Šta je novo?

AMD RV740

Samo mi u zivotu treba da za procentni racun i sabiranje imam diplomu.

Svaki vafer (nadam se da ne moram da objasnim sta je vafer) ima tacan broj mogucih ispravnih cipova. Proizvodnja jednog vafera sa jednim cipom kosta ISTO koliko i vafera sa svim ispravnim cipovima, dakle proizvodnja potpuno neispravnih, 4830, 4850 i 4870 jezgara KOSTA ISTO.

Jasno je da zamisao "AMD odrapi cenu za 4870 da otplati ceo vafer" zvuci odlicno, ali je poprilicno daleko od realnosti, jer AMD isto tako spusta cene sto mu omogucava taj "skart" kako ga ti nazivas.

Apsurd je pomisliti da AMD ili bilo koja kompanija koja ima iskustva u stancanju cipova ne moze da projektuje prinose po vaferu, ali je isto tako apsurd pomisliti da im nesto pada sa neba. Pre cu pomisliti da AMD planira najnize, realne i "odlicne" prinose i na osnovu toga mogu da planiraju kako ce se cenovno postaviti na trzistu. Jer da se ipak ne zavaravamo - oni su tu samo zbog para, a ne da budu srecni ako im ostane 4830 "za dzabe" ;)

Pa ne vidim da si izmislio toplu vodu, tacno si rekao ono sto ja pricam celo vreme samo si drugacije formulisao. Ovo sto si napisao moze nekom da zvuci kao nesto sasvim drugo ali je meni samo potvrda mog misljenja. A ideja da AMD spusta cene ispravnih proizvoda sto nadohnadjuje prodajom poluispravnih proizvoda je u najmanju ruku naivno, i sam si rekao da oni rade zbog para a ne zbog dobre volje. Cenu proizvoda u ovom slucaju moze da smanji samo konkurencija koja se i nije bas proslavila u toku prosle godine.
A RV770LE i jeste skart jer nije planiran cip vec je, kao sto znas, dobijen od delimicno neispravnog RV770.

Prostreet PowerColor GPU je vrteo kucku u ati toolu bez erorra na 750MHz dok memara jedva 2000MHz sto je uzrok malo losije naponske nego kod MSI-a i XFX-a recimo. Inace je prilicno tiha kartica mada je to subjektivno. Testove nisam vrteo jer imam napajanje od 350w koje je na granici pa cim clocnem kartu dobijem BSOD inace mi radi bez problema (CPU clocknut bez problema). Moj ti je savet da, ako nije velika razlika u ceni, uzmes XFX jer u najmanju ruku izgleda impresivno. Ja sam uzeo PowerColor jer sam je menjao za Palit Sonic 8600gt u kombinaciji glavu za glavu a za MSI bi cekao jos mesec i kusur jer ih nije bilo u Pakomu a XFX-a nije bilo kod nas.:D

Poslednja izmena:
Moj ti je savet da, ako nije velika razlika u ceni, uzmes XFX jer u najmanju ruku izgleda impresivno. Ja sam uzeo PowerColor jer sam je menjao za Palit Sonic 8600gt u kombinaciji glavu za glavu a za MSI bi cekao jos mesec i kusur jer ih nije bilo u Pakomu a XFX-a nije bilo kod nas.:D

dobar je Power Color... da nije ta tvoja specifican neki primer? MSI je dobro sto nisi docekao :d

Sto se tice impresivnog izgleda steta sto nasi dobavljaci ne znaju sta je prava firma...
http://www.hisdigital.com/un/product2-401.shtml

dobar je Power Color... da nije ta tvoja specifican neki primer? MSI je dobro sto nisi docekao :d

Sto se tice impresivnog izgleda steta sto nasi dobavljaci ne znaju sta je prava firma...

Sta ti ja znam, moguce da me i napajanje ogranicava i kod clocka memare, *** na granici je pa ne mogu da istestiram krajnje domete. MSI su dosta falili ovde pa reko valjda je stvarno dobra a ovaj HIS je vrh, ima i pipove, kako pravim racunicu sigurno je skuplji.:D

Sta da ti kazem Prostreet, ja pokusavam da kazem da je RV770LE vec naplacen kroz cenu RV770 pa se RV770LE prodajom 4830 ponovo naplacuje. Cela kartica naravno da kosta ali je ovde rasprava krenula o tome kako razmisljaju u AMD-a koji uglavnom proizvodi GPU a ne kartice. Po ovome sto si gore naveo izgleda kao da ne pravis razliku izmedju GPU i katrice.
I taj skart ne smenjuje profit koji je planiran vec je taj skart planiran u okviru planiranog profita a ako se i taj skart iskoristi to je vec dodatni profit.
milanbb molio bih te da ne iznosis tvrdnje bez objasnjenja jer moze i tebi neko da poveruje da ja ovde pisem nesto bezveze. Ako si ti ekonomista onda nam objasni kako ti racunas troskove proizvodnje i kako skart ne ulazi u cenu gotovih proizvoda.
crossfire ako malo bolje procitas taj moj post mozes da vidis da pise "proizvodnja GPU za 4830 je ravna nuli" pa samim tim 4830 kompaniju AMD ne kosta nista jer oni uglavnom izradjuju GPU a ostatak kartice drugi proizvodjaci.

Ufff, ovde ima toliko nerasčišćenih termina, da ne znam odakle da počnem.
Prvo... tu nemaš planirani profit, već planirani broj proizvoda, u ovom slučaju funkcionalnih čipova. To je sve lepo objasnio milanbb u postu o silikonskom vaferu i uopšte nije hteo isto da kaže kao i frenkyshka.

Dakle... cena se formira, naravno, u odnosu na stanje na tržištu (konkurencija, ponuda/potražnja), nebitno...nije to poenta.
Poenta je u delimično neispravnim čipovima koji mogu da se prodaju u nižem segmentu tržišta. Ovo primenjuju sve firme i ta metoda se zove "Harvesting". Znači da RV770LE itekako košta prilikom proizvodnje, ali bolje da se uzme bilo kakva para za njega, nego nikakva (pošto bi kao potpuni RV770 bio neispravan).
Ovde pada teorija da su čipovi namerno onesposobljeni (mada se i to ponekad radi zbog velike potražnje jeftinijeg proizvoda). AMD bi najviše voleo da ima od ukupnog yielda (prinosa) 100% punih RV770 čipova, onda bi segmentnu podelu izvršio isključivo kroz razlike u frekvencijama GPU/RAM.
Neki čipovi se dizajniraju sa idejom da će na nekom čipu jedan njegov deo biti neispravan, pa se planira tkz. "Redundancy". Npr. RV770 ima 10 klastera sa po 80 ALU-a, a RV770LE ima 8. Šuška se po inžinjerskim krugovima da zbog Redundancy-ja on ima 12 klastera ALU-a. To je nemoguće proveriti, ali ima logike s obzorom da je navodno uspešni yield RV770 čipa neverovatno dobar za proizvod ove vrste.

Poenta je: To nije škart. To je deo procesa dizajniranja ovih čipova, s ciljem maksimalnog iskorišćenja vafera tj. maksimizovanja potencijalog profita.

'Ajde obrazlozi zasto MSI 4830 ne valja, bas me zanima :)

HIS je uvek nesto najpozeljnije, ali kod nas toga nema...

@Frenkyshka, pa ako pogledas moj profil videces da imam MSI 4830 cak sam je mozda i prvi nabavio na forumu ovde, otprilike ja i Spaad u isto vreme, on cvaj komada ja jednu, s tim sto cu i drugu kada budem uzimao MSI cisto da se slazu, tisa je kartica od XFX-a, ne klokuje se tako dobro gpu, ali je hladnija koji stepen, i ima 3 godine garancije naspram 2 kod XFX-a.

Poslednja izmena:
Ufff, ovde ima toliko nerasčišćenih termina, da ne znam odakle da počnem.
Prvo... tu nemaš planirani profit, već planirani broj proizvoda, u ovom slučaju funkcionalnih čipova. To je sve lepo objasnio milanbb u postu o silikonskom vaferu i uopšte nije hteo isto da kaže kao i frenkyshka.

Dakle... cena se formira, naravno, u odnosu na stanje na tržištu (konkurencija, ponuda/potražnja), nebitno...nije to poenta.
Poenta je u delimično neispravnim čipovima koji mogu da se prodaju u nižem segmentu tržišta. Ovo primenjuju sve firme i ta metoda se zove "Harvesting". Znači da RV770LE itekako košta prilikom proizvodnje, ali bolje da se uzme bilo kakva para za njega, nego nikakva (pošto bi kao potpuni RV770 bio neispravan).
Ovde pada teorija da su čipovi namerno onesposobljeni (mada se i to ponekad radi zbog velike potražnje jeftinijeg proizvoda). AMD bi najviše voleo da ima od ukupnog yielda (prinosa) 100% punih RV770 čipova, onda bi segmentnu podelu izvršio isključivo kroz razlike u frekvencijama GPU/RAM.
Neki čipovi se dizajniraju sa idejom da će na nekom čipu jedan njegov deo biti neispravan, pa se planira tkz. "Redundancy". Npr. RV770 ima 10 klastera sa po 80 ALU-a, a RV770LE ima 8. Šuška se po inžinjerskim krugovima da zbog Redundancy-ja on ima 12 klastera ALU-a. To je nemoguće proveriti, ali ima logike s obzorom da je navodno uspešni yield RV770 čipa neverovatno dobar za proizvod ove vrste.

Poenta je: To nije škart. To je deo procesa dizajniranja ovih čipova, s ciljem maksimalnog iskorišćenja vafera tj. maksimizovanja potencijalog profita.

Sta ima vise da se ubedjujem sa bilo kim? Sta mislis zasto se ta metoda zove "Harvesting"?:-devil-: Isti termin se koristi i kod nas samo sto ga ja ne bih preveo kao "zetva" nego kao "sisanje" :-devil-:. Mislim da je time sve receno, fala ti sto si podkrepio moje misljenje jednom ovako ubedljivom cinjenicom :D.
Pozz

Tako je, u sustini si ti sve vreme u pravu, prosto ne znam kako to niko drugi osim tebe nije video. KRADU od nas, treba odma organizovati "ligu vlasnika 4830 pokradenih od strane AMD-a, jer je 4830 dzaba u sustini".

Ista prica je i sa ovim novim RV740, oduzeli 30 od RV770 i sada nam opet prodaju za silne pare nesto sto je u stvari njima palo sa neba.

Poslednja izmena:
ma govorim uopste za MSI... meni je to 2 razred firma i .
i mislim da ne moze da parira Sapphire,TUL,HIS,XFX itd... imao sam nekada davno MSI do duse maticnu plocu i bila je KRS...

Pa vidis ovde govorimo o konkretnim karticama i ovaj model MSI-ja, kod nas spada u dve najbolje 4830, XFX i MSI, znaci od ponudjenih proizvodjaca ovde.

Ja iskreno nisam ozbiljno u prvi mah shvatao ovu karticu bas zbog toga sto je MSI, medjutim kada sam pogledao o kakvoj se kartici zaista radi, posle je jedva ulovih u tom trenutku s obzirom da se XFX nije pojavio najbolja izrada jedne 4830 bazirane kartice.

Naravno govorim o konkretnim proizvodima ne o firmama uopsteno. Maticne ploce su ipak sasvim drugacija vrsta komponenti, tako da to sto si napisao o 4830 MSI, nema si veze, s vezom...

Poslednja izmena:
Tako je, u sustini si ti sve vreme u pravu, prosto ne znam kako to niko drugi osim tebe nije video. KRADU od nas, treba odma organizovati "ligu vlasnika 4830 pokradenih od strane AMD-a, jer je 4830 dzaba u sustini".

Ista prica je i sa ovim novim RV740, oduzeli 30 od RV770 i sada nam opet prodaju za silne pare nesto sto je u stvari njima palo sa neba.

milane, milane opet lupetas! Niko nas ne krade (osim nase drzave), niti sam ja to ikad rekao, i niko nas ne bije po usima da kupujemo hardware. To da kartice kostaju mnogo manje nego sto ih proizvodjaci prodaju uopste nije bila moja teza niti sam ja ucestvovao u raspravi o tome, ovde su se vodile dve paralelne rasprave, jedna je ova koju ti spominjes (kolko kosta bakarni a kolko alu cooler) i druga u kojoj ja tvrdim da je RV770LE cist profit za AMD sto se iz samog naziva metoda "Harvesting" moze zakljuciti. Inace, ranije nisam znao da se metod zove Harvesting mada je mnogo puta vec upotrebljavana.

milane, milane opet lupetas! Niko nas ne krade (osim nase drzave), niti sam ja to ikad rekao, i niko nas ne bije po usima da kupujemo hardware. To da kartice kostaju mnogo manje nego sto ih proizvodjaci prodaju uopste nije bila moja teza niti sam ja ucestvovao u raspravi o tome, ovde su se vodile dve paralelne rasprave, jedna je ova koju ti spominjes (kolko kosta bakarni a kolko alu cooler) i druga u kojoj ja tvrdim da je RV770LE cist profit za AMD sto se iz samog naziva metoda "Harvesting" moze zakljuciti. Inace, ranije nisam znao da se metod zove Harvesting mada je mnogo puta vec upotrebljavana.

Za pocetak pazi kako se obracas drugima, malo kulture nije na odmet. A bilo bi dobro i da malo obratis paznju sta drugi pisu, barem kada ih prozivas.

Znaci po tvom misljenju, proizvodnja u AMD-u izgleda ovako:

Vafer kosta 10000 svemirskih novaca. Od toga AMD napravi 100 RV770 i svaki naplati 150 novaca. I onda na kraju preberu skart i njega naplate 100sn i imaju cistu zaradu x*100? Posto je RV770 otplatio sve troskove proizvodnje, razvoja, itd, itd... to im dodje kao da su prodali nista i zaradili silne pare?

