Šta je novo?

AMD RX Vega

Pusti mi cene u svetu, pricamo o kupovini u Srbiji naravno.
Sta meni znaci sto su u Nemackoj ili Engleskoj normalnije cene kad ne mogu tamo da ih kupim?
Dakle cisto sumnjam da ce 1070 Ti biti jeftiniji od te Sapphirove Vege kad izadje...i da ne mesamo babe i zabe, poredimo cene vege i gtx 1070 Ti u Srbiji, ili poredimo te dve kartice u svetu, jer ako cemo da gledamo cene u svetu, pa imas ti Vegu 56 i za mnogo manje para od tih 480, imas je i po ceni MSRP-a...
E dobar si, poredis mi cenu vege u Srbiji protiv cene gtx 1070 Ti u svetu gde ima najeftinije, budi malo realan ;)

Poslednja izmena:
Ne znam o cemu pricas. Za sve sam ti dao linkove. Nisam ni pomenuo ovo nase trziste niti sam izvodio neke zakljucke.
Nesto si pobrkao.

Ovde moze samo da bude skuplje ako se uopste i pojavi nesto od toga.

Poslednja izmena:
Mining.

Bacite oko na cene u Februaru za Vege.

Pa pale su vec bile sa 600 na 480, ocekujem do nove godine da bude izmedju 420 i 450, kod nas naravno.

Ako mislis na tu jednu jedinu na k.p. od toga nema nista.
Sve zavisi od trenutnog stanja na trzistu a i taj oglas treba proveriti jer cene nisu uvek te koje su napisane.

100 evra da padne do N.G. nema sanse i to govorimo o referentnim modelima.
Model kao sto je ovaj gore Sapphire ce biti skuplji. Nacekaces se ti poprilicno.

Verujem da je iz tog oglasa ta cena, jer tolko je i u Madjarskoj iz radnje gde nabavljaju.
Kad u Madjarskoj padne cena na 420 e, pasce i kod nas.
Posto je sad 480 evra, da padne recimo bar na 450 evra, to je 30e nize, sto uopste nije tolko nerealno.
Custom nisu sve po pravilu skuplje, prosle godine je Sapphirova RX 480 kostala slicno ko referetna, ostale jesu skuplje naravno, moja prognoza je do kraja godine 420 za referetne, i oko 450 za nerefetentne, sa izuzetkom Sapphira koji je najveci AMD-ov partner i koji je uvek jeftiniji od svih Custom resenja.

Poslednja izmena:
Do Nove godine nece pasti 100 Evra, ali hoce 30-40.

Kazem, u Februaru - pocetkom Marta bi trebale da sidju tamo gde treba. Taman kada i RX580/70-ke dodju na svoje mesto. Mineri ih kupuju naveliko, ja cu ih takodje uzimati naveliko. Karta rudari nenormalno dobro, i jos ima strasnog potencijala za optimizaciju, to cemo tek videti kad krenemo doradjivati i budziti non-referentene.

Aha, RX56.

Za sad sam uzeo 8 referentnih malo da se igram i testiram dok ne dodju non referentne. Trenutno pikiram upravo ove Nitro 56-ice.

Prezadovoljan Nitro+ kartama iz RX4xx i RX5xx serije, a sve su mi prosle kroz ruke. Ne bi trebali ovde nesto da zeznu. :S:

Poslednja izmena od urednika:
Verovatno monero kopa. Eth preko 40mhs cenim.

Sent from my S6 Edge

Vega 56 -2000Hs na moneru potrosnja 160w /poredjenje radi sahrani i GTX 1070/Ti koje ne mogu ni 700hs

ETh 42-43mhs zavisi kakva memorija potrefi sve zavis od kloka HBM2

Cekamo Vega56 Nitro bez obzira na cijenu to ce biti karta koja ce imati vjerovatno najbrzi ROI.

Za mining imate temu, nastavite tamo o tome, ne gusite ovu.

Hvala

A ovaj Sapphire Nitro+ isto ima pseudo 6 fazno napajanje kao i rx580 tj. zapravo 3+3?

Poslednja izmena:
Destiny 2 izašao pre više od 20 dana, a nVidia tek sad izbacuje drajvere za igru? Kako neko može da se pati sa tim i da ih stalno čeka. AMD izbacio novi drajver nakon drajvera sa optimizacijom za tu igru. Sećam se da polovina gejmera nije htela AMD karte jer kasne sa Game Ready đubretom. Sada kad nVidia kasni, vlasnici GTX-a se hvale što kasne samo 2-3 nedelje :d

Da, novi SW je testiran sa starim drajverima, piše u tekstu. Tako da se čeka test sa game-ready drajverima iz oba tima.

Kako neko može da se pati sa tim i da ih stalno čeka. AMD izbacio novi drajver nakon drajvera sa optimizacijom za tu igru. Sećam se da polovina gejmera nije htela AMD karte jer kasne sa Game Ready đubretom. Sada kad nVidia kasni, vlasnici GTX-a se hvale što kasne samo 2-3 nedelje :d

Ne kasni nV nigde. Sa prvobitnim drajverima u Destiny 2 su bili podjednaki. U nekim rezolucijama nv brža, a u nekim vega. Sa ovim drajverima nV ima minimum 20-30% prednosti u svim rezolucijama. Pitanje je jedino koliko će trebati AMD-u da napiše drajvere koji će ovo da stignu.
Stari rezultati:

cbce4b82-47e9-4a8f-9d9d-3442051d79ec.png

3c31aa2a-45ae-4c6c-a167-01bc109b09a4.png

26271a15-ffea-4de9-868d-a9e5391a6a3e.png

Novi drajver:

05cc0deb-0a43-4d86-a5a9-e473afcc0224.png

1cd99ce9-485d-424b-ad8f-e70e6891c87c.png

Poslednja izmena:
Znači ako sa non-GameReady drajverima nVidia ima prednost, onda nVidia već ima dobar drajver za tu igru. A ako sa non-GameReady drajverima AMD ima prednost, onda se čekaju Game Ready drajveri :d

Naravno da u nekim igrama prednost imaju jedni, a u nekima drugi, i da u većini slučajeva nikakvi drajveri ne mogu značajno promeniti stanje. To je opšte poznato, nema potrebe diskutovati o tome. Samo se treba držati svog stava da (ni)su potrebni GameReady drajveri, bez obzira o kojoj se igri radi i kakve su performanse određenog proizvoda. A ne, danas se hvaliti kako je sve sjajno bez GRD-a, a sutra vikati - čekaj nove drajvere. Ili jesi ili nisi :D

Po mom mišljenju, ceo taj sistem sa pisanjem novih drajvera za svaku (ne)bitnu igru je užasan. Kao kad bismo za svaki novi album morali da instaliramo nove audio drajvere da bismo čuli zvuk kako je autor zamislio. Ne ide to tako.

Poslednja izmena:
Znači po tvojoj logici ne sme da se izbaci drajver koji boost-uje performanse nakon game ready drajvera, sjajno.
Pa baš se vlasnici Radeon karti kunu u drajvere koji će jednog dana doneti ogroman boost.

A koliko znam 17.10.1 koji je doneo veliki boost u Destiny 2 je izašao 10.11.2017 a igra je izašla 24.10.2017

Inače Starwars Battlefront II - na Guru3D malo drugačija situacija:

index.php

index.php

Podjednake su vega 56 i gtx 1070 Ti kolko vidim, negde i bude 1 do 10 fps prednosti, što je totalno zanemarljivo u tako visokom fps-u od oko 100-ke.
Ajd da imam 10 fps-a prednosti na brzinama ispod 60 fps, recimo 50 umesto 40, ovako mi je totalno nebitno.

Sto je preskocena najzastupljenija rezolucija kod gejemera?

untitled-1_5.png

Sto se tice same igre vjerovatno ce se jos mnogo mnogo peglat sto driverima sto patch-ovima.

Ja nisam napisao da je zabranjeno izbacivati drajvere nakon izlaska igre. Samo sam rekao da je to besmisleno i da meni lično ništa ne znači. Ali da ljudi kojima to jeste bitno treba da se odluče da li kvalitet drajvera ocenjuju po trenutnim rezultatima, ili dobicima koji uslede nakon nekog vremena. Pri čemu ja odgovornost svaljujem pre svega na izdavače igara, a mislim da AMD i nVidia rade odličan posao, iako je tuđi. Jer ako je npr. Ubisoft već izbacio 2-3 AAA naslova koji su optimizovani za npr. Pascal i izmene za njih se nalaze u WHQL verziji drajvera iz jula, šta im kog đavola još treba da bi napravili i npr. taj Destiny 2 da radi savršeno sa tim drajverima iz jula.

Ja razumem da treba menjati kod kad dođe nova arhitektura, novi API, novi OS (CU), pa i novi engine, ali sve to je u ovom slučaju bilo poznato i gotovo pre pola godine. Kakvi su sad pečevi i drajveri potrebni? Zato deo krivice za ovu lošu praksu snose i kupci.

Kad smo kod SW - Što nisi okačio 1080p rezultate, kad već gledaš Guru3D? Nema veze, mogu i ja :D

untitled-1.png

I još su napisali da nema razlike između novih i starih drajvera (x.13 i x.31). Tako da - to je, što je :) Naravno, ja se sprdam sa svim ovim graficima, jer nemaju nikakvog smisla, ali nekima su bitni

Poslednja izmena:
Tu je jasno da karte podbacuju. Taj chart ne predstavlja realno stanje.

Mogu licno da potvrdim da mi GTX 1080 Ti skoro u svakoj igri podbacuje u HD rezoluciji i uglavnom koristim DSR ili res scaling u igri podizuci
rezoluciju na 2560x1440 minimum.

Tu 1080 i 1080 Ti i Titan X imaju iste performanse. :d Objektivnosti ni u pokusaju.

Sto je preskocena najzastupljenija rezolucija kod gejemera?

Sto se tice same igre vjerovatno ce se jos mnogo mnogo peglat sto driverima sto patch-ovima.

Na 1080p je očito da je taj Core i7-5960X na 4.2Ghz usko grlo za određene grafičke karte jer su razlike u performansama izmeđi Titana i GTX 1070 minimalne i da su performanse sa Titanom i 1080 Ti gotovo indentične kao u 1440p. Očito je da je potreban daleko jači procesor za test grafičkih u toj rezoluciji u ovoj igri.

Ja nisam napisao da je zabranjeno izbacivati drajvere nakon izlaska igre. Samo sam rekao da je to besmisleno i da meni lično ništa ne znači. Ali da ljudi kojima to jeste bitno treba da se odluče da li kvalitet drajvera ocenjuju po trenutnim rezultatima, ili dobicima koji uslede nakon nekog vremena. Pri čemu ja odgovornost svaljujem pre svega na izdavače igara, a mislim da AMD i nVidia rade odličan posao, iako je tuđi. Jer ako je npr. Ubisoft već izbacio 2-3 AAA naslova koji su optimizovani za npr. Pascal i izmene za njih se nalaze u WHQL verziji drajvera iz jula, šta im kog đavola još treba da bi napravili i npr. taj Destiny 2 da radi savršeno sa tim drajverima iz jula.

Naravno da je najbitnije stanje sa drajverima na dan ili par dana posle izlaska igre. To zaista jeste tako. Ali ne smeta ništa da igra dobije besplatan boost kao što je slučaj sa Destiny 2, pogotovo što su tamo i inicijalni drajveri bili savim ok, barem gledajući odnos sa konkurencijom.

Ali upravo o tome pričam. Kakve veze ima drajver sa konkurentskim proizvodom? Destiny je dobar jer je GTX 1080 brži od Vega 64 karte, iako je 30% resursa neiskorišćeno, a SW je loš jer je Vega 56 u rangu sa GTX 1080 iako je 100% resursa iskorićeno u GTX-u? Mislim, meni je svejedno, i ako je vama to u redu, neka samo tako nastave :)

Zanimljiv text -
AMD's AIBs can't afford to release custom RX Vega 64 cards and we can't afford to buy one

AMD’s RX Vega graphics cards launched back in August, and while third-party cooler designs have been ‘teased’ for months, AMD fans are still patiently waiting for the day these arrive on the shelves - but at what cost?

Want the latest and greatest pixel-pusher? Here are our picks for the best graphics card.

