Šta je novo?

AMD RX 9000 / RDNA 4

Educated guess.

Ja sam čuo (pričao mi jedan što zna čoveka koji je čuo od čoveka koji zna jednog) da će i 10 060 XT biti jako loša kartica :ROFLMAO: . Kako bre ljudi znate za karticu koja nije izašla, niti testova, niti cene, ničega i vi već znate da je to loše? Anyway :)

Pa ako znamo potrosnju kartice, klok kartice i broj shadera, mozemo realno da pretpostavimo otprilike gde ce performanse da budu, a kad sa tim znanjem uvidimo da i u najboljem slucaju, odnos cene/perfornansi nece biti ni malo dobar, sta drugo ocekujes da kazemo? Svaka cast AMD-u sto ponovo nije ispustio priliku da ispusti priliku?

Klok jezgra RX 9600XT je samo 20% visi od 7600XT, memorija je samo 10% brza, pod uslovom da uopste ima arhitektonskih unapredjenja u najboljem slucaju mozemo da ocekujemo RX 6750XT performanse za daleko visu cenu.

Ne znam kakve su cene 4070 Ti Super, ali mogao bi i nju da razmotris.
Kad sam pregledao 9070xt testove, nasao sam na podatke da od 40% poboljsanja (koji AMD tvrdi) skoro 20% je IPC a ostalo veca frekvencija, ali mislim da ce memorijski protok biti veci problem kod 9060xt.

Kad sam pregledao 9070xt testove, nasao sam na podatke da od 40% poboljsanja (koji AMD tvrdi) skoro 20% je IPC a ostalo veca frekvencija, ali mislim da ce memorijski protok biti veci problem kod 9060xt.
Pa najprostije ti je da uporedis RX 7800XT i RX 9070. Perf razlika u rasteru ti je otprilike ~30%. 50% u ray tracingu.

CardCoresROPsCore
Clock
Boost
Clock
Memory
Clock
GPUTransistorsMemory
RX 7800 XT3840962124 MHz2430 MHz2425 MHzNavi 3228100M16 GB, GDDR6, 256-bit$440
RTX 407035841282070 MHz2520 MHz2518 MHzNavi 4853900M16 GB, GDDR6, 256-bit$550
%diff-7%+33%~-2.5%~+3%~+3.5%+92%+25%

Manje vise isti klok, blago manje jezgara, vise ROP-ova. Znaci sa stare na novu arhitekturu manje vise 35% dobici.

Pa najprostije ti je da uporedis RX 7800XT i RX 9070. Perf razlika u rasteru ti je otprilike ~30%. 50% u ray tracingu.

CardCoresROPsCore
Clock
Boost
Clock
Memory
Clock
GPUTransistorsMemory
RX 7800 XT3840962124 MHz2430 MHz2425 MHzNavi 3228100M16 GB, GDDR6, 256-bit$440
RTX 407035841282070 MHz2520 MHz2518 MHzNavi 4853900M16 GB, GDDR6, 256-bit$550
%diff-7%+33%~-2.5%~+3%~+3.5%+92%+25%

Manje vise isti klok, blago manje jezgara, vise ROP-ova. Znaci sa stare na novu arhitekturu manje vise 35% dobici.
Greska, RX 9070 treba da pise u tabeli umesto RTX 4070.

Poslednja izmena:
Dvoumio sam se u kojoj temi ovo da bacim, ali mislim da je ovde bolje... baš zanimljiv test, baca novo svetlo na realno potreban CPU ako terate 1440p max details sa ovim kartama

Merkao sam XFX Mercury RX 9070 XT, prvi pik mi je bio RTX 5070 Ti, ali zbog cena sam gledao XFX.

Medjutim odose cene dole i sada 9070 XT kosta isto koliko i 5070 Ti (modele koje sam gledao).

Naravno Gigabyte i dalje drzi cenu (Aorus model) od skoro 1200e (5070 Ti). Ne znam samo kome ce prodati karte po toj ceni al' ajd'.

Da li neko ima iskustva iz prve ruke ili neke pouzdane informacije u vezi sa
Sapphire RX 9070 XT NITRO+ OC.
Dosta lepo izgleda, ali kakva je u odnosu na ostale verzije, da li je preporučujete.
Mozda ću imati opciju da je uzmem za nekih 92000, u Srbiji, da li smatrate da je to ok?
Hvala.

Pa od Nitro verzije tesko da ima bolja....

Da li neko ima iskustva iz prve ruke ili neke pouzdane informacije u vezi sa
Sapphire RX 9070 XT NITRO+ OC.
Dosta lepo izgleda, ali kakva je u odnosu na ostale verzije, da li je preporučujete.
Mozda ću imati opciju da je uzmem za nekih 92000, u Srbiji, da li smatrate da je to ok?
Hvala.
To je verovatno i najbolja izvedba tog GPU

Jos ako dobijes onu sa Samsung memorijom (manje se greje ista).... Ihaj.
Sad su CINI MI SE valjda sve sa Samsungom, samo neki stari lager eventualno nije

ali 92k dinara za 600$ gpu....

ali 92k dinara za 600$ gpu....
Ma $600 je samo na papiru da nam zamaze oci. AMD je od samog starta hteo da udari zestoke cene, pa su onda odlozili launch i samo pustili pricu kako nikad nisu hteli da zacene toliko skupo svoje kartice.

Nema to nigde za te pare, eno video iznad analizira u dosta zemalja stanje. Takođe kod nas se plaća carina i PDV...

Nema to nigde za te pare, eno video iznad analizira u dosta zemalja stanje. Takođe kod nas se plaća carina i PDV...
Rekao bih da ljudi često zaborave taj jako bitan momenat u našoj trgovini. Jesu derikoze, jesu marze nenormalno velike ali je ovo takođe važan faktor. Negde pročitah da na Astral verziji koja košta oko 340.000rsd u manjem shop-u, ni 5% nemaju zaradu. Ako je to tačno, katastrofa.

pljujemo nvidiu zbog toga, a za amd pa ok je....
Nikako ja ne bih njih stavljao u istu korpu. Ko god je radio bilo šta vezano za proizvodnju zna da količina diktira cenu. Po kompleksnosti 9070 je blizak 5080, ali nije samo to u pitanju, treba pokriti R&D, ne samo njihov za GPU, već R&D board partnera koji imaju samo 2 GPU za sada. Uz to, nVidia ako poželi može da ide i sa damping cenom. Realno da nema PS i XBox mi ne bi ni imali AMD grafičke već jedno 5 godina sigurno...

Nikako ja ne bih njih stavljao u istu korpu. Ko god je radio bilo šta vezano za proizvodnju zna da količina diktira cenu. Po kompleksnosti 9070 je blizak 5080, ali nije samo to u pitanju, treba pokriti R&D, ne samo njihov za GPU, već R&D board partnera koji imaju samo 2 GPU za sada. Uz to, nVidia ako poželi može da ide i sa damping cenom. Realno da nema PS i XBox mi ne bi ni imali AMD grafičke već jedno 5 godina sigurno...
Imali bi graficke i da nema konzola i da nema AI/majninga. Svestan je AMD da ne moze u svakoj generaciji da bude konkurentan, a fala bogu imaju finansijsku zaledjinu da generaciju/dve izvise kako bi onda par godina uzivali u dobrom profitu, tako se desavalo u proslosti, a nadamo se da ce se desavati i u buducnosti.

Uzeo 9070XT PowerColor Red Devil Spectral White pre neki dan iz Soluna. Izaslo 780 evra (sa povratom danoka).
Model je bomba, mislim da su jednaki sa Nitro+ modelom.
Pre imao 6800XT.

Pucajte ako neko ima sta da pita.
Slike postavicu malo kasnije (i izgled graficke i Adrenaline postavke/undervolt/fan curve).

Wl2OzF9.jpeg

WVTMQS8.jpeg

vrzkWq4.jpeg

BGTNqwc.jpeg

pzfgbi2.jpeg

0ZWwXDO.jpeg

undXEjp.jpeg

HrnQuPh.jpeg

7DDb3Pe.png

Poslednja izmena:
Uzeo 9070XT PowerColor Red Devil Spectral White pre neki dan iz Soluna. Izaslo 780 evra (sa povratom danoka).
Model je bomba, mislim da su jednaki sa Nitro+ modelom.
Pre imao 6800XT.

Pucajte ako neko ima sta da pita.
Slike postavicu malo kasnije (i izgled graficke i Adrenaline postavke/undervolt/fan curve).

Wl2OzF9.jpeg

WVTMQS8.jpeg

vrzkWq4.jpeg

BGTNqwc.jpeg

pzfgbi2.jpeg

0ZWwXDO.jpeg

undXEjp.jpeg

HrnQuPh.jpeg

7DDb3Pe.png
Koja je memorija, Samsung ili Hynix?

Hynix.

Ugg1ohp.png

GPU: oko 51c - 66c
Hotspot: 81c max (sta sam video)
Mem: oko 69c - 80c
Delta mu dodje oko 15c. Obzirom da karta fabricki ima PTM7950 - ocekujem jos bolji rezultat (na proslu 6800XT sam uradio PTM7950 mod, kartica se preporodila).
  • GPU clock ide do malo iznad 3350+MHz
  • Mem clock ide trenutno do 2736MHz (u Adrenaline mi je namesteno 2750, offset je 14). Stock je 2505 - 2518MHz
  • 363W max potrosnju sto sam uhvatio

Poslednja izmena:
Vidim da su pale cene kod madjara poprilicno i uglavnom su jeftinji 100e nego ovi nasi, sta mislite jel ce cene jos padati ili ce se zadrzati neko vreme?
Nasao sam XFX swift 9070 (bez xt) krece se oko 610e+, dok je xt oko 710e+, malo je bucniji model ali bi undervolt to najverovatnije ispeglao.
Sta da radim dal da idem na 9070 ili se isplati xt za 100-130e+?
Sta mislite o xfxu i PC hellhound? (Znam da su hellhound karte bile brutalno dobre sto se temperature i buke tice za 6000 seriju)

Vidim da su pale cene kod madjara poprilicno i uglavnom su jeftinji 100e nego ovi nasi, sta mislite jel ce cene jos padati ili ce se zadrzati neko vreme?
Nasao sam XFX swift 9070 (bez xt) krece se oko 610e+, dok je xt oko 710e+, malo je bucniji model ali bi undervolt to najverovatnije ispeglao.
Sta da radim dal da idem na 9070 ili se isplati xt za 100-130e+?
Sta mislite o xfxu i PC hellhound? (Znam da su hellhound karte bile brutalno dobre sto se temperature i buke tice za 6000 seriju)
Kupio sam XFX Swift 9070 preko KP pre par nedelja, ja sam prezadovoljan. Sa default podesavanjima je bila malo bucna ali kad sam izmenio fan curve sad je tiha. Undervoltovao sam je samo -50 mV reda radi, nemam potrebe vise.

Sa ovim podesavanjima temeprature su mi GPU ~60C, hotspot 75C i memorija ~85C pri punom opterecenju (oko 245W). Takodje sam imao srece pa uopste nema coil whine :)

Nazad
Vrh Dno