Šta je novo?

AMD Vision - izneverena ocekivanja?

Slicno se i meni desilo sa i5 vs C2D prenosnicima, nazalost to je sada postao mainstream i performanse se dele na kasicicu. Desktop ostaje za geekove :|

p.s. Mislim da je izbor testova malo omasen, trebalo je akcenat staviti na multimediju jer svakako da 1.6GH proc bez L3 kesha bas i nije za cinebench :)

Poslednja izmena:
I ja sam razocaran ovim...

Medjutim osvrnuo bih se na dv6. Mozda sam subjektivan ali meni su Pavilioni najlepsi laptopovi koji se mogu kupiti :). Steta sto niste spomenuli HPovu dodatnu bateriju koja se moze nabaviti (nadam se i kod nas) uz pavilione.

http://h10010.www1.hp.com/wwpc/images/emea/VL840AA_400x400.jpg

Vrlo malo povecava gabarite laptopa, ali autonomiju drasticno. Po urbanim legendama do 6 i vise sati :).

malo sam gledao, i ovde i citiracu jedan deo:
Dell Inspiron M501R
ImageResizer.ashx

The Inspiron M501R is a Vision Ultimate laptop, featuring a 1.6GHz Phenom II P920 quad-core CPU paired with an ATI Mobility Radeon HD 550v. It differentiates itself from the other models here with 6GB of DDR3 memory, compared to the 4GB on the HP and 2GB on the Lenovo. This spec has helped the Inspiron to score 1.06 in the productivity tests, and it produced a playable 30fps at medium detail in Crysis thanks to the powerful Radeon GPU. It managed to last for an impressive 6hr 16mins in our light use battery tests, but only 1hr 15mins in heavy use.

HP Pavillion DV6 - AMD
ImageResizer.ashx

HP's AMD-powered DV6 is a Vision Ultimate laptop and uses the same processor as the Dell, but it has a different approach to graphics. It includes both an integrated GPU and an ATI Radeon Mobility HD 5650. While on batteries it uses the integrated GPU, which helps it to 4hrs 12 mins in our light use battery life test, and 1hr 51mins on heavy duty, but when you plug it into the mains you get the option to turn on the high performance 5650. It scored 0.89 in our productivity tests - less than we'd expect from the ‘Ultimate' label - and manages a playable 34fps in medium detail Crysis.

po ovome, nekako se ne poklapa to trajanje baterije...

A zašto bi Vision izneverio ikakva očekivanja. Vision nije nikakv hardver, to je samo marketinčki potez brendiranja AMD-ATI konfiguracija koje prave HP, Dell, Asus, Lenovo, Acer... određenim nazivom sa prefiksom Vision.

Hmm mene nije razocarao posto je u pitanju koliko vidim procesor (bolje reci skup cipova) koji je namenjen manjoj potrosnji (sveti Bog zna zasto su ga uklopili sa ovakvom konfiguracijom, ali u svakom slucaju naci ce se kupci) i u tom smislu mislim da je super, sigurno ce AMD izbaciti procesore koji imaju bolje performanse... Inace i mene je razocarao i5 u odnosu na c2d, a koliko vidim u value segmentu nista se nije mnogo promenilo u zadnjih godinu dana (pre godinu dana sam uzeo extensu 5635g-c2d t6600, g105m, 4GB DDR3,500GB HDD.... za 530-540eur i za istu cenu danas ne vidim neki pomak :) )

Poslednja izmena:
Hmm mene nije razocarao posto je u pitanju koliko vidim procesor (bolje reci skup cipova) koji je namenjen manjoj potrosnji

Tesko da je iko pravio quad core mobilni procesor imajuci na umu nisku potrosnju. Ovo je slicno kao intelova QM serija kvad core proceosra - zbog prisustva cetiri jezgra procesor ima nizi takt, ali kod Intela to zahvaljujuci Turbu radi mnooooogo bolje.

AMD je ovo trebalo da izbaci pre godinu dana - sada kada je Sandy Bridge vec spreman ovo je u svakom pogledu obsolete platforma.

@martinz: Ma kiksnuo je AMD skroz, ali mislim da su hteli da naprave stedljivi quad core :) 25W, 2MB L2 kesa i 1.6GHz me samo na to upucuju, mada je ocigledno da je totalni promasaj

o, boze al ste svi zapeli za laptopove s quad AMDovima !
ko da vision ne podrazumeva platform(E), s naglaskom na E. dakle i dual core Turioni postoje ne?
kad sam birao laptop, ista konfiguracija AMD vs Intel (Turion vs core i3) laptopa je kostala 10k vise.
Ram, hdd, grafa, sve isto. Prst nisam ni stavljao na chelo. NE VREDI. Capio sam masinu sa amd-om i ne kajem se.
NAPROTIV !
tih 100E razlike jednostavno ne vredi razlike u pogledu cene.
Graficka je "mala ali agresivna" i moze da ponese sve nove naslove bez problema (Metro 2033 itd).
Koliko i inace u svakodnevnom radu korisnik laptopa moze da primeti razlike (znacajne) u brzini CPU-a?
vec sam izbor laptopa direktno opredeljuje za nivo performansi. nivo daleko ispod desktopa za istu cenu.
dakle amd vision je promasaj? pa ne bi se moglo reci crno-belo DA. jer nije.
pored toga daleko su skuplji laptopovi sa slicnim grafickim performansama in Nevidijine "kuhinje" i odma su svrstani u "gamer" segment - sto je propraceno i adekvatnom "cifrom".
posto svaki put kada kupujem laptop, ili preporucujem neki nekome poznatome ili ne, sve stavljam na jednu stranu tasa za jedan laptop vs drugi laptop, mogu da kazem da je platforma uravnotezena. zasto? CENA vs PERFORMANSE. nikada nisam smatrao da se par procenata ili 10 ili 20 u CPU brzini moglo smatrati za "preveliku razliku" ako je to bilo propraceno i "tezinom" dodatne sume koju treba izdvojiti. nismo svi u mogucnosti da dajemo 1000E ili vise na laptop sto je situacija kada se ne prave kompromisi.

Vrh Dno