Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

~297€ odnosno 35000rsd vec neko vreme stoji 5600x
Sad sam bas pogledao mejl sa racunom za 5600X koji sam uzeo pocetkom Novembra 2020. maltene odmah nakon sto je pusten u prodaju. Platio sam 38K dinara.

Znaci, za skoro godinu i po dana cena je pala za citavih 3 hiljade dinara. Dok je na Mindfactory cena 225e. Smesni smo kao drzava, u svakom smislu...

Do pre 2-3 nedelje je bio isto oko 37-38k dinara. Pratio sam ja cene aktivno.

Znaci taj pad na 35k je u stvari AMD-ov price drop, Srbija edition. Divno.

Ima za ~25k na Aliju, mnogo pozitivnih ocena, pa ko hoće da rizikuje...

Komad podrske sa najvecim znakom pitanja se pojavio 4 dana pre vremena xD:

Version 6026
2022/03/21 10.68 MBytes
PRIME X370-PRO BIOS 6026
"1. Update AMD AM4 AGESA V2 PI 1.2.0.6b for AMD Ryzen 7 5800X3D
2. Improve system performance and stability"

Sve Asus X370 ploce osim Crosshair VI imaju 5800x3D (a mozda i celu 5000 podrsku, neko testira sutra na redditu). Gigabyte izbacio za GA-AB350M Gaming 3, GA-AB350N Gaming WIFI, GA-AX370 Gaming K3, GA-AX370 Gaming K7. Ali nije provereno jos, dok za drugu B350 gigabyte stoji zvanicno da podrzava samo nove 5600 i 5700x procesore.

Potvrdjeno radi 5600x na X370-F sa reddit link-a. To znaci svi 5000 procesori na sve 4 X370 Asus ploce za koje su izasli biosi.

300 serija ploča u glavnom imaju problem sa brzom memorijom a neke i manji BIOS, da li je neko testirao 5000 na njima ?

neke i manji BIOS
Radi i 1600 i 5600x na istom BIOS-u. To, mali bios je bio mit od pocetka. MAX treba jedna do dve generacije bilo kojih procesora da se izbace da se napravi mesta (i to ne sve nego, ili PRO, ili APU, ili CPU, ili kombinacija dva na primer). Uklanjanje Bristol Ridge-a je ispalo dovoljno za sve osim Cezanne. A ako i kad ubace Cezanne podrsku sa sledecim 1.2.0.7. Bios-om, bice dovoljno recimo samo iskljuciti 2000, Raven Ridge podrsku. Tako da je vrlo moguce da nece biti potrebe ni Summit Ridge 1000 izbaciti.

Poslednja izmena:
cek, jel ja smem onda sa 1600 da updateujem bios do kraja na ploci b450 aorus m? pre nego sto ubacim 5600x. to mi je zamisao pa sam razmisljao da moram juriti 3600 npr. da bi odradio to.

b450 aorus m? pre nego sto ubacim 5600x
Najverovatnije ne. Zavisi do gigabyte-a. Najbolje proveri da li je neko na redditu ili nekom forumu uradio, ili kad izadje beta bios za tvoju plocu, pitaj gigabyte support. Za 4 Strix/Prime Asus X370 ploce radi (i realno je moguce), ali da li su Gigabyte BIOS inzenjeri u praksi uradili isto ko Asus, to je pod znakom pitanja xD

S tim sto kad kazem ne, mislim ne mozes da update-ujes za 5600x bios, i onda da vratis 1600. 1600 nece raditi vise, samo 5600x.

Ali 100% sigurno provereno mozes da update-ujes bios (odnosno moras) sa prvo starim procesorom unutra, i onda izvadis stari i stavis novi, i samo novi moze od tad.

Ili na drugi nacin receno

1. (sa 4 Strix/Prime Asus X370 ploce), mozes da update-ujes pre nego sto kupis 5600x, i kad zavrsis update teras stari 1600 dok ne uzmes novi 5600x

2. dok sa Gigabyte (i bilo kojom drugom plocom osim ove 4 iznad) + tvojom najverovatnije moras da imas oba (i 1600 i 5600x) kod sebe pre nego sto krenes update proces da radis.

300 serija ploča u glavnom imaju problem sa brzom memorijom
Ne za svaku plocu, ali da vecinski, zavisi od topologije koju ploca ima, i kvaliteta izrade same ploce. neke mogu da teraju visoke brzine i sa 3000 serijom, tako da nema razloga zasto ne bi i sa jos boljim IMC memorijskim chip-om u 5000 procesorima. Samo je mnogo vece cimanje da se stabilizuju (podese tercijalne latencije i sporedna podesavanja), I nikad ne moze da se stabilizuje 100%, izbacivace phantomske WHEA error-e cak i kad nema crash-ovanja. Najverovatnije neadekvatno za zahtevan profesionalan rad, ali za gaming radi super.

I zaboravih da spomenem gore sam pricao za 16MB bios-e

Poslednja izmena:
Takodje, nemojte me pogresno shvatiti, ako se dobro secam ima i po koja Asus B450/X470 ploca koja nema sve podrske za procesore koje ove sad cetiri X370 ploce imaju. X370 ploce ove jednostavno imaju najsuperiornije/najkompletnije odradjene podrske u BIOS-u (Tehnicki A320 ploce su imale/imaju najbrze/najefikasnije BIOS-e*, jer nema chipset-a, ogoljeno, bazicna validacija, itd, jednostavno mnogostruko lakse, brze i efikasnije je bilo BIOS inzenjerima te BIOS-e srediti, sto je skuplja ploca, sto ima vise third-party chip-ova, sto je vise overclock orijentisana, to je veci/duzi posao za BIOS inzenjera)

I to jednostavno zato sto po prvi put od 2016/2017-te BIOS inzenjeri imaju vremena/uslova da se bave neprioritetnim stvarima i/ili nezgodnijim stvarima, i da vise ispeglaju proizvode. Zato sto imaju malo vise lufta do AM5 generacije (+nemaju posao sa consumer Threadripper plocama sto je ogroman skok u slobodnom vremenu).

Poslednja izmena:
I to jednostavno zato sto po prvi put od 2016/2017-te BIOS inzenjeri imaju vremena/uslova da se bave neprioritetnim stvarima i/ili nezgodnijim stvarima, i da vise ispeglaju proizvode. Zato sto imaju malo vise lufta do AM5 generacije (+nemaju posao sa consumer Threadripper plocama sto je ogroman skok u slobodnom vremenu).

How yes no.

Prvo su pare, pa pet mesta prazno, pa opet pare i onda pet mesta prazno i onda tu negde korisnici. Ko ti kaže drugačije, laže.
Ovo sada je samo (kao što rekoh i pre par meseci) samo zbog pritiska konkurencije. Da njih nema, ne bi mi videlo ovo, bez obzira na slobodno vreme inženjera ili ne.

Prvo su pare, pa pet mesta prazno, pa opet pare i onda pet mesta prazno i onda tu negde korisnici. Ko ti kaže drugačije, laže.
Ovo sada je samo (kao što rekoh i pre par meseci) samo zbog pritiska konkurencije. Da njih nema, ne bi mi videlo ovo, bez obzira na slobodno vreme inženjera ili ne.
Tacno, Kompletno su uklapa sa ovim sto napisah iznad. Ja sam se fokusirao na praktican deo price, ti si spomenuo drugi deo kolaca. Efektivno slobodno vreme inzenjera je najbitniji faktor, jer iznad stizu uputsva sta je trenutan focus. Da se nije promenio focus B350/X370 zbog odredjenih faktora, dzabe sto inzenjer ima vise vremena. Ali posto jeste, a inzenjer igrom slucaja ima vise vremena (TRX4 5000 Threadripper, AM5 tek za nekoliko meseci, AM5 samo DDR5, DDR5 skup) dobicemo vise/ispeglanije BIOS-e. + Naravno pritisak od strane Intel-a. Sve to ulazi u racunicu, samo je pitanje u kojoj kolicini, i koji je trenutan odnos.

Poslednja izmena:
Ja sam pre neki dan presao na 1.2.0.6c jer je nekim cudom je iscureo UEFI za moju plocu. Sta znam, ja i nemam neki primerak pa i ne osecam gubitke performansi. Boost sam limitirao na 5000MHz ostali limiti su na 165/115/140. CO mi seta od -20 do 0. Nemam zamerke na performanse a ako mi bas zafali, ZEN4 je blizu.

Limiti se dešavaju sa 140+ EDC i većim boost override-om, pogledaj koliki je vcore VID nakon nekog single core opterećenja. Ako je 1.425v i niže onda imaš limit.

Nemam taj limit jer mi je EDC max 140A. Vise mi i ne treba jer ako povecam EDC, raste i temperatura pa je i boost manji.

Prvi put čujem da neka ploča ima 140EDC limit :unsure: No dobro, bitno da radi kako si hteo :)

Nema :) Nismo se razumeli dobro. Ja sam podesio rucno. Doduse, default i jeste 140A, ja sam samo podigao ostala dva.

5700X

Nema jos uvek nigde testova za nove procesore koji izlaze sutra??? Jos jedan "paper launch" izgleda mada navikli smo i na jos gore (polu proizvodi gaming industrije)..

*edit
Upravo sam proverio kada su kacili po youtube-u review-e najpoznatiji kanali i to je bilo bas na dan izlaska prethodnih procesora, ne znam zasto sam mislio da su izlazili review ranije.

Poslednja izmena:
Jel pametno sad kupiti 5600x? 190 evra nov, ali bez garancije.
Inače imam ryzen 2700.

Nema jos uvek nigde testova za nove procesore koji izlaze sutra??? Jos jedan "paper launch" izgleda mada navikli smo i na jos gore (polu proizvodi gaming industrije)..

*edit
Upravo sam proverio kada su kacili po youtube-u review-e najpoznatiji kanali i to je bilo bas na dan izlaska prethodnih procesora, ne znam zasto sam mislio da su izlazili review ranije.
Pa tako je to,"Izborna tišina"dok zvanično ne uđe u prodaju. Tek onda smeju da objave rezultate.
Jel pametno sad kupiti 5600x? 190 evra nov, ali bez garancije.
Inače imam ryzen 2700.
2/3 cene u prodavnici. to se onda isplati ako je stvarno nov.

Poslednja izmena od urednika:
U igrama 5600 skoro pa jednak sa 5600x bukvalno 4-5 fps razlike, zanimljiv je i 5500 jeftiniji i brzi od 3600/x. Moja maticna msi b450-a pro jos uvek nije dobila bios update, zadnji koji su okacili je ComboAm4v2PI 1.2.0.5 - 2022-01-26 dok MAX verzije imaju ComboAm4v2PI 1.2.0.6c - 2022-03-28

Vrh Dno