Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

Bocnes i ne mislis vazi za plavu stranu, tako je, nadamo se da ce tako i za crvene biti uskoro :D
Ali problem je sto intel zakljucan 4/4 kosta isto kao amd otkljucan 4/8.
Makar uzeo i najjeftiniju plocu na kojoj se ne moze oc Ryzen, opet je mnogo bolje imati 4/8 nego 4/4 cpu za isti novac, a tu imas plug&play na obe strane.

Ako gledas otkljucan i5 4/4, za taj novac imas 6/12. Za cenu OC ZXXX ploce imas dobru B350 plocu na kojoj Ryzen ide na 3.8-3.9GHz uz isto hladjenje s kojim i5 postize 4.4-4.5GHz i to delidovan.
Sa trenutnim Ryzen procesorima X370 je bespotrebno ulaganje, kao i skuplje hladjenje. Najbolja kupovina je neka bolja B350 i jeftino vazdusno hladjenje(LC-CC-120 ili slicno) i 3.8-3.9GHz oc.

Jedino sto se moze postici skupljom plocom i boljim hladjenjem je 100-200MHz vise, apsurdno veliko ulaganje u odnosu na ono sto se dobija, osim ako nekom ne treba X370 ploca iz drugih razloga.

Stvarno ne vidim ni jedno opravdanje za kupovinu bilo kog intel procesora, osim g4560 i 7600K/7700K, a poslednja dva jedino ako je namena 144Hz gaming AAA titlova ili nesto slicno ST orijentisano, pa da su spremni da deliduju i uzimaju skupo hladjenje, da doteraju na magicnih 5GHz.

Ali opet.. Kad se sve to sabere, mozes za te pare uzeti 8/16 Ryzen i koristiti dugi niz godina.
Ne bih mogao sebi da opravdam kupovinu 7600K/7700K po trenutnim cenama, pogotovo u domacim radnjama.

Poslednja izmena:
Intel je opet bolji iz tog razloga, bocnes i ne mislis.
Ryzen je dobar, ali jos ima dosta gresaka biosa, pa dosta brige oko toga koji uzeti ram, itd itd.
Previse je to cimanja, ovaj ram, onaj. Jos sam cuo da mnog msi 350 imaju problema sa ramovima.
1500x + maticna } 300e
i5 6600k + matica }310e
Ako mene pitate i5 6600k je bolja opcija.
Ovo su cene kod madjara.

@stefkoss, r5 1600 (6/12) + maticna - 325e i to u domacoj radnji sa domacom garancijom i jos ti ni cooler ne treba, tako da izadje cak i jeftinije od te tvoje madjarske i5 kombinacije. Samo pitaj mene. Nema svrhe ni 7700k osim za hardcore gaming i specificne programe (koji ne umeju u multithread), a i5 jedino za stare igre i specifican soft, jer u novim vec pocinje da stuca.

Poslednja izmena:
Intel je opet bolji iz tog razloga, bocnes i ne mislis.
Ryzen je dobar, ali jos ima dosta gresaka biosa, pa dosta brige oko toga koji uzeti ram, itd itd.
Previse je to cimanja, ovaj ram, onaj. Jos sam cuo da mnog msi 350 imaju problema sa ramovima.
1500x + maticna } 300e
i5 6600k + matica }310e
Ako mene pitate i5 6600k je bolja opcija.
Ovo su cene kod madjara.
Srediće se it to sa vremenom, nadam se uskoro. Platforma je previše nova a AMD je uvek bio malo zapostavljen.

@CountMike, vec pocelo beta testiranje agesa 1.0.0.6 na asus hero 6 - kod ljudi i hynix dual rank proradio na 3200MHz. A i za intel ko zeli tako nasviran ram takodje treba pazljivo birati plocu, tako da prica da ryzen je gori za oc ram vise ne pije vodu.

Mora biti na 1151 "bocneš i ne misliš", kad na 3 od 4 čipseta RAM i ne može preko 2400MHz i još većina low/mid budžet konfiguracija dolazi sa 1x8GB memorijom :d Koliko sam pratio, tako je i sa Ryzenom, samo što niko ne želi da ga vozi u tom modu.

Bez veze je što sam na FM2+ mogao bez problema prosečnu memoriju da namestim na 2133/2400MHz, ali opet, mislim da je besmisleno cimati se sa memorijom preko 2666 MHz. Posebno sad kad je RAM toliko skup, a dobici su do 5% u igrama i 0% u ostalim zadacima. Ja sam uvek za veću količinu spore memorije, nego za manju količinu brze :)

Poslednja izmena:
To je vise manje zakljucak vecine komentatora na forumu, osim fanbojeva!

ja sam bas taj koji ce voziti 1x8GB na 2400MHz :D ubrao sam savage na 2400MHz pa sta mi bog da.

Evo nekih testova. Razlika između najgoreg scenarija (2133 Single channel) i najboljeg (3200 Dual channel) je znatna samo u slučajevima kada je procesor usko grlo, što je za većinu retkost. Tako da je 2400 MHz u Dual channel modu sasvim dovoljno. Više od toga ima smisla juriti samo ako se 2666/2800 moduli mogu naći po neznatno višoj ceni, što je sve češće slučaj.

2017-05-22 12_52_10-Single Channel vs Dual Channel with Ryzen.png

Poslednja izmena:
@stefkoss, r5 1600 (6/12) + maticna - 325e i to u domacoj radnji sa domacom garancijom i jos ti ni cooler ne treba, tako da izadje cak i jeftinije od te tvoje madjarske i5 kombinacije. Samo pitaj mene. Nema svrhe ni 7700k osim za hardcore gaming i specificne programe (koji ne umeju u multithread), a i5 jedino za stare igre i specifican soft, jer u novim vec pocinje da stuca.
U kojoj radnji i koja je maticna u pitanju?

@stefkoss, radnja emmi. Maticna asrock ab350m pro4 10500din. Dovoljna za oc i ryzen r7 8/16 do 3700MHz (neki furaju na njoj i 3900, ali to vec na svoju ruku, za ostalo ko od sale, glavno napon ne dizati preko 1,41v i bar neko hladjenje naponska da ima).

Pustite coveka nek kupi Intela, vidite da je navalio , oce cocek 4 jezgra da mu rade u fulu a to ne moze kod AMD jer kako kaze baguje mu bios!

i5 je i dalje vrlo sposoban za igre, svakako nece pogresiti ni sa 7400 ili 7500. to sto je zakljucan i ima 4 jezgra nema nikakve veze, ako nije potreban ozbiljan multithreading i5 zvace igre kao od sale. koliko sam gledao testove, R5 je tu negde cak i kada se nategne (sto opet iziskuje ulaganje). da me neko ne shvati pogresno, Ryzen je sasvim dobar procesor, ali je vise dobar za ozbiljniju namenu, za malog Pericu i pikanje igara je i i5 sasvim dobar izbor a Ryzen je cisto ok i nista vise. ja sam ga uzeo jer uvek volim da podrzim AMD kada su konkurentni mada je istina da ni sa H110 plocom i zakljucanim i5 ne bih nikako pogresio za isti novac. zapravo, morao bih da ulozim vise i da OC da bih stigao i5.

https://www.youtube.com/watch?v=A3Z37Fc7qC4

procesori slicno kostaju, za AMD mora hladjenje za OC i skuplja ploca. klokujes, natezes i u igrama dobijes sta? brzinu default i5-7400 koji stavis na H110 i zaboravis.

Poslednja izmena:
Amd od postojanja uvek baguje kod fanaticnih vlasnika intel. A ima gomila obrnutih situacija: iz zadnjeg - problem sa pregrevanjem i7 7700k, pa problem sa TSX, pa bag skylake u prime95, pa problem sa ddr3 na istom, pa svileni broadwel-e koji crkavaju pri oc... Samo intel bato.
Update:
Za mene ryzen pocinje od r5 1600. Sve ispod menja mator fx83** uz oc (i vecu potrosnju, ako je nekome to bitno). I za ryzen je skroz dovoljan stock cooler do 3700MHz.

Poslednja izmena:
Pa mozes i Ryzen staviti na jeftinu plocu A320 plocu i uzeti obican ram, opet nece biti losiji od i5 7400 u bilo kojoj igri koja vidi vise od 4 threada, a do 4 threada ce biti slican.

A za opstu upotrebu, gde imas bilo sta ukljuceno u pozadini dok igras, mnogo je bolji 4/8 nego 4/4.

moze, ali ce biti nesto losiji i onda se postavlja pitanje zasto bi to radio? niko ne enkoduje/renderuje u pozadini dok igra igre a da li CPU radi na 100 ili 60% koga briga, ne vrtim ja pedale :) poenta mog posta je da je i5 i dalje vrlo, vrlo sposoban za igre i sa njim nema greske, naprotiv, sasvim je dobra kupovina. za ozbiljnu primenu kapa dole Ryzenu.
sto se tice R5 1600 i 1600X, super je sto oni nude za 20% vise novca 50% vise thread-ova ali ako ne umes da ih iskoristis dzabe ti i 100 jezgara. AMD opet gura pricu sa vise jezgara za iste pare (samo su sada doveli IPC u red), sto je super kako rekoh za poslovnu primenu, za igre mrka kapa od te price.

Nažalost, nema dovoljno realnih testova, tako da ne možemo znati da li je i koliko je zaista 4c/4c i5 bolji od 4c/8t R5 u igrama. Jer kao što je bilo reči, prilikom testiranja, recezenti:
1. Koriste GTX 980 Ti i jače karte (1080, 1080 Ti)
2. Gase sve dodatne servise i programe (AV, browser, mail, IM...)
3. Čest testiraju igre u 720p ili 1080 sa low podešavanjima da bi videli CPU bottleneck (što ima smisla samo za analizu arhitekture)

Zato ukoliko bilo ko, ko tokom igranja drži otvoren browser, antivirus, skype, media player... ima kartu u rangu GTX 1060/RX470 ili slabiju, igra u 1080p sa high/ultra podešavanjima... za njega testovi koji rade svi najpoznatiji portali, ne mogu biti 100% relevantni
https://www.youtube.com/watch?v=y1PjNtkFtHc

Poslednja izmena:
pa ovaj test je sa 1060 i 1080p na high. AV ne gasi niko u realnoj upotrebi ali naravno da ugasim IM i browser, necu da me ometa nesto dok igram. ne utice to nista, rezultati se mogu smatrati relevantnim sto se mene tice.

edit: evo jos jedan ako nekoga zanima (1500X vs 7500):
https://www.youtube.com/watch?v=VbcjHeUANy0

Poslednja izmena:
Pa da. Upravo u ovom testu R5 1600X postiže bolje rezultate od i5-6600K, pri čemu je razlika veća sa BG programima. I pogledaj od 2. minuta koliko ljudi ima uključen IM, media player, browser (sa po 10 tabova) :) Poenta je da ne postoji univerzalno rešenje i preporuka, već da svako mora da nađe test scenario koji je najpribližniji njegovoj upotrebi. Meni redovno ostane uključen CAD program ili VM tokom igranja, o browseru, playeru, mail klijentu da i ne govorim.

Poslednja izmena:
Ja baš ništa ne gasim.. par tab-ova, av, muzika na YT.. npr kada igram WoT, pre svake partije "izletim" na desktop, da se ne smaram. :)

Poslednja izmena:
Ja baš ništa ne gasim.. par tab-ova, av, muzika na YT.. npr kada igram WoT, pre svake partije "izletim" na desktop, da se ne smaram. :)
Dok ce dota, lol, csgo, overwatch ili bilo koji igrac kome treba fokus u igri i tokom vremena smrti ili deathtime-a ostati u igri i pratiti situaciju. Sve je totalno nebitno, pa i antivirus, koliko god intel fanovi hejtovali. :)

Sent from my A0001 using Tapatalk

Za esports se svakako ne kupuju procesori od 200+e, pa je cela ova prica nebitna u tom slucaju :D

Za esports se svakako ne kupuju procesori od 200+e, pa je cela ova prica nebitna u tom slucaju :D
Upravo to, intel je glavni sponzor sto se esportsa tice, nisam cuo jos za Amd masters turnir, dok je IEM jedan od najvecih. :)

U pogresnom smeru ide prica..

Sent from my A0001 using Tapatalk

Ista stvar sa istom igrom, vrtim YT i par otvorenih tabova. Stalni AV i IM u tab-u, eventualno uTorrent.

Sa malo jačim AAA naslovima isključujem sve osim AV.

