Šta je novo?

AMD2200+ i DDR400

MIB

Slavan
Učlanjen(a)
06.02.2006
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
haswell pentium g3220
Matična ploča
msi h81m-p33
RAM
16gb ddr3 hyperx fury
Storage
512gb kc600
Zvuk
sb x-fi surround 5.1
PSU
lc500h-12 v2.2
Pristup internetu
  1. Optički internet
Evo prvo ono bitno u prici:

*AMD SEMPRON 2200+
*EPoX EP-8RDA3I
*DDR400 modul [PQI 256 i KINGSTON 512]
*FRONTIER TECHNOLOGY INC. model ATX-400
*FAN GlacialTech EVERFLOW model R128018DL

Ovaj model porcesora radi na FSB166Mhz i to je ono sto me buni. Kada postavim i memoriju sistem mi za nju pokazuje DDR400@166Mhz. Koliko znam to nije prirodna brzina za tu memoriju.
Posto hocu da je postavim da radi na 200Mhz, da li je bolje da FSB procesora dignem na 200Mhz ili da samo postavim na memoriji tu brzinu.
Da pojasnim :bottle:

Procesor je trenutno na 166Mhz, moze na 200Mhz
Memorija je trenutno na 166Mhz [jer je AUTO mod], moze na 200Mhz [kada je postavljeno SDP]

Kada je u BIOSu podeseno na optimal jedino tada za procesor pokazuje njegovo ime AMD... sa vrednostima na 166x9 posto su, verujem, to njegove originalne vrednosti, a te vrednosti pokazuje i SIW kao originalne, da li cu imati problema sa procesorom ukoliko bih digao FSB na 200Mhz zbog memorije, posto predpostavlljam da je DDR400 stigao kasnije, a ukoliko ne koja bih podesavalja trebao da stavim, da li da diram mnozioc, posto ne bih zeleo da klokujem procesor preko onoga koliko mi je potrebno [prvenstveno zbog memorije].
Ili bi ipak trebao da stavim na 200Mhz jer pretpostavljam da je ta brzina kao dobar dan na toj ploci zbog nForce2 ultra400 cipseta, a ne skodi procesoru?
Mozda nista od ovoga ne bi trebao da radim nego samo da postavim memoriju sa AUTO na SDP tj. na 200MHz ali se plasim da bih zbog toga mogao da spalim neku od memorija posto su razlicitog kapaciteta pa bi svaka mogla da povuce na svoju stranu i tako napravi kurslus :S:
Ili obrnuto, da ostavim na AUTO pa ce ona sama da skoci na 200Mhz kada podesim FSB procesora, ako uopste smem?
Da li shvatate moju dilemu :bottle:
768MB@166MHz je veliki gubitak rama ukoliko moze na 768@200Mhz, vec mi se jedanput dogodilo da sprzim modul prebacivanjem sa AUTO na SDP pa ne bih volio da se to dogodi jos koji put.
Ukoliko se sve ovo moze izvesti da li bi onaj gore navedeni kuler mogao da ohladi procesor.
GlacialTech

Jos nesto, u kucistu se nalazi gore navedeno napajanje, u trenutku kada kabl utaknem u njega, svaki put, u kucistu za trenutak se upali fan na procesoru i sevne onaj "80 Port Debug 7-segment LED display". Da li bi trebao da zamenim to napajanje, posto vidim da ukoliko bi to radio cesto ili ukoliko bi struja nestajala svaki cas da bi ceo komp mogao da bude spaljen, da li sam u pravu?

Za onoga ko je mali milion puta radio OC sigurno ne bi bio problem da mi pomogne jer je ovo, pretpostavljam, lako pitanje. Pomozite ako mozete, u nedoumici sam.

Pozdrav :wave:

mozes da dignes FSB na 200, a oboris takt procesora da bi dobio istu brzinu proc-a, a brzu memoriju i FSB.

Stavi fsb na 200mhz a cpu mnozilac na 7.5... tako ces dobiti za memoriju 400mhz a cpu na 1500... koliko i treba... a mozes da ostavis i mnozilac na 9 ako imas dobar cpu kuler... posto sempron se greje dosta ako je na box kuleru... testirao sam skoro jedan na 1700mhz i cim sam ukljucio OCCT temperatura je otisla preko 60c... i odmah je prekinuo test..

A jesi li probao da ostavis samo taj kingston... mozda se pqi i on ne voledu... hahahaha :-devil-: pa ti zato ram radi na 333mhz... al zar je i bitno da radi na 400mhz... brate, vaznije ti je da ti imas 768mb ram-a.... ja bih pre zamenio taj 256mb za 512mb...

Poslednja izmena:
Pa fora je u tome sto je ranije bio samo taj PQiiiiiiii :)
U tome je i dilema jer ne znam koliko je dobar taj "set" na procesoru, fan je kao sto sam rekao GlacialTech EVERFLOW model R128018DL, a komplet se zove Igloo 2421.
Pise da je za AMD Athlon XP 3200+ sto znaci da bi moglo i na ovaj sempron, a koliko je dobar neznam :S:

ma dobro ce ti odraditi posao i box cooler, ipak ce to biti samo 1800MHz, pa to se postize bez problema i bez menjanja napona vrlo verovatno....

samo dignes FSB na 200MHz i FSB:DRAM = 1:1

:wave:

EDIT: na sempronima je mnozilac super-zakljucan, ne moze se otkljucati ni starim dobrim L12 modom...

Poslednja izmena:
Stvarno nista ne vredi :wall:
Ne znam da li je do ploce ili procesora ili neke trece ale, ali prosto ne zeli brze. Izgleda da si u pravu sto se tice ovog procesora, nece mnozilac, a plus na to nece ni FSB :S:
Kadkgod sam pokusao da dignem jedno od ta dva, prilikom resarta uvekmi vrati default vrednosti plus sto mi spusti memoriju na 100Mhz. Samo default pa default :S:
Ako nista drugo bilo je daj sta das, pa sam tako zahvaljujuci podesavanju memorije na 120% uspeo da dignem na zeljnih 200Mhz :)
Hvala vam na strpljenju i pomoci, na kraju sam, IPAK, uradio ono sto sam hteo, a to je da mi memorija radi ono zasta je napravljena, vrednosti su na 3-4-4-8.
CPU-Z za memoriju kaze, Kingston@200Mhz 2.5-3-3-8, a PQi@200Mhz 3-4-4-8, koliko to moze bolje, a da radi stabilno?
Za ubuduce bi voleo da znam koiko je set hladnjaka Igloo 2461 dobar.
Samo jos ovo, da li bi trebao da menjam napajanje s' obzirom na opisami problem sa njim gore
u prvom postu?

@raven2005
PQi i Kingston se ipak vole, rade :)

Poslednja izmena:
koliko ja znam, za AMD memoriju treba drzati sinhrono, znaci isto kao i FSB, e sad...

Vidi ja imam amd atlon xp 2600+ i kad sam dizao FSB sa 166 na 200 tj nebitno koliko god da povecas sa 166 uvek mi se i povecavala frekfencija rada memorije inace je ddr 400, sad mi je FSB 188 a memorija radi na 410, a pre je mogao da se podigne na 200 to mu je neka radna 2300mhz (default 1917mhz) ali vise ne moze verovatno zbog coolera valjda se zamorio, tako da probaj, ja sam stavio pre toga one zabrane da kad se pregreje da sam restartuje komp ili da ga ne upali ako ne moze da izdrzi da ne bi sprzio nesto... srecno u svakom slucaju!

Poslednja izmena:
Za ubuduce bi voleo da znam koiko je set hladnjaka Igloo 2461 dobar.

GlacialTech kuleri su se odlično pokazali,nisu skupi i imaju veoma dobre performanse.
Performanse navedenih modela u suštini prilično slične i sasvim zadovoljavajuće.
Igloo 2461 je odličan kuler kao uostalom i ostali opisani kuleri ovog proizvođača.Preporuka.
Lično,koristim modele 2470pro i 2520 i veoma sam zadovoljan.
Uostalom i na Benchmarku imaš test ovih kulera (čini mi se Uporedni test kulera IV) ja sam se i njime rukovodio prilikom izbora i smatram da nisam pogrešio.

podigni takt procesora, bolje ce ti raditi i grafika i sve.. to ti je raspon od 180 do 200 mhz, a memoriju ako mozes da zamenis za neku bolju (i kingston i pqi)

Poslednja izmena:
Mozda Corsair ili ?

Stavi fsb na 200mhz a cpu mnozilac na 7.5... tako ces dobiti za memoriju 400mhz a cpu na 1500... koliko i treba... a mozes da ostavis i mnozilac na 9 ako imas dobar cpu kuler... posto sempron se greje dosta ako je na box kuleru... testirao sam skoro jedan na 1700mhz i cim sam ukljucio OCCT temperatura je otisla preko 60c... i odmah je prekinuo test..

A jesi li probao da ostavis samo taj kingston... mozda se pqi i on ne voledu... hahahaha :-devil-: pa ti zato ram radi na 333mhz... al zar je i bitno da radi na 400mhz... brate, vaznije ti je da ti imas 768mb ram-a.... ja bih pre zamenio taj 256mb za 512mb...

joriq je napisao(la):
mozes da dignes FSB na 200, a oboris takt procesora da bi dobio istu brzinu proc-a, a brzu memoriju i FSB.

Potuno netacan savet posto su svi SoA Semproni zakljucani.

MIB je napisao(la):
a to je da mi memorija radi ono zasta je napravljena, vrednosti su na 3-4-4-8.

Postavi 2,5-3-3-11 a napon slobodno na 2,7v tako bi terbalo da radi. Najidealnije setovanje sa NF2 platformu je 2-2-2-11. Sto se tice procesora on bi trebalo da radi bez problema na 1800MHz uz blago dizanje napona na 1,6v posto se radi o Thoroughbred B jezgru. Kako AthlonXP 2200+ i Sempron 2600+ rade na ~1800MHz na 1,6v tako i ti podesi napon.

Dionis6 je napisao(la):
podigni takt procesora, bolje ce ti raditi i grafika i sve.. to ti je raspon od 180 do 200 mhz, a memoriju ako mozes da zamenis za neku bolju (i kingston i pqi)

Pazi kada bi uzeli raspon od 180~200Mhz i neku bolju memoriju mozda bi dosli u situaciju da svaka graficka koja je deljiva sa agp portom na 66 mhz i radi 10% sporije od agp-a tako je kartica za 2d grafiku vise nego za igre. mada to se moze srediti overklokom.. idealno bi bilo do 10% niza frakvencija za 2d i 5% visa za 3d kad se podeli sa parnim brojem koji odgovara agp magistrali 2 puta, 4 puta, 8 puta. nisu slucajno takve frakvencije memorije na nekim grafickim kartama. mada, ipak je memorija na grafickim kartama bolja.. :lupko:

Poslednja izmena:
Imam ja jedno pitanje, ali nije za novu temu (Socket A, a 2008-ma kuca na vrata:wall:), pa će ova ne tako prastara tema poslužiti.
Naime, imam isti procesor samo što sam mu otključao množioc i skoro godinu dana mi radi na 200x10, a nedavno sam video da ova moja "anti-overclock" memorija trpi i viši fsb (do 225) ili još nešo viši ako se obori na 166 ili 133.
Ranije nisam ni probavao fsb preko 200 jer mi je ploča takođe "anti-overclock" osmišljena, u knjižici čak ni nema kombinacije džampera za fsb 200 iako je na samoj ploči to odštampano, a nema ni mogućnost agp/pci lock-a, pa me interesuje na koji način visok fsb loše utiče na pci/agp kartice, tačnije da li će nešto odmah pobrljaviti i staviti mi do znanja da smanjim gas ili može da radi tako neko vreme, bez da išta primetim pa da crkne uskoro.
Pitam jer mi konkretno na 9x220 sve lepo radi, a to mi je bar na papiru bolje od dosadašnjih 10x200 pa da znam da li smem da vozim i ne mislim...

Nazad
Vrh Dno