Šta je novo?

AMD64 procesor i divx kompresija

Serbianboss

Slavan
Učlanjen(a)
07.01.2005
Poena
360
Pozdrav svima,

juce sam nabavio a64 procesor i reko da isprobam kompresiju u divx.
Moram priznati da sam se malo razocarao. Kompresuje istom brzinom, mozda cak i sporije nego prethodni racunar(thoroughbred 2600, 1gb).

procesor je venice 3200 nije klokovan, 1 gb ram koje sam stavio na 1T parametar 3-3-3-8.

Ubacio sam minut snimka, mpeg2 interlaced 8000bitrate u virtualdub mpeg2. Podesio sam audio kompresiju na lame i divx 6.02 kodek sa internim filterima za resize na 512x384 i bicubic(soft), i dao sam bitrate 1200.

1 minut tog snimka mi je radio 1min i 10 sekundi sa divx6 kodekom u virtual dub mpeg2. Pisalo je oko 18-20 fps. Na proslom racunaru mi je trebalo isto toliko vremena.

probao sam posle sa tim istim snimkom od 1 minut sa xvid kodekom i tu je bilo jos sporije. Koristio sam iste parametre samo sam sad koristio filtere za deinterlance i resize iz samog virtual duba. Sada mi je trebalo 1min 35 sekundi. Sada je pisalo 15-17 fps.

Molim korisnike AMD64 racunara da mi kazu svoja iskustva. Ne mogu da verujem da ide ovako sporo. Mislim ide mi kao prosli racunar koji niije imao SSE2 i SS3 instrukcije.

Koristim win xp sp2, 3200 venice, 1gb ddr400 1T 3-3-3-8, 160gb Ata 133 8mb cashe.

Da li je i ovako kod vas ili nije. Korisio sam virtual dub mpeg2 1.5.10. U prvom slucaju je divx6 kodek opcija Balanced i njegovi interni filteri za deinterlance i resize.
U drugom slucaju je xvid kodek 1.03 i filteri iz virtual duba za deinterlance i resize

pozdrav

Takođe sam to primetio. Za kompresovanje u XviD (bez dodatnih filtera) za 21 minut filma trebalo mu je 27 minuta. FPS je bio oko 17-20. Mašina iz potpisa.

Znam da Intel je na Presshotu nabudzio konverziju i to opasno brzo radi (probao na kompu druga). E sada sto nije AMD to optimizovao :trust:

znam za tu verziju, da li si ti mozda probao neku kompresiju.

Ko ima A64 neka kaze svoje utiske za kompresiju

opet amaterski testovi |>
mislim 1 min materijala je maximalno statisticki znacajan uzorak...

prvo memorija vam je spora -333 je ocaj za memoriju... meni je na bartonu memorija bila 2-2-3-11 na 220, a na a64 je 2.5-3-3-7 na 250, vec ovo povecava brzinu, posto je protok (i fsb) jako bitan kod kompresije... mada posto bi venice trebao da ima dual channel (moj je new castle, dakle single), protok bi trebao da je duplo u odnosu na 32-bit atlona...

moj ovako subjektivan utisak je pri istoj brzini procesora, dakle 9x250 sada u odnosu na 10x220 ranije, na istom softveru, xvid 103 ili divx505, filtriranje kroz avisynth, winxp 32bita u oba slucaja, dobitak od oko 20-30%. ako me nekad ne bude mrzelo sescu za zeninog bartona i iskompresovati nesto i kod mene i kod nje (opet kazem bitno je da je isti video u pitanju i isti software)...
buni me lame, imam neki, opet subjektivan osecaj, da radi 30-50% brze, dakle bas drasticno...
na poslu imam prescote 3ghz, ali nemam dvd, pa mi je kompresovati nesto jako nezgodno...
mada evo sad sam se zaintresovao, pa mozda spremim nesto materijala i avs svriptu, pa probam na svim racunarima koje dohvatim |))

takodje prisecam se nekog buga skorijeg, gde je a64 odrao tada dostupne p4 (pogotovo dolar za dolar), ali se ne secam da li bas u svim kategorijama...

Serbianboss je napisao(la):
Pozdrav svima,

juce sam nabavio a64 procesor i reko da isprobam kompresiju u divx.
Moram priznati da sam se malo razocarao. Kompresuje istom brzinom, mozda cak i sporije nego prethodni racunar(thoroughbred 2600, 1gb).

procesor je venice 3200 nije klokovan, 1 gb ram koje sam stavio na 1T parametar 3-3-3-8.

Ubacio sam minut snimka, mpeg2 interlaced 8000bitrate u virtualdub mpeg2. Podesio sam audio kompresiju na lame i divx 6.02 kodek sa internim filterima za resize na 512x384 i bicubic(soft), i dao sam bitrate 1200.

1 minut tog snimka mi je radio 1min i 10 sekundi sa divx6 kodekom u virtual dub mpeg2. Pisalo je oko 18-20 fps. Na proslom racunaru mi je trebalo isto toliko vremena.

probao sam posle sa tim istim snimkom od 1 minut sa xvid kodekom i tu je bilo jos sporije. Koristio sam iste parametre samo sam sad koristio filtere za deinterlance i resize iz samog virtual duba. Sada mi je trebalo 1min 35 sekundi. Sada je pisalo 15-17 fps.

Molim korisnike AMD64 racunara da mi kazu svoja iskustva. Ne mogu da verujem da ide ovako sporo. Mislim ide mi kao prosli racunar koji niije imao SSE2 i SS3 instrukcije.

Koristim win xp sp2, 3200 venice, 1gb ddr400 1T 3-3-3-8, 160gb Ata 133 8mb cashe.

Da li je i ovako kod vas ili nije. Korisio sam virtual dub mpeg2 1.5.10. U prvom slucaju je divx6 kodek opcija Balanced i njegovi interni filteri za deinterlance i resize.
U drugom slucaju je xvid kodek 1.03 i filteri iz virtual duba za deinterlance i resize

pozdrav

Ako nemas WinXP64 i ako ta verzija VirtualDub-a nije 64-bitna (neznam ni da li postoji takva verzija jos), onda od brzeg kompresovanja nema nista. Sta ti vredi da imas i 256-bitni procesor ako je program na kom radis 32-bitni...

dosta bi znacilo da se javi sto vise ljudi i kaze svoje utiske. Sad cu malo da kloknem venice pa cu da vidim da li ce biti nesto bolje. Memorija mi radi na 1T parametru na 3-3-3-8 i dobitaku performansama se vidi u 3d marku i sandri. Medjutim nisam bas primetio neko povecanje performansi u programima za video obradu.

Jednostavno ocekivao sam malo vise u 32-bitnom windowsu.Mislio sam da ce brze da radi konverziju, ali sta je tu je. Kad nabavim win xp 64 bit i virtual dub 64 bit probacu tako. Tu bi sigurno trebalo da se vidi napredak.

Sa divx 6 kodekom imam izmedju 18-20 fps, a sa xvid imam 15-18 fps u virtual dub mpe2 i to u bilo kojoj verziji.

Ajde ako vas ne mrzi istestirajte malo i kazite svoje utiske

pozdrav

overklokovao sam ga na 2400 mhz pri default vrednostima i nikakvih vecih prednosti nije bilo u kompresiji. Sada mi je sa divx 6 islo 20-21 fps. To i nije neko ubrzanje.
Testovi u sandri su mi se fantasticno povecali, ali sta mi to vredi kada mi se kompresiju u divx minimalno povecala

evo slika:

sve je ovo pri 1T parametrima

Prilozi

• clock 6.JPG
    clock 6.JPG
    122.1 KB · Pregleda: 77
  • clock 6 1.JPG
    clock 6 1.JPG
    119.2 KB · Pregleda: 78
  • 6 clock 2.JPG
    6 clock 2.JPG
    125 KB · Pregleda: 81
Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
meni svi testovi sa i bez overkloka daju odlicne vrednosti. Mozda virtual dub mpeg2 nije nesto optimizovan otkus znam. Probacu sa jos nekim programima za divx.

Ajde ljudi pisite da cujemo vase rezultate, pogotovo oni koji imaju a64. Jer ne mogu da verujem da u 32-bitnom windowsu ide ovako sporo kompresija

pozdrav

Kako zamisljas "Ajde ljudi pisite" kada ne postoji sistem referentnih vrednosti? U odnosu na sta treba te rezultate proceniti?

Nekada se dobrovoljni mini-test za DivX 5.0x radio ovako (na zalost, inicijalni drugi post je pretrpeo "male" pomene u izgledu zbog pogubljenih slika & attachmenta); organizuj nesto slicno za sve vlasnike A64 platformi, Semprona i Intelovih ekvivalenata pa uporedjujte kako treba za DivX 6.0. ;)

PS sacuvani su test uzorci i grafikoni starog testa. :)

Evo da ti pomognem za pocetak:

- skinite 64-bitnu verziju VirtualDuba 1.6.10 sa http://virtualdub.sourceforge.net/
- zatim (ako vec nemate) poslednju verziju divx 6.x Pro kodeka http://download.divx.com/divx/DivXCreate.exe (6 meseci trial)
- odaberite neki kratki klip avi formata (koji je vec kompresovan) i uploadujte ga za download
- kreiraj .vcf profil u VirtualDubu da bi svima automatizovao podesavanje, iskljucio mogucnost greske itd... (savet: raditi samo 1st pass kompresiju, obavezno u podesavanju ukljuciti Insane mode, ostalo po potrebi)

I to je to, ostaje samo analiziranje rezultata u zavisnosti od konfiguracija. :)

Videcu da se taj predlog sprovede, da se uradi novo testiranje sa xvid kodekom.

Probao sam juce 64-bitni sistem sa 64 bitnim virtual dubom i 64 bitnim xvid-om i poboljsanje je vrlo minimalno. Svega 3 frejma brze radi.

Inace ima jedna novina. Naime, kada sam od dv fajla pravio xvid koristio sam asvzzzz deinterlance i resize na 512x384. I tako sam u 32-bitnom windowsu imao do 20 fps.
Medjutim kada sam probao deinterlance filter iz virtual dub-a sa 3 opcijom i resize isto na 512x384 imao sam mnogo brze vreme. Sada mi je isao do 30 fps, ali ipak je prosek bio 25 fps. Jer minut filma u DV formatu pravio je minut u xvid sa jednim prolazom.
Tako da sve zavisi koji se filteri koriste i koliko su oni optimizovani

pozdrav

Ovo je stvarno neverovatno ubrzanje: u 32 bita mu je za 21 minut filma (bez filtera) u XviD trebalo 27 minuta (17-21 fps), a u 64 bita samo 11minuta (20-52 fps)!!!.

VirtualDub 1.6.10 64-bit
XivD 1.1.0 beta 2 64-bit

Ali sad imam drugi problem: zvuk mi kasni sa slikom. Prvi film se konvertovao u redu, ali u ostalim manje ili više kasni zvuk (od 1sec pa do 10sec!!!). Zna li neko uzrok tome?

Idi u audio options i ukluci audio interliv na 1sec

Evo meni A64 3000+ Venice @ 2,6 GHz u DrDivx daje pri 720x576,2000 kbps od 50-60 fpsa.Za 512x480 mi daje konstantnih 95 fpsa
Stvarno ne razumem kako vama daje tako malo

WinXP 32-bit,2x256 MB OCZ DDR500 3-4-4-8 1T
Divx 5 codec.

Probudi ovaj tred skoro iz mrtvih...

Prijatelju, divx kodek je dosta brzi od xvid-a pa tako sporo i ide. Ja sam koristio VD sa filterima za resize i deintrlance(ovaj je dosta spor) i zato tako ide. Medjutim razocarenje je sto je i na starom racunaru islo tako.

A dr.divx, sta reci ja kad sam ga kloknuo na 2400 meni je isao 40 fps, a sa 2600 bi isao kao i tebi.

Evo na mojoj masini sam isprobao kompresovanje... dr divx 1.0.5 i divx 6.1 codec... duzina materijala 4min, uradio za 1min i 20sec... a da samo sam pustio kroz jedan pass, nikada nisam ni kompresovao vesi od jednog pass-a, Venice3000+@2550, (8,5 x 300) HTT je 900, memorija radi na 466, 2,5-3-3-7 2T.... 1gb KINGSTON... sad neznam kako ste vi uopste testirali kad tako malo dobijete... nisam probao sa vecim fajlovima... probacu jedan fajl od 2gb pa cu onda tek znati kako radi....

PO sto puta, divx brze radi od xvid-a. I meni potera po 50-60 frameova ako nema nekih filtera.

Ajde poterajte u virtual dubu 1 minut snimka koristeci asvzzzz deinterlance filtet i resize pa da vidim vase rezultate. Uspori mu brzinu samo tako.

Evo danas sam skinuo dr. divx 2.0 beta i sa istim divx6.1 je isti materijal od 4min uradio za neverovatnih 35sec... ovo nisam mogao da verujem svojim ocima... i jos je manji fajl za 3mb... ovo je stvarno veliko ubrzanje... a uskoro treba moj drug da uzme Athlon X2 3800+ pa da vidim sta ta azdaja moze... za divx6.1 pisalo je da ima podrsku za dual core

Nazad
Vrh Dno