Šta je novo?

AMD Ryzen 7

Meni bi bilo bitno samo da stignem do psihološke granice od 4 GHz :D

http://i.imgur.com/8Rch6JF.png
U teoriji, trebalo bi da mogu na 3.9 GHz sa 1.3V, ali kako se kome zalomi. Još nisam video nikoga da nije uspeo da podigne R7 1700 na 3.8 GHz (sva jezgra) bez cimanja, a i 3.9 GHz je realno u 99% slučajeva sa naponom 1.35-1.4V (uglavnom i sa manjim, zavisi od primerka).

Sve zavisi od toga koliko vremena će raditi pod 100% opeterećenjem (render, simulacije...). Ako je više od 10 sati dnevno, bar 6 dana u nedelji (profi upotreba), onda ne treba preterivati. Ako su zahtevni poslovi povremeni (kućna upotreba, gaming, povremeni render...), onda se ne treba mnogo opterećivati naponima dokle god su ispod 1.4V

Poslednja izmena:
Ako cemo iskreno: za 24/7 poslovne svrhe uzima se 1700x ili 1800x i za oc se zaboravlja. Dobiti 100% stabilan oc za poslovno opterecenje 24/7/365 nije ni malo lako. Ima tu igranja sa stres testovima nedelju dana minimum dok se sve temeljno proveri. Pa posle jos mesec dana provera u realnom radu. Pa tek onda se moze konacno pustiti u rad. Ko ima zivce i vreme za to? A ove nase "kucne" provere sa par sati linx/prime su samo za domacu upotrebu gde cena greske nista ne kosta (eventualno restart i teraj dalje).
Zbog toga se i ceka stabilan bios sa novim agesa za fix fma3. Tako da je jos sveza platforma. Cak i na stock moze gubiti stabilnost.

Poslednja izmena:
Nije vredno ni primetno ali je lepo iscediti svaki MHz i dobiti 1800x po ceni 1700.

Meni se cini da AMD ceka da prodje nesto vremena da se stvari stisaju pa da izbace neki normalan BIOS update. Cime ce verovatno srediti i clocking.

Meni se cini da AMD ceka da prodje nesto vremena da se stvari stisaju pa da izbace neki normalan BIOS update. Cime ce verovatno srediti i clocking.

Nema sta clocking da se sredi,to je sto je, to se znalo odmah. Nova arhitektura, novi proizvodni proces, pa nije ni Intel nagurao odmah 5 Ghz. Zen+ bi mogao da bude bolji po tom pitanju (i bice). Nesto kao Phenom i Phenom II.

Slažem se, samo jeftina ploča.
Npr. dao sam 110e za hladjenje + oko 220e više za premijum ploču a postigao sam 200MHz bolji overklok.

Послато са SM-N920C уз помоћ Тапатока

Pa nije sve u overclocku, bolje ploče su bolje opremljene. I nema onih gluposti od VGA izlaza, čak je i DVI glupo staviti na ovakve ploče.

Koja poenta bilo kakvog video izlaza :/
Bas si nasao za sta da se uhvatis kao bitnu stavku xD

Skuplje ploce vrede ili zbog oc ili ako imaju neke portove koje su nekom preko potrebni a nisu dostupni na jeftinijoj verziji. Mada tako nesto treba malom broju ljudi pa ostaje OC kao glavni razlog za ulaganje preko ovih medium range ploca.

Koja poenta bilo kakvog video izlaza :/
Bas si nasao za sta da se uhvatis kao bitnu stavku xD

Skuplje ploce vrede ili zbog oc ili ako imaju neke portove koje su nekom preko potrebni a nisu dostupni na jeftinijoj verziji. Mada tako nesto treba malom broju ljudi pa ostaje OC kao glavni razlog za ulaganje preko ovih medium range ploca.
Pa bitna je stavka kada zauzima mesto za nešto bolje kao recimo više USB portova, neki eSATA, možda i WiFi itd. Pogledaj opremljenost boljih ploča. Očigledno su ove pravljene za APU.

Sad nadjoh vremena da sklopim 1700x i asusku 370 pro. Koji bios da stavljam da je normalan, posto je ovo nenormalno djubre od prvog lansiranja izbagovalo 6x u biosu do sad. I kojom metodom da flesujem? Nemam win btw, sa usb da radim fles?

Sad nadjoh vremena da sklopim 1700x i asusku 370 pro. Koji bios da stavljam da je normalan, posto je ovo nenormalno djubre od prvog lansiranja izbagovalo 6x u biosu do sad. I kojom metodom da flesujem? Nemam win btw, sa usb da radim fles?
Na usb pa EZ flash iz biosa.

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

@Villy, normalnog jos nema (mislim na update agesa code), zadnji je BIOS 0515 uz improve system stability

Fleshnuh zadnji preko neta. Ekran se skuco na jedno 30ak sekundi, smorio sam se bio, ali sve je ok. Ram na 2133 beli geil dragon sa samsung c die (valjda) po deffu :d

Nemam zivaca za ovo. Cimam se samo zbog user testa, ali izgleda da nema poente jos. Ide nazad u cose dok taj magicni bios ne resi memoriju.

Btw koji MAX napon za 2933MHz treba da stavim na memoriju? Da probam da spasim vece :)

Poslednja izmena:
Cl 16 1.4V ideemo :d

Javicu sta sam uradio. Imam neki 2.5hdd sa oem sistemom od lenovo laptopa, pa cu da se sigram sa njim nocas :D

Ove oc/geek sesije su bile mnogo zanimljivije dok mi jednom bivsem drugaru steroidi nisu popili mozak :D Sad moram sve sam

I na kraju si ipak uzeo Ryzen-a ? :D

Nisam, ne treba mi. Odustao je jedan drugar, pa se ja igram malo dok ga ne prosledim. Već imam par zainteresovanih. Mali mi dobio sinoc neki stomacni virus, pa je sve na holdu sad ***.

Razmisljam da uzmem Asus Prime X370 PRO, R5 1500X ali uopste ne znam koji ram da uzimam od ovih koji su kod nas u ponudi, da li bi neki Kingston 3200Mhz bio dobar?

Ovaj bi rebalo da bude sa Samsung "B" die: Kingston HyperX Predator DIMM Kit 16GB, DDR4-3200, CL16-16-16-35 (HX432C16PB3K2/16)

Hm nesto gledam i razmisljam da je mozda pametnije uzeti R5 1600 nego R5 1500X, i neku jeftiniju b350 plocu]

Uzecu ovu samo kit od 8gb, mislim da mi je i vise nego dovoljno

Poslednja izmena:
Hm nesto gledam i razmisljam da je mozda pametnije uzeti R5 1600 nego R5 1500X, i neku jeftiniju b350 plocu]

Uzecu ovu samo kit od 8gb, mislim da mi je i vise nego dovoljno
Zavisi za šta ti treba. Ali izgleda da ove non-X varijante samo u retkim slučajevima dolaze do 4 GHz. Nije da je to neka razlika u odnosu na 3.8-3.9 GHz, ali psihologija je čudo :)

Vrh Dno