Šta je novo?

AMD Ryzen 9000

• Začetnik teme Deleted member 46590
  • Datum pokretanja
Davno je prošlo vreme kada su procesori imali 25 stepeni u leru i 50 pri max opterećenju 🙃... sad je 50 u leru i 100 pri opterećenju 😂

s’obzirom da su 500x jaci, duplo veca temp nije strasno :)

i sam AMD nam govori da je 95C ok :)

Tako su pravljeni da do 90-95c nije problem i mnogi faktori dovode do toga. Više snage potrebno, viša frekvencija sa nižim naponom, više traanzistora u gušćem rasporedu i dodatni kontroleri u procesoru a zakoni fizike ne promenjeni. Za više rada, potrebno je i više energije u ovom slučaju električne energije.

И то П језгра , бајо ...

Da li je normalno da Ryzen 7 9700X u idle drži oko 48–50°C, a kad igram Valorant drži oko 78°C? Treba li da brinem ili je to OK?

Temperatura procesora zavisi od više faktora, počev od upotrebljene paste, kulera, koliko je kućište provetreno... Ovo na slici je moj 7800X3D u idle na četiri različita kulera i tri različita kućišta.

Prilozi

• 000.jpg
    000.jpg
    249 KB · Pregleda: 59
Objasnio sam čoveku da treba da odluči šta mu je cilj, da li viši single core boost ili all core taktovi, jer je drugačiji princip podešavanje procesora onda.
Ako hoće da mu bude hladan, po defaultu je on hladan, jer je fabrički uštrojen. PBO limits na auto neće dozvoliti procesoru da bude topao, a on je podesio na Motherboards što prži i moj procesor koji je na Direct Die bloku.

Kolika ti je zauzetost procesora u tvom "Idle" ?
Kada želim da vidm temperaturu ne radim ništa na kompu jedno dva minuta. Ni browser-i nisu podignuti, čist desktop bez ikakve radnje, a temperatura klasika, niti je zima, niti je leto...

Pogledaj u Taska manageru, iznad 1% zauzetosti procesora nije idle. Samo zato što ti nisi ništa otvorio be znači da windows nešto ne muljaju u pozadini. tada bi isn va jezgra izuzev jednog ili dca trebalo da budu u slep modu a oni koji rade na minimalnoj frekvenciji.

Nisam profi tester, niti imam nameru da budem, tako da ne bih da gasim sve pozadinske servise od kojih su neki bitni za održavanje temperature. Jer ne znam koji drugi način za to da procesor bude na 1% zauzetosti, osim da ga isključim. :)
Za mene je "idle" kad ostavim komp da ne radi ništa, a šta je u pozadini je apsolutno isto uvek, jer koristim isti set programa na istom SSDu. Na one četiri fotke jedina varijabla su kuleri, ventilatori i kućišta. I to što je na prve tri ASUS X670E, a na poslednjoj AORUS X870E.
No, da ne skrećemo temu previše...

inace idle temperatura je totalno nebitna :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno