Šta je novo?

AMD X2 4800+ socket 939 problem

*Snake*

Slavan
Učlanjen(a)
27.02.2007
Poena
319
Skoro sam saznao da moja stara Gygabyte ploca podrzava dual core procesor, pa sam imao tu srecu da pronadjem jedan od najbrzih podrzanih procesora za soket 939 u oglasima i kupio ga. Medjutim, kako sam ga stavio, windows xp nije mogao da se instalira. Odmah mi je ispisivao plavi ekran kada se pokrene instalacija, i to svaki put neka druga greska kada resetujem, pa reko nesto ne valja procesor. Medjutim, instaliram windows 7 bez ikakvih problema, ali tu mi se plavi ekran pojavljuje s vremena na vreme (tipa jednom u 2-3 sata) uz uvek istu poruku "A clock interrupt was not received on a secondary processor" kada igram igre. Malo sam kopao po netu i pronasao program PRIME 95 (testira komp pod opterecenjem) i u tom programu mi posle 10-15 sekundi izbaci plavi ekran sa istom porukom. Jos par podataka. Uz procesor sam dobio njegov valjda standardni kuler koji radi na 3000 obrtaja. U idle-u je temperatura 35-40, medjutim u prime-u 95, prvo jezgro posle par sekundi ide do 70-75 stepeni, drugo ostaje na 60-65 i to je momenat kada se zamrzne slika i pokaze plavi ekran sa gore pomenutom porukom. Da li postoji mogucnost da je temperatura problem? Mislim, prime95 valjda i jeste namenjen za to da optereti komponente, a pretpostavljam da temperatura od 70-75 stepeni nije razlog da se to desi uz poruku koju mi sistem prijavljuje? Koja bi inace bila normalna temperatura za ovaj procesor pod standardnim (igrackim) opterecenjem? Inace, ortak koji se razume u kompjutere mnogo bolje od mene stavio je neku skupu pastu za procesor (20-30 evra), tako da to nije problem. Sta sam jos radio: posto taj moj ortak ima stariji komp, testirali smo sve komponente osim ploce i procesora (ram, graficku, napajanje u smislu da sve komponente drzimo konstantnom, osim te jedne koju menjamo i testiramo) i uvek bi se pojavio plavi ekran u prime-u. Uspeo sam da nadjem lika koji ima plocu sa soketom 939 pa cu da testiram i plocu na kraju. Ono sto mi jos budi nadu da mozda nije procesor falican jeste to sto mi je sa starim procesorom (3000+) u instalaciji XP-a uvek na istom mestu ispisivao plavi ekran na jednom mestu koji se, nakon restarta, vise nikad ne bi pojavljivao ni u instalaciji ni u radu sistema, dok opet nekad ne bih reinstalirao sistem. Totalno nebulozno, ali se toga eto dobro secam, pa reko mozda se sada taj problem samo intenzivirao sa novim procesorom... Bilo kako bilo, da li neko mozda ima ideju sta jos mogu da probam? Da li mozda neka podesavanja u bios-u, neki program, stagod jer sam se bas smorio i ostajem bez opcija :(

ps: Da, flash-ovao sam bios da bi mi video procesor. Verziju iz 2005. sam digao na poslednju iz 2008. Pomislio sam da je mozda falican bios, pa sam vratio na jednu verziju pre te zadnje i isti je problem, dakle nije do biosa.

Poslednja izmena:
a mozda je ploca polako odlazi u vecna lovista? btw gde nadje taj cpu i koliko para?

Možda ti je napajanje zanemoćalo.Kombinacija 6800gt + 4800+ vuče solidnu količinu struje.Ploča ti,pretpostavljm,radi normalno sa 3000+ procom iz opisa.Da li je njena naponska dovoljno jaka da podrži taj proc.Najgora varijanta je da zeza memorijski kontroler u samom procesoru.Izvrti par sati neki od testova memorije sa hiren boot-a za početak.Flešuj bios....

mozda ploca ima problema sa prvim x2 procesorima.Jednostavno radi ali opet ostaje nesto sto fali.

Kada instaliras XP jel ti u bios stoji na IDE mod?
Koji je tacan model ploce?

Imao sam ranije x2 4200+ koji je po defaultu radio na 2.2 a ja ga kloknuo na 2.7 i radio bez problema.

Capture.JPG

Imas li AMD Dual Core optimizer? Bez njega jezgra valjda se odsinhronizuju(ili koja je vec rec za prekid sinhronizacije).
U svakom slucaju temperature su ti mnogo visoke, moraces da kupis drugi hladnjak.

Kada instaliras XP jel ti u bios stoji na IDE mod?
Koji je tacan model ploce?

Imao sam ranije x2 4200+ koji je po defaultu radio na 2.2 a ja ga kloknuo na 2.7 i radio bez problema.

Pogledajte prilog 88934

Na 1,35 ti ide na 2,7GHz, ti si imao dobar primerak, moj na 1,35 nece vise od 2,6GHz

Poslednja izmena:
Da, bio je dobar primerak i zilav, terao je CoD BO u sve 16. :D
Nisam uspeo da nadjem slike od testova stabilnosti, jer su bile na starom hadru.
Ono sto nisam spomenuo bio je hladjen sa Thermaltake TR2 M4.

Momci, hvala svima. Iskreno, nisam ocekivao vise od 1-2 odgovora :) Inace, otkrio sam sta je napokon, temperatura! Kada sam probao sa malo boljim kulerom od ortaka, pod opterecenjem nije prelazio 60C i nije se pojavljivao plavi ekran tipa 5 minuta, tako da nije bilo potrebe dalje da testiram. E sad, koji mi pristojan kuler preporucujete? Ne nameravam da klokujem procesor (ili bar ne nesto posebno). Nasao sam ovaj za nekih 1800 din na PC berzi (http://computingondemand.com/spire-sp741b3-u-diamondcool-ii/) i deluje mi fino. Medjutim, pise "bez nozica". Sta to znaci? Na koje se "nozice" misli? Svejedno, ako neko ima bolju preporuku u odnosu na cena/dobijeno za kuler, bilo bi lepo da to podeli sa mnom! :)

Rekao sam ti ja da je do hladjenja.
Uzmi ili OCZ Vendetta 2 ili OCZ Gladiator MAX polovne ili ako hoces novo Cooler Master Hyper 212 ili Alpenhofn Brocken.

Jedan od najboljih coolera tih vremena je bio TT Big Typhoon, tesko da ces njega danas naci, CM 212 bi bio best buy.

A nesto jeftinije? Mislim, za procesor sam dao 50 evra, ne bih da za hladjenje dam 30 bas :) Do 1000 din plafon, pozeljno i manje, dakle pouzdan kuler koji bi sigurno drzao temperaturu normalnom bez overkloka.

Ja se izvinjavam, ali ne bih ti preporucio Spire. Uzeo sam jedan njihov hladnjak za druga i ne valja nista. Procesor je bio Pentium 4 sa mnogo manjim TDP-om od onog koji je Spire reklamirao za svoj hladnjak pa se opet pregrejavao i throttle-ovao.
Najbolje bi ti bilo da uzmes jedan od ova 2 OCZ-a, ja imam Gladiator MAX, tako da sigurno staje, a mogu se u oglasima naci za oko 20e.

Ako bas hoces jeftinu uzmi Cooler Master Hyper TX2, ne TX3 vec TX2.

Poslednja izmena:
2000 je ipak ok cena i gledao sam review-ove za TX 3 i uzecu ga. Tesko je nabavljiv jer ga je zamenio TX 3 EVO koji ne podrzava socket 939, ali sam u win win-u nasao i srecan sam kao mala beba kada prvi put oseti sisu :)

Nego, poslednje pitanje i da zatvaramo temu: Da li treba da se stavlja pasta opet ili ne, s obzirom da ce nesto paste ostati na procesoru, a stavljana je pre nedelju dana i mnogo je skupa, a nije moja, pa sam mislio da izbegnem ponovno stavljanje... Ako je bas potrebno, stavicu.

Poslednja izmena:
I TX3 evo moze na 939 jer 754,939,am2,am3,fm1 imaju isto kacenje za coolere.Pasta je obavezna da se promeni a ta sto ces dobiti uz cm tx3 je sasvim ok i zavrsice posao samo stavi malo zrnce(velicine pirinca) i stavis cooler preko toga stegnes na drzace i to je to!pozz

Evo razlike, proveri kako se TX3 kaci pre nego sto ga kupis.

retention-m2-939.jpg

Poslednja izmena:
Cekaj, ovo su TX3 i TX3 Evo podnozja ili TX3 i TX 2...?

Sve što se kači šnalom može, što ima nezavisan sistem kačenja ne može i da završimo...

Poslednja izmena:
Mnogo para za tako stari procesor. Jos plus pare za kuler. Mogo si da kupis novu plocu i novi procesor bolji bar dva puta od tog.

cooler moze da uzme jer ce moci kasnije da ga ugradi na boljoj masini,tako da je isplatljivo da kazemo.

IMG_6453.JPG
*Snake* ako ti je ovako podnozje onda moze znaci skine se stari cooler i stavi se ovaj kao moj tx3 evo.znaci samo se snalom pritegne i to je to.

Vrh Dno