https://www.gigabyte.com/Motherboard/X570-GAMING-X-rev-10#kf
Ovo mi deluje da ce da bude best buy, inace cena oko 220 bi trebalo da bude.
Videćemo, mislim da je malo rano za odabir best buy X570 ploče. Na papiru ne izgleda loše, ali cena mora osetno dole za ploču koja pretenduje da bude najbolja kupovina po odnosu uloženo/dobijeno.
Ne odnosi se samo na ovu Gigabyte, važi generalno za sve proizvođače i modele.
Generalno, vidi se znatno poboljšanje VRM sekcije na X570 pločama, za sada nisam video nijednu koja deluje "neprimereno" ili "slabašno", a bilo ih je prilično na X370, na X470 takođe, ali u manjoj meri.
Verovatno iz razloga što proizvođači moraju obezbediti podršku za Zen 2 modele sa 12 i 16 jezgra, a to malo teže ide sa 3 "pojačane" ili 4 "mršave" faze.
Po mojoj prognozi, best buy će biti neka X570 ploča sa cenom oko (plus/minus) 150 evra, i VRM sekcijom koja se neće pregrevati sa 12/16 Zen 2 jezgra, uz umereni OC, ili max OC na 8 jezgra.
Naravno, i sa dobrim dometima (i podešavanjima) za RAM.
Takođe sam mišljenja, da će bar na početku, najbolja kupovina za većinu korisnika koji prelaze na Zen 2 sa do 8 jezgra biti neki provereni X470/B450 model ploče, zbog daleko pristupačnije cene.
Za 12/16 mogu dobro poslužiti i X470 high-end ploče (ASUS Crosshair Hero, ASRock Taichi).
Nadam se da će neka od većih stranica nakon izlaska Zen 2 modela uraditi detaljno poređenje X570 ploča sa X470/B450, mada biće tu utisci brojnih korisnika.
Byte za razliku od Asusa ne laze povodom VRM-a i broja faza
Ne sećam se da je ASUS lagao o broju faza, (barem ne na AM4 platformi), Gigabyte jeste (uz ASRock na jeftinijim modelima).
Nisu direktno lagali, ali su sabirali babe i žabe, pa tako reklamirali ulepšane podatke.
Primer ASRock: 3 pojačane faze za CPU, puta 2 = 6, plus 3 faze za SoC deo (koji je manji potrošač, i nije toliko bitan) = 9.
Ploča se reklamirala na sajtu kao "9 Phase Power Design", a u stvarnosti ima samo 3 pojačane faze za CPU.
Slično je radio i Gigabyte na par modela, 4 pojačane faze su reklamirali na svojoj stranici kao "8 Phasen", tek nakon protesta korisnika su uklonili tu stavku.
Ako bi terali "mak na konac", onda pravih 5 faza, koje su duplirane preko doublera, tako da izlazi 10, što je ok.
Duplirana faza nije vredna kao prave dve, ali je još ok, pošto ide preko doublera.