Šta je novo?

Americki uredjaji na srpskoj struji

NixyJungle

Čuven
Učlanjen(a)
02.12.2002
Poena
620
Pozdrav ljudi.

Trenutno sam u Americi i kupio bih neke tech stvari, pa me zanima kako bi one radile na nasoj 220V struji. Kao sto znate oni ovde koriste 110V. Postoje adapteri za uticnice, ali ne znam da li ce to biti dovoljno jer kad npr. ubodem masinicu za sisanje ili blender u 220V, a on je pravljen za 110V. Svi ti uredjaji koji rade na manjoj voltazi verovatnbo da imaju konvertore u sebi, ali da li taj konvertor koji prebacuje sa 110 na recimo 20 moze da prebaci sa 220 na 20 koliko mu je potrebno. Vec sam se izgubio u pitanju. Verujem da me razumete, pa pokusajte da mi odgovorite da bih znao vredi li kupovati ovde neke stvari.

Hvala unapred i pozdrav.

Postoje uređaji koji mogu da rade i na 110 i 220 V (manjina), kao i oni koji ne mogu (većina). Za one prve ti je potreban samo adapter da bi mogao da ih ubodeš u utičnicu. Za one druge ti je potreban malo veći adapter, koji u sebi sadrži i transformator koji pretvara 220 u 110 V.
Mašinica za sisanje (ili šišanje :d) i blender ti neće raditi na 220V.

Ukoliko kupuješ stvar koja je normalna na putovanju (da menja kontinent), onda budi siguran da će raditi i kod nas i da će ti jedini trošak biti 1 evro da kupiš našu "viljušku" i to ti je to.

Fotoaparati, muzički plejeri, laptopovi, PDA uređaji i slično imaju ispravljače za struju koji rade u celom svetu i kao što rekoh, razlika je samo u viljušci.

Ukoliko kupiš mikser, fen, peglu, televizor, DVD plejer, računaj da ti neće raditi na našoj struji, iz razloga što nije baš logično da ovakve stvari nosiš sa sobom na interkontinentalno putovanje :D

Poslednja izmena:
zavisi od uredjaja, da li ima klasicni trafo ili coper.

Hvala za odgovore. Drugarica uzela masinicu za sisanje i hoce da uzme one *******cije za, za tapiranje valjda, ne znam tacno. Verovatno to nece da radi. A masinica ako radi, radi, ako ne, ****ga. Ovde je maltene dzabe. Ona je uzela za 13 dolara, a ja bih uzeo malo bolju za 25 dolara, ali su dobre. Ne znam koliko je u Srbiji, nikad nisam gledao. Sve u svemu, ionako se sisam kod frizera :)

220->110 je skuplji od masinice |)))

brijaci, fenovi itd uglavnom rade i na 220v...
ustvari sve mi je uvek radilo na 220v sto sam dobio, osim routera za koga se opet vise isplatilo kupiti drugi adapter nego uzeti 220->110...

kupis apple koji radi na 2GHz na 110V i kad ga doneses u Srbiju, ima da radi na 4GHz na 220!
:-devil-::mad::-devil-::mad:

Pa i nije neki problem napraviti autotrafo (cak i velike snage) koji spusta 220V>110V, ali je problem sto Ameri koriste 60Hz, a mi 50Hz.

mozda samo jedan dijak obavi posao... ali opet zavisi od vrste uredjaja....
on bi trebalo da skrese efektivnu vrednost napona ali ne i max tako da !@#$

Poslednja izmena:
Sam dijak tesko. A ni 60Hz nije nikakav problem, zasto mislite da jeste.

Ljudi, usa, radio shack... sto bi pravio ista!?
problem samo bude kad je transformator skuplji od uredjaja koji se kaci na njega, sto uglavnom jeste (jer sve skuplje uglavnom i radi na 220v), pa se vise isplati uzeti ovde univerzalni 220->xx nego uzeti 220->110, pa kaciti 110->xx... sto sam i napisao gore...
Moja mama je pre 10-tak godina dobila peglu na poklon uz deterdzent... pa je peglu donela i kupila transformator (povece snage)... za tih 50$ koliko je transformator kostao je mogla ovde 3 pegle da uzme |)) da ne kazem da je jos i za overweight placala |))

Ja sam na primer uzeo wireless router Linksys, donet iz Amerike (i pravljen za americko trziste). Strujni adapter je mali i lagan, kao za novije mobilne telefone. Potpuno sam zaboravio na prichu o 110V/220V, i lepo uzeo natakao konverter shto sluzhi samo da mozhesh ubosti te americhke utichnice u nashe, utakao u struju i - radi :)

I dalje mi nije jasno kako taj adapter mozhe biti tako lagan, a ni zashto su ga pravili da radi i na 220V kad se wireless router bash i ne nosi uz laptop na prekookeanska putovanja :)

I dalje mi nije jasno kako taj adapter mozhe biti tako lagan, a ni zashto su ga pravili da radi i na 220V kad se wireless router bash i ne nosi uz laptop na prekookeanska putovanja :)

Lagan je jer unutra nije teški transformator nego elektronika, doduše ima trafo al mali i lagan ko japanski kanister od 100l al ovolicki :)

uz mog linksysa je dosao na 110v... i evo mi ovog pijacara od 1000mA

Ja sam u volmartu kupio za 19 dolara transformator za ceo svet.
Radioshack je ULTRA skup...
Slikacu ovaj moj ispravljac pa cu okaciti sliku da budem siguran da mislimo na isto.
Inace video sam tu masinicu za shishanje sa 11 nekih nastavaka za 11 dolara u TJ Maxu...

Da li na tom pise da sme da radi 24/7? ja sam imao jedan jeftiniji koji bas nije voleo da radi duze od 10-tak sati...

Obično na uređajima piše da li su "Dual voltage" ili ne. Ako jesu, uz $2 adapter radiće u Evropi (Srbiji).

Pozdrav

..
Moja mama je pre 10-tak godina dobila peglu na poklon uz deterdzent... pa je peglu donela i kupila transformator (povece snage)... za tih 50$ koliko je transformator kostao je mogla ovde 3 pegle da uzme |)) da ne kazem da je jos i za overweight placala |))

Pegla je termogeni potrosac, i umesto skupog, teskog i snaznog transformatora posao bi zavrsila i dioda od 10 centi, vezana na red. Efektivna vrednost napona u mrezi je 220V, a dioda propusta samo jednu poluperiodu, znaci 110V.
Elektricni brijaci, blenderi i slicne naprave nisu iz ove price, osim ako blender ima kolektorski motor, njemu ne smeta jednosmerna, cak se manje greje zbog odsustva vrtloznih struja.
pozdrav.

Cika Pero, ja sam programer, a moja mama je elektroinzenjer, ali teoreticar |>> njoj je bilo jednostavnije da dovuce trafo od kile |))))

gde bih mogao da nadjem tu viljusku imam jedan mali adapter koji je za US trziste i na njemu stoji da radi od 100 do 240V znaci moze da radi i kod nas?

gde bih mogao da nadjem tu viljusku imam jedan mali adapter koji je za US trziste i na njemu stoji da radi od 100 do 240V znaci moze da radi i kod nas?
Adapter ima da se kupi u kineskim radnjama... ne znam koliko kosta, ali jeftin je.
Ako mi das punjac sa evrposkim utikacem za Sony Ericsson, dacu ti ja adapter koji sam dobio uz glomazni punjac svog telefona. Ma dacu ti i punjac hehehe :d:d:d

nisam gledao kod kineza, nekako nemam previse poverenja u njih, uzeo u TV servisu za 200 din i radi adapter sve je super proslo.

Speeder hvala na ponudi, imao sam takav punjac i ja ali za Siemens i nemam pojma gde je :)

koji tv servis ?

treba mi konvertor 220V > 110V 100W ... narucio preko neta i ne stize vec mesec dana :(

pomagajte ...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno