Šta je novo?

AMD Vega

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
AMD ce nadam se da ostane za nizu klasu (bez ikakvih klasnih uvreda da se razumemo) i za hc majnere, a nvidia nama ostalima da se igramo ko ljudi

Da se ne lažemo, niko neće da prodaje GTX 1080 Ti ispod cene. Isto kao što niko nije prodavao GTX 980Ti za male pare. To su grafike koje nadžive minimum dve naredne generacije. :)

Može biti polovnih 1080ti ispod cene.. i to fino.

Vega XTX: vodeno hlađena Radeon RX Vega (375W TDP)
Vega XT: vazdušno hlađena Radeon RX Vega (285W TDP)
Vega XL: svedenija Radeon RX Vega (285W TDP)

Lepo.

Ne znam sta je tu lepo. Kupis GeForce 1080 i uzivas, sa sve JEDNIM 8-pin konektorom.

Cene su ponovo otišle u out zbog mininga. Do pre dva meseca u Nemačkoj je bilo nekoliko lepih oc modela GTX-a 1080 za 470-500e i bili su na stanju. Sada ni blizu. Takođe GTX 1080 Ti najjeftiniji je mogao da se kupi za 660e (obični MSI oc model).

Nimalo dobro vreme za nabavku high end grafike što zbog mininga, što zbog kašnjenja Vege...

Vegu takođe čeka slično - ako bude 500$, neće biti šanse da se nađe ni za približno pogotovo što će biti bolja za mining.

Ja sam razmišljao da neposredno pred izlazak Vege prodam moju 1070 i da posle vidim šta ću ali sad vidim da od toga nema ništa i da sam odlično prošao :)

Bice od decembra grafika na kamarama!Ne treba se zaletati sad zbog rudara.Kad vidim da traze za 280x 180e!!

***, ja sam zbog tog ludila prodao 280X za 150€ a platio je 100€ pre godinu dana. Zato sam sad na 5770 ko zna koliko.:D

I ja prodao gtx 780 za lepe pare pa sam na 9600 GSO :D Ali moze da tera Witcher 1, pa ne kukam heheh

Cene su ponovo otišle u out zbog mininga. Do pre dva meseca u Nemačkoj je bilo nekoliko lepih oc modela GTX-a 1080 za 470-500e i bili su na stanju. Sada ni blizu. Takođe GTX 1080 Ti najjeftiniji je mogao da se kupi za 660e (obični MSI oc model).

Nimalo dobro vreme za nabavku high end grafike što zbog mininga, što zbog kašnjenja Vege...

Vegu takođe čeka slično - ako bude 500$, neće biti šanse da se nađe ni za približno pogotovo što će biti bolja za mining.

Ja sam razmišljao da neposredno pred izlazak Vege prodam moju 1070 i da posle vidim šta ću ali sad vidim da od toga nema ništa i da sam odlično prošao :)

Sa tolikom potrosnjom tesko da ce biti isplativa. Tu mozes da spakujes 3x GTX 1070 ima da je pojedu. Dve ce da je oderu, kamo li tri koje ce biti negde na tom nivou potrosnje.

^ Bez uvrede.. slabo se ti razumeš u mining. ;)

Sve je stvar ciste matematike.

Npr. Ako ta Vega bude trosila tipa 50% vise od GTX 1070 a svega 10% bude brza stvar je jasna. Drugo, zaboravljas mozda i jos bitniju stvar, veliko je pitanje kako ce ohladiti tu kartu
osim ako ne bude dolazila sa vodenim hladjenjem (i taj deo se pripisuje potrosnji) Koliko god da je undervoltujes i dalje ce biti veliki potrosac. Takodje je nepoznanica u kojim koracima se menja potrosnja u odnosu na clock-ove i napon.

Nema sta da se razumem ili ne.

Ne znam odakle "vadiš" tu računicu, ali da znaš da tih "svega 10%" može da bude i 10, 20 ili 50$ razlike mesečno po karti... pa ako je to tih 50$, potrošnju možeš i da brišeš iz računice.

Ne vadim racunicu vec sam dao banalni primer. Moze da bude i gore od toga sto sam ja naveo.

Zavisi o kojoj valuti je rec. A potrosnja i te kako dolazi do izrazaja sto je veci rudnik.
Takodje cena te kartice, ukoliko se ispostavi da je cena znatno veca od GTX 1070 onda iz te perspektive o kojoj ti pricas je bolje kupiti dve GTX 1070 pa svoditi racunicu. Em vise zaradis, em manje potrosis.
Ja i dalje ne vidim logiku gde se ta Vega sa takvim karakteristikama uklapa kao bolja kupovina za mining ali ok, mozda ima nesto sto ja ne vidim. Doduse, sve je jos prica na pamet posto kartice jos nigde na vidiku mada
smo videli onu FE verziju.

Poslednja izmena:
Ne vadim racunicu vec sam dao banalni primer. Moze da bude i gore od toga sto sam ja naveo.

Zavisi o kojoj valuti je rec. A potrosnja i te kako dolazi do izrazaja sto je veci rudnik.
...
Takođe i onih 50$ po karti dolazi do izražaja, što je rudnik veći.. a u tom slučaju (da banalizujem) 'ebeš potrošnju. :d

Zivo me zanima kako ce da izgleda taj mining sa ovim Vegama od 285 i 375W! Dve po ploci i napajanje od 1000W, a performanse u rangu 1080. Tako da nije samo potrosnja struje, vec i cena kompletnog riga i sl. Na stranu to - ko ce normalan da kupi ovo za igranje? AMD mora da prodaje i karte za igranje, ne moze samo rudarima, inace ce ga potpuno izbaciti iz optimizacija.. Neka naprave konacno normalnu gaming kartu, bez tih compute gluposti.

A juna 2016. si pljuvao Pascal i ubeđiveo ljude da sačekaju zimu/proleće i Vegu. Prođe život onima koji su čekali, meni se broj sedih na glavi multipikovao od tada. :)

Pa nemaju moju preporuku ni sada, da ima RX 480/580 za 220-230e kao sto je tada bilo, bila bi druga prica.. Ali ni Fury mi se nije dopao a tek ova Vega od 400W mi deluje totalno neupotrebljivo. Osim ako bude brza makar 1% od 1080-Ti, onda ok.

Cak i 1080Ti vuce previse struje i to je neki za mene limit barem bez vode......... vega je vec preterala po svemu sudeci, sa raznim blokadama i limittiranjem spustice je na oko 300W i to je to, ali tako ce biti u zestokom izivljavanju debelo limitirana, kao sto pod miningom radi na ~65-70% jer limiti ne dozvoljavaju vise

AMD ima karte za mining i to odlicne, oni zele da naprave igracki model ali ako je ova potrosnja tacna - onda to rade potpuno pogresno. Zivo me zanima ko je to pazario 390X umesto 980/970 - one su cak i poskupele u odnosu na 290X koje su cenom mogle da pariraju - za igranje igara. To je sve zavrsilo u rudniku.

Izgleda manji proces vise ne moze da donese neke extra ustede, NV vec razmislja na multi GPU resenjima nesto kao Ryzen, verujem da ce i AMD tim putem, stim sto NV ima dalekooo vise $$$ za R&D

Izgleda manji proces vise ne moze da donese neke extra ustede, NV vec razmislja na multi GPU resenjima nesto kao Ryzen, verujem da ce i AMD tim putem, stim sto NV ima dalekooo vise $$$ za R&D

Moram da se umesam ovde jer nije sve u tome. Imas prosto tehnoloski pravac, kao osnovu, kao platformu. nVidia i AMD (ATI) se po tom pitanju i te kako razlikuju i nije cudo sto jedna tehnologija drasticno vise napreduje dok kod
drugih jedva postepeno. Bio je jedan clanak na expreview ako se dobro secam, detaljno opisan put i razvoj jednih i drugih i sta ocekivati u buducnosti.

Cekaj, pa gde su bili kada su imali novca da kupe nV i kada su bile one glasine kako ce AMD da kupim nVidia? Premotaj film unazad pa ces videti da su uvek bili iza nVidia-e kako god okrenes.
Od 5870 karte oni nisu napravili krstenu varijantu a to je i poslednja karta koja je donela duplo vece performanse u odnosu na prethodnu seriju. To se vise nikad nije ponovilo.

