Šta je novo?

AMD Sempron-jel probao neko?

Calibra 4WD je napisao(la):
NEdjo a kako stoji taj Sempron 3100+ sa nekim Intelom koji je u tom cenovnom rangu(valjda oko 130E).

Mene bas zanima uporedba recimo tog Semprona 3100+(1800Mhz) i tog ivicinog overkolovanog Celerona D na 3.5GHz(duplo vise Mhz od Semprona).
Cennim da je brzi Sempron,jedino ne znam da li slicno kostaju

Kako ja znam postoji Sempron 3100+(K8) a da li postoji 3100+(K7)..???
i na koliko radi....

Celeron D 2,4Ghz koshta oko 65€ a 2,66Ghz oko 80€ a na 2,8Ghz oko 95€(chini mi se..al' nema potebe za njim)

Za 130€ imash da kupish 2,4Ghz Prescot 1MB L2@fsb533 i da ti josh pare ostanu...koliko je brzi/sporiji od 3100+ Smprona to Nedja nek istestira...
al zato za 30-35€vishe imash prescot na 2,8ghz fsb800mhz
Ali zato tu razliku puknesh na neku dobru s754 plochu...ili kuler...
Da li 30-35€ vredi uzeti jedno ili drugo....

Calibra 4WD je napisao(la):
Ivice ovako se ne razmislja o kompjuterskim komponentama u 2004godini.Preterujes.

Ne mislish valjda ozbilno da sam ja toliki freak.
K8 i nekako a Socket A,...Boz' sachuvaj...

ivica je napisao(la):
Celeron D 2,4Ghz koshta oko 65€ a 2,66Ghz oko 80€ a na 2,8Ghz oko 95€(chini mi se..al' nema potebe za njim)

Za 130€ imash da kupish 2,4Ghz Prescot 1MB L2@fsb533 i da ti josh pare ostanu...al zato za 30-35€vishe imash prescot na 2,8ghz fsb800mhz

Ahahaaaaah, ivice, sine, pa za 140€ uzme se lepo Atlon 64 koji obrise patos sa tvojim Celeronom, ljubljenim Preskotom, pa jos i ubaci Semprona u celu cetku za brisanje, cisto da pokaze koliko dobro brise patos :D

Pa ne moze stabilno da vam radi ni nForce2 dok ne proberete po magacinu neke firme a kamoli ostalo...VIA-u da nespominjem...

Ja sam pre 2.5 nedelje presao na Intela. Ne zato sto sam zaludjen za njim, vec zato sto je to sto sam kupio bilo odlicna kupovina za te pare. A pre toga imao sam MSI KT3V i XP1700+ koji sam koristio 3 godine.
Ti si tako lupio (da ne kazem nesto gore) i tako si smesan, da je to neverovatno. Koliko si ti AMD ploca imao u rukama da mozes da tvrdis tako nesto? Ja znam koliko - nijednu. I kako onda mozes da pricas o necemu o cemu nemas dve blage :) A kako se ispoljava ta nestabilnost, bas me zanima :D Sve sto si rekao je presipanje iz supljeg u prazno, pa ti licno savetujem da ne lupetas cisto da bi smo videli koliko si ogranicenog pogleda, to vec znamo...

OptiPlex je napisao(la):
Ahahaaaaah, ivice, sine, pa za 140€ uzme se lepo Atlon 64 koji obrise patos sa tvojim Celeronom, ljubljenim Preskotom, pa jos i ubaci Semprona u celu cetku za brisanje, cisto da pokaze koliko dobro brise patos :D

Taj Sempron 3100+....je onda shit za te pare...precenjen...AMD je pocheo da dere....
Ako je bash nekom stalo do 10€...:D

E sad taj A64 verovatno (newcastle L2 512) ne chisti tako lako patos sa Prescoticem....Par ne sa onim skupljim i na 3GHz...ali to ti je to koliko para toliko muzike...
I shta vec pola godine imate te 64 bitne extenzije i nishta ne mozete sa njima nishta(osim linuz i one bete od wina)...nema zvanichnog OS-a..a kad bude izashao...dotle ce i Intel imati svoju 64-bitnu perjanicu...ako je vec nema....

kUdtiHaEX je napisao(la):
Ja sam pre 2.5 nedelje presao na Intela. Ne zato sto sam zaludjen za njim, vec zato sto je to sto sam kupio bilo odlicna kupovina za te pare. A pre toga imao sam MSI KT3V i XP1700+ koji sam koristio 3 godine.
Ti si tako lupio (da ne kazem nesto gore) i tako si smesan, da je to neverovatno. Koliko si ti AMD ploca imao u rukama da mozes da tvrdis tako nesto? Ja znam koliko - nijednu. I kako onda mozes da pricas o necemu o cemu nemas dve blage :) A kako se ispoljava ta nestabilnost, bas me zanima :D Sve sto si rekao je presipanje iz supljeg u prazno, pa ti licno savetujem da ne lupetas cisto da bi smo videli koliko si ogranicenog pogleda, to vec znamo...

Ja nijednu drzao...Ha..ha,ha :D
Lichno sklabao nforce2 jedno 2 ili 3 puta i jedno 4-5 VIA-e...i jedna MSI VIA kt4-v mi je dupe pomerila jer se stalno resetovala...na kraju smo zamenili plochu...
Na MSI nforce2 sa integrisanom grafikom zateknem da ne radi jedan kanal pa vracaj...i uzimaj Epox koji je raidio i sad radi sa Bartonom 2500+
Jedino onaj ASUS nForce2 koga sam sklapao negde u feb 2002 sa xp2000+ je radio kao sat....tada sam i video da ima neku brzinu...imao je i 2x256 kingstonove memorije....
Imao sam u prilici da sklapam jednog EPOX-a (VIA) kt400 sa sata juznim mostom i on eno ga radi sa xp1700+...ali definitivno MSI je bio baksuz kakvog
nema...
Imao sam i jendo 2 mashine sa nForce1 i integrisanom grafikom od asus-a....
Eto kancelariske chisto da ljudi mogu divx da puste.... :D

Imao sam jednu ABIT kt133 i jednu matsonikovu kt266a(sa ddr i sdram) u rukama....i duronchice...morgan i onaj stari...

Intele sam mnogo vishe provukao kroz ruke....
Dosta Celerabica shto tualatine i ove nw-ove....
Mozda ste vi vishe plocha propustili kroz ruke od mene al' da ja nisam ni jednu AMD pa bash..:D

Zato sam jednu mahinu za video nadzor uradio komplet ala Intel i matichnu i cpu-a jer je trebao da radi divx u realnom vremenu....(Intel bolji u tome)
A sa bezbednoshcu nema *******cije....mora da bude stabilno kao zemlja i da uliva poverenje....

Nisam video da nijedna firma koja radi tako neshto, svoj sistem(konfa za video nadzor) zasniva sa AMD-om...Mozda sad sa ovim K8 al' pre..???probano je to sa nforceom2 al' opet....???
I sad pored ovih 915p i 925x chisto sumnjam...

Zapanjen sam kolko ljudi mogu da lupe :zgran:

Ma ko normalan ovde jos moze da poredi A64 sa celeronom (bez obzira bio to D ili nedaj boze stari). Ma otkud to da je A64 sa 512 kesa spor?! Razlika izmedju 512 i 1024 je minimalna pogotovu kad se uzme u obzir razlika izmedju celerona i a64....

Pozdrav :wave:

jednom budala, uvek budala :-devil-: :-devil-: :-devil-:

imam samo jedanu rec kao komentar na Ivicine postove:
tuga :(

Evo i ja da se javim(sada ce neko reci evo ga jos jedan Intelovac :D ) :

Prvo malo neozbiljno: Ivice sta ce biti kada propadne Intel?Da li ces ga i dalje uzimati? :D
Pa malo ozbiljnilje: Lepo je Nedja rekao da AMD vise ne zeli da za male pare daje super cpu,i to je lose po nas krajnje korisnike.Ja sam u jednom threadu rekao da mi je cak i zao sto nisam uzeo bartona za malo vece pare i dobio bar 1.5x brzu masinu tj. za 10% razlike u ceni dobijem 50% u performansama i to minimum,a sada je situacija malo drugacija,kao sto Ivica nesrecno pokusava da kaze,je da sada npr.neki cely D [email protected] npr. sporiji jedno 20%-30% od semprona 3100+ na [email protected],a ovaj je skuplji duplo(sada ce neko reci barton je isplatljiviji i to je tacno,ali on se polako povlaci iz prodaje tako da...)
E,sada za neki zesci o/c na celeronu i sempronu je obavezna malo bolja i skuplja memorija,a ne neka od 40e za 256MB,pa malo bolja ploca tj. abitovka koja je ipak skuplja od msi,gigabajta,itd,pa malo bolji kuler...Ono sto sam hteo da kazem je da moze i sempron da radi na vise(kao i cely) ali onda cena drasticno raste(% u ceni se naravno smanjuje) ali to opet to ne moze biti na nivou barton vs nortwood celeraba.

Sto se tice o/c celerona tu se Nedjo ne bi bas slozio sa tobom,jer eto ti bar dve osobe minimum koje su imale vise o/c,a ti si jedan,sto moze znaciti da si testirao los primerak ili su bas oni imali srece(onda bi se slagao sa tobom :D ).
Sada ja isto mogu da kazem probao sam barton 2500+ koji nije hteo da radi na 2GHz i da ignorisem bar desetine korisnika koji kazu da on moze da radi na mnogo vise.Zato me bas i zanima da li se velika vecina celerona D o/c dobro kao u Ivicinom primeru...to ce pokazati vreme,kao i za bartone,i zato ne treba brzati sa izjavama tipa celeron je los o/c,a svi prethodni celeroni su se dobro klokovali bas zbog toga sto imaju manje l2 kesha od punokrvnih p4.
Dalje sto se tice temperature,nisam probao sempron,ali se definitivno celeron D na istom taktu manje greje od nortwood celerabe,ili bar isto.Ja imam celeron na 2.4GHz i leti su temperature isle i preko 65c,i kuler je bio vreo toliko da se prsti ne mogu dugo drzati na telu hladnjaka.Licno bih ti poverovao da sam nisam pipnuo bas Ivicin celeron D koji je na 3.6GHz hladniji od mog celerona o/c na 3GHz.Sada ti mozes da verujes ili ne verujes,ali tako stvari stoje,i jos je neko na forumu osim Ivice rekao da se celeron
D slabije greje od nortwood celerabe,a tek od pravog preshota.Mada uzmi u obzir da je bilo dosta toplije kada si testirao celeron D na 2.8GHz(ako je to bio onaj test na benchu,ako nije onda ne moras citati dalje),a sada je temperatura(ovih dana) dosta niza nego one u avgustu,tako da ona izmerena temperatura ne znaci bas mnogo.

Valjda ste sada deelimicno razumeli sta je pisac tj. Ivica hteo da kaze.

U potpisu Ivicin advokat :D :D

p.s.Ako nadjete neke nelogicnosti u mom postu onda se javnite,pa cu detaljno da objasnim na sta sam mislio.

Ivice, svi ti verujemo. Ajde idi sad, radimo...

Nije mi jasno sto su se svi tolko zakacili za taj Sempron 3100+ kad se za iste pare moze kupiti A64 2800+ i poterati da radi kao i svaki 3200+ (novi 3200+ imaju 512kb kesa kao i 2800+, jedina razlika je umnozak). A izasli su i novi a64 u 9 mikrona koji su sigurno bolji od starih 13-o mikronskih, tako da je razlika u odnosu na intel jos veca. Sto se tice semperona za 754 sigurno ce biti i onih na nizem taktu od 2ghz i samim tim po ceni konkurntnoj celiju i bartonu, al sigurno cekaju da se isprazne zalihe starih procesora...
Novi celeron se moze porediti samo sa bartonom kojima je vec vreme proslo i glupo je i kupovati procesore koji nisu za nove igre... :type:
A ako kupujes dobar cpu A64 je daleko jeftiniji od p4, a i brzi je...

DADE je napisao(la):
Nije mi jasno sto su se svi tolko zakacili za taj Sempron 3100+ kad se za iste pare moze kupiti A64 2800+ i poterati da radi kao i svaki 3200+ (novi 3200+ imaju 512kb kesa kao i 2800+, jedina razlika je umnozak). A izasli su i novi a64 u 9 mikrona koji su sigurno bolji od starih 13-o mikronskih, tako da je razlika u odnosu na intel jos veca. Sto se tice semperona za 754 sigurno ce biti i onih na nizem taktu od 2ghz i samim tim po ceni konkurntnoj celiju i bartonu, al sigurno cekaju da se isprazne zalihe starih procesora...
Novi celeron se moze porediti samo sa bartonom kojima je vec vreme proslo i glupo je i kupovati procesore koji nisu za nove igre... :type:
A ako kupujes dobar cpu A64 je daleko jeftiniji od p4, a i brzi je...

Moram se apsolutno sloziti sa tobom(sto se tice kupovine a64),jer ako vec imam npr. 130e bolje da dam jos 15-20 i da uzmem a64 koji je vec sada brzi od semprona 3100+,a jos kada izadju 64 bitne aplikacije i o.s onda ce biti jos brzi.Sempron 3100+ valja kupovati samo ako mu drasticno padne cena tj. ispod 100e.

(ovo je odgovor na jedan od tvojih prethodnih pitanja upucenoj drugoj osobi)Sto se tice kesa,evo d3 je pokazao da je visak L2 kesa pozeljan,i ako ce izaci dosta igara baziranih na tom endzinu eto nama veselja tj. sempron ce biti sporiji od a64,ali opet ce sve i na njemu lepo raditi.

p.s.Nove igre sada mnogo vise zavise od gpu-a nego od cpu-a(d3 zavisi i od l2 kesha,ali vise od graficke),tako da verujem da cak i nw celeronu sa nekim radeonom 9800pro ili nekom nvidiom u toj klasi mogu poterati d3 savim lepo...ali ne kao na a64,ali sasvim igrivo.

Poslednja izmena:
Ne znam da li ste primetili,da skoro svi koji pljuju po amd-u su ga probali u kombinaciji sa jeftinijim plocama koje su blago reci,cast izuzecima,blagi ocaj.Mada i jeftine ploce za intel nisu nesto mnogo bolje.

Zanimljivo je kako neki polusklapaci uvek imaju silnih problema. Ja skoro dve godine ne sklapam masine, vec radim samo servis, ali i kad sam sklapao nije mi se desavalo da mi vecina sklopljenih masina ima neke probleme (a ni kolegama koji sad sklapaju se ne desava), stvarno treba biti talenat, pa da ti od 10 masina sve budu krsh. Zbog takvih i nastaju price kako je AMD sr*nje, ili kako su neke ploce lose...
Ispravna masina ce uvek raditi kao sat, to garantujem. Svaka masina koja izadje sa servisa obavezno odradi i Prime i 3dMark i Memtest i jos ponesto i ne moze da ne radi. Ima dosta dilera (naravno sve sami strucnjaci, polupriuceni) koji vracaju savrseno ispravne stvari na reklamaciju, ocigledno iz neznanja. Svako se danas bavi poslom u koji se ne razume....
(a onda drugima soli pamet)

Dobro de de...Imao sam i A64 u rukama...inzinjerac(1,2Ghz 256 l2)...Nosio sam ga u Digital-ovu redakciju ali nisu ga upalili....plocha je bila isto inzenjerska...
Slikali ga...i osvanuo je u #24 na strani 36(tri male slike)...jedna cpu i dve AMD-ov AGP tunel i I/O most...
Kad sam ga vratio pravom vlasniku zavrshio je nazad u Nemachkoj i oni su ga tamo upalili...

Dobro i ovo ne morate da verujete....

E sad ja sigurno ne bi uzeo Celerona D da sam mogao da se "isprsim" za tako neshto poput a64 ili p4...
Mozda sam i mogao ali nisam ja toliki freak...ja sam sitna dusha...i meni bi mozda taj a64 vrteo prste...dok nepokrenem neku igru.

Stoji da je Amd sa a64 pogodio ali mora malo da preispita cene...

A verujem da ce doom3 moci da radi i kod mene...bez ikakvih problema....kao shto je i FarCry radio na tualatinu...meni je to dovoljno.

gotovo je Ivice....
Pala je odluka i dobio si prestiznu nagradu koja nosi ime "TecnaPlazma" :D :D :D

Cene A64 procesora su kod nas dosta visoke i nerealne, verovatno zbog malog prometa pa ima ostaju po staroj ceni na lageru...
U nemackoj se u prodavnicama a64 2800+ moze naci vec za 119 eura dok kod nas cena ide od 140 eura. :S:
Al ja pre svega cekam ove nove 9 mikronske sto su izisli u sredu :banana:

Poslednja izmena:
I aj mislim da ce biti mnogo poviljnijih A64-ki kao i Semprona,definitvno AMD nije mogao da isporuci procesora kolika je bila potraznja,pa su cene ostale na istom nivou zadjnih meseci,a Intel je spustao cene zahvaljuci 90nm proizvodnom procesu.
A i DADE je fino objasnio da kod nas nemo mnoogo A64ki-kod distributera,ipak smo jos uvek siromasno trziste za tu cenovnu kategoriju procesora.Kada budu jos i ploce malo pojeftinile bice mnogo povoljnije kupovine A64-ki

DADE je napisao(la):
Cene A64 procesora su kod nas dosta visoke i nerealne, verovatno zbog malog prometa pa ima ostaju po staroj ceni na lageru...
U nemackoj se u prodavnicama a64 2800+ moze naci vec za 119 eura dok kod nas cena ide od 140 eura. :S:
Al ja pre svega cekam ove nove 9 mikronske sto su izisli u sredu :banana:

E da su 9 mikronski ...bili bi ti veci i od cooler-a.. :D
Kaze se 90 nanometarski ili 0,09 mikronski...
(ovo drugo je malo teze za izgovor)...
Nema vishe mikrona sad samo nm furaju...
Kako mugu tako da greshe nije mi jasno...

A da ce da pojeftine to je sigurno.....
Sve shto je AMD napravio imace cenu ispod (ili ako ne ispod onda oko)100€ pre ili kasnije....
Ako ne sad onda dogodine... :D

Ma deru nashi...ki zvechke a nema vishe crnog trzishta pa je zato papreno...
Slabo se i prodaju zato...

Znam ja kako se kaze, al se kod nas nekako odomacio termin 9 mikronski i 13 mirkonski pa se i toga drzim :d
I mene muce te ploce za a64, jer te sto nesto vrede kod nas nemogu ni da se kupe, a nisu bas ni jeftine :S:

Cekaj, jel se ovo Ivica opet registrovao ili imamo josh jednog clana koji ce uskoro dobiti nagradu TecnaPlazma? :D

Molim te lepo, kako ti navodis performanse tog Celerona...e piknuo sam FarKraj na ful jeb*te....uzas, ko je tebi dao kompjuter u sake?

Moderatori, molim vas da obrisete sve Ivicine *****izme u ovoj temi koja je pocela kao korisna a trenutno se zavrsava kao *****ska.

Vuk je napisao(la):
Da covek ne poveruje!!!
Naveo si neke sumanute rezolucije i veoma visoke nivoe detalja a to si sve poterao na fx5200! Izvini, ali tesko mi je da poverujem da to moze biti igrivo sa nekim pristojnim brojem frejmova pa cak i da je taj Celeron na 5Ghz.

Shta cu ja onda da uradim sa mojim Medionom 9600tx(9500 pro)... :D
Vi verujete da samo AMD to moze ali to je....wrong... :D

@zigic: Koji je taj tvoj Epox...jel....Epox EP-4PDA3I (i865PE)...?
Pa CelyD ubija za te pare...
Jel si probao da to potersh vishe....sigurno moze preko 3GHz...a josh ladan kao shpricer.....

Ivice ti si izgubljen slucaj :)

Cekaj, jel se ovo Ivica opet registrovao ili imamo josh jednog clana koji ce uskoro dobiti nagradu TecnaPlazma? :D

Molim te lepo, kako ti navodis performanse tog Celerona...e piknuo sam FarKraj na ful jeb*te....uzas, ko je tebi dao kompjuter u sake?

Moderatori, molim vas da obrisete sve Ivicine *****izme u ovoj temi koja je pocela kao korisna a trenutno se zavrsava kao *****ska.

Pa dechko malo greshish..nisam ja zigic...FarCry josh nije ni instaliran na mojoj mashini...

I ja imam ASUS-a i Cely-ja D na 2,66GHz a kad smo kod farcry igrao sam ga sa fsaa i aa na 2x i to na Tualatinu...Znao je neki put da secne ali to retko...

Kao prvo, ja nisam decko, ocito je da sam stariji od tebe, mogao bi da pazis kako me oslovljavas.
A kao drugo, pokvario si celu temu svojim baljezganjem u prazno...daj zaobidji je.

Ivice ti si izgubljen slucaj :)

Ja izgubljen sluchaj...Vama je forum postao droga.... :D
Imash 3200 postova a lupetash k'o Maksim po trnju... :D
(odmah se neko registrovao pod drugim nickom...)
Mora da zato imas tako dobar nick ,)

Ako neshto chovek kaze a ima 6 postova ne znachi da sam to odmah ja...
c,c,c,c....ja se ne prezivam Zigic.....

Chovek kaze da igra farcry na high a odmah drvlje i kamenje....pa vam i 100fps-a je malo.

Mozda je to zato sto su isti taj FarCry ljudi sa ovog foruma masovno probali i na slabijim i na mnogo jacim masinama od tog cely-a, a za graficke da nepricam.

Uglavnom, opste poznata cinjenica je da je FC izuzetno hardwerski zahtevna igra i netrpi kompromise u PC-u.
Dok sam bio vlasnik p4 nw-a @ 3.6ghz sa 1 giga rama na 200/250fsb i FX5900sp kartom (znaci sve 2x od gore napomenute kofiguracije), imao sam ne tako sajna iskustva sa FC-om. Cak i posle r9800pro karte (ATi bolje radi u FC-u od stare FX serije) stvari se nisu drasticno promenile, jos uvek je bilo scena kad je umeo da stucne.

Tako nemoj da talasas nepotrebno, ljudi na ovom forumu nisu bas ovce (bar vecina)...

Nazad
Vrh Dno