Šta je novo?

AMD Sempron-jel probao neko?

Tako je.
Receno pragmaticnim jezikom:
Ko ima Bartona 2500@3200 je kandidat samo za A64 eventulano ako je propulzivan sa hardverom moze se privremeno opredeliti i za Sempron 3100 na krace staze jer ne dobija nista osim malo na aktuelnosti, ostali koji su slabije stojali upravo Sempron 3100 treba da im bude cilj. Licno cekam da cene budu na nivou performansi (dakle nize) pa bih se pocastio sa jednim A64 3200 (NewCastle) koji druka na 2.2Ghz po difoltu. Na zalost 939 se trenutno uklapa u basnu o lisici i kiselom grožđu.

Nista vas ne razumem. Nisam dovoljno bogat da bih placao Semprona 100 evra, a za ~35€ vise moze da se uzme punokrvni A64.
Ne vidim kako je 35€ vise bas tolika razlika na ovoj cenovnoj razini. Da je odnos 40-70€ onda da, ali nikada ne bih dao 100€ na ovaj procesor. I zaista ne vidim kako iko moze da se toliko razbacuje parama da toliko skupo placa ovakav procesor

2 andjelko -> Na Socket754 ploce ce se moci ubosti sve od Semprona 3100+ do Athlona64 3700 (Athlon64 3500 i 3800 idu na Socket939 ploce)
2 Calibra -> Za razliku od AthlonaXP Sempron radi na 333 FSB-u, a za razliku od Bartona ima duplo manje L2 cachea. 3100+ za razliku od "punokrvnog" A64 ima duplo manje kesa i onemogucen mu je read u 64bitnom rezzimu
2 Opti AKA Filipenko ;) -> Kao sto sam vec rekao ta cenovna razlika izmedju Semprona 3100+ i A64 2800 je prevelika da bi se opravdala kupovina 2800-ke, koja je tek 2-4 % brzza (a u specificnim situacijama i sporija, malkice) od Semprona 3100+.
Drugi deo tvog objasnjenja niam razumeo, ali svejedno ponovicu da je Celeron D glavni konkurent Sempronu, a Intel apsolutno nema Celerona koji mozze prici blizo Sempronu 3100+, a kako stvaris toje nece ga ni imati u narednih 6-7 meseci (ovaj Cely 2800 koji smo sad testirali nije hteo stabilno, da radi preko 3 GHz!! i to sve na jako dobroj ploci i na monstruozno dobrom kuleru... da ne spominjem da CelyD ne mozze ni da prismrdi Sempronu kada je rec o zagrevanju. Sa svojim boxed coolerom, taj Intelov shitich radi u idleu na skoro 60 stepeni! Sempron 3100+ je za njega severni pol po tom pitanju!)
U svakom slucaju, ponavljam prosla su vremena jeftinih XP-ova, moracemo se navici na cinjenicu da ce i "LowEnd" procesori kostati preko 100€ i da procesori sa imenom Athlon vise nikad nece kostati ispod 100€.

Nije mi jasno zasto AMD toliko komplikuje,zasto lepo ne kopiraju Intelov koncept koji su vec imali
Niza klasa - ranije Duroni(sada Semproni) pandan Celeronima
Visa klasa - ranije Athloni(sada A64) pandan P4-ci

Jednostavno efektno,u svakoj klasi brzi proc za mnaje para i gomila para u marketing da se objasni ljudima na JEDNOSTAVAN nacin da im je bolje pazariti AMD.
Sad i da hoce da prave marketing ,ne mogu jer ce ih razumeti max 10% kompjuterske populacije

Pa to su upravo i uradili, jedino sa tom razlikom sto su ubacili u liniju i semprona za socket A, koji unosi zabunu... :d

Poslednja izmena:
Djavola su uradili to,na trzistu sema ta dva procesora ima i Durona,Athlona Xp,BArtona i skoro svaki od njih u razlicitim verzijama magistrale i kesa,a da ne pricam o tome sto A64 se pravi u varijanti za dva socketa(939 i940),isto kao i sempron(kojih ima za Socket Ai Socket 754).

Ako mi neko kaze da je ovo jednostavno i lako za razumeti,a da ima u vidu prosecnog korisnika,ja cu misliti da me *****ava 100%

Nedjo je napisao(la):
2 Opti AKA Filipenko ;) -> Kao sto sam vec rekao ta cenovna razlika izmedju Semprona 3100+ i A64 2800 je prevelika da bi se opravdala kupovina 2800-ke, koja je tek 2-4 % brzza (a u specificnim situacijama i sporija, malkice) od Semprona 3100+.
Drugi deo tvog objasnjenja niam razumeo, ali svejedno ponovicu da je Celeron D glavni konkurent Sempronu, a Intel apsolutno nema Celerona koji mozze prici blizo Sempronu 3100+, a kako stvaris toje nece ga ni imati u narednih 6-7 meseci (ovaj Cely 2800 koji smo sad testirali nije hteo stabilno, da radi preko 3 GHz!! i to sve na jako dobroj ploci i na monstruozno dobrom kuleru... da ne spominjem da CelyD ne mozze ni da prismrdi Sempronu kada je rec o zagrevanju. Sa svojim boxed coolerom, taj Intelov shitich radi u idleu na skoro 60 stepeni! Sempron 3100+ je za njega severni pol po tom pitanju!)
U svakom slucaju, ponavljam prosla su vremena jeftinih XP-ova, moracemo se navici na cinjenicu da ce i "LowEnd" procesori kostati preko 100€ i da procesori sa imenom Athlon vise nikad nece kostati ispod 100€.

Koliko sam gledao testove po netu razlika nije toliko mala, ali to zavisi od primene. Nebitno, kljucna je jedna sitnica koju zaboravljas - Sempron NIJE 64-bitni procesor i to u zoru 64-bitnog softvera. 2800+ JESTE 64-bitni procesor i razlika ce se popeti na prilicno visok 2-cifreni broj vrlo brzo, kad 64-bitni softver stupi na scenu.
Da ne potezem sada rezultate novih igara (pri cemu me 3dmark apsoluno ne interesuje, vec samo nove igre) poput D3 i Far Cry-a i slicnih, gde su rezultati mnooogo bolji na procesorima sa vise sekundarnog kesa. I to dobrih 10-ak % recimo u D3 samo na snovu veceg kesa na procesoru. Zapanjio sam se kad sam video da T'bred daje 50 fpsa a Barton na istom taktu 55 fpsa, samo zahvaljujuci keshu (pritom Barton istog PR rejtinga radi na manjoj frekvenciji :eyebrows: )
Inace ne vidim sta nisam jasno izrazio :) Nisam dovoljno bogat da placam Semprona skoro kao A64 :D Ah, smesi mi se 1 apgrejd uskoro :smoke:

P.S. pa ne bih rekao bas da necemo imati procesore ispod 100€. Mozda prilikom inicijalnog izlaska na trziste ali evo vec A64 ima da se uzme za ~140€ u maloprodaji

To sto je Sempron startovao sa tom cenom ne znaci da ce tako i ostati, isto tako nije nemoguce da u buducnosti AMD napravi jezgro koje ce imati 256kb, bez x-64 podrske namenski...

Nedjo je napisao(la):
Fedja sve sto si reako stoji, ali treba shvatiti cijenicu da AMD vise (nikada) ne zzeli da vezuje Athlon brend sa jeftinoza CPU-ovima! To malo Bartona 2600 sto je ostalo ce da nestane dok mi predjemo na trecu stranu ovog trida! Ljudi shvatite nema vise AthlonaXP. Ono sto ce od sad da bidne je da ce K7 kostati koliko i celeron i imace performanse u skladu sa Celeronom, a ne 4-vorkom, a kao sto svi znamo zvace se Sempron! AMD mozzda prodaje muda za bubrege, nama koji znamo o cemu se radi i koji znamo da je u pitanju K7 jezgro, ali mi i onako necemo kuipovati ovaj CPU, so what's a big dil?! Onaj ko bude uzimao Sempron 2500 (na primer) dobice perormanse koje su u rangu Celerona 2.53 GHz i to je to!
Sempron 3100+ mozzze biti stvarno dobar izbor za gemere koji nemaju para za 64-vorku (nekeda je i tih 30 evra razlike mnogo u donosenju odluke pri kupovini kompa), a prema dosadasnjim testovima procesor je 2-4% sporiji od A64 2800+, a opet jeftiniji je tih 30-40 evra, sto mnogima mozze puno da znaci (o'ma 256 MB rama vise u masini).
Poenta je: ko ima AXP nema potebu da kupuje SocketA Sempron, ko 'oce vise, a nema puno para, Sempron 3100 je jako dobar izbor. U svakom slucaju bolji i od Bartona i od Celerona D (od ovog poslednjek mnooogo bolji izbor)!
I da Filipenko, Sempron je nastao od NewCastle jezgra kome svih 512 KB sekundarnog kesa nije bilo sasvim ispravno ;)
Sve stoji sto si rekao, ali sa AMD-ove tacke gledista, AMD vise ne zeli da nam prodaje jake procesore za sitne pare. Ipak, mislim da Sempron 3100+ kosta svega desetak eura manje od A64 2800+. Ako znas kolika je cena Semprona 3100+ i A64 videces da je to otprilike tako. A64 2800+ sada kosta manje od 130 eura kod domacih uvoznika, a Sempron 3100+ ... koliko on kosta ?
Ako kosta 100 eura onda se isplati, i bolji je od Bartona 2600+, bez ikakve dileme.

Calibra 4WD je napisao(la):
Djavola su uradili to,na trzistu sema ta dva procesora ima i Durona,Athlona Xp,BArtona i skoro svaki od njih u razlicitim verzijama magistrale i kesa

Ok, to je tacno, ali Duron, Athlon XP i Barton ce prestati da se proizvode, a AMD nije ipak mogao preko noci da ugasi tu liniju, jer ipak ima puno korisnika koji ih kupuju, zato su valjda i ubacili tog semprona za socketA (462) koji unosi totalnu zabunu (prakitcno ce biti jedini naslednik Durona, Athlona XP i Bartona).

,a da ne pricam o tome sto A64 se pravi u varijanti za dva socketa(939 i 940)
tri :d

940, 939 i 754 (a da ne pocinjemo o razlicitim modelima sa istim ratingom a razlicitim Cache-om... :-devil-: ).

Poslednja izmena:
Accuphase je napisao(la):
Ok, to je tacno, ali Duron, Athlon XP i Barton ce prestati da se proizvode, a AMD nije ipak mogao preko noci da ugasi tu liniju, jer ipak ima puno korisnika koji ih kupuju, zato su valjda i ubacili tog semprona za socketA (462) koji unosi totalnu zabunu (prakitcno ce biti jedini naslednik Durona, Athlona XP i Bartona).

tri :d

940, 939 i 754 (a da ne pocinjemo o razlicitim modelima sa istim ratingom a razlicitim Cache-om... :-devil-: ).

Eto jel vidis i posle toliko trazenja infoa,opet nisam provalio sve.
Mogu samo da zamislim sebe kad me ortaci budu zvali da ih posavetujem koji P4 da kupe- :mad: :wall: :crash:

Juce sam dobio Sempron 2500+ kao prebijanje nekog duga i nisam bas odusevljen. Mnozilac mu je zakljucan ali bez problema radi na 2100MHz (10.5x200MHz) ali da sam ga kupovao nikada ne bih dao pare za njega vec bih dodao jos desetak evrica i kupio bartona. Sve u svemu ovaj Sempron je prevara

klark je napisao(la):
Sve u svemu ovaj Sempron je prevara
Nije mi jasno po kom kriterijumu si ti dosao do ovog zakljucka!
Kako ljudima nije jasno da AMD-u nije namera da Sempron poredi sa Bartonom! Sta vise, Bartona 2500 i 2600 vise nema!!!
Sempron 2500 je direktan takmac CeleronuD 2.53 GHz i od njega je brzi u najvecem broju slucajeva!
Ako posedujes kolicinu para za koju se mogu kupiti Sempron 2500 i CeleronD 2.53GHz (a to je otprilike istovetna svota i za jedan i za drugi CPU) , ovaj prvi je bolji izbor! Nema lazzi, nema prevare!
Takodje, ponavljam, SocketA Sempron nije namenjen vlasnicima AthlonXP procesora. Njega treba da uzimaju oni sto prvi put kupuju makinu, ili oni koji vrse upgrade sa starih Durona ili Celerona. Postojeci vlasnici XP-a ne treba da razmisljaju o nicemu ispod Semprona 3100, ako razmatraju eventualno unapredjenje masine!

Nedjo je napisao(la):
Postojeci vlasnici XP-a ne treba da razmisljaju o nicemu ispod Semprona 3100, ako razmatraju eventualno unapredjenje masine!

Koliko je taj Sempron 3100+ brzi od BArtona 2500+ ? Ako nije velika razlika u brzini,a ploca podrzava Bartona,onda ni to nije lose resenje,ipak zaSempron 3100 treba nova ploca

Koliko je taj Sempron 3100+ brzi od BArtona 2500+ ? Ako nije velika razlika u brzini,a ploca podrzava Bartona,onda ni to nije lose resenje,ipak zaSempron 3100 treba nova ploca
Po 100x: NEMA VISE BARTONA 2500 i 2600!
A sto se tice brzine, nisam uporedjivao konkretne modele, ali ti mogu reci da je A64 3000+ (2 GHz/512KB L2) osetno brzzi od Bartona 3000+ (2100 MHz/512 KB L2)
Verujem, zapravo, prilicno sam siguran, da je i Sempron 3100+ osetno brzi od sada sasvim nedostupnog Bartona 2500.

Kako bre nema,evo u 3 od 4 VP cenovnika,ima Bartona 2500 tray pa sve do Bartona 3000 box?!?!?

Kako bre nema,evo u 3 od 4 VP cenovnika,ima Bartona 2500 tray pa sve do Bartona 3000 box?!?!?
Ono cega ima je nesto malo traya iz sivih kanala! "Belog" 2500 Box vise NEMA!
3000 BOX je druga tema. 2800 i 3000 BOX ce ostati u ponudi jos neko vreme!
No bilo kako bilo, trenutno je jos uvek aktuelan shortage AMD procesora i to veoma ozbiljan shortage cije posledice mogu da budu privremeno isplivavanje "sivih" tray procesora!

ja lepo govorim vec *** po cetvrti put kako nas AMD "vuce za nogu", pre godinu dana athlon xp i barton su bili parnjaci pentiumu 4, sad su ih nazvali sempron i paranjaci su celeronu. Neko bi treablo da ih tuzi zbog obmane :d

inace bartona vise nema na "belo" ali ima xp-a box

Eto u Poljskoj mog ortaka pale da uzme nekakav Sempron 2200+.. Da li to izlazi na povrshinu "sivilo"...Da li to uopshte postoji...sempy 2200+:D

ivica je napisao(la):
Eto u Poljskoj mog ortaka pale da uzme nekakav Sempron 2200+.. Da li to izlazi na povrshinu "sivilo"...Da li to uopshte postoji...sempy 2200+:D

Da,postoji.AMD Sempron 2200+ 1.5GHz 333Mhz FSB Socket 462/A CPU

Ok samo ako nije spalio novu NF7-S rev2.0 sa AGP2x kartom onda mu je djabe i taj Sempron i neki Barton ako ga nadje...ili mu je stari Duron600-650Mhz vrisnuo kao zvechka..ako je probao sa njim...da upali tog Abita...

Nedjo je napisao(la):
2 andjelko -> Na Socket754 ploce ce se moci ubosti sve od Semprona 3100+ do Athlona64 3700 (Athlon64 3500 i 3800 idu na Socket939 ploce)
2 Calibra -> Za razliku od AthlonaXP Sempron radi na 333 FSB-u, a za razliku od Bartona ima duplo manje L2 cachea. 3100+ za razliku od "punokrvnog" A64 ima duplo manje kesa i onemogucen mu je read u 64bitnom rezzimu

Ne znam kakav ste vi shit od sempla(CelyD 2800Mhz) testirali pa se tako greje ali stvari Nedjo stoje malo drugachije....i nemoj da se na to pozivash!!!!

Kao prvo Sempron 3100+ nije uopshte u istom cenovnom rangu sa Cely D.
(pa onaj Prescott na 2,4Ghz@fsb533 bi ga pojeo a koshta koliko i sempy 3100+)
Drugo!!! Cely D koji kupish lepo u box-u moze lepo da se klokne i na fsb 200Mhz(neki sa ovog foruma su dizali onaj na 2,4Ghz@3,6Ghz).
Ja evo moj u idle stanju na 3,5-3,7Ghz(dokle moze fsb:185Mh) ne ide temperatura preko 50C..jedino kad mu roknesh prime onda ode na 60 C do max 65 C i to sa intel box coolerom...shta bi bilo sa nekim boljim...

Nego vi lepo da ponovite test na benchu Sempron vs. Celeron D i da stavite i po jedan Athlon(64) i neki Prescott chisto da se vidi gde je koji....i kako se koji oc-uje...

Smatram da ce konkurencija Sempronu 3100+ i slichnim biti neki lga775 Cely D sa NX-om...koji tek treba da se pojave...i koji su peko 3Ghz na default ktaktu gledano...

ivica je napisao(la):
Ne znam kakav ste vi shit od sempla(CelyD 2800Mhz) testirali pa se tako greje ali stvari Nedjo stoje malo drugachije....i nemoj da se na to pozivash!!!!
Ivice u pravu si, vise necu verovati sebi i svojim ocima, vec samo tebi!

@ivica: jesi ti nekad video i probao AMD konfiguraciju pa mozes da tvrdis ovako nesto ??? Tvoja konstatacija se svodi na to da 2.4ghz celleron overklokovan na 3.7ghz jede semprona 3100 ?! Pa naravno da ga jede, aj sad nek pojede bilo kog amd-a na 2200mhz na 220fsb, ili nek pojede bilo kog AMD-a na 300fsb ?! Ili aj sad da ja iznesem jednu verodostojnu konstataciju: AMD athlon 64 @ 10x300fsb moze da pojede nekoliko intelovih proizvoda od jednom... ccc...

Evo sad sam upravo pustio 3DMark03 na Sempronu 3100 i mojoj grafickoj, cisto znatizzelje radi! I sta dobijam? Dobijam nekih ~120 poena vise na sempronu nego li na mom AXP-u 2.2 GHz u default rezoluciji! Podsecanja radi Sempron radi na 1.8 GHz, sto ce reci na tacno 400 MHz manje!
Ali ja i dalje vise verujem Ivici!

Ma pustite Ivicu, smara :d

Nedjo je napisao(la):
Evo sad sam upravo pustio 3DMark03 na Sempronu 3100 i mojoj grafickoj, cisto znatizzelje radi! I sta dobijam? Dobijam nekih ~120 poena vise na sempronu nego li na mom AXP-u 2.2 GHz u default rezoluciji! Podsecanja radi Sempron radi na 1.8 GHz, sto ce reci na tacno 400 MHz manje!
Ali ja i dalje vise verujem Ivici!

NEdjo a kako stoji taj Sempron 3100+ sa nekim Intelom koji je u tom cenovnom rangu(valjda oko 130E).

Mene bas zanima uporedba recimo tog Semprona 3100+(1800Mhz) i tog ivicinog overkolovanog Celerona D na 3.5GHz(duplo vise Mhz od Semprona).
Cennim da je brzi Sempron,jedino ne znam da li slicno kostaju

Nemorate da mi verujete kao i ja vama za AMD na Fsb ala 300Mhz....

Zashto onda Nedja kaze da "Presclock"(sad ga zovem tako) Cely moze samo do 3Ghz kad moze josh dosta vishe....e sad on ne mora da veruje...Da vidim ja taj sempron ala 200 i kusur na fsb-u....
Pa ne moze stabilno da vam radi ni nForce2 dok ne proberete po magacinu neke firme a kamoli ostalo...VIA-u da nespominjem...

Nedjo sudish na osnovu toga shto si video kako radi sempl primerak....

Al zato jedan Itanijum2 moze da pojede sve fx-eve i opterone i da bude josh gladan...!!!Shteta shto nije x86

ERORR izgleda da ne shvatash da ja nisam rekao da je Cely D najbrzi od svih procesora ali necu dozvoliti da kazu da je shit kad to nije....
Sa Soket A Sempronima brishe patos kao od shale(pa kad ih i oc-esh)...pustite tog 3100+(K8-pa i K7) ja sam vec rekao da za te pare mozesh da kupish Intela koji ce da ga zgromi do kostiju!!!!

Za te vashe budjevine preko 2,2Ghz ala 200fsb i preko treba potroshiti mnogo vishe para....Te Vulkanovi te piz..de materine.
A to koshta..te vash abit nf7-s(u koga se svi kunu) inache bez njega ne moze da prodje....nema ni fsb-a preko 200Mhz ni bez hiperX-a ili XMS-a...

Ama bre ljudi Amd je mnogo "jeftin" na 2,5Ghz sa fsb-om na 250Mhz:D

Probao sam AMD i radi to(kad te usere) al' neka hvala....
Mozete da plujete po Intelu ali ne vredi....
Jednom intelovac zauvek intelovac.

ivica je napisao(la):
Probao sam AMD i radi to(kad te usere) al' neka hvala....
Mozete da plujete po Intelu ali ne vredi....
Jednom intelovac zauvek intelovac.

Ivice ovako se ne razmislja o kompjuterskim komponentama u 2004godini.Preterujes.

Vrh Dno