Slazem se da sada iz te perspektive kada su finansijski slabi, jos teze je nesto uraditi to je istina ali licno mislim kakav god da dobiju finansijski spric nece nesto drasticno promeniti.
Prosto je nemoguce vise stici nVidia-u. Druga stvar a po meni jos bitnija. I ovo sto dobijamo od nVidia-e nije ono sto bi zaista mogli da dobijemo, potencijal kakva serija "arhitektura" ima.
I Pascal je delimicno ustrojen, zapravo je dizajniran tako da nam ponudi to sto smo dobili. Mogli smo dobiti znatno vise. Volta ce isto biti ustrojena i ako ce skok biti takodje fantastican.
Dakle, kod nV 100% garantujem da uvek ima prostora i da se prosiruje, tweakuje kako god, sta god izbacili moze jos vise.

Ovu pricu tj. nesto slicno sam govorio mozda pre jedno 5-7 godina, mozda i vise. AMD ce kad tad udariti u zid. Naravno to nisam mislio bukvalno vec sam mislio na upravo ovo sto se sada desava, usporenja i ogromna
kasnjenja koja imaju u odnosu na nVidia-u. Prosto je nemoguce pratiti taj korak.

Sto se tice prelaska sa monolitnog dizajna na dizajn sa vise chipova, meni to ne uliva poverenje niti me usrecuje. Moze tu da bude i problema. Recimo prvi moguci problem bi bio potencijal u overclock-u.

Poslednja izmena:
Pa dizajn sa vise chipova ce sigurno imat neke nezeljene aspekte, ako veca latencija izmedju chipova, problem mozda sa deljenjem memorije, problem sa optimizacijom software-a

Cekaj, pa gde su bili kada su imali novca da kupe nV i kada su bile one glasine kako ce AMD da kupim nVidia? Premotaj film unazad pa ces videti da su uvek bili iza nVidia-e kako god okrenes.
Dogovor je već maltene bio parafiran, a onda je JHH počeo da zahteva da on bude CEO mergovanog zeleno-zelenog AMD-a.
To je bilo neprihvatljivo za AMD i okončalo je pregovore o spajanju/kupovini.
Ovo je procurelo dosta kasnije nakon kupovine ATI-ja, i objašnjava zašto ih je AMD debelo preplatio.
Jednostavno nisu imali izbora, nije bilo drugog igrača na tržištu grafike vrednog razmatranja.

Takođe "brilijantni" menadžment pod Rory Read-om je zaključio da će desktop standalone GPU da ode u istoriju maltene odma. Posledica toga je bilo stopiranje skoroe svog grafičkog R&D na neko vreme.

Posledice se još osećaju...

Fokus AMD-a je na trzistu procesora tamo im je Intel veci rival, mnogo jaci nego sto je to nvidija na polju GPU-a, sama cinjenica da amd jos gura GPGPU chipove govori da nisu ni blizu limita, nvidija je jos sa pascalom odrekla se toga.
Onog momenta kad u AMD-u neko odluci da krene da pravi cisto SP chipove to ce biti back to tron, fokus je trenutno na procesorima i koliko vidim odlicno im ide vidili su da tamo mogu vecu lovu da prave nego na gpu-ovima.

A sto se tice mininga grdno se varate ako mislite da ce GTX 1080 biti 2x brza od Vega, bice obrnuto... no nije ni bitno onaj ko je u miningu niti uzima GTX 1080 niti mu treba Vega on se namirio pravim karticama za tu namjenu RX 470/80 - GTX 1060/70.

Ko prati GamersHexus i njihov hybrid build sa AMD Vega Frontier Edition evo malo novosti:

https://twitter.com/GamersNexus/status/884788921154105344

Update on @AMD #VEGA hybrid mod: 1700MHz/1100MHz seems stable. ~400W draw through PCIe cables, FETs under 65C, core at 49C (ambient 23C).

:-devil-:

Znači da objasnim. Ljudi su kupili AMD Vega FE karticu (ne AMD RX Vega karticu), skinuli sva hlađenja i stavili je na modovano vodeno hlađenje i počeli maltretiranje da vide koliko može da se klokne stabilno.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno