Šta je novo?

AMD vs INTEL :: dve ponude, pomoc

Molotov

Slavan
Učlanjen(a)
10.01.2008
Poena
301
Slicna je tema kao sto sam jednu vec otvorio... ali novi sam ovdje, pa tek kasnije uocavam gdje sta da postavljam... oprostite mi.

Dakle, kupujem budzet kucnu desktop varijantu i u najuzi izbor, zapravo u finali su predstavnik intela i amd u sljedecim konfiguracijama. pomozite mi molim vas.

CPU AMD Athlon 64 X2 4400+ AM2 Dual Core Box
MBO M2A-VM HDMI
HDD WD 250 GB WD2500YS RAID EDITION 16MB 7200
CASE ASUS TA851 350P2.0*BSB USB2+/WO139...
DVD RW Samsung Bulk Black SH-S203B
RAM 2GB DDR2 800 MHz APACER

ili

MSI 945GCM5-F V2 P4, INTEL 945GC,S.775, Core2Duo, 1066MHz,SB7.1, PCI-Ex16,VGA,4xSATAII,GLAN,2xDDRII667, USB2.0, M.ATX
Intel C2D-2.2BOX-E4500 CPU Core 2 Duo E4500, 2.2 GHz, 2Mb L2 , 800MHz, S.775
Transcend JetRam JM800QLJ-1G DDR2 1GB 240pin PC-800/CL5
Seagate ST3250410AS HDD 250 GB 7200rpm / Serial ATA NCQ 3Gb/s / 16MB
LG GSA-H58NRBBB DVD +R 20x,-R 20x,+RW 8x,-RW 6x,RAM 12x,+RDL 10x,-RDL 10x,CDRW 48x40x48x,DL,SecurDisc,Black,BareBulk
Blueberry CN-863SL Miditower Case 863, 400W P4 CE, 2xUSB+Audio, CD DOOR, ATX, 4*5.25", 2+5*3.5", Silver

Intel je 10% skuplji....... to nije toliko ni bitno.... do sada sam vecinu preporuka dobio za AMD.... da li da tako i ostane?

Zasto ne bi uzeo GA-P35-DS3L + e4500 + 2x1GB Geil ultra? (i ostale stvari po izboru)? Sada ti vidi koliko ti to odgovara sa finansiske strane.

Inace mnogo ces bolji proci sa e4500 nego sa 4400+, obavezno uzmi intela. (ja sam menjao cak 4800+ za e4500 i prezadovoljan sam).

Zasto ne bi uzeo GA-P35-DS3L + e4500 + 2x1GB Geil ultra? (i ostale stvari po izboru)? Sada ti vidi koliko ti to odgovara sa finansiske strane.

Inace mnogo ces bolji proci sa e4500 nego sa 4400+, obavezno uzmi intela. (ja sam menjao cak 4800+ za e4500 i prezadovoljan sam).
Radi se o tome da i nema bas trenutno neke ponude u Banjaluci. Ja znam da ima dosta opcija, komponenata ima 100 vagona, a tek misljenja sta valja, sta nevalja...
Radi se o tome da su ovo jedine dve sastavljene ponude za novce kojima ja raspolazem. eto to je u pitanju. Necu se ja bas sentimentalno vezati za mashinu.... :)

MSI 945GCM5-F V2 P4, INTEL 945GC,S.775, Core2Duo, 1066MHz,SB7.1, PCI-Ex16,VGA,4xSATAII,GLAN,2xDDRII667, USB2.0, M.ATX

Ovaj red me totalno zbugni,
Ovde se pominju 2 procesora i memorije prvo ova neka na 667MHz pa ispod si naveo Transcend na 800MHz,
Ako je memorija Transcend 800MHz i procesor Core 2 Duo E4500 uzmi Intel varijantu
A ako je Intel Pentium D945 i 2GB na 667MHz uzmi AMD

Proveri kod Intela koja je memorija i procesor.

Oh, i vidim da je ovo Transcend 1GB...
Koja je bre memorija i procesor u Intel varijanti ?

Poslednja izmena:
Sve ovo meni drugi sastavljaju. u ovim silnim karakteristikama ja se samo gubim.
Nemam puno opcija za biranje i manipulacije, sta je tu je uglavnom. AMD platforma mi se cini najpotpunijom i najprihvatljivijom....
Sada sam poceo dobijati Intelove konfiguracije, ali su cijenom vec otisle preko 20% od AMDa... bojim se da to vise nije to.
Cini se kao da je ova Athlon varijanta plafon u klasi za te pare... do 350 EURa.

Pitanje:
Da li je istina da je za matematicki orijentisane aplikacije tipa AutoCad, Intel je bolji, a za skoro sve ostalo je ili svejedno ili je cak AMD u maloj prednosti zbog odnosa cijena/perfomanse?

@OCz
To ti je specifikacija ploče i koji tip procesora i memorije podržava... a ne sam procesor i memorija.

@Molotov
Uzmi ono što možeš da si priuštiš... Generalno, vlada mišljenje da je Intel daleko bolje samo ako ćeš ga OC i u tom slučaju, amd mu nije ravan... u suprotnom, ako ćeš ga držati na default vrednostima, oba procesora su slična...

Ljudi, obratite paznju da je covjek rekao da je iz Banjaluke.
Iz iskustva znam koje su ovde divljacke cijene i kakva je "ponuda".

@Molotov: Vidi u firmi "East-Code Computers", sastavljaju ti comp od komponenti po zelji i sve mogu da nabave. Cijene su korektne, mada osjetno vise nego u Srbiji.

Posto se radi o "budzet kucnoj desktop varijanti" ja bi ti preporucio da uzmes tu AMD konfiguraciju, ali ako mozes da se "ispruzis" za neku plocu sa 690G chipsetom.

Pozdrav

P.S. Da ne bude zabune, nemam namjeru da reklamiram ovu firmu... sa kojom nemam nikakve veze osim sto su ljudi bili u vise navrata korektni

Poslednja izmena:
preporuka za p35ds3l i 2160... uzeo sam juce, klokovao na 3.0 i sve radi kao sat...

Ja stelovao klinji iz komsiluka asus p5k se i e2160 ... pa to ubija - a ne cuje se, a i ne greje se :)
Ostavio sam mu na 2.4ghz, a provrteli smo testove na 2.7 ghz. Inace samo smo digli fsb sa 200 na 266, sve ostalo defolt. Pa AMD nema vise potrebe da pravi cpu-e, urnisase ga nacisto ...

Ne bacaj pare na e4500 nego uzmi e2140 ili e2160 i ne uzimaj taj shit od ploce - MSI 945GCM5-F, uzmi bar 965 chipset ili bolji, mada su nas u radnji ubedjivali da je 965 bolji od p35 :) Ima nekih integrisanih varijanti - g35 to treba da je odlicno.

Poslednja izmena:
Svima koji su dali komentare na ovaj topic preporucujem da procitaju jos jednom prvi post...Covek je naveo 2 integrisane ponude(obe ploce su sa integrisanim grafikama) i u tom slucaju intel tu nema sta da trazi sa bilo kojom plocom pored 690G chipset-a za AMD.e2xxx serija jeste nesto malo brza u proseku i bolje se klokuje od Brisbane-a,ali opet u kombinaciji sa "intel extreeme graphics" baziranim integrusama :d nema sta da trazi pored AMD 690G chipseta.

Poslednja izmena:
Svima koji su dali komentare na ovaj topic preporucujem da procitaju jos jednom prvi post...Covek je naveo 2 integrisane ponude(obe ploce su sa integrisanim grafikama) i u tom slucaju intel tu nema sta da trazi sa bilo kojom plocom pored 690G chipset-a za AMD.e2xxx serija jeste nesto malo brza u proseku i bolje se klokuje od Brisbane-a,ali opet u kombinaciji sa "intel extreeme graphics" baziranim integrusama :d nema sta da trazi pored AMD 690G chipseta.

Ja se ne racunam :d

Matična ploča: Gigabyte GA-MA69G-S3H
Procesor: AMD Athlon 64 4400+ Box
Memorija: Kingston-VR 2x1 GB DDR2 667

Ostalo po izboru.
U Srbiji je ova varijanta 150 evrića max., u R. Srpskoj ne znam za cene.
Kombinacija je izuzetno jaka, nije toliko klokabilna, ali i ovako je izuzetno povoljna kupovina za ove parice + što je izuzetno multimedijalna, brdo svakojkih izlaza, sve što ti treba i možda ti zatreba.
Ovu konfu sa jednim hardom i jednim rezačem može da tera i 300W napajanje bez ikakvih problema, a integrisana grafika (ATI X1250) može da gura i visoke rezolucije, kao i Hi-Definition.
Preporuka.

Ko da mu je tesko sesti u BUS i otici u Srbiju i kupiti. Prelazi se na licnu kartu. Karta od banjaluke do BG i nazad je ja mislim oko 30eura. Ustedece bar 50e na delovima i ima prakticno neogranicen izbor, a i "videce mu dupe puta" :)
Jeste put traje 6 sati tamo i nazad, ali to mu dodje kao dnevna ekskurzija. Samo lepo proveri kada ima BUS i reseno. Krene rano ujutru, dodaje oko 2 u BG, kupi i hvata BUS u 5-6 uvece za nazad. Jos ako nadje neke drugare da im treba nesto, pa napravi "turu" ima i da zaradi.

Poslednja izmena:
U Hrvatskoj je bolji izbor, i to i te kako !

Moze i tamo, ali su to ipak 2 razlicite zemlje? Ne znam da li mu treba pasos za prelaz BIH/CRO, i da li ima klasicne carine. Na granici sa nama nema nicega. Samo neka kao "kontrola". Protrci neki pandur kroz bus, svi drze licne u vazduhu, on ih kao pogleda onako "u trku" kroz BUS i samo mahne "teraj".

Pitanje:
Da li je istina da je za matematicki orijentisane aplikacije tipa AutoCad, Intel je bolji, a za skoro sve ostalo je ili svejedno ili je cak AMD u maloj prednosti zbog odnosa cijena/perfomanse?

AMD je zbog cene prihvatljiviji u ovom slučaju ali ako ćeš da radiš nešto u AutoCAD-u ili Adobe Preimeru neku obradu video materijala onda i te kako je Intel dosta bolji ali ako ćeš se igrati onda uzmi AMD. Ja sam uzeo skuplju Intel platformu samo zbog Adobe Premiera, ponekad se i igram ali prioritet mi je ipak video obrada...

Pazi,ja samimaoslicnu dilemu.... Imao sam izbor amd 4000+ ili e2180.. Uzeo sam e2180 samo zbog kloka,da nisam hteo da klokujem uzeo bih sigurno amd-a....
Ako vec pucas na integrisanu grafiku nemoj tog asusa nesto-vm,uzmi lepo biostar ta690g koja je mnogo,ali mnogo bolja ploca.... Ili pak gigabyta sa 690g chip setom....
jer ti taj 690g ima integrisanu x1250 grafiku...sto je za integrisanu varijntu vrh,a i sama ploca niostarova ili gigabytova je mnogo bolja od asusove...
Moja preporuka: klokujes li INTELA, ako ne klokujes AMD-a obavezno....
Pozz

Vrh Dno