Šta je novo?

AMIGA 1200 i PCMCI adapter za CF card

azip

Cenjen
Učlanjen(a)
05.03.2010
Poena
151
AMIGA 1200 i PCMCI adapter za CF card

Kad stavim PCMCIA adapter u slot AMIGE 1200 nevidim CF karticu,

CF kartica je FAT32, verovatno zbog toga AMIGA OS 3.0 nevidi tu particiju,

Sta da radim da bi AMIGA videla CF - karticu (4GB) ?

Ako neko zna nek pomogne, pozdrav, Stevan

@azip
pa za pocetak ti treba fat 32 fajl sistem,a zatim da napravis mount listu i da mountujes fat 32 particiju.A trebao bi prvo da vidis u hdd toolbox prvo dal amiga uopste detektuje neki hdd na pcmcia.
Fat32 fajl sistem imas sigurno na aminetu s objasnjenjima kako odraditi,a i inace je poprilicno prosto tako da ne bi trebalo da je neki problem.

Poslednja izmena od urednika:
Dejan je već rekao osnovno, ako nemaš iskustva sa Amigom i petljanjem po WB probaj da nađeš negde disketu sa drajverima i instalacijom da isprobaš da li ti uopšte radi slot-adapter-kartica. Imaš jednu takvu disketu na ovom linku

Poslednja izmena:
Amiga je mnogo probirljiva sto se tice CF kartica. Od 5-6 koje sam probao, samo je jednu prepoznao. HDtoolbox u principu prepoznaje sve kartice koje se ubace u CF slot - procita naziv proizvodjaca i neki serijski broj (ili broj modela).
Kartice koje ne rade kod mene: Kingston 512MB (starija serija),Kingston 2GB (trenutno aktuelne sa nekim cvetom), Transcend 128MB (80x), PQI 4GB (120 High Speed). Jedina koju mi cita bez problema je neka matora Samsung od citavih 8MB. Uglavnom SanDisk kartice rade bez problema.
Sa miniPCI adapterom (umesto hard diska) ni jedna kartica nije pravila problem.
Sto se tice softvera ja koristim fat95 i cfd (manuelna instalacija). Skines sa aminet-a

Eto totalno sam zaboravio da se to na amigi zvalo fat95. Inace ko sto rece misijah amiga je ipak malo matora pa malo vise bira cf kartice.Mada ovo je opet cudno koliko vidim na stranim forumima ako se koristi ide to cf adapter jako malo cf kartica ne radi u toj kombinaciji.

>>> A trebao bi prvo da vidis u hdd toolbox prvo dal amiga uopste detektuje neki hdd
>>> na pcmcia.

Dejane, ja nemam uopste ikonu hdd toolbox,
ali kad udjem u PrepCard ikonu stoji sledece:

Device : I/0 Device
400ns

Product : Vendor
CF_Card
Version 4.1

Format : N/A

Kad izvadim karticu, nestaju gore navedeni podaci i u prozoru device ispise

No card inserted

Pocetnik sam na AMIGA-racunarima, pa mozda je ovo vama lako a meni.....

U cemu je ovde caka da nema ikone HDD Toolbox, a u PrepCard vidi CF ili
nevidi kad je izvadim ?

Hvala i ostalima na pomoci ?

pozdrav,
Stevan

Ne treba ti taj programcic uopste. To je ako hoces da koristis CF karticu umesto 2.5 inch hard diska. Tebi treba samo FAT32 (probaj i sa FAT16) formatirana CF kartica i sledeci programi:
http://aminet.net/disk/misc/fat95.lha
http://aminet.net/disk/misc/cfd.lha

E sad. Postoji install ikonica ali neki put nece sve lepo da instalira pa mora rucno da se kopiraju neki fajlovi. Sve u svemu, raspakujes sa winrarom ove lha arhive u dva posebna foldera i kopiras na sledeci nacin:

Folderi: L, C i DEVS idu u ''SYSTEM'' folder:
Workbench l:fat95
Workbench l:install95
Workbench c:SetFileSize
Workbench c: debug95
Workbench c: dd
Workbench c:boot95
Workbench DEVS:Messydisk.device

Workbench DEVS DOSDrivers MS0 ---> za automatsko mauntovanje
Workbench DEVS DOSDrivers MS1 ---> za automatsko mauntovanje
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

The cfd instalation
The cfd program archive or drawer if it had been extracted contains 2 more drawers ie C and DEVS.

The contents of C need to go into your hard drives Workbench C folder ie
pcmcia speed
pcmciacheck
cfddebug

The contents of DEVS need to go into your hard drives Workbench DEVS folder ie
compactflash.device
CF0.info
CF0

Nadam se da koristis AmigaExplorer jer je najlakse (ali najsporije) ili eventualno fat disketu za kopiranje fajlova.

Dakle, kazi samo kako mozes da kopiras fajlove i ako ti ovo objasnjenje nije dovoljno tu sam da resimo taj problem. I kazi jos samo koju verziju WB imas, hard disk, particije....

Poslednja izmena:
====> misjah
>>> Dakle, kazi samo kako mozes da kopiras fajlove i ako ti ovo objasnjenje nije
>>> dovoljno tu sam da resimo taj problem. I kazi jos samo koju verziju WB imas, hard >>> disk, particije....

WB je verzija 3.0, nemam na AMIGI 1200 nikakav Hard Disk samo floppy i

PCMCIA adapter sa CF karticom od 4 GB (FAT 32).

To je sto imam i nije problem na CF - kartici da sa PC-ja prebacim

na CF kartic raspakovane fajlove cfd.lha i fat95.lha. Ali djabe kad nevidim

zapis na CF kartici kad je ubacim u PCMCIA adapter.

pozdrav,
Stevan

Pa moraces onda ta dva programcica da dodas na WB startup disketu (ako uopste ima mesta). Ne vidim kako moze drugacije jer da bi procitao karticu u Work Bech-u trebaju ti programi. Ali opet, ako planiras da koristis Whdload igrice, nema nista od toga zbog male RAM memorije (2MB). Eventualno ako imas eksterni flopi.... Ako si planirao da startujes WB direktno preko PCMCIA adaptera, mislim da ni to nece da ide.
Najbolje ti je da nabavis neki manji 2.5 inch hard disk i instaliras WB.

Da kao sto misjah rece tesko ce to tako da ide..ili da ubacis neki hdd u tu amigu i da na njega instaliras wb a da sam cf koristis za transport podataka s pc-a na amigu ili da uzmes ide to cf adapter i a tu cf karticu iskoristis kao hard od 4gb u amigi.
HDD tool box je alatka u amiginom svetu koja se koristi za pravljenje particija na hard disku i kada je amiga os (odnosno Workbench iliti WB) instaliran nalazi se u tools folderu sistemske particije.Ako WB nije instaliran na hardu mislim da se nalazi na extras disketi ( ispravite me ako gresim).
Pitam se moze li amiga da vidi uopste svih 4gb te CF karte u pcmcia slotu... mislim ovo mi je totalno nepoznato ,nikada se nisam zanimao.

>>> Da kao sto misjah rece tesko ce to tako da ide..ili da ubacis neki hdd u tu amigu i >>> da na njega instaliras wb a da sam cf koristis za transport podataka s pc-a na >>> amigu ili da uzmes ide to cf adapter i a tu cf karticu iskoristis kao hard od 4gb u >>> amigi.

Ovo bi bilo dobro resenje sa IDE to CF adapterom i da tu CF karticu iskoristim kao hard disk od 4 GB.

>>> Pitam se moze li amiga da vidi uopste svih 4gb te CF karte u pcmcia slotu...
>>> mislim ovo mi je totalno nepoznato ,nikada se nisam zanimao.

Ma citao sam vidi svih 4 GB, ali mislim da su na AMIGI imali HD, ali nisam siguran.

=====> Dali zna neko gde mogu da nabavim kabal IDE 44pina, za tu AMIGU, da bi povezao,
=====> CF adapter kao IDE ?

U svakom slicaju svima hvala na savetima.

pozdrav,
Stevan

Poslednja izmena:
Malo teze se nalaze kod nas takvi adapteri. Ima na e-bay, al postarina ispadne mnooogo skupa.
Hard disk ti je najjefinije resenje. Baci pogled na limundu, ima jedan od 2.5 GB sto je sasvim dovoljno. Jedini problem je opet kablic za taj HDD.
Ja sam uspeo da formatiram CF od 4GB i lepo radi (svih 4 gigabajta ;) kao hard disk, a pcmcia adapter je ne prepoznaje.

Malo teze se nalaze kod nas takvi adapteri. Ima na e-bay, al postarina ispadne mnooogo skupa.
Hard disk ti je najjefinije resenje. Baci pogled na limundu, ima jedan od 2.5 GB sto je sasvim dovoljno. Jedini problem je opet kablic za taj HDD.
Ja sam uspeo da formatiram CF od 4GB i lepo radi (svih 4 gigabajta ;) kao hard disk, a pcmcia adapter je ne prepoznaje.

CF 2 IDE adaptera ima de oces ako si na to mislio.
Ovde na oglasima ih je bilo x puta.
Netiks ih ima skoro redovno.
A sto se adaptera sa 40 na 44 tice ima i toga kod Digitusovog zastupnika (odnosno bilo je al u poslednje vreme imaju malo toga pa treba proveriti :)

Obiso sam ceo Nis pre par meseci za CF to IDE - nigde nisam naso. 80% prodavaca nije znalo ni sta je Compact Flash kartica a kamo li za adapter, verovali ili ne. Uglavnom su mi nudili USB citace jer na kutiji pise CF, SD....

>>> Obiso sam ceo Nis pre par meseci za CF to IDE - nigde nisam naso. 80%
>>> prodavaca nije znalo ni sta je Compact Flash kartica a kamo li za adapter,
>>> verovali ili ne. Uglavnom su mi nudili USB citace jer na kutiji pise CF, SD....

Ma gledaju te cudno, pa jos pitaju STA TI JE TO - CF kartica ?

A za CF adapter nisam smeo ni da pitam.

ja sam ih kupovo na ebay od kineza , te cf adaptere. ima ih na limundu ali je skuplje (verovatno ih taj lik nabavlja sa ebaya isto)
mada mislim da ti je mnogo bolja varijanta da sacekas malo i kupis pravi 2,5" solidstate hdd.

to nije isto sto i CF kartica, jer je bas predvidjeno da radi kao hdd (a CF koriste u foto aparatima i slicno)

CF to ide adapter u sustini ni neradi nesto posebno vrhunac njegovog posla je sto ima dzamper za master slave funkciju ostatak je prelaz sa jednog fizickog standarada na drugi .Znaci potpuno isto kao i adapter s 2,5" na 3,5" jedino sto CF adaptera imas i sa 2,5 i sa 3,5" i ovih drugih ima kod nasih dilera racunarske opreme i mogu se naruciti preko neta cena je onako oko 1000dinara .Inace ih dosta koriste na starim racunarima koji su mikrotik serveri zarad vece pouzdanosti od hardova na niskim ili previsokim temperaturama.
Sama CF karta ima iste linije kao i ide hdd i racunar je tako i vidi.Imao sam priliku cak i hard diskove od 1,8"(valjda) da vidim koji idu direktno u taj cf slot.Hard je bio od 2GB izvadjen iz rashodovanog aple playera.
SSD radi isto kao i CF samo je uglavnom veceg kapaciteta i ima brzu fles memoriju ali sto god je veca brzina veca je i cena.Ako cemo realno na amigi je sasvim dovoljno imati CF od 2 ili 4 gb koji su po sasvim pristojnim cenama a brzina transfera s ugradjenim ide kontrolerima u a600/a1200 je ionako ogranicavajuci faktor za neke vece dobitke.
Azip imas privatnu poruku posto je reklamiranje zabranjeno........

Koliko ja znam SSD-ovi su SATA ili eSATA+USB diskovi, trebace SATA to IDE adapter za tako nesto

Ako taj PCMCIA adapter ne radi mislim da je bolje resenje pazariti CF to IDE, ima ih raznih, cak i sa 2 CF kartice u raidu, sa 40 ili 44 pina ... cena od 400-500 dinara pa navise

ja sam ih kupovo na ebay od kineza , te cf adaptere. ima ih na limundu ali je skuplje (verovatno ih taj lik nabavlja sa ebaya isto)
mada mislim da ti je mnogo bolja varijanta da sacekas malo i kupis pravi 2,5" solidstate hdd.

to nije isto sto i CF kartica, jer je bas predvidjeno da radi kao hdd (a CF koriste u foto aparatima i slicno)

Orange, kako placas licitacije na ebay-u? Naso sam neki deo, salju za Srbiju al nemam pojma kako da platim. Postoji opcija samo za paypal....

a za to placanje imas ovde dugu temu: http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?p=2122885#post2122885

izgleda da joj nema kraja..
ja sam koristio "pomoc prijatelja" tj. ja njemu moneybookers a on paypal.
nazalost, nece svi da prihvate taj "friends paypal" pa salju iskljucivo na paypal adresu. onda nista, trazim dalje..

znam da neke CF kartice prave probleme i nece da rade kao hdd, pominjano je na stranim forumima. za sandiskove ima i neki DOS programcic koji ih podesava kao hdd, kolko se secam.

ima i ide ssd diskova, samo se verovatno teze nalaze:
http://www.amazon.com/Transcend-32GB-SSD-2-5-Inch/dp/B000T9QRKE

jer IDE je prisutan u mnogim laptopovima..

Znachi uzmem a600 otvorim nabodem CF to ide adapter bocnem u nju cf karticu od recimo 2gb i to onda radi posao???

Tako je... samo moras da pripremis i formatiras naravno... sve ide kao HDD

Chek malo kako mislish pripremim zar to nemoze da se ubaci msm golishavo pa amiga formatira??

Pa, da, potpuno je isto kao HDD... startujes disketu sa WB Install, pa onda HDToolbox il kako se vec zove... itd... zaboravio sam tacno. Ima na youtube dobar video ako nisi radio ovo ranije

Ili je mozda bolje pcmci to cf card adapter??Mislim jeftinije jeste sad samo je pitanje koje je bolje ??Svejedno cf carticu moram da kupim a gdi da je bocnem???
P.S neke preporuke kartica .....

Poslednja izmena:
Meni su radile sve kingston, od 512MB do 2GB. Ne valja sa pcmcia adapterom, treba neka posebna metoda za instalaciju i mislim da cak treba uvek sa flopija da se pokrece. Znaci 44-pinski IDE to CF adapter je najbolje resenje. Kartice su kolko sam provalio u pakomu najjeftinije. Kingston 4GB je bila oko 1200 dinara zadnji put.

to je to ali obrati paznju da li ima mini IDE kablic u tvojoj A600 jer bez njega ne moze!

Vrh Dno