Šta je novo?

AMD X570/X570S ploče

Ja ne vidim razlog za prelazak sa X570->X570s osim kod kod korisnika Asusa jer se chipset fan ne gasi (od TUF pa sve do CH8 serije), tj nema silent/pasivni mod...
Sto je po meni nedopustivo i zbog cega sam uzeo MSI.

Cena su takodje "fine", recimo -> GB AM x570 300e vs ~400e za X570s.
Samo za pasivni heatsink, koji usb vise i odsustvo dual biosa (ako se ne varam X570s nema dual, sto i nije neki dealbreaker ali ne moze da skodi u nekim situacijma) - ne, hvala.
Ne sumnjam da ce i za ostale biti barem 50e vise sto je veliki bezobrazluk jer su u startu mogli da izbace pasivno hladjenje. B550 serija je samo zbog toga objavljena a cene bas nisu opravdavale ono sto nude.
Ako nista drugo mogli su posle godinu dana da zamene X570 sa X570s, a ne ovakvu papazjaniju da naprave i to pred sam EOL ove generacije Ryzena.

Poslednja izmena:
Mislim da ni mi sa Asusom nemamo razlog da pređemo jer je ventilator na čipsetu nečujan, bar u mom slučaju. Znajući Asus, cijene novih ploča X570S će sigurno biti veće. Samo se nadam da se taj trend neće prenijeti na AM5 i Alder Lake ploče.

Ruzna do bola. Hladnjak sa fice skinuli. I jel ja to dobro vidim samo dva memorijska slota? 😁

Ovo je prvenstveno nameska ploca (klokovanje), ili su je barem za to namenili.

Ovi kao da objavljuju poverljive dokumente a ne pishljivu ploču. :ROFLMAO:

Može preporuka za RAM memoriju kit 2x8 GB do 150€ i CPU do 350€ za ploču Gigabyte X570s Aorus Master.

Ima li neko info kada ce ovi pametni iz Gigabyte-a izbaciti bios update da se resi problem seckanja u igrama.

Pretpostavljam da je u pitanju ovaj problem:

Prati ove teme:

Tako je. U pocetku sam mislio da je do samog windowsa, jer sam presao na 11-ku i da je do padova fps-a, medjutim igre seckaju i kad je fps stabilan. Jedino nisam probao da iskljucim taj fTPM i secure boot.

Iskreno, ne vraca mi se na starije verzije i zbog nedostatka SAM opcije, jer sam sa njom dobio solidno povecanje fps-a. Valjda ce uskoro izbaciti najnoviji bios, s ozbirom da je isti izasao za a320, a350...

Zar nije SAM opcija već duže vreme? Nema ga u verziji pre poslednje?

AGESA 1200 je prva imala SAM, tako da se slobodno mozes vratiti na 1203a/b/c

Prvi BIOS sa SAM opcijom je star vise od godinu dana, a verzije F35, F36 su bagovite, fale neke opcije u biosu itd. Sve sam to iscitao dok sam trazio odgovarajuci, zbog onog problema oko instalacije drajvera. Ima bas dosta zalbi, a poslednja verzija na kojoj sam ja bio duze vreme, pre cackanja, je bila F30 koja nema SAM. Eventualno F32. Instaliras sve najnovije drajvere, predjes na nov windows, a ovamo neki stariji bios, ne ide. :) Valjda ce izbaciti apdejt do kraja maja.

@serbishe Update BIOS-a ako nemas ogroman problem, ili preku potrebu za necim novim je uvek losa opcija. desetine ako ne stotine post-ova sam procitao tokom godina gde ljudi koji pisu bios-e, overclocker-i, svi nonstop mole ljude da ne update-uju BIos-e samo da bi imali najnoviji xD

To je kao AMD drajveri iz mracnog doba 2000-2011 na XP-u, nadjes koji ti najvise odgovara i drzis ga se ko pijan plota

Poslednja izmena:
Apsolutno se slazem sa tobom, i znam i procitao sam milion puta onu staru, ako sve radi, ne diraj nista. Ovog puta zaista nisam radio apdejtove iz dosade, vec zbog *******cije oko instalacije GPU drajvera. Otvarao sam temu zbog toga, da ne pisem ponovo. Stari bios sam apdejtovao na F36 samo zbog ovoga:

Major vulnerabilities updates, customers are strongly encouraged to update to this release at the earliest.
Credits to "Assaf Carlsbad and Itai Liba from SentinelOne"
• Introduce capsule BIOS support starting this version.
  1. Checksum : 6905
  2. Update AGESA ComboV2 1.2.0.5
  3. Change default status of AMD PSP fTPM to Enabled for addressing basic Windows 11 requirements (https://support.microsoft.com/windows/1fd5a332-360d-4f46-a1e7-ae6b0c90645c)
Bio sam na verziji koja nije imala SAM opciju, a imao sam i zelju da predjem na win11, pa je i to bio jedan od razloga. Uglavnom, zbog utvrdjenog problema oko fTPM-a i seckanja, moracu da da ga apdejtujem ponovo i vise nista ne diram oko bios-a. Nadam se. :D

Pa ne pišu BIOS-e za džabe, uvek ima neka ispravka, promena ili dodatak.

I bag...

Upravo su izbacili bios apdejt 1.2.0.7. Culi su moje molbe... :D

To je AGESA, ostalo u BIOS-u muže da ostane isto.

Cesro srede neke bagove a ni ne spomenu

Prošlo je skoro tri godine od kako sam kupio Gigabyte X570 Aorus Pro i za divno čudo chipset fan i dalje radi tiho. Međutim, nije mi se svidelo što temperatura chipseta ide do 74 u idle. Zamenio sam thermal pad i skinuo sam 8 stepeni. Koristio sam Arctic Cooling thermal pad debljine 0.5mm. Možda sam mogao da probam sa pastom ali nisam hteo da rizikujem da oštetim čip. IMG20221014164440.jpgIMG20221014164517.jpgIMG20221014170341.jpg

Ima li neko sa Gigabyte Aorus Elite da gura 4.stapa memorije? Imam 2x8gb, CL17 na 3600mhz Patriot Viper Steel, pa se nesto razmisljam da ubacim jos 2 stapa. Hoce li maticna moci da izgura 4 stapa sa podesavanjima tajminga?

Bez problema ce raditi jer je 4x Single Rank memorija. Da je 4x Dual Rank vec bi mozda i bilo problema.

Hvala na brzom odgovoru.

Nazad
Vrh Dno