Šta je novo?

AMD vs Intel

shole92x

Poštovan
Učlanjen(a)
22.06.2014
Poena
59
Pozdrav svima!
Planiram da castim sebe za rodjendan dolazeceg Avgusta, pa mi treba vase misljenje.
Od starog kompa cu ostaviti Gainward GT 640 i WD Caviar Blue 500GB, a za nove komponente imam 3 varijante
Pocetna ideja je bila preuzeta iz vase preporuke za gejmersku budzetsku konfiguraciju
AMD
CASE: Blueberry MidiTower BCG51-OP
MB: 990FX Extreme3
CPU: FX 6350
RAM: 2x4GB Kingston HyperX@1866 MHz
PSU: Chieftec GPS-600A8 600W
36500rsd

A kasnije sam stigao do ovog

AMD
MB: 990FX Extreme3
CPU: FX 8320
RAM: 2x4GB Kingston HyperX@1866 MHz
47.000rsd

INTEL
MB: AsRock Z87 Pro3
CPU: i5 4570
RAM: 2x4GB Kingston HyperX@1600 MHz
50.000rsd

Novcani limit je prvo bio 35.000, ali sto sam vise gledao, i pricao sa ljudima tako se granica polako popela na 50.000 preko cega definitivno ne bih isao.
Racunar bih koristio za gejming i standardno svakodnevno surfovanje i sta sve vec ide uz to...
Koja konfiguracija je pogodnija za te svrhe, i dugotrajnija sto se tice zahtevnosti igara u buducih par godina?

Hvala unapred

Poslednja izmena:
Prakticno svako kuciste se moze dovoljno dobro ocistiti i upotrebom cetke za farbanje i usisivaca. A zivo me bas zanima koji to procenat ljudi sa ovog foruma kupuje vazduh u boci za ciscenje kucista. Ja ne znam nikoga ko je ikad kupio vazduh.

Bacanje para ako imas usisivac koji moze da izduvava vazduh ili neki kompresor super odradjuju posao...
Cistim na svakih dva do tri meseca tek toliko da komp radi u optimalnim uslovima. Naravno sve to zavisi i od prostorije u kojoj se drzi komp (da li je na tempihu itd ) :)

Nisam amer da mi je dosadno u zivotu da komp posmatram kao izlozbeni primerak... gledam na njega iskljucivo kao na masinu za rad tako da mi fina prasina koja negde ostane ne smeta :)

Poslednja izmena:
Evo, konacno sam se ponovio. Sto zbog novca, sto zbog lagera kod dobavljaca pazario sam sledece:
Case: Raidmax Vortex V3
MB: Asus m5a97 Le r2.0
CPU: AMD Fx 6300
PSU: CoolerMaster 600W

Za sad sve radi super, nisam jos uvek nijednu igru probao, verovatno cu veceras.
Jedina stvar koja me brine su temperature:
untitled.jpg

Na slici se mogu videti temperature koje se javljaju dok radi utorrent i evo vama pisem ovde.
Na kucistu imam 2 intake ventilatora sa prednje strane, 1 outtake nazad i 1 outtake na vrhu.
Da li su to normalne temperature, ili sam mozda ja nesto shvatio pogresno u HW Monitor-u?
I da... Hladnjak na cipsetu se po meni nenormalno greje

Poslednja izmena:
Температуре су добре, не знам шта си ти гледао... Фабрички кулер је у питању?

Da, box kuler je za sad u pitanju... Mislio sam da je to prevelika temperatura sa obzirom da radi u leru, a posle 2 minuta OCCT testa, otislo je do 63-4 celzijusa, gde sam iz straha prekinuo stress test

Tako je sa stock kulerom, ***...
Za AMD se zna, ako hoćeš da ti radi kako treba, klokuješ ga i kupiš aftermarket kuler.

Ništa neće da mu bude. Moj radi na 4.5GHz po ovim vrućinama, ni ne smem da pogledam temperature :D Mada ide downclock na 4 uskoro.

Stock kuler je djubre ako hoces manje temperature naravno iskljici turbo core ( a mozes da stavis high performance power profil). Ovo 128 stepeni itd je bag. Socket temperatura to gde ti pise cpu ustvari moze da ide preko 70 u stres testovima samo pazi pachage da ne ide preko 70 stepeni (to je sam procesor) mada u igrama ne bi trebalo da ide.

Napravite filtere metodom selotejp + najlon čarapa , preko svih otvora na kućištu i trajno ste rešili problem prašine.

Posto sad nisam bas nesto pri parama, sledece nedelje cu naruciti Cooler Master Hyper TX3 EVO.
@AMD Gamer, slikacu veceras posle posla kuciste i napisati utiske :)

IMG_20140709_202542.jpg IMG_20140709_203720.jpg

Raidmax Vortex V3:
BASIC SPECIFICATION
EXTERNAL DRIVE BAYS: 2 X 5.25
INTERNAL DRIVE BAYS: 3 X 3.5" H.D., 3 X 2.5" SSD
SYSTEM BOARD: 10” X 12” MAX SIZE ATX FORM FACTOR / MICRO ATX
EXPANSION SLOTS:
STANDARD ATX 7 SLOTS
I/O PORTS: 1 X USB3.0 + 1 X USB2.0 / 2 x HD AUDIO
DIMENSIONS: 465(L) X 206(W) X 430(H)mm
COOLING SYSTEM
FRONT: 2 X 120mm LED fan (optional)
BACK: 1 x 120mm Black frame with Black leaves fan
TOP: 1 x 120mm (optional)

UTISCI:
Nemam nesto mnogo iskustva sa kucistima posto je ovo moja prva konfiguracija koju sam sklapao sam, i sasvim sam zadovoljan.
Prednja maska se skida bez problema, isto tako se i vraca, ja sam licno imao problem sa ugradnjom 2 LED ventilatora, jer su svi srafovi koje sam dobio kratki, a navoji na 4 dugacka koje sam dobio uz kuciste ne hvataju bas najbolje pa sam bio primoran da ih lepo pricvrstim plasticnim vezicama, dok ne nadjem neke prikladne srafove.
Sa druge strane ima dovoljno otvora i sama stranica je tako napravljena da potrebni kablovi a i oni koji su visak mogu lepo da se fazoniraju. Nisam neki majstor cable managment-a, ali sam za prvi put zadovoljan. Jos kad stavim neku neonkicu ili eventualno LED traku, side panel ce biti potpuno funkcionalan.

Posto nisam ni neki strucnjak za objasnjavanje i izlaganje utisaka, ako sam nesto propustio pitajte :)

A evo i nekih benchmarka igara koje sam stigao da isprobam:
GTA IV
Average FPS: 42.15
Duration: 37.25 sec
CPU Usage: 67%
System memory usage: 38%
Video memory usage: 87%

Graphics Settings
Video Mode: 1920 x 1080 (60 Hz)
Texture Quality: High
Texture Filter Quality: High
View Distance: 32
Detail Distance: 70

GRID AUTOSPORT
Preset: High
Res. 1280x720
2x MSAA
Vsync OFF

min FPS: 38
avg FPS: 52
max FPS: 72

Poslednja izmena:
@AMD Gamer, sto se tice kvaliteta lima za sad nemam zamerki, morao sam malo na silu da vratim stranicu gde nisu bas najbolje fazonirani kablovi, ali nema nikakvih deformacija

@jon bon jovica
Da, samo 1 120mm pozadi.

Nazad
Vrh Dno