Šta je novo?

amiga 1200 i danasnji monitori

link2rage

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2004
Poena
620
Konacno sam nabavio amigu 1200 (ebay je zakon) pa me zanima kako da ga povezem na danasnje monitore. Trazio sam preko google-a i nacuo za scan doubler pa da li to moze da se nekako napravi ili ima jos neki nacin.

Imas 2 opcije:

- taj scan doubler koji je za A1200 externi i omogucuje ti da ti svi PAL/NTSC modovi rade na VGA monitoru ali zato VGA modovi ne rade.

- ili VGA adapter koji je dolazio uz A4000 popularno nazvan Silver Box uz koji rade samo VGA modovi koji se ukljucuju iz Workbencha (sto znaci da ne rade igrice uz ovu kombinaciju)

evo ti jedan zanimljiv link na temu A1200: http://www.jaruzel.com/amiga.shtml

Ima i trecu varijantu - da prepakuje A1200 u kuciste, ubode G-REX i onda u to graficku kartu, recimo Voodoo3 :d

Mada je ovaj link ka prepaqu u pizzabox kuciste bas dobra ideja; moze na ebayu da se uzme sun, sgi ili powermac 601/603 u takvom kucistu i za ispod 10e. Izbaci se utroba i ubaci A1200. Malo dodatnog posla bi bilo oko ubacivanja napajanja, ali moglo bi i to da se uradi. Na netu ima da se uzme i adapter za tastaturu (amiga/pc) za micronicova i ostala kucista.

Inace, dosta amiginih novih stvari (novih = nekoristenih) moze da se uzme i danas, recimo na http://www.vesalia.de/.

Neki dan sam naleteo na legendu koja i dalje zivi: "competition pro" dzojstik, koji su poceli ponovo da prave kao usb varijantu za PC:

compusb.jpg

Ja jos uvek igram moju dragu amigu 600 sa doticnim competition pro joystickom.
Imam negde i blue star ali ne uspevam nesto da ga nadjem:(

I ja sam imao doticni joystick koliko je samo batina i mortal combata istrpeo doticni... inace pre mozda oko god dana sam video ili na net-u ili nekom casopisu da ce za PC da se pravi... pa me interesuje jel neko video kod nas?

Ja sam ga video pre par meseci u predstavništvu firme Speed-Link. Na žalost ne sećam se više kako se firma zove, niti znam tačnu adresu. Negde su na Dušanovcu, probaj da Googlaš.
Mada nešto se i nije proslavila ta kopija, a iskreno ne znam ni šta će mi digitalni džojstik sa 4 tastera na PC-u.

Konacno sam nabavio amigu 1200 (ebay je zakon) pa me zanima kako da ga povezem na danasnje monitore. Trazio sam preko google-a i nacuo za scan doubler pa da li to moze da se nekako napravi ili ima jos neki nacin.

Koristi TV za pocetak, jer nema jeftinih a dobrih resenja za A1200 na PC monitorima. Zavisno od toga koliko si spreman da potrosis novca (bio bi red da te upozorim da Amiga nije komp. vec infekcija, pa pre nego sto napravis sledeci korak u tom smeru razmisli jos jednom ;)), najbolje resenje je tower kuciste + Elbox mediator (sa PCI slotovima) + voodoo grafika + zvucna + mreza + USB... Bilo bi dobro da ubodes i neki akcelerator...

Pozdrav.

posto niko ne odgovara, pogledaj
http://www.atari-forum.com/viewtopic.php?t=10709&start=0

sad sam poceo da citam taj thread ali koliko vidim tu se spominje i PS1 i ko zna sta vec sve ne na VGA monitoru...

ali i mene si zainteresovao sa tvojim postom za ovu temu... ja sam satro kupio SONY CRT TV da imam sto kvalitetniju sliku ali i to je smece... ne znam kako bi Amiga / Atari izgledali na HD TVu :D to vredi probati pa ako je slika ok mozda pazariti i HD TV...

posto niko ne odgovara, pogledaj
http://www.atari-forum.com/viewtopic.php?t=10709&start=0

sad sam poceo da citam taj thread ali koliko vidim tu se spominje i PS1 i ko zna sta vec sve ne na VGA monitoru...

ali i mene si zainteresovao sa tvojim postom za ovu temu... ja sam satro kupio SONY CRT TV da imam sto kvalitetniju sliku ali i to je smece... ne znam kako bi Amiga / Atari izgledali na HD TVu :D to vredi probati pa ako je slika ok mozda pazariti i HD TV...
Care, gori si od mene:d
Poštujem, šalu na stranu :Klanjanje
Samo što sam ovde u 3 lepe, inače bi već sastavio svoju retro mašinu sa voodoo2 :smoke: i našao Schneider CPC464 :whip: :whip:

Poslednja izmena:
pre odprilike godinu dana sam napravio adapter za A1200 za VGA monitor, treba ti jedan cip koji kosta oko 70din i par kondenzatora, jedan zenski 15pin konektor (ja sam skinuo sa nespravne graficke) i 21pin amiga video konektor koji mozes da nadjes u nekoj radnji, semu sam nasao na aminetu ali mislim da nije bas najbolja pa sam morao malo da upotrebim logiku da bi sve to nekako povezao.... Najgore je to sto sam adapter ulio u plastiku tako da nemogu sve da rekonstruisem...
U svakom slucaju VGA ti je neophodan ako koristis programe (internet, mail, prezentacije, rendering...), mada realno amiga ma kakva za bilo kakav ozbiljan posao je spor komp, bilo koji P3 to jede za dorucak bezobzira dali imas G3 procesor u njoj, kada su igrice u pitanju to je potpuno bespotrebno TV je zakon.

Poslednja izmena:
malo sam procackao po starim kutijama i nasao sam ovo...
e sad zasto je neko izgulio gornji natpis sa chipa to vec ne znam.
nisam bas najbolje uslikao, ali kontam da shema ima i na netu.
Adapter radi ok i da se videti da ima samo jedno integralno kolo. Davno sam ga koristio i ne znam vise koje sam sve rezolucije probao. Tada sam imao 60-tohercne 14"-ce.
Monitor na amigi sam prestao koristiti kada sam prvi put ugledao sliku sa amige na TV-u preko rgb scart kabela. Tako kristalnu i cistu sliku nikad nisam video na televiziji.
Verovatno zato toliko tv stanica jos uvek koristi amigu.

Prilozi

• Adapter.JPG
    Adapter.JPG
    137.6 KB · Pregleda: 83
Ja sam pravio za a1200 adapter za na vga monitor i to bez bilo kakvog ic.Razlika je valjda sto je moj bio unbufered a ovaj bi trebalo da je bufered verzija kabla.Na monitoru koji sam ja imao (imena ne mogu da se setim) radile su amigine vga rezolucije kao i double pal i ntsc mozda i nesto od euro rezolucija ali se stvarno ne secam.Amiga normalno dok ne butuje wb je u pal ili ntsc rezoluciji a posle fercera u vga.Sad ja sam u to vreme imao Blizarda ppc koji je u svom biosu nudio opciju da amiga prilikom butovanja forsira vga mod pa sam ja to tada iskoristio (ova opciaj nema veze sa grafickim karticama)

Nazad
Vrh Dno