Šta je novo?

AMD Ryzen 7

fazon je u tome sto pravim crtace za klince... crtam u illustratoru sve, rigujem pa onda composing u AE, kad renderam u realtime-u da bih video sta gde treba da pomerim ili da sinhronizujem kako treba sa zvukom, to radi iz RAM-a. radim na mashini koja ima 64GB i cesto mi se desava da zbog kompleksnosti ne moze da radi u realtime-u, nego moram da cekam da prodje deo koji mi je bitan i slusam rastegnut glas... a to mnogo cesto koristim radi sinhronizacije.
Pogledajte prilog 224563
Zezas? :)
Mi u studiu radimo u Autodek Mayi sa scenama reda velicina 40-50Gb, masine nam imaju 32GB i radi sve kako treba, evo sada smo poceli neki kompleksnije scene pa se desi da se popuni sva memorija, ali AE da popuni 64GB memorije je ... proveri da tebi nesto drugo ne jede memoriju :)

Ček, u eri kada ljudi koriste u proseku 8gb na kompjuterima, vama je problem što ne može preko 64 da se stavi? Znači u tom slučaju komp treba za posao i da pravi pare, a zna se šta se u tom slučaju kupuje i koliko košta.

Ryzen je upravo pozicioniran da napadne X99 platformu. Cak su zarezali cenu dobrih ploca nekih 100 evra ispod nekih od najboljih X99 ploca. A za poredjenje nisu, sto je valjda svakom postalo jasno.

Od citave ove price, vredi samo R7 1700 a on je lutrija sa klokom. Ploce su djubre, memorija mora najskuplja zbog dvokanalnog kontrolera. CPU i nije toliko skup ali citav paket jeste.

Sto se komentara na zatvaranje firme tice :D:D:D. Inace to je nastavak ranijih glasina da R3/5 imaju problema sa dostizanjem visih taktova ali nema rzloga, cak je i Lisa Su reklamirala 1600x na 4GHz turbo iako je leak bio da ce biti na 3.7, meni je to bila potvrda visih frekvencija.
sam633 misli na na malo b u mom postu, kao da oznacava bit pa je 128Gbit-a u stvari 16GB iako formalno, po novom ISO bit nema skracenicu, ranije bila malo b a za bajt je veliko B.
Morace da prave nove ploce sa 8 dimm-ova ali niko ne zna da li Ryzen moze da izgura 128GB na dva kanala, nigde ne pise. Malo glupo od AMD, kazu procesori su za ozbiljnu upotrebu, sad ispade da u ozbiljnoj upotrebi ima ogranicenja kao u neozbiljnoj.

Mislio sam u fazonu "okače kopačke o klin"... Neka se drže PC APU-a i APU-a za konzole, gde su najbolji.
Lepo je imati 8 jezgara, lepo je koristi zen za stream i render i eventualno virtuelizaciju, jer je super za te pare. Zbog toga se YT-eri toliko i pale i hypeuju. Videli smo, Zen u svim ozb programima zaostaje dosta. Intel se vrv zbog toga i nije uzbuđivao, niti će spuštati cene. Tek sad cela ona fora da Intel "koči" AMD nema veze sa životom. Sami su napravili over hype...

Ovo što je pixelli napisao o potrošnji je blago rečeno katastrofa. Na koju foru 95W, a cpu-vi 120-140w? To je lažno reklamiranje, kao kod nV 3.5 umesto 4GB.
A ni ova fora "podrška za 128GB", a sve ploče 64GB supp je isto teška katastrofa i nedrovršena bljuvotina. To je fazon APP (ako prođe prođe), pa posle "izvinite ko vas j...". Još se sećam kad u digli cene 5 seriji radeona, čim su osetili da imaju bržu kartu, a ovamo pričali kao brinu o korisnicima... Tako da ok je cena za ryzen, a da su bili bolji, vrv bi cpu i više zacenili ;)

Ne vidim potrebu da pričaju nešto, a posle sebe opovrgnu, na tako bez veze ili, u slučaju "brige o korisnicima" i 5. radeon serija, sramotan način.

I NA KRAJU

Ako stvarno ovi ubogi x4 budu išli na takt sa Phenoma II 955 od 3.2GHz sa boostom do 3.7 i oc cappom na 4GHz, zatarabili su svoj status kao "settle down" platforma (suportno od onog njihovog "never settle" slogana). No da ne trčimo pred rudu. Valjda neće bit faildožer 2.0 priča, tj slučaj da se F(kic)X saga nastavlja.

Poslednja izmena:
Dok smo bili u periodu glasina, na Oc forumu koji inace pratim kad sam dokon, se pisalo hipoteticki o razlicitoj Intel i AMD metodologiji za izracunavanje TDP i kako su amd cifre fine al kad se bude merila potrosnja na "stekeru" ima da bude nezgodno i vidis tako je i bilo.

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Ryzen je upravo pozicioniran da napadne X99 platformu. Cak su zarezali cenu dobrih ploca nekih 100 evra ispod nekih od najboljih X99 ploca. A za poredjenje nisu, sto je valjda svakom postalo jasno.

Od citave ove price, vredi samo R7 1700 a on je lutrija sa klokom. Ploce su djubre, memorija mora najskuplja zbog dvokanalnog kontrolera. CPU i nije toliko skup ali citav paket jeste.

Baš sam čitao korisnička iskustva sa AM4 pločama na Newegg i Amazonu, kao i nekim forumima. Ljudi su u glavnom frustrirani limitiranom brzinom memorije i očajnički traže savete kako da im proradi na više Mhz. Takođe se žale na nedostatak i zaključanost opcija u biosu. Ima i ploča koje se isporučuju sa biosom koji ne podržava Ryzen, već traže flash biosa ali sa procesorom koji još ne postoji. Takođe su tu problemi čekanja 30 minuta na podizanje sistema, čekanje na post biosa od 40 sekundi. Restartovanje i pištanje po par puta nakon čega se smiluje da uđe u Win i onda radi do sledećeg gašenja normalno. Tačno se ponavljaju problemi za svaki model. Da ne idem u detalje više, ko je gledao zna. A da ne pričamo o problemima u Windowsu. Ne znam da li je skup paket, od 80k dinara pa na više u glavnom za cpu ram i ploču, ali je definitivno poluproizvod (sve skupa) koji je poranio na tržište. Ni najvećeg neprijatelja ne bih savetovao da kupuje tu stvar za sada.

Aha, pazi kad pojma nisam imao, ne pratim amd procesore od venice-a! Hvala na objašnjenju.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk

Baš sam čitao korisnička iskustva sa AM4 pločama na Newegg i Amazonu, kao i nekim forumima. Ljudi su u glavnom frustrirani limitiranom brzinom memorije i očajnički traže savete kako da im proradi na više Mhz. Takođe se žale na nedostatak i zaključanost opcija u biosu. Ima i ploča koje se isporučuju sa biosom koji ne podržava Ryzen, već traže flash biosa ali sa procesorom koji još ne postoji. Takođe su tu problemi čekanja 30 minuta na podizanje sistema, čekanje na post biosa od 40 sekundi. Restartovanje i pištanje po par puta nakon čega se smiluje da uđe u Win i onda radi do sledećeg gašenja normalno. Tačno se ponavljaju problemi za svaki model. Da ne idem u detalje više, ko je gledao zna. A da ne pričamo o problemima u Windowsu. Ne znam da li je skup paket, od 80k dinara pa na više u glavnom za cpu ram i ploču, ali je definitivno poluproizvod (sve skupa) koji je poranio na tržište. Ni najvećeg neprijatelja ne bih savetovao da kupuje tu stvar za sada.

To može da se reši BIOSom, novim drajeverima i gomilom patchova za OS. Problem je lažno reklamiranje. Pa tek sada kapiram koliko je testova na YT bilo lažno, što se potrošnje tiče i da je onaj prvi Iranski leak, koga su ovde ljudi isporzivali da je fejk, zapravo bio tačan, jer se poklapao i sa erkovim testiranjem po pitanju potrošnje, tj oko 260W.

Dakle, lažno reklamiranje za potrošnju realnih 120-140W naspram reklamiranih 95Wm; zatim količinu podržane RAM memorije, 128GB reklamirano, 64GB podržano.

O oc-u da ne pričamo ništa dok ne izađu 4/6 core verzije

Poslednja izmena:
Moras imati na umu da smo mi debelo probili predlozeni 24/7 napon :)

Ryzen trosi jako malo @ stock, ali imas onda XFR koji automatski dize napon i clock, a samim time i potrosnju.

Poslednja izmena:
Pa lepo ja rekoh još na početku, pre što je izašao Ryzen, da treba sačekati dok se ne iskristališe situacija sa pločama i biosima pa mi rekoše da to nema veze. Nisam do sada video ni jednu novu generaciju da nije kuburila sa BIOSom. U prvih 6 meseci bar pola tuceta BIOS verzija izlazilo za svaku ploču. Posle jedno godinu dana se stvari smire.

Ok, oc napon na stranu, zašto troši 175W na defaultu, ako "piše na kutiji" 95W?

http://www.*****.com/hardver/procesori/amd-ryzen-1800x-asus-crosshair-vi-hero/strana-18

Što su osakatili memoriju?

EDIT: Intel i7 6900k 140W deklarisan, troši 20% više, tj, po vašem testu, 168W.

Ryzen 1800x deklarisan 95W, a troši 175W, što je 82% više.

Na stock podesavanjima je ukljucen i turbo i XFR, jer je to po defaultu, tako smo i testirali. Inace to je ceo sistem load, ne samo CPU. Tako da su probijanja manja.
A TDP nije isto sto i potrosnja, nikad nije ni bilo. Po definiciji to nije potrosnja, vec delimicno mozes iz toga da naslutis potrosnju.

Sto su osakatili memoriju? Ha?

A tih 168w kod 6900k sa TDP od 140w je samo "potrosnja" CPU ili ceo sistem load? :D

Послато са Nokia 3410 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Takodje TDP nije maximalna definicija vec prosecna tj nije koliko moze max cpu da ti pljucne toplote vec koliko ce pljuckati u nekom real time radu... a to se ne smatra pod full loadom...

Ploca je 33000 dinara (Asus X370 Hero) na KP (bese se pojavila u necijem cenovniku za 43k?), moze se uzeti i jeftinija ali tada mislim da na OC 1700 do 3800 ili vise moze da se zaboravi. CPU je 47000 dinara (R7 1700). Meni je 16 GB za posao postalo tesno, zato i gledam 8c CPU uz koji bi upario bar 32 GB. Kod nas Benchop nudi neku G.SKILL memoriju koja stize u 2x8 GB stikovima i kosta oko 20000 dinara. Pitanje je da li ta memorija odgovara ovom CPU. To sve zajedno izadje 120000 dinara jer je memorija skupa. Mislio sam da ce kao sto su ponudili povoljan CPU, ponuditi i ostatak paketa na tom nivou. Pa da sjajna ploca bude oko 200 evra a da ne moram da kupujem najskuplju memoriju koja postoji na nasem trzistu. To bi mi se isplatilo. Sve to bi bilo moguce da je 4.5 GHz max klok ovih procesora, jer bi onda mogao ocekivati 4 GHz na R7 1700 bez potrebe za skupom plocom i memorijom. Ovako kako je, gde ni birani R7 1800X nece svaki da radi na 4 GHz a R7 1700 koji prebacuje 3.9 GHz je teska lutrija, situacija nije nimalo ruzicasta.

Kol'ko para toliko muzike za vecinu, par ljudi gde je Ryzen zaista jak ce nesto dobiti ekstra. Svi ostali jok ili ce samo baciti pare ako se uglavnom igraju igrica.

@G@W
G.skill su samsung moduli, te nece biti frke za Ryzen.

Na stock podesavanjima je ukljucen i turbo i XFR, jer je to po defaultu, tako smo i testirali. Inace to je ceo sistem load, ne samo CPU. Tako da su probijanja manja.
A TDP nije isto sto i potrosnja, nikad nije ni bilo. Po definiciji to nije potrosnja, vec delimicno mozes iz toga da naslutis potrosnju.

Sto su osakatili memoriju? Ha?

Ne pominje se uošte generalna TDP/potrošnja terminolgija, nego "AMD TDP" terminologija, koja je presedan sa Ryzenom. FX, koliko se sećam, je bio "normalno" deklarisan, ali neka me neko ispravi od AMD fanova. Vidi pixellov post

I onda šta troši onda Intel sistem? 140W za cpu i 28W za grafiku, ploču, ssd, RAM i šta je već bilo priključeno? A AMD, sa manjom deklarisanom potrošnjom, troši više. Yeah right

Nije bitno da li je sistem ili cpu samom svakako ploča, grafika i td ne troše 90W u idleu. Brojke se ne uklapaju nikako.

EDIT: Preteče me Dr opet :D

Kol'ko para toliko muzike za vecinu, par ljudi gde je Ryzen zaista jak ce nesto dobiti ekstra. Svi ostali jok ili ce samo baciti pare ako se uglavnom igraju igrica.

Zen je jak (blizu Intela) na 20% real world aplikacija koje se profesionalno koriste. U ostatku debelo zaostaje. Problem je što se ovde ljudi lože na generičke programe i igrice razglabaju o "poslovnoj" primeni, a niko zaista ne testira cpu u nekom "inženjerskom" okruženju. Ta cena i ostalo RAM "šuntavilo" je samo još jedna dodatna otežavajuča okolnost za kupca.

Poslednja izmena:
@G@W
G.skill su samsung moduli, te nece biti frke za Ryzen.

Ali ovo sto Peca prodaje nisu oni ljubicanstveni modeli TridentZ ili kako vec. Njih je onaj Estonac sa klipa od pre par strana jedva naterao da rade na deklarisanom taktu od 3200 Mhz, uz gurku i po sistemu radice jos par restarta kompa a posle ajd opet budzi. Ako se ti top modeli ponasaju tako, ko zna kako rade slabiji.

TDP koliko znam je samo oznaka za potrebno hladjenje. Da se neko ne z***e pa uzme na tdp 95w cpu 65w hladnjak. Realna potrosnja moze biti i veca i manja.
Sto se tice rama, koliko sam ukapirao imc na ryzen se lose oc, zbog toga i ram ide slabo, a ploce koje podrzavaju 3000+MHz ram jednostavno imaju cip da se odvoji takt ram od takta imc. Tako da neki overkill ram mozda i nije toliko potreban (ima tu dosta svega da se izuci jos). U svakom slucaju samsung cipovi imaju prednost (to stoji i kod intela).
Cekamo sminkanje bios i os. I novih detalja o novoj platformi. Nije proslo ni 2 nedelje, a vec hocete sve na gotovo. Pa ni intel tako ne ume (start 1366 i 2011 platformi nista bolji nije bio, koliko dugo su ljudima savetovali u support microsoft da gase HT kod intela, toliko je dobro radio).

Ne pominje se uošte generalna TDP/potrošnja terminolgija, nego "AMD TDP" terminologija, koja je presedan sa Ryzenom. FX, koliko se sećam, je bio "normalno" deklarisan, ali neka me neko ispravi od AMD fanova. Vidi pixellov post

I onda šta troši onda Intel sistem? 140W za cpu i 28W za grafiku, ploču, ssd, RAM i šta je već bilo priključeno? A AMD, sa manjom deklarisanom potrošnjom, troši više. Yeah right

Nije bitno da li je sistem ili cpu samom svakako ploča, grafika i td ne troše 90W u idleu. Brojke se ne uklapaju nikako.

EDIT: Preteče me Dr opet :D

TDP je potreba cooling systema i ima veze sa time koliko procesor isijava toplote, nije direktno proporcionalno potrošnji, iako se može donekle videti dotična. Taj pixelov post nije ništa novo i to sam video pre dosta vremena.
Kao što rekoh mi smo testirali pod specifičnim opterećenjem, neće svaki load isto opteretiti CPU. Mi smo koristili AIDU i tako se pokazalo. Takođe moraš imati na umu, stock potrošnja zavisi debelo i od BIOS-a i koliko on zada samom procesoru. 6900k je imao bios peglan 3 godine dok je Ryzen imao prvi retail bios. Uz to Ryzen ima veći turbo boost + XFR koji će svakako uticati na potrošnju. Mnogo je varijabli, ali definitivno je da jako sličnu potrošnju imaju, s tim da bih rekao da na istom kloku i da tražimo najmanji napon za X clock za oba, Ryzen bi manje trošio.

Na kraju krajeva samo pogledaj idle potrošnju, koja je 50% niža na Ryzenu. Isti gpu je korišćen. SSD ne troši ni 1w snage, ram stickovi opet 10-ak W u load-u. Nisi ti tu lepo gledao nešto kad pominješ idle i 90W.

Ali ovo sto Peca prodaje nisu oni ljubicanstveni modeli TridentZ ili kako vec. Njih je onaj Estonac sa klipa od pre par strana jedva naterao da rade na deklarisanom taktu od 3200 Mhz, uz gurku i po sistemu radice jos par restarta kompa a posle ajd opet budzi. Ako se ti top modeli ponasaju tako, ko zna kako rade slabiji.

Vec sam pisao da 3200 ram ne radi kako treba zbog BIOSeva, i da je 2933 max da sljaka kako valja za sada. Na bilo kojoj ploci.

Pričam o ovom dijagramu iz priloga.

A pošto se ne razumemo, onda konciznije... Zašto AMD sistem, koji treba mnogo manje da troši, troši više na DEF-u nego Intelov sistem, kad je samo deklarisana razlika u TDP između cpuova, 55W u korist AMD?

I opet, što su usrali sa količinom memorije i sa "specijalnim" modulima? Pa na kraju ispade cena ryzen platforme kao Intel X99 sa dosta lošijim performansama za profesionalnu upotrebu (za šta su obe i namenjene).

Zašto lažni marketing i overhyping?

Uostalom, nije ni bitno. Ako 4/8 i 6/12 budu "lupali" o istu oc marginu, odsvirali su.

EDIT: I neka bude da troše isto, pošto je AMD klokovan više za 100MHz. Opet, zašto AMD ne troši manje?

Prilozi

• Potrosnja.png
    Potrosnja.png
    66.8 KB · Pregleda: 109
Poslednja izmena:
@Villy_Da_Man

Pročitaj malo bolje šta je sve tamo napisano i o terminima TDP/Power consumption.

Prirodno je da procesor kada se nerealno puno optereti (nestandardnim programima) troši daleko više od oglašavanog TDP-a.
Primer i7-7700K na Intel power virus-om koji ide na 137 W na stock-u:

04-Power-Consumption-PTU.png

Stvar je u tome što se ovakva potrošnja nikada neće desiti u realnom radu dok kod Ryzena postoji povećana potrošnja i ovako, da li je izbog boost-a svih jezgara, duplo više njih ili probijanja tog preporučenog 60C limita to treba neko potanko da ispita. Mada je najverovatnije zbog automatske promene napona tokom rada.

Inače je ovaj način "računanja" TDP prisutan još pre FX-a i Intel ga koristi.

Sta je ovo sa plocama za ryzen, mATX ploce od 100e imaju po dva slota za ram, osakacene i sa ostalim konektorima, prva prihvatljiva mATX 130e i to van... Pre su za 100e bile u opciji i vise nego zadovoljavajuce ploce...

To ja pricam sve vreme... sacekaj R5 i R3 da se unormale cene ploca, nema druge.

A pošto se ne razumemo, onda konciznije... Zašto AMD sistem, koji treba mnogo manje da troši, troši više na DEF-u nego Intelov sistem, kad je samo deklarisana razlika u TDP između cpuova, 55W u korist AMD?

Aj opet.

1) TDP nije = potrošnja.
2) AMD troši manje na default clocku, znači kada isključimo turbo boost i XFR(koji bazirano na potrošnji i zagrevanju podižu klok i napon) i Intelu kada ugasimo Turbo, dobijamo manju potrošnju na Ryzenu. To je i prikazano na new horizon eventu.
3) Kao što rekoh mi smo testirali pod specifičnim opterećenjem, neće svaki load isto opteretiti CPU. Mi smo koristili AIDU i tako se pokazalo. Takođe moraš imati na umu, stock potrošnja zavisi debelo i od BIOS-a i koliko on zada napona samom procesoru.
4) 6900k je imao bios peglan 3 godine dok je Ryzen imao prvi retail bios.
5) Mi smo koristili AIDU, koja nije real world load, vec sinteticki jahač.

Pričam o ovom dijagramu iz priloga.

I opet, što su usrali sa količinom memorije i sa "specijalnim" modulima? Pa na kraju ispade cena ryzen platforme kao Intel X99 sa dosta lošijim performansama za profesionalnu upotrebu (za šta su obe i namenjene).

Ako je max od 64gb koji je dovoljan za 99% ljudi usrano, onda jesu. To što se javio jedan lik kome navodno treba 128gb, to neću ni da komentarišem, smešno je.
Nisu specijalni moduli već su forsirani 1T tajminzi, koje usrani moduli ne mogu da postignu na višim klokovima. 1T tajming = bolje, jer je manja latencija.

Ne znam po kojoj računici ti Ryzen izađe skuplje od X99, te bih jako voleo to da mi sračunaš.

EDIT: I neka bude da troše isto, pošto je AMD klokovan više za 100MHz. Opet, zašto AMD ne troši manje?

Zato što je nerealno očekivati da sa prvim batchom u tek pokrenutom 14nm procesu razbiju Intel koji optimizuje 14nm od 2014. godine komercijalno. To nećeš videti dok neki Fab ne pretekne Intel po proizvodnom procesu. Ovaj GloFo 14nm je na pola puta izmedju Intelovog 22nm i 14nm.
Uz to: 850 points in Cinebench 15 at 30W is quite telling. Or not telling, but absolutely massive. Zeppelin can reach absolutely monstrous and unseen levels of efficiency, as long as it operates within its ideal frequency range. (https://forums.anandtech.com/threads/ryzen-strictly-technical.2500572/ )
Jednostavno ti govori da je nezreo proces i ima problem sa višim frekvencijama koje zahtevaju nesrazmerno veću potrošnju.

Zašto lažni marketing i overhyping?

Uostalom, nije ni bitno. Ako 4/8 i 6/12 budu "lupali" o istu oc marginu, odsvirali su.

Reci mi jednu stvar koja nije ispunjena, a da je rečena od strane AMD-a? Hype je pravljen od strane populacije željne da se Intelu stane na put i ima 0 veze sa AMD-om. To neki ljudi pre poverovali random izvorima umesto zvaničnim AMD press materijalima je nevezano za realnost.
Odsvirali, ni blizu. To što šaka ljudi neće dobiti bolji proc od 5.0ghz OC-ovanog 7700k upola cene većinu ljudi zabole patka i nebitno je za celu priču.

Poslednja izmena:
Šlag na tortu sa potrošnjom, Ryzen drži klok od 3.7ghz tokom aide, dok 6900k drži 3.5ghz.

6900k (ufotkano par sec nakon kraja testa pa je oborio par jezgara. Manje od 1.09v dato od strane BIOS-a)
Pogledajte prilog 224616

Ryzen (skoro 1.4v dato od strane biosa)
Pogledajte prilog 224617

Jednostavno, upeglaniji BIOS i zrelija platforma po defaultu su uvek u prednosti. gg no re

Poslednja izmena:
Sta je ovo sa plocama za ryzen, mATX ploce od 100e imaju po dva slota za ram, osakacene i sa ostalim konektorima, prva prihvatljiva mATX 130e i to van... Pre su za 100e bile u opciji i vise nego zadovoljavajuce ploce...

Nadji mi za Intel plocu od 100e matx sa 4 dimm slota i koja ti je prihvatljiva po konektorima :) Bas da vidim sta ti je potrebno. Btw. sacekaj lepo X300 cipset za small form factor, ali 2 dimm slota je generalno bolje od 4, jer mozes postoci bolje brzine ram-a.

Ja sam se lomio, jos sam pre toga uzeo unapred x99 pa sam dolazio u situaciju da mi dodje da prodam da bi uzeo ryzen... Ali kada sam video da moram jaci ram da uzimam i ostale stvari da cekam (ulavnom sitnice) resio sam da ostanem na x99. Zadovaljava mi potrebe, kupio sam plocu babarogu ( inace tu najvise investiram dok neko npr ulaze u GPU ili CPU ja ulazem u plocu... jednostavno volim dobru plocu i to je kraj :D ) dok AMD za sada jos nista nije ponudio ludo oko njegovih ploca sto nije iskljuceno da ce kasnije da ponudi... Prvo trebaju da stanu na noge.. lako ce da stancuju projzvodnju na vise modela ploca.
Drugo nadam se da nisu toliki "fail" kao sto su neki govorili i takodje za r5 i r3 koji treba da stignu. Generalno su sjajni projzvodi za te pare i to je to. Iskreno hteo sam da predjem na AM4 ali za sada sam odustao... Bicu na x99 malo duze vremena pa cu ici 99% na x299 kasnije... Mozda da nisam uzeo x99 pre nego sto je AMD trebao da izbaci Ryzen sada bi bio na AMD-u... Za sada jos necu dati AMD-u sancu da dodje u kuciste moje ali posto radim u servisu gledacu bas dosta da formiram konfi. sa R3 kada se pojavi jer verujem da ce da imaju odlicne cene i da ce biti super za ono koliko kostaju i sta mogu da pruze, a i ljudi gledaju uvek da prodju jeftino oko novog PC-a a i da mogu da teraju neke "nove" igre, tako da cenim da ce R3 biti savrsen i imace ogromno trziste svoje. :)

Aj opet.

1) TDP nije = potrošnja.
2) AMD troši manje na default clocku, znači kada isključimo turbo boost i XFR(koji bazirano na potrošnji i zagrevanju podižu klok i napon) i Intelu kada ugasimo Turbo, dobijamo manju potrošnju na Ryzenu. To je i prikazano na new horizon eventu.
3) Kao što rekoh mi smo testirali pod specifičnim opterećenjem, neće svaki load isto opteretiti CPU. Mi smo koristili AIDU i tako se pokazalo. Takođe moraš imati na umu, stock potrošnja zavisi debelo i od BIOS-a i koliko on zada napona samom procesoru.
4) 6900k je imao bios peglan 3 godine dok je Ryzen imao prvi retail bios.
5) Mi smo koristili AIDU, koja nije real world load, vec sinteticki jahač.

Ako je max od 64gb koji je dovoljan za 99% ljudi usrano, onda jesu. To što se javio jedan lik kome navodno treba 128gb, to neću ni da komentarišem, smešno je.
Nisu specijalni moduli već su forsirani 1T tajminzi, koje usrani moduli ne mogu da postignu na višim klokovima. 1T tajming = bolje, jer je manja latencija.

Ne znam po kojoj računici ti Ryzen izađe skuplje od X99, te bih jako voleo to da mi sračunaš.

Zato što je nerealno očekivati da sa prvim batchom u tek pokrenutom 14nm procesu razbiju Intel koji optimizuje 14nm od 2014. godine komercijalno. To nećeš videti dok neki Fab ne pretekne Intel po proizvodnom procesu. Ovaj GloFo 14nm je na pola puta izmedju Intelovog 22nm i 14nm.
Uz to: 850 points in Cinebench 15 at 30W is quite telling. Or not telling, but absolutely massive. Zeppelin can reach absolutely monstrous and unseen levels of efficiency, as long as it operates within its ideal frequency range. (https://forums.anandtech.com/threads/ryzen-strictly-technical.2500572/ )
Jednostavno ti govori da je nezreo proces i ima problem sa višim frekvencijama koje zahtevaju nesrazmerno veću potrošnju.

Reci mi jednu stvar koja nije ispunjena, a da je rečena od strane AMD-a? Hype je pravljen od strane populacije željne da se Intelu stane na put i ima 0 veze sa AMD-om. To neki ljudi pre poverovali random izvorima umesto zvaničnim AMD press materijalima je nevezano za realnost.
Odsvirali, ni blizu. To što šaka ljudi neće dobiti bolji proc od 5.0ghz OC-ovanog 7700k upola cene većinu ljudi zabole patka i nebitno je za celu priču.

1) niko ne spori
2) Pusti to "kad isključimo", niko to neće isključivati, niti je realno. Jako glupo poređenje. Niko ne ostavlja komp cele noći na idleu, nego da radi punom parom, a tada zen troši više.
3-4-5....

To za RAM ne stoji i nije uopšte normalno reći da je 64GB dovoljno za CPU koji je namenjen za "content creatore" i "radne stanice". Meni je 32GB malo, a ne koristim uopšte komplikovane stvari. I to što "ti nećeš da komentarišeš" nije relevantno, jer ti si gamer i tester. Ne baviš se ozbiljnim stvarima, tako da nisi kompetentan. Bez uvrede :)

Uostalom, zar AMD nije ovde slagao? Gde je podrška za 128GB? To nema veze sa "nezvaničnim AMD" izvorima.

Cena i računica...Ok, staviću ti u attach.

AMD 1800x + X370 PRO + Gskils 1T ("specijalni koji radi na AMD-u") izađu 116K.

Intel 6 core ( koji kida zena u bilo kojoj profesionalnoj primeni osim rendera ) i ploča izađu 61,500 + 33.000 + RAM (NON AMD SPECIAL EDITION) 15.500, što je 108K.

I ova prednost je dokazana već na netu. Nije gaming, niti sintetika, nego facts. Imaš na prošloj/pretprošloj strani.

https://viphouse.rs/proizvod/računarske-komponente/procesori/intel-bx80671i76800k.114775

https://viphouse.rs/proizvod/računarske-komponente/matične-ploče/msi-x99a-raider.111503

I zašto deo o lošim per u CAD/SIM i AE svi ignorišu kad rade hvalospeve ryzenu?

To za proces ok, prva je verzija.

Za overhype je rečeno. Više troši nego intel (a rekli su da manje troši na New Horizonu), ne podržava 128GB RAM-a, magični XFR "koji ide koliko god ima mesta" ispade bednih 100MHz na kraju :p :p Tuga...

Šlag na tortu sa potrošnjom, Ryzen drži klok od 3.7ghz tokom aide, dok 6900k drži 3.5ghz.

6900k (ufotkano par sec nakon kraja testa pa je oborio par jezgara. Manje od 1.09v dato od strane BIOS-a)
Pogledajte prilog 224616

Ryzen (skoro 1.4v dato od strane biosa)
Pogledajte prilog 224617

Jednostavno, upeglaniji BIOS i zrelija platforma po defaultu su uvek u prednosti. gg no re

Ja ne radim za ASUS ***, pa da forsiram priču da je ASUS BIOS najbolji i da je "zrela" platfroma. Platforma je daleko od zrele, a ASUS je daleko od najbolje x370 ploče po pitanju stabilnosti :D Pun je Internet besnih ljudi, evo što kaže panonski u pre par postova.

I attachevi ti ne rade.

A što se "sviranja" tiče. Sada ni 100 azijata koji zevaju, ne mogu da prevare ljude da će se R5 i R3 ocovati dobro. Ako se zaista ispostavi da je isti oc cap i za ostale procesore, ugasili su ga načisto i tu nema opravdanja. Ako bude quad core na 4.2 u 2017. revolucionarni hit - onda stvarno bravo!

I posle se čudimo što intel daje 3% IPC poboljšanja na godinu dana. A i zaboravljaš da sam ja prvi poručio ASUS ploču i 1700x, očekivajući mnogo bolje rezultate i oc marginu, sa puno jezgara. Nadam se da im R7 nije nabolji proizvod i da će se r5 i r3 mnogo bolje pokazati, jer ovo sad nije ništa specijalno i ne razumem ljude koji (ako ne primaju kintu od AMD advocate programa) idealizuju ovo čudo od platforme.

Daleko je da nema rematch. Sačekajmo r3 i r5ice, kao i Intelov odogvor, pa ćemo videti AMD advocate hype marketing poteze.

Nema ljutnje naravno :)

:wave:

Prilozi

• amd.PNG
    amd.PNG
    72.1 KB · Pregleda: 94
Poslednja izmena:
Ugasio je intel sve modele osim 7700k, 7600k i g4560. R3 cak i bez oc nije nista gori od zakljucanih i5, a i3 se vise nista ne pita. R5 gasi i7 7700 non k. I vi jos kukate. Niko vas ne tera da kupujete skup ram. Rusi vec zadnjih 7+ godina uzimaju oem samsung umesto brendiranih stikova.

Vrh Dno