Šta je novo?

amd vs. intel

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
Evo pratim i nekako vise shvatam amd tehnlogiju dok mi je intel nepoznanica.
Shvatio sam da je am2+ na amd nesto vezano za procesor a da je 780 i 790 nesto novo sto se tice same ploce njene brzini ili neceg slicnog.
Sad me interesuje kako se te iste stvari pisu od amd-a i kako su ploce poredane.
Npr. znam te chipset kod AMD npr. da je 770 manje od 780 i da je samim tim losije.

Gdje se sad tu nalazi ploca koja ima oznaku p31 u izvodjenju gigabita, a sta znace standardi p35 i p45.
Kakve su njihovi standardi, ako bi neko mogao po kvaliteti da ih poreda, a onda da za svaku od njih navede neku amd plocu, koja je u njenom rangu.

Ista ovakva pitanja imam i za procesore , ali to cu u njihovoj temi.

Nadam se da cete imati strpljenja, za kratko pojasnjenje, jer nemam neko veliko znanje, ali volim da znam ili bar da nazirem stvari..

Hvala.

P31 je najslabiji cipset, nesto kao AMD 740 ili sl.. ali bez integrisane grafike
P35 i P45 su srednja klasa, nesto kao 770 ili 780 bez int grafike. Otprilike su isti samo se P45 manje greje (mozda ima i neka sitnica razlike, ali gotovo svi poslednji Intelovi cipseti su kopija prethodnog + eventualno podrska za brze memorije ili sl).

Koliko ja znam kod intela ti ide ovako (ovi noviji chipseti):
G.. - sa integrisanom grafikom i low end (nemaju oni int grafike van low enda)
P.. - bez int grafike
X.. - Visoka klasa

Prva cifra oznacava generaciju, a druga pozicioniranje tj P35 je stariji od P45, a zbog 5 su oba srednje klase.
Eto nadam se da sam malo pomogao, potrazi po netu 🙂

U 9h zovem atom i tada ce se znati sta ce se kupiti, jer prosle sedmice nisu imali bas neki asortiman, tako da su rekli da zovem od Ponedeljka.

Iako sam i dalje misljenja da je intel i pored skupoce svojih ploca, uz naknadnu kupovinu grafe, i OC potencijal, najbolje rjesenje, ja sam sinoc procitao jednu kljucnu recenicu, a to je PROCENAT ISKORISTENOG POTENCIJALA.
Ja ne znam da vrsim OC, mada bih htjeo da naucim, a cak i da to odradim, ja se ne bavim racunarima, niti mi je to lebac, tako da osim igara ja ne bih imao gdje da iskoristim taj super potencijal.
Znaci, to je jedno cisto nafuravanje, koje doduse ne osudjujem, ali izmedju pametno i do kraja iskoristene stvari i investiranja u prazan potencijal, ja biram ovo prvo.

E sad ko AMD imam par pitanja.
Biostar ploca, 780chipset, po pisanju sa foruma ima slabu naponsku jedinicu na ploci i to je kasnije uzrok crkavanja.
Navodno je to ispravljeno sa plocom A780G M2+ SE 6.x.
1.Da li je tacno, to za crkavanje, to da je problem ispravljen sa tom novom plocom.

Drugo na Atomovom sajtu postoje vise vrsta tih 780 chipset biostar ploca, razlicitih cijena. Ovo je linki.
http://www.pcberza.rs/detaljnije/atom-computers/94-1726/
Prosle sedmice su imali samo onu od 5200 din. a postoje jos od 5300 i 6200 ali ih nisu imali.
2.Koja je razlika medju njima.

Takodj sam naisoa i na pojam `J&W RS780UVD, ima 4-phase naponsku jedinicu i ima jos 128mg DDR2 SidePort memorije za graficku na ploci ` citat sa jednog foruma..
3. kakva je grafika na toj biostar ploci u odnosu na ovu J&W RS780UVD i sta znaci sideport memorija..

4. da li ploca 780 chipset biostar moze da podrzi iste procesore koje podrzava i 790 chipset u izvodjenju biostara, npr phenom, i da li ce tada biti problema sa tom naponskom jedinicom.

Sto se tice procesra , izbor je najvjerovatnije 7750+ jer je razlika u odnosu na 5200+ samo 1000 dinara, a uz to kako sam citao , lako se klokuje, mada su joj rezultati slabasni na klokovanju (nikako da prezalim e5200, najvise bi volio biostar A780G M2+ SE 6.x i intel E5200, ali to ne moze)

Eto , vi me savjetujte, a ja cu eventualno nesto korigovati, ako ovi u Atomu ne budu imali nesto.

Hvala.

Nazad
Vrh Dno