Since launch third-party design RX Vega graphics cards have been thin on the ground. Nvidia’s latest GTX 1070 Ti launch, aimed squarely at the AMD RX Vega 56, was jam packed with bulky heatsinks and multi-fan designs from the get-go, yet with AMD’s competing cards, this is far from the case.

AMD’s reference RX Vega 64 design is far from perfect. You can’t blame customers for wanting to ditch the radial fan and blower design for something a little more… quiet, at least. These third-party cards aren’t just a figment of the collective’s imagination either, they exist - the problem is no one has launched the damn things yet.

Asus teased their ROG-branded Strix Vega 64 not long after the initial RX Vega launch. This card promised the full Strix treatment for this, AMD’s bandwidth behemoth, and the RGB-laden card even made it onto reviewer’s desks, albeit with disappointing temperatures. It was this close to possibly opening the floodgates to third-party cards, no other manufacturer would let Asus have a monopoly - but it has still yet to arrive in retail.

That’s just one of many manufacturers, right? Plenty more board partners in the sea, after all. These cards aren’t make or break for a multi-faceted manufacturer like Asus (or Gigabyte for that matter), but surely the likes of AMD-exclusive manufacturers such as Sapphire, XFX, and Powercolor have some degree of urgency with the latest RX cards.

Sapphire haven’t officially launched a Nitro design card for Vega yet, but recent leaks have put one top of the agenda, possibly before the end of the year. It’s difficult to get excited for their potential triple-fan monster Nitro card, this isn’t our first rodeo after all, XFX teased their first RX Vega card at the start of November, promising a launch supposedly soon enough that anyone with orders for reference designs should cancel and wait a little while longer. A tough sell for customers waiting since August.

PowerColor have followed suit with their teased Red Devil 64, this time hinting at a launch late November. But beyond the unlikely launch dates and broken promises lies another trap just waiting to be sprung on the unassuming customer - pricing. With RX Vega 64 prices still soaring above the $499 MSRP, all semblance of comparative price/performance versus Nvidia’s GTX 1080 goes out the window. Current pricing for reference designs are around $570 / £520, pump up these costs again with chunky coolers, premium power delivery components, and a little pinch of price gouging - now that’s a recipe for disaster.

Unfortunately the blame rests entirely on AMD’s shoulders, and stems from the Vega architecture’s early development. HBM2 memory has significantly hamstrung AMD in terms of minimum pricing per unit for RX Vega. It’s no secret that these stacked memory modules come at a cost, and it doesn’t help that they are in short supply too.

With board partners wary of launching custom RX Vega cards, it seems they are well-aware of the potential for the, dare I say, flop that these cards present in custom garb. It’s a shame that the potential for small-form factor, or overclocking monsters, hasn’t, and likely won’t be, taken advantage of with Vega, especially considering these cards proclivity for tweaking beyond AMD’s specs even in reference fare.

AMD’s high-cost architecture is bound to strike yet another blow to patient die-hard AMD fans before time's up - if these cards ever make it beyond edgy/leaky photoshoots and rumoured launch dates, that is.

Izvor PCGamesN

I PowerColor je najavio svoju custom Vegu - http://www.guru3d.com/news-story/powercolor-teases-radeon-rx-vega-64-red-devil-and-red-dragon-info.html

Ima tri fana, tri Biosa! (wtf, jedan je mozda za minere, drugi za klokere, treci za normal mode), na slici se nazalost ne vidi dal ima i 3x 8-pinca (nadam se da ne), pa da cela bude u znaku 3...
Izaci se krajem novembra, sa dostupnoscu tokom decembra (pominje se rani decembar).

Ovo je Red Devil verzija, a bice i jeftinije Red Dragon verzije, kao i verzije za Vegu 56 naravno, posto je ovo ponovo 64-ka najavljena -.-

Aj dako da bog da kupim jednu do novogodisnjih praznika, da se i ja malko igram (jos od avgusta...)

tul-11-12-0145[33667].jpg tul-11-12-0126[33666].jpg

Poslednja izmena:
AMD-Nvidia-Wolfenstein-2-2560x1440-performance-Computerbase-Vega-22-After-Patch.png

AMD RX Vega Gets 22% Performance Uplift In Wolfenstein 2 After Latest Patch

^ Dobar.

Nazad
Vrh Dno