Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

x570 radi, ali mi skupo sve to. PCie 4.0 mi baš ne znači ništa.

Gledao sam samo MSI, jer su za nju važile najbolje recenzije za 2000 seriju. Druge MSI-eve ploče i to M varijante (M-ATX) navodno rade jer su dobile beta bios-eve, ali ja ne bih M varijantu. Tako da ću na kraju verovatno da čekam MAX Tomahawk-a. To bi trebalo da radi out of the box kako treba.

Možeš ovde da vidiš zvanično šta je MSI napisao.

Poslednja izmena:
Ne znam ni sta je PCIe 4.0 tako da smo na istom sto se zelja tice. Ovaj mi je tomahawk izgledao primamljivo zbog flashback biosa, a sada cu sve na 'hold' da stavim ili opet odustanem od AMDa kao i svaki put do sada...

Stigao B450 Tomahawk,Kingston Predator 16GB na 3200 i Ryzen 2600x...ja sav sretan!Lepo ja to sve montiram i pokrenem HWMonitor i ima sta da vidam,temperature u idle 55,a u Far Cry Primal oko 75 C!U momentu mi je odusevljenje palo!Nista,skinem HWInfo...situacija ista ako ne i gora!Pomislio sam sigurno da sam nesto zeznuo sa pastom na procesoru,posto sam se malo mucio sa montiranjem,pa su zato takve temperature na stock kuleru!
Odem ja danas lepo i pazarim LC Power CC 120 i ponovo krece montaza!Pokrenem ja sistem i ista procedura sa monitoring programima,a ono temperature u idle-u krecu od 80 pa do 105 stepeni celzijusa!Nesto tu nije dobro ni radilo,temperature se krece od 75 pa naglo skoci do 82,pa se vrati na 78 i tako sve nesto cudno!Racunar se negasi,nema nikakvog pistanja i tome sl. radi kao da je sve normalno!Ono sto me malo buni zasto je temperatura CPU-a u biosu 31 C?

Poslednja izmena:
Jer ti programi izgleda ne čitaju lepo Ryzen temp.

Skini Ryzen Master i odatle pogledaj.

Poslednja izmena:
Proveri napone, ako je sve dobro fizički nameštomo garant napon ide preko 1.5v.

Javljam sta sam uradio cim instaliram svez Windows.

U HWinfo gledaj CPU (Tdie) temperaturu.

CPU (Tctl) je temperatura za kontrolu ventilatora, a X procesori (sad ne znam da li svi, 1600X ima dok moj 1300X nema ja mislim) imaju offset od 20c i mnogi programi se bune sa tim. U HWinfu lepo pise sta je sta, ali treba to protumaciti :D

Edit:

Sto se Tomahawka tice, vrlo lako mogu napraviti bios koji podrzava iskljucivo trecu generaciju Ryzena, ionako ima bios flashback dugme pa se moze flesovati sta god, kad god. To je najpopularnija Ryzen ploca reklamirana na svim kanalima, cisto sumnjam da ce ostati bez ikakve funkcionalne podrske za R3000.

Kome se ne svidja, menjam X370 Krait za B450 Tomahawk, uz malu doplatu [emoji14]

Poslednja izmena:
Znaci i Tdie ima offset, lol.

Offset je 30 stepeni za Tctl, ludaci.

Evo bas sam zavrsio sa testiranjem i sada je sve uredu!Svi monitoring programi pokazuju isto ukljucujuci i Ryzen Master!Idle je sada oko 38,a full load u AC Odysey oko 60c!Izgleda da nije bilo dobro ostati na onom starom Windowsu posle menjanje platforme!Hvala svima na pomoci!

PS Prelaskom na M2 SSD sa 9 godina starog HDD-a je neverovatna!Podize sistem za par sekundi,barem se tako meni cini!

Poslednja izmena:
I ja sam imao isti problem kao i ti sa istim procesorom, sa MSI pločom i iste temperature. I menjao sam kuler. Problem je što Msi u auto modu daje voltaže preko 1.4. U Ryzen master programu ograniči odmah da CPU voltage bude niža i ne bi trebalo da imaš više tolike oscilacije (skokove/padove) i tolike temprerature.