Poslednja izmena:
Dok sam igrao multiplejer, browser, čet i audio plejer su bili masthev. Bude tu još nekih aplikacija u pozadini. Sada na Linuxu imam gomilu nekih čuda što rade u pozadini koje mi olakšavaju život, neke virtuelne mašine i čuda. Meni realno sve ispod osam punih jezgara je malo. Neće igrica sama raditi na svih osam ali sigurno neću da ulazim u "gejm mod" da bi se igrao. Jer ne shvatam igranje kao ozbiljnu aktivnost, uvek ću ako nešto iskoči da stopiram igricu momentalno, nema više onog "mama, mama samo još pet minuta pa idem da spavam" :)

Pre ću spustiti podešavanja nego što ću da izolujem komp samo za igricu i ništa više.

Poslednja izmena:
Ne shvatam ni ja igranje kao ozbiljnu aktivnost ali to ne znaci da kada odvojim dragoceno slobodno vreme u te svrhe da hocu da mi viber, fb i skajp svetle kao novogodisnja jelka i ometaju me.
Cak i kome ne smeta da mu igru prekida IM piska i vriska, eno na testu iznad da je 1600X tek malo bolji od 6600K. Da su poredili sa 7600K koji isto kosta vrv bi bili egal cak i u takvom scenariju. Ko ne radi na kompu nista pametnije od igranja igara i default i5 radi posao itekako. Lepo i5 ili R5, 8GB i jeftina ploca i 580/1060 i teraj 1080p na max. Sledece godine 680 i 1160 a one tamo 780 i 1260 i jos 8GB a tek one moze nov sporet.

Uzalud racionalno pišeš kada postoji grupica koja nije zadovoljna dok ne istera da je crveno bolji izbor.

:D
Ali problem je sto intel zakljucan 4/4 kosta isto kao amd otkljucan 4/8.
Makar uzeo i najjeftiniju plocu na kojoj se ne moze oc Ryzen, opet je mnogo bolje imati 4/8 nego 4/4 cpu za isti novac, a tu imas plug&play na obe strane.

Ako gledas otkljucan i5 4/4, za taj novac imas 6/12. Za cenu OC ZXXX ploce imas dobru B350 plocu na kojoj Ryzen ide na 3.8-3.9GHz uz isto hladjenje s kojim i5 postize 4.4-4.5GHz i to delidovan.
Sa trenutnim Ryzen procesorima X370 je bespotrebno ulaganje, kao i skuplje hladjenje. Najbolja kupovina je neka bolja B350 i jeftino vazdusno hladjenje(LC-CC-120 ili slicno) i 3.8-3.9GHz oc.

Jedino sto se moze postici skupljom plocom i boljim hladjenjem je 100-200MHz vise, apsurdno veliko ulaganje u odnosu na ono sto se dobija, osim ako nekom ne treba X370 ploca iz drugih razloga.

Stvarno ne vidim ni jedno opravdanje za kupovinu bilo kog intel procesora, osim g4560 i 7600K/7700K, a poslednja dva jedino ako je namena 144Hz gaming AAA titlova ili nesto slicno ST orijentisano, pa da su spremni da deliduju i uzimaju skupo hladjenje, da doteraju na magicnih 5GHz.

Ali opet.. Kad se sve to sabere, mozes za te pare uzeti 8/16 Ryzen i koristiti dugi niz godina.
Ne bih mogao sebi da opravdam kupovinu 7600K/7700K po trenutnim cenama, pogotovo u domacim radnjama.

Da li se zna da li će Rajzen+ da bude na istoj platformi?(am4)

Am4 ostaje do 2020 godine.
I sta cemo sa novim igrama gde i5 bude zakucan na 100% (bf1 naprimer)? Taj cpu vec sada se priblizio granici svojih mogucnosti. Ljudi u Srbiji cesto kupuju komp na 5 godina. Pa sta ce da rade sa tim i5? R5 1600 6/12 ima perspektivu (jer je mnogo jaci u multithread), i5 4/4 ne.
Pre par godina su ljude savetovali da kupuju krs pentiume 2/2 umesto fx6300, pa gde su sad ti pentiumi? Sada vec i i3 su se srozali, i vec starost kuca na vrata i5.
Ne znam sta vise poredite i o cemu raspravljate. Za r5 1600 konkurencija je i7 7700 i i7 5820k. Kakav crni i5.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno