Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Tražili smo 5000+ fps u 1080p, to smo i dobili. 13. i 14. serija Intela imala one probleme, sada AMD ima ove. Sve nategnuto do samog kraja.
Sada moraju procesori ručno da se podešavaju da bi se ukrotili/spasili, a nekada se ručno podešavalo samo onaj koji je hteo overklok. Takva su vremena došla, šta da se radi.

@kriptoacc, AMD ili intel je na default za svakoga, ako ne radi onda je nesto neispravno. Nema tu filozofije ni podesavanja.
Da li treba da se razumes u popravku vozila da bi kupio i vozio ?
Svako pojedinacno moze da podesava svoje komponente kako hoce ali moraju da rade na defaults.
Gledaj, svaki AMD će da radi na default, i to bez problema koji se javljaju, tj. crkavanje cpu-a. Ono što vi ovde zaboravljate jeste da je default JEDEC, znači 4800, sto znaci prvo paljenje kompa, gde su svi pomenuti naponi toliko niski da je sansa da nesto crkne ispod 1%. Problemi nastaju pri paljenju EXPO-a, sto se smatra OC-om, ma sta vi pricali ovde.
Problem je do bios-a sto crkavaju procesori, jer im je raspon napona ipak preveliki za 9800x3d. To sto moze SOC primera radi na 1.4v da se podesi, ne znaci da je bezbedno. Ostavljeni su ti naponi za one koji hoce da se igraju i rizikuju, za one kao sto su Gulf i Domi primera radi. E sad, vi svi hocete sweet spot 6000c30 ili c28 klikom a ne testirate samu masinu, niti se potrudite da procitate normalne napone, nego ostavite biosu da sam izabere, koji uvek overvolta sve. To je opste poznato za amd, i kod grafika je ista stvar. Nigde AMD ne kaze da klikom mozes na sweet spot i da ce bios sve sam da odradi, i da nece biti problema, jer nije svaki x3d cip isti, neki je osetljiviji od drugog na napone.

Ljudi radili OC godinama pa im nije ništa crkavalo do Intela 13, 14 i sad AMD 9x serije.
Da, problem je do ljudi a ne ovih koji izbacuju nategnute poluproizvode.

Imam 7600x 2x16gb 6000 mt/s cl 30, soc napon u biosu je podešen na 1.298 v dok u hwinfo piše 1.302 v. da li je to bezbedno? Da li preporučujete undervolt?

Imam 7600x 2x16gb 6000 mt/s cl 30, soc napon u biosu je podešen na 1.298 v dok u hwinfo piše 1.302 v. da li je to bezbedno? Da li preporučujete undervolt?
naravno da nije bezbedno, ne bi trebalo preko 1.2 da ide, i to je mnogo, negde oko 1.1-1.15v, ali mora da se testira.

Kolko? 100-200 slucajeva na redditu? Od hiljade/stotina hiljada prodatih u celom svetu?

Onda da se slozimo i zakljucimo da nikakav problem sa 9000 serijom i maticnim plocama i ne postoji? 😄

Tj sve radi isto kao i sa 5000 i 7000 serijom,posto su i one sigurno imali 100-200 slucajeva otkaza na stotinu hiljada prodatih komada....🤣

Poslednja izmena:
Onda da se slozimo i zakljucimo da nikakav problem sa 9000 serijom i maticnim plocama i ne postoji? 😄
Postoji sa Asrock i Asus plocama, ali ne sa procesorima. Dalje postoji sa ljudima koji ne znaju ni sta je BIOS, a kamoli SOC, VDDP/G/IO etc.
Postoji ona stara da zvaka nije za seljaka.

Postoji sa Asrock i Asus plocama, ali ne sa procesorima. Dalje postoji sa ljudima koji ne znaju ni sta je BIOS, a kamoli SOC, VDDP/G/IO etc.
Postoji ona stara da zvaka nije za seljaka.

Ljudi i ne trebaju da znaju sta je bios...tj,za ocekivati je da sve radi po defaultu bez ikakvog cackanja po bios-u.....tako je bilo sa 5000 i 7000 serijom...i npr AMD K6 pre 100 godina....

Tj,kompjuter jeste za seljaka.....ne trebaju svi da budu entuzijasti i experti da bi poslozili bios,soc,vddp kako treba da se ploca i procesor ne bi samounistili...

Blago tebi....🤣

Kako ume biti lep ovaj svijet (i 9000 serija)....kad koristis pravu stuff 😁

Poslednja izmena:
Ljudi i ne trebaju da znaju sta je bios...tj,za ocekivati je da sve radi po defaultu bez ikakvog cackanja po bios-u.....tako je bilo sa 5000 i 7000 serijom...i npr AMD K6 pre 100 godina....

Tj,kompjuter jeste za seljaka.....ne trebaju svi da budu entuzijasti i experti da bi poslozili bios,soc,vddp kako treba da se ploca i procesor ne bi samounistili...

Blago tebi....🤣

Kako ume biti lep ovaj svijet (i 9000 serija)....kad koristis pravu stuff 😁
Sa tobom onda nesto nije u redu, jer svaki amd radi bez cackanja po biosu, tj. jedec 4800, a to sto bi ti klikom na 600c30, to je tvoj problem, i sto to ne umes da namestis napone potrebne za expo.

Pa cekaj,jesu se onih (navodnih) 100-200 primeraka 9000 serije (od stotina hiljada prodatih) samounistili kada su radili po defaultu ili kada su njihovi vlasnici nesto cackali po biosu?

Pa cekaj,jesu se onih (navodnih) 100-200 primeraka 9000 serije (od stotina hiljada prodatih) samounistili kada su radili po defaultu ili kada su njihovi vlasnici nesto cackali po biosu?
Na MSI i GB plocama sigurno nisu na def, ali moze da bude ako su ukljucili expo i nisu namestili napone.

IMG20260314220418.jpg
Da li je ovo ok?

Znaci da se 99% ljudima po defaultu nisu samounistili i da rade i dalje bez problema, 1% ljudima se samounistili.
Reklamirali, dobili novo i teraj.
Kao sa svakom mogucom elektronikom.

Sto se tice mog proslog odgovora da problem ne postoji, bio je ironican.
Problema naravno ima, samo je moje misljenje da je malo prehajpovan. Stice se utisak da se svaki drugi/treci primerak samounistava.
Sto je daleko od realnog stanja. Ali da, problema ima, pogotovo kad se poredi u odnosu na ranije generacije procesora (iako verujem da su i ranije crkavali procesori, ne u tolikom broju, ali cak i ti koji su imali crknuti procesor, nisu trcali na Reddit da se pozale nego odradili klasicnu reklamaciju).

Stvara se preveliki strah (iako rizik postoji).

Gledajte da testirate stabilnost sa što nižim SOC naponom i mnogo su manje šanse su da se desi nešto. Inženjer iz Asrocka rekao da se nikako ne stavlja preko 1.3v. Mislim da većina profesora može na 1.15v za 2000 FCLK i 6000 mem.

VDDIO moze na 1.3v, udjes na VDDQ i P i stavis 0.95v, pa ako pravi probleme povecaj VDDQ i P za jedan stepen, znaci 0.95v na 0.96 ili kako vec ide na toj ploci. SOC probaj na 1.15v, sto nize i testiraj, pa vidi.
Ne znam sto ti je VDDIO siv, sto ne mozes da promenis, vidi proguglaj malo.
Ok hvala ti. Samo još jedno pitanje, da li je bolje izabrati Amd overclocking ili override mode?

Prilozi

• IMG20260315004620.jpg
    IMG20260315004620.jpg
    134.1 KB · Pregleda: 41
Problemi nastaju pri paljenju EXPO-a, sto se smatra OC-om, ma sta vi pricali ovde.
Sve samo ne tacno, imas neoborive dokaz protiv ove tvoje tvrdnje i megathread-ovima na asrock redditu,

nesto tipa ~1/3 gore dole ljudi (zavisno od kad je koji poll radjen, itd) im je crklo/komiralno se sa bas na default sa JEDEC spec-om, ...

1% ljudima se samounistili.
oko ~2.5% je smrtnost svih procesora, i intel i amd najnovije generacije u poslednjem periodu, bilo je izneseno podataka i od strane puget-a, i od strane mindfactory

a pojedinacnih po procesoru je mnogo manje tipa blize 0.5%, ili ispod zavisno od procesora

poredjenja radi intel 13 i 14-ta serija u zadnjem periodu oko 4.5-6% reklamacija

ukupno na asrock reddit-u, ako se dobro secam oko 450-600 procesora, generalno nije toliko strasno, ali je drasticno povecano od kako su procesori bili 0.1%, i 0.01% u proslosti

Poslednja izmena:

ko nece da se zeza i rizikuje, Roman odradi za vas 🙂
Ovo je okej stvar, ali fora je u tome kada bi on lepo binovao procesore usput, pa ako vec placam za delidovan procesor od samog pocetka, bar da mogu da izaberem dobar uzorak, a ne da mi zapadne dirt bin i onda sa tim da se klatim.. 🙂

mozda i binuje , ima kontakte 🙂

Ko je bliži sa njim, sigurno može da dobije binovan. Proban je sigurno odredjen broj procesora.

TG i Roman kao nemac ne moze to da radi na majke mi nego mora sve da bude propraceno dokumentacijom, prevelika je z@jebancija da binuje a morao bi mnogo da naplati i jos da ima z@jebanciju sa ljudima e ovo nije taj primerak sto si rekao ovo ono. Delid sam po sebi donosi mnogo tako je binovanje za delid bas tesko i$drkavanje. Dal bi platio 1500e za binovan cpu?

Sta je preporuka za testiranje stabilnosti jezgara?
9800X3D, imam problem u igrama - Diablo 4 pukne u tacno odredjenom dungeonu (freezuje ceo komp), CS:GO2 kada se nakacim na neki neoficijalni server gde igram sa drugarima, isto se desi freeze - igra zabode dok discord u pozadini radi normalno (mogu i da cujem i da pricam), ali samo Windows nije responsivan.

Asus B650E-F Gaming, 9800X3D, 2x48Gb Gskill 6400Mhz CL32 (Intel XMP certified), GPU 3080/6900XT (zabadanja se desavaju na obe), custom loop.
Stavio sam negativni ofset od -20 na svim jezgrima, dodao +100 Mhz, Vsoc sam imao jedno vreme zakucan na 1.21V. Temperature CPU-a su high 60 u opterecenju, u igrama oko 50-ak stepeni.

Pre neko vece kada je puklo, resetovao sam Bios, ucitao optimized defaults i opet se desio crash u CS:GO2

Juce sam ceo dan testirao memoriju (jer sam smetnuo sa uma da ce mozda XMP profil da pravi problem), prvo na 5600Mhz sto je default koji ucitava pa potom 6400Mhz - prolazi testove. Uradio sam apdejt biosa i sada mi ostaje da testiram CPU. Tesko se reprodukuje ovaj freeze - nekad radi nedeljama bez problema (CS:GO2) - nemam nikakav info u Event view-eru pa sam krenuo redom da testiram sve komponente.

Bilo kakav predlog/savet je dobrodosao 🙂

CoreCycler za svako jezgro posebno, OCCT, ycruncher.
CoreCycler testiraj i Prime95 i ycruncher(Komari)

Instaliraj i poslednje chipsert drajvere (8.02.18.557)

Možda je glupost ali vidi imaš li šta od bežičnih receivera da je uključeno u USB3 port. Prebaci ih na USB2.

OCCT sat vremena prosao, CoreCycler 90 minuta isto prosao, Aida stability test 90min isto prosao - idem po nove chipset drajvere pa pustam corecycler preko noci

Nazad
Vrh Dno