Šta je novo?

AMD Vega

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Juče su predstavljeni detalji o AMD Workstation grafici koja je zasnovana na Vega arhitekturi.

Radeon-Vega-Frontier-Edition_Specs-840x289.png

http://www.anandtech.com/show/11403/amd-unveils-the-radeon-vega-frontier-edition

Nema puno informacija, pogotovo ne testova u igrama (razmuljivo jer je u pitanju grafika za radne stanice) ali se otprilike već znaju taktovi i da će biti dostupne dve verzije plava sa vazdušnim i zlatna sa vodenim hlađenjem.

Kako nema dovoljno?! Ovo je savrsenstvo da se upotpuni wooden PC. Sa vegom je zagarantovano ocitavanje u poslednjim sekundama pre diskonekcije u online igrama ;)

Katastrofa blago receno.... toliko ih kostala zezancija sa HBM2... pogotovo sto su sve HBM2 chipove prodaju po premijum cenama NV-diji

Ovo nije katastrofa, ovo njihova trenutna politika, okrenuli su se prfesionalnom segmentu. Kod cpu-a su pustili i obične procesore u prodaju jer će se i taj od 8/16, pa čak i 6/12 i 4/8 koristiti u profi svrhe. Najviši potrošački segment kod gpu-a se slabo prodaje, zato su i ponudili prvenstveno polaris u nižem i srednjem segment koji se dobro prodaje.

aha znaci sami sebi rupu svesno kopaju :)

da nema minera niko im ne bi kupovao ni rx 4.. i 5.. definitivno

To u tvojoj glavi verovatno tako izgleda i zbog toga si mnogo srećan (blago tebi). A, u stvari, kad bi malo razmislio došao bi do zaključka da je to što ti pričaš tačno normalno bi bilo da su im karte bar 20-30% jeftinije da bi se, jelte, prodale. Pošto stanje u cenovnicima nije tako onda sledi...

Poslednja izmena:
to je realnost, imas steam statistiku, da nije mininga AMD ne bi postojao u GPU segmentu prakticno

To da nije.....zvuči kao da je baba muško bila bi deda..

Idi nadji negde amd grafiku iz tog segmenta.....

Troluje covek iz teme u temu, konstanto.

Zeljko, budi ljubazan. Gde za 350e, ukupno, a da je dobavljivo ovde(moze i u svetu) mogu da kupim Nvidia grafiku sposobnu da pokrene novije igre na high i da pritom ima vise od 3GB Vram-a i Gsync monitor?

Vani je 1070 pala na 350$/e ali nazalost malo koja prodaja daje po toj ceni, bude na par mesta :d

Najviši potrošački segment kod gpu-a se slabo prodaje, zato su i ponudili prvenstveno polaris u nižem i srednjem segment koji se dobro prodaje.

Šališ se? Nvidia je uvećala prihode sa (grubo) 750 miliona na 1.2 milijarde u periodu kada nije imala ništa novo da ponudi osim 1070 i 1080 grafika, kojima se u jednom trenutku pridodao i 1060.

https://www.extremetech.com/gaming/...-strong-demand-high-end-desktop-laptop-gaming

In other words: AMD’s combined CPU and GPU business, not counting its console revenue, is just 27% the size it was five years ago.

To je AMD odustao od najvišeg segmenta, Nvidia sigurno nije (da računamo da je u pitanju od 1070 pa naviše po performansama). Zapravo u tekstu lepo piše da je ASP proizvoda dramatično uvećan, a to je moguće samo uz odličnu prodaju high end karti, na kojima je i profitna margina ogromna, što sve skupa objašnjava poslovne rezultate. AMD koji tobože nudi sve živo osim high enda, i to sa sve konzolama, ostvari prihod od 470 miliona, a zeleni naprave više od milijarde, bez osvežavanja low i mid segmenata. Eto kolika je vrednost tog segmenta i koliko se "dobro" prodaje...

