Šta je novo?

Amiga 500 - Eksterni drajv kao DF0 (tutorijal)

msolajic

Slavan
Učlanjen(a)
25.05.2006
Poena
345
Potreban materijal: Dva 40-pinska "profesionalna" podnožja, jedan dvostruki prekidač i malo žice.
DSC03926.jpg

Na jednom od podnožja skratiti pinove 13 i 14.
DSC03927.jpg

U podnožje koje nije skraćeno, takođe u pinove 13 i 14, postaviti po jednu žicu i zalemiti.
DSC03929.jpg

Sada na podnožje koje ima skraćene pinove zalemiti žice na te skraćene pinove.
DSC03930.jpg

Sastaviti podnožja tako da podnožje sa skraćenim pinovima bude gore. Paziti da se ti skraćeni pinovi ne dodiruju sa donjim podnožjem. Polako lemiti pinove jedan za drugi (početi od uglova).
DSC03931.jpg

Nastavak u sledećoj poruci...

Tako zalemiti sve pinove, osim pinova 13 i 14. Proveriti još jednom da se ne dodiruju.
DSC03934.jpg

Sada se prelazi na povezivanje prekidača. Žice koje dolaze sa GORNJEG podnožja zalemiti na SREDNJE pinove prekidača (nebitno je koja je levo a koja je desno).
DSC03935.jpg

Žice koje idu sa DONJEG podnožja zalemiti na (recimo) DONJE pinove prekidača (nebitno je koja je levo a koja desno).
DSC03936.jpg

Uzeti dve kratke žice, zalemiti ih na donje pinove prekidača (zajedno sa žicama od donjeg podnožja) i UKRŠTENO ih zalemiti na GORNJE pinove prekidača.
DSC03937.jpg

Ako nekome ovo povezivanje nije bilo jasno, evo slikovnog prikaza u PaintCad-u :)
shema.png

Kraj u sledećoj poruci...

Sada multimetrom istestirajte podnožje i prekidač. U jednom položaju prekidača bi trebalo da pinovi 13 i 14 prolaze paralelno sa gornjeg na donje podnožje, a u drugom položaju bi trebali da su ukršteni. Ako je sve ovo u redu, može se preći na ugradnju.

Izvaditi iz Amige interni flopi i njegove kablove da bi lakše prisupili CIA B čipu. Izvaditi CIA B čip (99% da je na podnožju). ZAPAMTITI orjentaciju, i ugrađeno podnožje i čip imaju oznaku na sebi!
DSC03941.jpg

U njegovo mesto ubaciti ovo adapter podnožje, takođe pazeći na orjentaciju. Žice tj. pinovi 13 i 14 su sa strane koja je bliža internom konektoru za flopi.
DSC03942.jpg

Na kraju vratiti u adapter podnožje CIA čip.
DSC03943.jpg

Žice provući tako da ne smetaju, izbušiti rupu i montirati prekidač.
DSC03945.jpg

I to je sve! Sada u jednom položaju imate klasično DF0 interni drajv i DF1 eksterni, a u drugom položaju je DF0 eksterni. Interni drajv kao DF1 ne radi iz Workbencha (a mislim da znam šta je u pitanju), dok, recimo, iz XCopy-ja može da se upotrebi opcija da se uključe svi drajvovi, i tada interni DF1 funkcioniše.

Za Amigu 600 i 1200 se može uraditi isto ovo, s tim što je na njima CIA čip u PLCC podnožju (SMD), pa se ne može ubaciti podnožje već treba seći vodove na ploči.

Testirao sam na svojoj Amigi 500, funkcioniše perfektno ;)

I to je sve! Sada u jednom položaju imate klasično DF0 interni drajv i DF1 eksterni, a u drugom položaju je DF0 eksterni.
E, svaka čast za ovo rešenje!
Interni drajv kao DF1 ne radi iz Workbencha (a mislim da znam šta je u pitanju), dok, recimo, iz XCopy-ja može da se upotrebi opcija da se uključe svi drajvovi, i tada interni DF1 funkcioniše.
Hajde, podeli i sa ostalima šta misliš da je problem... Da li radi sa igrama na više disketa koje podržavaju više od jednog drajva (a da se ne pokreću iz WB-a)?
Za Amigu 600 i 1200 se može uraditi isto ovo, s tim što je na njima CIA čip u PLCC podnožju (SMD), pa se ne može ubaciti podnožje već treba seći vodove na ploči.
Za njih mislim da i nije toliko bitno, pošto obe imaju IDE interfejs, pa učitavanje igara uglavnom nije problematično.

Ovakvi postovi me uvek oduševe i podsete na Prijateljicu 1200 koja mi i dalje stoji u ormaru...
Svaka čast!

Hajde, podeli i sa ostalima šta misliš da je problem... Da li radi sa igrama na više disketa koje podržavaju više od jednog drajva (a da se ne pokreću iz WB-a)?
Mislim da je problem u nedostatku READY signala na originalnom drajvu, tj. nemogućnosti da se drajv "identifikuje" da je prisutan. Za DF0 se podrazumeva da je prisutan, pa je moguće da tog signala nema. Napominjem da nagađam, neki tekst o tome ima u knjizi "Amiga System Programmer's Guide" (lako se nalazi preko Google-a), na stranama 50-52, kao i rešenje problema, koje ću probati da implementiram ovih dana.
Kada se koristi interni kao DF0 i eksterni kao DF1 tada rade igre i demoi normalno (npr. "Desert Dream" detektuje drugi drajv), a kada je interni DF1 tada taj isti demo ne vidi drugi drajv.

Za njih mislim da i nije toliko bitno, pošto obe imaju IDE interfejs, pa učitavanje igara uglavnom nije problematično.
Slažem se. Zaboravih na taj detalj ;)

Mislim da je problem u nedostatku READY signala na originalnom drajvu
Ha! Ista ona stvar koja onemogućava PC floppy-je da rade na ne-PC računarima?

Ako imam prepravljeni PC floppy u Amigi (a imam), mogu proveriti je li to to (a mogu ti i dati jedan prepravljeni, da proveriš).

Hvala na trudu. Cim budem uhvatio malo vremena isprobacu ovaj postupak na mojoj Amigi. :)

Odlicno odradjeno, ali licno nevidim koja je upotrebna vrednost ovoga hacka?
Jedino ako je zelja da se zadrzi interni DF0: a HxC flopy da se prikljuci spolja pa da se elegantno vrsi saltanje izmedju njih?

Da ne ispadne da kudim svidja mi se rad.

Ako imam prepravljeni PC floppy u Amigi (a imam), mogu proveriti je li to to (a mogu ti i dati jedan prepravljeni, da proveriš).
Probao sam sa više prepravljenih flopija, kao i dva originalna, i dalje je ista situacija. Moram "zaroniti" dublje u šemu pa da vidim šta je u pitanju.

Odlicno odradjeno, ali licno nevidim koja je upotrebna vrednost ovoga hacka?
Jedino ako je zelja da se zadrzi interni DF0: a HxC flopy da se prikljuci spolja pa da se elegantno vrsi saltanje izmedju njih?
Upravo to je u pitanju, ne bih da bušim rupu na A500 za displej i tastere za HxC, a želim i da budem u mogućnosti da snimim neku disketu iz .adf fajla.

Vrh Dno