Šta je novo?

AMD Ryzen™ 5000 (Zen 3)

Na osnovu serijskog broja ploce mozes da provalis koja je nedelja i godina proizvodnje (samim tim i mesec), barem kod MSI-ja je bio slucaj...
Meni je prilikom registracije izbacio datum vazece garancije - sto je u mom slucaju meni bilo bitno jer je 3 godine od datuma proizvodnje (januar 2024, sto znaci da je u januaru 2021. proizvedena)
X570 tacihi bi trebalo da mozes bez problema da flesnes bios, cak i da nemas procesor...

@Sass Drake
Poboljsavaju proizvodni proces, jer izgleda da neki modeli iz 5000 serije zezaju - prevashodno poboljsavanje memory controller CPU-a kod 5000 serije, ono zezanje sa naponom i WHEA greskama, gde AMD uvazava reklamaciju i zamenu procesora (no questions asked).
Vidjao sam na hwluxxx forumu gde korisnici imaju isti setup (mobo, cpu, ram) i ne mogu da prebace IF1900 na jednom setupu dok drugi mogu bez problema. Isto tako nekih korisnika javaljaju se i drugi razliciti "bagovi" (ne postuje bios, dugo ucitavanje windowsa itd) a kod nekih ne (koji nestaju zamenom procesora)

Yojinbo

Hvala...u slucaju flesovanja znam da moze bez procesora ali da li moze i kad je ubacen procesor i memorija pomocu bios flashback tastera

Na kutiji maticne ce pisati "Ryzen 5000 Ready" ako ima vec odgovarajuc bios.

Ne obavezno... U mom slucaju nije bio stiker Ryzen5000 ready, ali je dosla sa novim biosom...

mobo01.jpg
Primera radi iz serijskog broja -> S/N: 601-7A39-010B1802006803 kod MSI-a moze da se sazna datum proizvodnje
18 posle "B" je godina proizvodnje, 02 je mesec proizvodnje... Kod mene je bio XXXB2101XXXX, dosla je sa Biosom iz januara (7c35va8), poslednji koji nije beta (trenutno iz aprila zadnji je beta).
Razmisljam da li da flesnem betu iz aprila sada za vikend, za koju kazu da je stabilna ili sacekam jos koji dan posto su najavili finalnu verziju.

U svakom slucaju to sto pita moze vrlo lako da nadje u PDF uputstvu za plocu, koje moze da skine sa neta.

Iskreno ne volim da flesujem bios ako bas ne mora, zato sam hteo da se informisem, ali mi ne bi bilo prvi put da to radim...

Zasto? Nije ovo 2001. BIOS flash je normalna stvar kao update drivera.

Pa jeste normalo ali ja opet kazem ne volim to da radim u slucaju da nesto ne zeznem a ipak su to dosta skupe ploce...

Ploča je u garanciji zar ne? Flash BIOS-a nije warranty breaking koliko znam. Tako da sem "neugodnosti" same reklamacije ja ne vidim zašto to ne bi uradio.

Nemam tu plocu, planiram tek da uzmem i da je uparim sa nekim procesorom iz serije 5

Asrock ima stiker, nalepnicu na ploči sa verzijom biosa.

Da se zapljunem i ja u temi... Konfiguracija iz potpisa, sve je stock (ne planiram da nista diram dok ne iskoci novi bios za koji dan posto vozim poslednju betu)
Inace sam iznenadjen (pozitivno) sa temperaturama - ~66-68C @4.78(uglavnom) -4.83 (fanovi na ~600rpm, 900rpm-a kada predje 70C)
U CP2077 mi nije prelazio 72C (uglavnom sedi na 68-69C), idle oko 35-36C, surf/yt 48-53C...
Jedino sto nervira je sto relativno cesto ima spajkove (yt/surf) i onda zna da ramp up-uju case fanovi - sto sam donekle sredio cackanjem FC-a u bios-u, ali cu svakako morati da ih GPU bound-ujem...

CB23.jpg

UG haven.jpg

Da se zapljunem i ja u temi... Konfiguracija iz potpisa, sve je stock (ne planiram da nista diram dok ne iskoci novi bios za koji dan posto vozim poslednju betu)
Inace sam iznenadjen (pozitivno) sa temperaturama - ~66-68C @4.78(uglavnom) -4.83 (fanovi na ~600rpm, 900rpm-a kada predje 70C)
U CP2077 mi nije prelazio 72C (uglavnom sedi na 68-69C), idle oko 35-36C, surf/yt 48-53C...
Jedino sto nervira je sto relativno cesto ima spajkove (yt/surf) i onda zna da ramp up-uju case fanovi - sto sam donekle sredio cackanjem FC-a u bios-u, ali cu svakako morati da ih GPU bound-ujem...

Super. Da li mozes da izmeris memory bandwidth u Aidi? Imam slicnu konfiguraciju kada je u pitanju memorija.

Hvala! To je to. Malo ispod 50000 MB/s.

Da li si montirao jedan ili dva ventilatora na DRP4 i kakav ti je raspored ventilatora u kućištu? Meni je 5800X 40-45°C u idle, YT i surf 40-51°C mada je i temperatura u prostoriji oko 24°C ovih dana pa sad nisam siguran da li je samo zbog dva chipleta kod 5900X ili ne.

oba venta na drp4, 2x intake napred, gore su 1x intake (prednji) + 1x out (iznad cpu fana), i pozadi sw3 1k....
Posle cackanja 37-45C je u surfu/yt (21c u sobi), ali zna nekada i da varira iznad 50 odnosno skoci nasumicno na trenutak iznad 60 iz nekog razloga...

Ne vredi sada da se zezam previse sa podesavanjima jer vozim beta bios a uskoro trebaju novu verziju da izbace, bukvalno ove ili sledece nedelje...

Onda je kod mene problem manjak cirkulacije vazduha jer sam išao na varijantu smanjivanja prašine u kućištu tj. samo dva venta napred za intake. Elem, evo mojih rezultata u AIDA64.

Prilozi

• cachemem.png
    cachemem.png
    91.7 KB · Pregleda: 60
  • Report.zip
    20.4 KB · Pregleda: 8
Problem kod 5800x je sto je 8c sabijeno u jednom ccx-u i offsetovano, tako da se teze hladi od 2x6c kod 5900x, gde je i disipacija zbog takvog dizajna "uravnotezena"...
Razlog zbog koga sam isao na 5900x + vazdusno hladjenje i preskocio 5800x, za koje bih verovatno morao da se ispruzim i za AiO (ili prodao ako bi me temperature nervirale)

Opet mozda je kod nekih srecnijih kupaca 5800x dosao u 6+2 setupu dok je bila nestasica zimus, gde mogu da se otkljucaju dodatna jezgra (Igor iz Igor's lab je pricao o tome)

Flesovao sam final verziju AGESA 1.2.0.2 BIOSa za moju maticnu i primetio da je nekako promenjen Core Optimizer algoritam: HWinfo pokazuje vece odstupanje Core Clock i Effective Core Clock nego ranije tokom CoreCycler P95 testa. CB23 isto daje manje skorove, ~100-150 poena manje za ista podesavanja PBO/CO s time da nema vecih odstupanja izmedju tih frekvencija, i npr. BoostTester daje iste vrednosti bez vecih odstupanja.

Isprobao sam i USB dropout problem, koji do sad u realnom radu imao samo jednom: opteretio 3 USB uredjaja, 1 HDD sa FreeFileSync Read operacijom i 2 flasha sa CrystalDiskMark. Tokom testa jedan od fleshova se diskonektovao/rekonektovao kad sam otvorio HWInfo dok je test radio a drugi put je sam od sebe "zapucao" tj. video se regularno u My Computer dok mu nisam pokusao pristupiti- u Event viewer se moze videti controller error za taj stik.

Flesovao sam final verziju AGESA 1.2.0.2 BIOSa za moju maticnu i primetio da je nekako promenjen Core Optimizer algoritam: HWinfo pokazuje vece odstupanje Core Clock i Effective Core Clock nego ranije tokom CoreCycler P95 testa. CB23 isto daje manje skorove, ~100-150 poena manje za ista podesavanja PBO/CO s time da nema vecih odstupanja izmedju tih frekvencija, i npr. BoostTester daje iste vrednosti bez vecih odstupanja.

Isprobao sam i USB dropout problem, koji do sad u realnom radu imao samo jednom: opteretio 3 USB uredjaja, 1 HDD sa FreeFileSync Read operacijom i 2 flasha sa CrystalDiskMark. Tokom testa jedan od fleshova se diskonektovao/rekonektovao kad sam otvorio HWInfo dok je test radio a drugi put je sam od sebe "zapucao" tj. video se regularno u My Computer dok mu nisam pokusao pristupiti- u Event viewer se moze videti controller error za taj stik.
sto se kilavo rodi, to vreme ne popravi

Da li je temperatura koju prikazuje Ryzen Master, AIDA64 kao "CPU" i displej na ploči očitana sa sonde u socketu ili sa sonde u procesoru? Ta je u idleu između 37-40 dok su CPU Diode i CPU Package uvijek veće za 5-15°C pa sad nisam siguran koju temperaturu Ryzen master očitava. U prethodnim postovima sam uvijek pisao CPU package i CPU Diode temeprature koje su uvijek približne.

Oba senzora su u processoru, RM prikazuje temperaturu najtoplijeg jezgra.

Izbacio Asus i MSI sa poslednjim biosom... Izgleda da nekima radi sve ok nekima ne - razliciti manji problemi recimo kod MSI Unify korisnika (neki prijavljuju rda im kuleri sada na grafickoj zavijaju i sumnjaju na promenjenu regulaciju napona PCIE slota), drugima pri istoj temperaturi u sintetici daje bolje rezultate i ne primecuju druge promene.
Dok prethodna (beta) verzija radi ok ne vredi se zaletati sa novim dok sve ne ispeglaju - never change a running system...
Jedino sto brine je da ne dignu sada ruke tj fokusiraju se vise na peglanje biosa za Zen3+ i X570s modele, a b550 i x570 ostave po strani...

Poslednja izmena:

AMD-ov odgovor na Alder Lake? Pod jedan, sad mogu nastaviti sa dominacijom sto se tice igara; vise cache memorije= bolje gejming performanse. Pod dva, svaki Zen 4 (cak i Zen 3+ mozda?) procesor moze imati iGPU (3D stacking daje prostor za GPU jezgra tako sto ce se celokupna cache memorija prebaciti na stacked die). Pod 3, ako Zen 4 bude kasnio, mogu odraditi Ryzen 5000 XT procesore sa 3D cache, sto ce im doneti sasvim dovoljnu prednost u igrama da pariraju Alder Lake-u (jer vec imaju ogromnu prednost u heavy multithread scenarijima).

Ukoliko imate nekoga u DE,
AMD Ryzen 5 5600X 6x 3.70GHz So.AM4 BOX 239e,

AMD Ryzen 9 5900X 12x 3.70GHz So.AM4 WOF 529e.​

Vrh Dno