Info za seriju 3000 i Tomahawk posle 6 sati čitanja po reddit-u. Mahom sa /Msi_Gaming, /AMD i /BuildPc subreditova.

Po stavovima...

- Nekome radi, nekome ne radi out of the box (sa novim biosom). Da kažemo da 50% ljudi radi ok, 40% jedva namesti da radi i 10% ljudi ne mogu da post-uju.
- Greška koja se javlja ljudima je: CPU Debug
- Ko namesti da radi, mora da vodi računa o idle naponu cpu-a. 2 opcije: ručno na 1.3v ili gašenje pbo-a i korišćenje balanced profila (običan, ne ryzen balanced) u power opcijama.
- MSI Support kao da ne postoji; šta god ih pitate (na bilo kojoj platformi), pojma nemaju u većini slučajeva i obično će reći nešto u rangu "mož' bit' al' ne mora da znači".
- Za flešovanje novog biosa koristiti usb 2.0 flešku jer usb 3.0 fleške često imaju manje uspeha.
- Čak iako bios fleš dugmence na pozadini ploče ne svetli (posle flešovanja novog biosa), ostaviti jedno 5 dodatnih minuta flešku priključenu.
- Nekome uspeva post tako što prvo flešuje v17, pa potom v18. To isto ponoviti kako bez procesora, tako i sa procesorom.
- Postoji v19 bios na MSI-evom ftp-u. Ali ljudi kažu da navodno nema razlike u odnosu na v18.
- Neko uspeva da postuje tako što otkači front panel reset kabliće sa ploče.
- Ako prvi post prođe kako treba, opet je moguće da neće biti posle prvog restarta/shutdown-a posle moći da postuje iz prve. U tom slučaju, rešenje je paliti/gasiti komp dok ne postuje.
- Ako je ekran crn po paljenju računara (posle bios ažuriranja), ostaviti komp 3-4-5 min ne dirajući ništa i ako proradi, super. (Ryzen 1xxx flashbacks triggered)
- Postoji poveća šansa da XMP profili neće raditi sa trenutnim bios-om.
- Zbog malog bios čipa, click bios (onaj fensi grafički prikaz) na beta biosima trenutno ne radi. Sve stvari u biosu su tekstualnog prikaza. MSI je rekao da će to srediti kad sredi prvo probleme sa kompatibilnošću.
- Ima veze sve ovo sa ram-om makar delimično; moje mišljenje

PS: U meni se javlja neki mazohizam, pa se sve nećkam da uzmem ovaj kombo sutra, pa šta bude-bude. :D

Poslednja izmena:
Ti kao entuzijasta racunaj da ces sigurno uspeti da napravis da radi, jos ako imas vreme da se zezas, nije to losa zabava :D :D

@ivanbass1

Odupirem se za sad, pratim situaciju ali ne znam koliko ću dugo. :D

@arcibalde

Nema informacija za Max seriju. Samo su najavili i to je to, bukvalno ništa posle toga.

I ja sam imao isti problem kao i ti sa istim procesorom, sa MSI pločom i iste temperature. I menjao sam kuler. Problem je što Msi u auto modu daje voltaže preko 1.4. U Ryzen master programu ograniči odmah da CPU voltage bude niža i ne bi trebalo da imaš više tolike oscilacije (skokove/padove) i tolike temprerature.
Pa koliko da stavi vcore ?

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Tomahawk i 3000 serija update.

Izašao je novi bios - v19. Ali su već ljudi uporedili hash sa prethodnom verzijom sa ftp-a od pre par dana koja je takođe bila v19 i nema razlike. Retko ko kaže da ima sreće sa ovom verzijom v19 bios-a.
MSI-ev lik zadužen za odnose sa javnošću (na reddit-u) reče da Max ploče neće u skorijoj budućnosti.

Više detalja na sledećem linku - https://www.reddit.com/r/MSI_Gaming/comments/ce3ift/msi_b450_tomahawk_update/

Ma čitam sada...
edit: i sta mu sada dođe pandan B450 Tomahawk? AsRock Steel Legend, Stix F/Pro, Aourus... Nijedna od njih nema flashback dugme...

U MSI kao da rade Teletabisi. Razumem da hoće da uštede, da je taj Bios čip skup :S ali znaju da će morati da podržavaju ovu novu generaciju procesora i kada su videli da je čip maltene pun nikome da se upali lampica iznad glave i da kaže ono, ljudi imaćemo problem. ILI je neko od CEO/CTO/CCC odlučio ono, ma ko ih šiša dok novi CPU izađu korisnici su već kupili ploče i samo mogu da se slikaju muahahaha. Stvarno zaslužuju da ih se izbojkotuje pa da nauče da je ceđenje korisnika rđava rabota.

Poslednja izmena:
Pa koliko da stavi vcore ?

Zavisi koliku brzinu procesora želi. U programu ima mogućnosti da predefiniše 4 moda, pa recimo stavi jedan na ispod 3000Mhz (kad ne radi ništa osim što surfuje ili radi u wordu...) i tu je dovoljan CPU voltage ispod 1, na 3200 je meni 1, na 3600 je 1.1, na 4000 je 1.225... Sve to zavisi od ploče, možda na toj ploči može da bude neznatno niže ili više. ZAvisi i da li je a brzina na svim jezgrima, ili samo na jednom. Kod mene je tako. I u zavisnosti od toga šta radim u tom trenutku, ja aktiviram taj profil. A dok je sve bilo automatski, ludeo je i napon i temperatura i brzina.

Ma čitam sada...
edit: i sta mu sada dođe pandan B450 Tomahawk? AsRock Steel Legend, Stix F/Pro, Aourus... Nijedna od njih nema flashback dugme...

U MSI kao da rade Teletabisi. Razumem da hoće da uštede, da je taj Bios čip skup :S ali znaju da će morati da podržavaju ovu novu generaciju procesora i kada su videli da je čip maltene pun nikome da se upali lampica iznad glave i da kaže ono, ljudi imaćemo problem. ILI je neko od CEO/CTO/CCC odlučio ono, ma ko ih šiša dok novi CPU izađu korisnici su već kupili ploče i samo mogu da se slikaju muahahaha. Stvarno zaslužuju da ih se izbojkotuje pa da nauče da je ceđenje korisnika rđava rabota.

Nema neke konkretne 1:1 zamene (cenovno i u kvalitetu, makar kod nas). Ima lošijih ploča koje rade sa Ryzen-ima 3000, ali lošija ploča, nedostatak flasback opcije...

Info oko Max Tomahawk-a iz AU: https://www.scorptec.com.au/product.../77955-B450-TOMAHAWK-MAX/?member_pricing=true
Verovatno je i placeholder na neki način, ali eto. Release date: 14.08.2019.

U principu, za naše tržište ne pre septembra rekao bih.

Poslednja izmena:
Izašao je zvanično na MSI-evom sajtu v19 bios za Tomahawk (drugačiji hash u odnosu na reddit verziju koja je jutros postavljena), ali ljudi prijavljuju iste probleme. Doduše, sa svakom novom verzijom bios-a neko uspe da pokrene komp ko ranije nije mogao. Tako da kroz jedno 10 iteracija, biće to ok. :)

I onda kažu kapitalizam je točak razvoja... Jeste... 80tih smo maštali o letećim automobilima I gradovima na Marsu a od svega nam ostali svinjski papci...

Mada nije to nesto strasno, sto bi prelazio s 2000 na 300

Pa moz uzeti neku drugu b450 a ovo s msi je zesce klosarenje pogotovo sto su oni imali medju naj ploce za 2000

Pa to sam i gledao nema koja druga b450 samo oni imaju Bios flashback. Mislim tu do ~100e. Ne vidim šta drugo da uzmem, još ako idem preko KP pitanje je da li će odraditi Bios update.

Vrh Dno