Katastrofa blago receno.... toliko ih kostala zezancija sa HBM2... pogotovo sto su sve HBM2 chipove prodaju po premijum cenama NV-diji
Imaš li neki dokaz za to? Pri tom, mislim da nVidia kupuje HBM2 od Samsunaga, a AMD od SK Hynix-a. U svakom slučaju nebitno, razlika u proizvodnji između karte sa HBM-om i GDDR5(X) memorijom je $30-$40. A to su karte koje se prodaju po $300+ većoj ceni od proizvodne

Ovo nije katastrofa, ovo njihova trenutna politika, okrenuli su se prfesionalnom segmentu. Kod cpu-a su pustili i obične procesore u prodaju jer će se i taj od 8/16, pa čak i 6/12 i 4/8 koristiti u profi svrhe. Najviši potrošački segment kod gpu-a se slabo prodaje, zato su i ponudili prvenstveno polaris u nižem i srednjem segment koji se dobro prodaje.
Nisu ponudili samo Polaris zbog toga, već zato što nemaju resurse za više. nVidia je u prethodne 3 godine potrošila ~4.5 milijarde na razvoj, od čega 3 milijarde na Voltu (i pretpostavljam da je Pascal u toj cifri). AMD je potrošio, čini mi se, oko 3.3 milijarde, pri čemu su tu i Ryzen, Polaris, Vega, čipovi za nove konzole i šta još. nVidia ima oko 10.000 hiljada zaposlenih, pri čemu većina radi na GPU proizvodima. u AMD-u, od oko 9.000 zaposlenih, 3.000 njih je deo RTG-a. Nije da pravdam nikoga, ali neke stari treba da se imaju vidu prilikom komentarisanja. Naravno, tebe kao kupca to ne treba da zanima i treba da biraš proizvod koji ti najviše odgovara za tvoj novac.

Karte u segmentu ispod $300 čine 75-80% tržišta, ali karte u high-end segmentu donose 75-80% profita. Zarada na jednoj GTX 1070 je otrpilike 10 puta veća nego na GTX 1050. Čak su i na FAD-u najavili da im je cilj ove godine da povećaju udeo u višem segmentu (i profit), nakon što su prošle povećali ukupan tržišni udeo.

Poslednja izmena:

Situacija je apsolutno suprotna. Svi izveštaju govore da low-end GPU segment stagnira i da je zarada na njima minimalna, a da je high-end PC gaming tržište jedino potrošačko PC tržište koje gura PC potrošačku industriju i donosi profit.

The Gaming PC segment, where higher-end GPUs are used, was once again the bright spot in the overall PC market for the quarter.

GPUs are traditionally a leading indicator of the market, since a GPU goes into every system before it is shipped, and most of the PC vendors are guiding cautiously and down for Q1’17.

One thing to note, the Gaming PC segment, where higher-end GPUs are used, continues to deliver growth for PC makers. New gaming content and the promise of Virtual Reality are helping drive the demand for gaming desktops and notebooks.

Comparing 2015’s market splits against 2016’s, we see the following changes: Low-end spending increased 5.7% (from $6.31B to $6.68B), mid-range gaming increased by 39% (from 7.64B to $10.61B) and high-end spending jumped 22% (from $10.7B to $13.05B). Most of the high-end gain was picked up by Nvidia

...

While the majority of consumers will still chase the pure perf per $ metric, an increasingly large number of GPU owners are shifting towards the higher end market progressively. This red-shifting is something that hasn’t gone amiss by NVIDIA and is being fully capitilized on by its high end lineup (which AMD has so far been unable to offer competition on).

...

Part of the phenomena JPR observes is that the ranks of PC gamers are growing in the Mid and High-End where ASPs are high. Also that the average PC sale is increasingly motivated by the video game use model which is important to understand in a stagnant or declining overall PC market.

GPUs are traditionally a leading indicator of the market, since a GPU goes into every system before it is shipped, and most of the PC vendors are guiding cautiously for Q3'16. Once again, the Gaming PC segment, where higher-end GPUs are used, was a bright spot in the market in the quarter.
One thing to note, the Gaming PC segment, where higher-end GPUs are used, continues to deliver growth for PC makers.

A zatim tu je naravno i steam statistika:

DIRECTX 12 GPUS:

GTX 1080 - 1.66%
GTX 1070 - 3.39%
GTX 1060 - 5.02%
GTX 1050 Ti - 1.74%
GTX 1050 - 1.08%

RX 480 - 1.10%
RX 470 - 0.40%
RX 460 - 0.45%

Gde se lepo vidi da su low-end karte minimalno zastupljene, a na njima je i zarada najmanja po prodatom primerku.

A naravno možeš da pratiš i stanje sa akcijama po objavi rezultata iz poslednjeg kvartala te dve firme.

Poslednja izmena:
Nisu ponudili samo Polaris zbog toga, već zato što nemaju resurse za više. nVidia je u prethodne 3 godine potrošila ~4.5 milijarde na razvoj, od čega 3 milijarde na Voltu (i pretpostavljam da je Pascal u toj cifri). AMD je potrošio, čini mi se, oko 3.3 milijarde, pri čemu su tu i Ryzen, Polaris, Vega, čipovi za nove konzole i šta još. nVidia ima oko 10.000 hiljada zaposlenih, pri čemu većina radi na GPU proizvodima. u AMD-u, od oko 9.000 zaposlenih, 3.000 njih je deo RTG-a. Nije da pravdam nikoga, ali neke stari treba da se imaju vidu prilikom komentarisanja. Naravno, tebe kao kupca to ne treba da zanima i treba da biraš proizvod koji ti najviše odgovara za tvoj novac.

Ja iskreno mislim da su za polaris potrosili par dana najvise. Bilo bi sramota ako im je trebalo vise jer osim die-shrinka (koji nie AMD razvijao) i poneke promene u konfiguraciji, polaris nije doneo apsolutno nista.

Situacija je apsolutno suprotna. Svi izveštaju govore da low-end GPU segment stagnira i da je zarada na njima minimalna, a da je high-end PC gaming tržište jedino potrošačko PC tržište koje gura PC potrošačku industriju i donosi profit.

DIRECTX 12 GPUS:

GTX 1080 - 1.66%
GTX 1070 - 3.39%
GTX 1060 - 5.02%
GTX 1050 Ti - 1.74%
GTX 1050 - 1.08%

RX 480 - 1.10%
RX 470 - 0.40%
RX 460 - 0.45%

Gde se lepo vidi da su low-end karte minimalno zastupljene, a na njima je i zarada najmanja po prodatom primerku.

A naravno možeš da pratiš i stanje sa akcijama po objavi rezultata iz poslednjeg kvartala te dve firme.

Pa ja ne znam kako i misle da ih prodaju. Ja sam kupio pre vise od 3 godina 270x za ~200 evra. Sad da odem u prodavnicu da trazim takve performanse, kostalo bi me bar 140.
Tvikovane praistorijske arhitekture (pogotovo nV) koje ne donose nista novo u odnosu na stare osim "velicine". Ranije su menjali arhitekture kao carape, pa su uvek mogli da prodaju i slabije kartice. Sve kartice u zadnjih 5 godina imaju iste mogucnosti (sve mogu da pokrenu dx12 npr).
Ja se iskreno nadam da ce vega imati bar neki bitniji tweak, jer od izlaska GCN do danas, AMD nije uradio gotovo nista...

Da l' si realan?
Prvo die-srhink je nekoliko desetina miliona dolara i nekoliko desetina hiljada inženjer sati, minimum. I nije samo die-shrink. Ni Polaris, ni Pascal.
https://www.computerbase.de/2016-08...2/#abschnitt_die_gpugenerationen_im_benchmark
HD 7970 je izašla krajem 2011 i koštala je $550. 4 i po godine kasnije si dobio 20% veći IPC i 30% veći def. klok za 3 puta manju cenu. Malo li je? Pri čemu su kupci RX 470/480 uglavnom ljudi koji su 2012 kupovali HD 7850 i HD7870 za $250-$350

Drugo, performanse 270X se danas kupuju za 100€. Za stanje na domaćem tržištu nije kriv AMD. Nije kriv niko sa strane. Nemojmo se praviti Englezi.
https://geizhals.at/gigabyte-geforce-gtx-1050-d5-2g-gv-n1050d5-2gd-a1526207.html?hloc=at&hloc=de
https://geizhals.at/sapphire-pulse-radeon-rx-560-2gd5-11267-02-20g-a1615312.html?hloc=at&hloc=de

Treće, unapređenja arhitekture i procesa su sve skuplja. Iako je tu već godinu dana 14nm/16nm FF je i dalje skuplji za proizvodnju nego što je 28nm bio pre 2 godine. Tako da iako je Polaris 11 znatno manji od Pitcairna, nije mnogo jeftinije bilo proizvoditi RX 460 prošle godine u poređenju sa npr. R7 370 pre 2 godine.

Poslednja izmena:
Jedini razlog, koliko se čini, ovolikog čekanja na Vegu je kašnjenje Hynixa sa HBM2 memorijom:

The 9 Month HBM2 Delay & Progressive Decline In Clock Speeds

We’re now seeing evidence that HBM2 is behind schedule, significantly so. Hynix updates its product databook on a quarterly basis. HBM2 first made an appearance in the company’s product catalog back in Q3 2016.

Hynix originally planned to ship HBM2 in Q3 2016 but it was pushed back a quarter in every update since then. The company initially planned to introduce two HBM2 products, rated at 2.0Gbps and 1.6Gbps. Overtime, the 2.0Gbps product was ostensibly scrapped in favor of the slower memory, likely because of yield/cost challenges.

According to the latest update from Hynix, HBM2 is still not available right now but is expected to begin shipping some time in Q2 2017.

http://wccftech.com/amd-lower-priced-gaming-optimized-radeon-rx-vega-coming/

Da je Hynix HMB2 dostavio HBM2 po prvobitnom planu u Q3 2016 verovatno bi videli Vegu krajem prošle godine.
Ali dobro, i da izađe Radeon RX Vega Frontier Edition do kraja juna pa će biti taman H1 kao što su rekli ;)

Ja ću, međutim da proverim kako stoje stvari sa akcijama u drugom taboru jer nemam još dva meseca da ubijem čekajući.

Ja i dalje ne mislim da je to uzrok. Micron nije ni govorio da ima GDDRX ili HBM2 (mada je to možda Samsung bio) u ponudi kad je nVidia izbacila GTX 1080 i GP100, tako da i to što SK Hynix zvanično (ne) nudi, ne znači da AMD ne može da dobije dovoljnu količinu. Očigledno je da su napravili tu memoriju, videli smo da radi još u decembru. Tako mi je neverovatno da nisu mogli da naprave bar 100.000 stekova za 6 meseci. Uostalom, to ne bi sprečilo AMD da izbaci karte u ograničenoj količini, pa nek zakon ponude i potraženje odradi svoje

Poslednja izmena:
Kao što se vidi iz ove tabele o Hynix proizvodima na tržištu, HMB2 memorija nema, biće ih u Q2 2017:

Hynix-availability-.png
SK-Hynix-HBM2-Q2-2017-1000x191.png

To što su dobili par primeraka prošle godine verovatno su test samples u pitanju sa određenim limitacijama (manja frekvencija?)

Poslednja izmena:
Da l' si realan?
Prvo die-srhink je nekoliko desetina miliona dolara i nekoliko desetina hiljada inženjer sati, minimum. I nije samo die-shrink. Ni Polaris, ni Pascal.
https://www.computerbase.de/2016-08...2/#abschnitt_die_gpugenerationen_im_benchmark
HD 7970 je izašla krajem 2011 i koštala je $550. 4 i po godine kasnije si dobio 20% veći IPC i 30% veći def. klok za 3 puta manju cenu. Malo li je? Pri čemu su kupci RX 470/480 uglavnom ljudi koji su 2012 kupovali HD 7850 i HD7870 za $250-$350

Drugo, performanse 270X se danas kupuju za 100€. Za stanje na domaćem tržištu nije kriv AMD. Nije kriv niko sa strane. Nemojmo se praviti Englezi.
https://geizhals.at/gigabyte-geforce-gtx-1050-d5-2g-gv-n1050d5-2gd-a1526207.html?hloc=at&hloc=de
https://geizhals.at/sapphire-pulse-radeon-rx-560-2gd5-11267-02-20g-a1615312.html?hloc=at&hloc=de

Treće, unapređenja arhitekture i procesa su sve skuplja. Iako je tu već godinu dana 14nm/16nm FF je i dalje skuplji za proizvodnju nego što je 28nm bio pre 2 godine. Tako da iako je Polaris 11 znatno manji od Pitcairna, nije mnogo jeftinije bilo proizvoditi RX 460 prošle godine u poređenju sa npr. R7 370 pre 2 godine.

Ja jesam realan, ne znam zasto ljudi brane kompanije (ako radis za AMD, onda ti je oprosteno). Proces proizvodnje nisu platili ni nV ni AMD. Siguran sam da ni ti ne znas koliko im naplacuju proizvodnju cipova, kao sto ne znam ni ja ali ni to nije poenta mog posta. Cak i u Nemackoj, to su najjeftiniji moguci modeli. Nije da sad treba da se jure bolji modeli za te performanse, ali je danas isto tako 3gb vram minimum, sto pre 3 godine nije bio slucaj a s obzirom da developeri sve vise truda ulazu u optimizaciju za potrebom jaceg hardvera za isti ili losiji nivo detalja (i nemoj i to da vadis iz konteksta), to ce ubrzo da poraste na 4gb kad je vram u pitanju.
Pretpostavljam da su tu testovi na ultra zbog fps, a za neke igre znam da vec na medium prebace 2gb VRAM, XCOM2 ne znam koliko uzima na jacim podesavanjima, ali po brojkama, nesto mi govori da je iznad 3gb a tu se takodje vidi veca razlika u linku koji si sam okacio. Takodje, sama konfiguracija cipa ce biti bolje prilagodjena za nove igre, pa ce se tako dobiti velika razlika u fps kada se koristi recimo async kojih sada imaju vise nego na GCN1 (sto ne znaci da je boljitak na nivou arhitekture, vec samo ima hardvera).
Matematika je prosta, da bi sustigli nV u perf/W, treba im mnogo vise od tvika za teselaciju. Odes na TPU i pogledas neki stariji review za pitcairna i cape verde i vidis gde je tada bio AMD a gde je sad.

A da se vratite na temu možda?

But for the gamers, I think that the tease of HBCC (High Bandwidth Cache Controller) running on Rise of the Tomb Raider and seeing HBCC disabled and what I'm sure is the Radeon RX Vega running the game at 4K at 57.9FPS average, with 13.7FPS minimum. This puts the RX Vega at the speeds of the GTX 1080 11Gbps, but when HBCC is enabled - holy crap, there is a huge change.

AMD's upcoming Radeon RX Vega with HBCC enabled was running ROTT at 76FPS average (up from 57.9FPS without HBCC) but it's the minimum FPS that is where the magic happens: 49.1FPS with HBCC enabled, up from the 13.7FPS without HBCC. This is amazing, especially for enthusiast gamers like myself who want much better minimum FPS performance than brute force maximum FPS.

http://www.tweaktown.com/news/57587...wsletter&utm_medium=ttemail&utm_campaign=ttcs

A dole tabela u kojoj 2GB DDR5 košta $40 :d

Ponovo, cena memorije sigurno nije problem, jer bi im se isplatilo i po toj ceni. Ta karta treba da se prodaje za npr. $600. Sigurno je jeftinije prodavati je sad čak iako je u proizvodnji $300, nego čekati još godinu dana da spadne na $200, a konkurencija izbaci novu generaciju. I čisto sumnjam da je jedan stek HBM2 4GB $80, kad su 4 steka od 1GB HBM ukupno koštala $50. Na stranu što je sa HBCC i ta 4GB više nego dovoljno

Poslednja izmena:
U julu rekla Lisa. Krajem juna Frontier i koju nedelju posle ide gaming verzija. Na Computexu samo demoi neki ce biti.

Ja ne mogu da verujem da se jos uvek ne zna ni tacan specs za Vegu, a nvidia ima 10xx seriju na trzistu vise od godinu dana...
Cekao sam i cekao i na kraju porucio nvidia kartu kao sto je kontam i dosta ljudi na zapadu uradilo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno