Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    987.8 KB · Pregleda: 103
Poslednja izmena:
Jesi stavljao fiksni napon ili preko offset-a? Ako si stavljao fiksni onda se to desi da zabode na niskom kloku.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

jel si siguran? izgleda da je to ovo sa slike?
samo mi nije jasno što su sva jezgra sada fiksirana na 1546 MHz?
Meni se to desavalo na Asus Prime x370 Pro,poslednji bios je resio problem,nisam mogao fiksni napon da stavim,nego samo preko offseta da dodam voltazu,i tako sam imao stabilan clock na 3.7ghz.

Sent from my SM-J710F using Tapatalk

bios je najnoviji (20.10)
samo preko offseta može i tada obara frekvenciju na 1546 Mhz po jezgru, dok na properties od računara prikazuje da je klokovan(nebitno dal je uključen ili isključen xmp profil za RAM(Patriot Viper 2x8GB-single rank hynix)
probao sam i program Ryzen Master i ne može da "upamti" podešavanja posle restarta ko da ga nisam ni koristio...pfff :/

Meni je 1002 bios radio očajno na Asus Prime B350 Plus, nije htela memorija da radi iznad 2666 MHz, a još su pojačali auto napon memorije u D.O.C.P. profilima, ali nešto drugo su očigledno zeznuli. Vratio sam se odmah na 0902. Ploča s ovim 0902 biosom daje suludo visoke auto napone pri overkloku, napon ima spajkove do 1.5V, tako da čak i za 4GHz moram da smanjujem napon.

? ovo je trebalo da bude smešno?

Bockam člana Erik, a nema ga nešto da odbrani čast ugledne firme.
Ja inače najviše volim Asus, tako da mogu i da se šalim. Asrock je izgleda tata za ovu klasu, nije dž 5 zvezdica, memorija radi kao top a i OC je prost upišeš kao čovek v i nema da brineš ide mazga do 4150MHz

Poslednja izmena:
Na Crosshair-u isto ide sve lagano. Memoriju sam terao na 3600, mislim da moze i vise. Naravno, mislim na zategnute latence. Mislim da je bilo 12--12-12 ili 13. OC procesora isto lagan kada se nadju setovanja za napon. Naponska i na 1.6v nije topla u loadu.

Sent from my Redmi 3 using Tapatalk

pogledao sam tutorial člana @Caridze još jednom. zanimljivo da kada stavim negativan offset napona uz fiksiran cpu ratio, procesor je overklokovan OK..... saću malo da provrtim testove :) i razmišljam da li da pređem na bolje hlađenje od stock kulera jer u full loadu max temp je 78stepeni

Prilozi

• 000002.jpg
    000002.jpg
    571.3 KB · Pregleda: 80
Poslednja izmena:
bios je najnoviji (20.10)
samo preko offseta može i tada obara frekvenciju na 1546 Mhz po jezgru, dok na properties od računara prikazuje da je klokovan(nebitno dal je uključen ili isključen xmp profil za RAM(Patriot Viper 2x8GB-single rank hynix)
probao sam i program Ryzen Master i ne može da "upamti" podešavanja posle restarta ko da ga nisam ni koristio...pfff :/

to je zato sto ti je podesen ez system tuning na performance umesto na normal. Izuzetno je glupo posto nigde nije navedeno da to utice na manualni OC. Ako je podesen na performance onda overklokuuje automatski i vraca na frekfenciju kojui je sam zadao. Imao sam isti problem ali su me ovde svi iskulirali. KAsnije sam sam provalio.

to je zato sto ti je podesen ez system tuning na performance umesto na normal. Izuzetno je glupo posto nigde nije navedeno da to utice na manualni OC. Ako je podesen na performance onda overklokuuje automatski i vraca na frekfenciju kojui je sam zadao. Imao sam isti problem ali su me ovde svi iskulirali. KAsnije sam sam provalio.
u pravu si da mora na "normal" da bude. ali u mom slučaju i offset voltaža mora da bude u minusu da bi uopšte sistem prihvatio OC parametre. ne znam koliko bi bolji kuler smanjio temperature? i koliko krugova da provrtim u linxu, sa full ramom ili po difoltu?

6gb ram, 10 krugova je dovoljno. ali linx za amd
sto se temp tice pozljeno je drzati ispod 65.
min kuler je lc120

Poslednja izmena:
odradio sam test sa linxom. temp. je išla do 75. OC na3.65Ghz
ako ima neki bolji do 5 000 din. ako je vredno razlike u odnosu na LC.
hvala

Prilozi

• 000004.jpg
    000004.jpg
    641.8 KB · Pregleda: 118
Milina koristiti stock ryzen, ne čujem ga. Još sam ubacio gt 730 bez ventilatora i sada je iskustvo kao da nema kompa u sobi, a mimo igrica ne vidim nikakvu razliku tamo gde je bitno. Čak se tripujem da bolje klizi fotošop. E sad jedino je problem što mi je "majning rig" previše napucan i rado bih ga se rešio da bude tišina u svim prostorijama.

E ovo je vec super lako ispratiti samo je los osecaj kada ukucavas sve 15 min i onda ne prodje i sve ode na default

Ne znam za ostale ali ovaj kalkulator je cudo, Micron B-die dual rank mi se probudio na 3200MHz :D Jedino je pitanje da li ima i kakav je uticaj podesavanje onih CAD Bus i RTT vrednosti na zivot memorijskog kontrolera? :D

Prilozi

• 3.2kcrop.png
    3.2kcrop.png
    264 KB · Pregleda: 153
a jel podesavanja postavljate preko thaiphoon burnera ili iz biosa?

Taiphoon burner je poznat po tome sto moze da flešuje SPD na odredjenu memoriju. Sve se podesava iz biosa.

Sent from my S6 Edge

Za 3600 treba previše voltaže, 1.45V pa i više, to je mnogo za svaki dan, a realan dobitak u odnosu na maksimalno utegnut 3466MHz CL14 je nikakav, a ide na 1.39-1.40V, što je sasvim ok.

Evo kako sam ja utegnuo, i radi besprekorno, testirano stabilno dan i noć sa HCI Memtest, Memtest64 i Prime95. Možda će nekom koristiti.

3466CL14-MaxOptimized.jpg cachemem-3466CL14optimized8.png GSkill3200C14-SPD.jpg

Poslednja izmena:
Zavisi za koji ram. Kod mene na 1800X koji ima dobar IMC ide ba 3600mhz na 1.4 ili 1.45v ali 12-12-12 ili 13-13-13

Sent from my S6 Edge

Zavisi za koji ram. Kod mene na 1800X koji ima dobar IMC ide ba 3600mhz na 1.4 ili 1.45v ali 12-12-12 ili 13-13-13

Onda te baš ubolo, jako retko se to viđa, imaju i mnogi drugi po forumima 1800x ali niko se još nije hvali 3600 sa tako utegnutim latencijama na max 1.45V... daj neki screenshot. :)

Ako budem stigao saljem screenshot, mada sam bas u obavezama.
Pa niko ne drzi to za svaki dan, kapiram. Ja sam za prilike testiranja lagano radio na 3600. Memorija je binovana, tako da ona lagano to radi, a IMC je ok, sve to ispraceno na Crosshair-u, dobitna kombinacija. :)

Sent from my S6 Edge

Drug je uzeo Ryzen 7 1700 i MSI X370 SLI Plus i jako je zadovoljan. Ja sam poprilicno impresioniran box hladnjakom, u odnosu na stare AMD box-ove je fenomenalan, ekstra je tih i kao bonus ima LED kruzic sa AMD logom na vrhu.
Valjda ce da se iscimamo do kraja godine da napravimo poredjenje sa mojim i7 3770k, dajte neke predloga kako to da organizujemo.

Pre toga je imao FX6300. Maticnom je takodje jako zadovoljan, neverovatno je koliko ima bolju zvucnu ova nova ploca, bas mi je pokazao kako zvuci recording sa Sennheiser slusalica na staroj ploci i kako na novoj, nova ploca gotovo da nema suma, dok je stara bila uzas po tom pitanju. Sta drugo da kazem sem da se nadam da ce ga dugo sluziti.

Ako budem stigao saljem screenshot, mada sam bas u obavezama.
Pa niko ne drzi to za svaki dan, kapiram. Ja sam za prilike testiranja lagano radio na 3600. Memorija je binovana, tako da ona lagano to radi, a IMC je ok, sve to ispraceno na Crosshair-u, dobitna kombinacija. :)

Pa ako može na 1.40-1.45V i ako je stabilno, zašto ne bi držao za svaki dan.

Kod nas, ne možeš lako naći Samsung b-die, a kamoli još binovan tj. probran, pa ajde kad eto stigneš, pliz pošalji neki screenshot, da vidimo koliko je to bolje 3600CL12 od 3466CL14 i ostalih.

Pokušao sam da nađem na netu, ali nisam uspeo da nađem na ryzenu 3600CL12...

Problem je sto meni to nije masina za svaki dan, doslo je za testiranje i za takmicenje. Ali evo potrudicu se da odradim testove sa tim podesavanjima, nadam se da neću vratiti masinu do tada.

Sent from my S6 Edge

Jel može LC-CC-12 da ohladi R7 1700X?
Ako ne može koji je "best buy" hladnjak za njega?

Nazad
Vrh Dno