2,5" i prikljucis to lepo na desktop PC i u winuae dodas hard disk device......

Naravno da nemam...zato mi i jeste zanimljivo da nauchim neshto novo a usput da ispunim dechachki san :)
(to je komp koga nikada nisam imao a uvek sam ga zeleo)

Ima jos nacina da se uradi prebacivanje sistema ali je ovaj najbezbolniji sto ti je dejan predlozio. Ono sto moras da nabavis, osim 2.5" na 3,5" prelaza je wb u adf formatu koji ce u stvari da simulira disketnu jedinicu ili hdf koji ce da simulira amiga hard disk i kickstart rom .rom ekstenzija. E sad ono sto je najbitnije jeste da pod winuae na pravilan nacin prijavis taj 2.5" hdd. Tu pod winuae moras da odaberes kontroler koji ce prepoznati disk, a to sve zavisi od toga sta sve imas u racunaru. U glavnom ako imas sata disk radice pod kontrolerom uae ili id0. Ovo sve pod uslovom da znas da radis pod winuae. Kad pokrenes winuae i vidis da se digao workbench i da je prepoznat taj tvoj hard disk onda samo drag end drop i to je to. Prije vadjenja diska prvo istestiraj da li si odradio sve kako treba tako sto ces u winuae unjeti da se workbench buta sa tog diska, ako to prodje kako treba mozes slobodno da ga stavis u a600 i radice. Samo obrati paznju koji ti je kickstart u amigi pa taj emuliraj pod winuae i odgovarajuci wb naravno. Et ukratko :) nije komplikovana procedura al za nekoga ko to prvi put radi svasta moze da se zakomplikuje, ako i ima nekih gresaka pisem po sjecanju.
Evo ovde ces naci i kickstart romove i workbench http://tahirtas.tripod.com/Amiga/amiga2.html.

Pazi kad sam stvarno baksuz...sredio sam wb diskete sada imam sve ,)
hvala dejan_osipaonic za link ,prebacio peko hombre-a na amigu snimio na disketu (nabacio kez na lice prilikom butovanja ''radi j b t '' )
sad samo da formatizujem hdd i da kliknem install .TRT nema hdd-a :lupko: ,reko garant nisam dobro neshto uradio aj opet jedno 5* i opet nishta nema hdd-a.....
Odem do drugara po laptop to mi lakshe poshto nemam adapter na 3.5'' ,ubacim moj hdd nema ga :shock: tako da sad znam da mi nevalja hdd.Dok ne nabavim drugi nishta od amige....
Nego da vas pitam da li ovo http://www.limundo.com/kupovina/Rac...e/Hard-diskovi/HDD-Konverter-2-5-3-5-/1703370
moze da radi u oba smera??
Mislio sam da to nabodem direktno na a600, a shta mislite jel bi moglo pa onda lepo kabelom na obichni 3.5'' hdd ???

Vrh Dno