U sustini svim proizvodjacima se vise isplati da prodaju skart, posto je od njega najveca zarada? :trust:

ja bi u tom slucaju uzeo SAPPHIRE Radeon HD 4830 512MB DDR3...

Hahaha, oprosteno ti je ako se zezas, jer imas solidan smisao za humor, ako si ozbiljan, onda si neinformisan u najmanju ruku (da ne budem grub, pa da ne kazem da ne znas! :))

Ja Safir stvarno volim, ali trenutno dve najbolje kartice kod nas koje mogu da se kupe bazirane na 4830 cipu, su XFX i MSI, s tim sto XFX ima za nijansu kvalitetniji PCB, bolje se klokuje i direknto hladjenu memoriju, MSI je hladnija skoro 10 c, tisa i ima godinu dana vecu garanciju, sve ostale kartice ukljucujuci i taj Safir su dosta iza ove dve kada govorimo o 4830 gpu, sto ti ocigledno ne mozes da ukapiras, treba ti izgleda malo vremena koji mesec, sem ako se zezas, ali si mi delovao ozbiljno.

Poslednja izmena:
Za pocetak pazi kako se obracas drugima, malo kulture nije na odmet. A bilo bi dobro i da malo obratis paznju sta drugi pisu, barem kada ih prozivas.

Znaci po tvom misljenju, proizvodnja u AMD-u izgleda ovako:

Vafer kosta 10000 svemirskih novaca. Od toga AMD napravi 100 RV770 i svaki naplati 150 novaca. I onda na kraju preberu skart i njega naplate 100sn i imaju cistu zaradu x*100? Posto je RV770 otplatio sve troskove proizvodnje, razvoja, itd, itd... to im dodje kao da su prodali nista i zaradili silne pare?

U sustini svim proizvodjacima se vise isplati da prodaju skart, posto je od njega najveca zarada? :trust:

Evo vako,
vafer od 100 komada kosta 10000sn, ako iz vafera bude 100 ispravnih oni ce ih prodavati po 150sn a ako bude 90 ispravnih oni ce ih prodavati po 166.66sn sto u oba slucaja iznosi 15000sn.
e sad ako bude 90 ispravnih bice i 10 neispravnih od kojih ce recimo 5 biti moguce prodati kao poluispravne (RV770LE) koji ce kostati 100sn. e tih 5x100sn ce biti harvesting.
u principu oni vise zarade ako imaju vise tog poluispravnog cipa ali niko od proizvodjaca ne igra na tu kartu jer ne zna koliko ce biti poluispravnih cipova, kakva ce biti situacija na trzistu, konkurencija i jos niz drugih faktora nego je to jednostavno "ako bude" (zato je harvesting) a ne mora da bude (ja se ne secam da su koristili poluispravne cipove iz serije 1000, 2000 i 3000, pre ovoga je bio cini mi se x800gto, koji me i sad lepo sluzi) sto znaci da se oni moraju obezbediti prodajom ispravnih cipova.
e sad, ukoliko se u toku proizvodnje uvidi obrazac, odnosno procenat poluispravnih cipova i odluci da se oni iskoriste moze se smanjiti cena ispravnih cipova da bi se bolje pozicionirali u odnosu na konkurenciju. nisam primetio da je AMD imao neku ozbiljnu konkurenciu cipu RV770, mislim u odnosu cena-performanse pa time nije imao realnu potrebu da smanjuje cenu po tom osnovu.
RV770LE je cisto "ubiranje kajmaka" sto nVidea, trenutno, moze samo tuzno da posmatra. a sto se nas tice RV770LE, ne da nije kradja nego nam je poklon ;).

E da, zaboravio sam, nikad nisam reko da je 4830 dzaba nego RV770LE, isto se i Prostreet bunio oko toga.

Poslednja izmena:
Evo vako,
vafer od 100 komada kosta 10000sn, ako iz vafera bude 100 ispravnih oni ce ih prodavati po 150sn a ako bude 90 ispravnih oni ce ih prodavati po 166.66sn sto u oba slucaja iznosi 15000sn.
e sad ako bude 90 ispravnih bice i 10 neispravnih od kojih ce recimo 5 biti moguce prodati kao poluispravne (RV770LE) koji ce kostati 100sn. e tih 5x100sn ce biti harvesting.
u principu oni vise zarade ako imaju vise tog poluispravnog cipa ali niko od proizvodjaca ne igra na tu kartu jer ne zna koliko ce biti poluispravnih cipova, kakva ce biti situacija na trzistu, konkurencija i jos niz drugih faktora nego je to jednostavno "ako bude" (zato je harvesting) a ne mora da bude (ja se ne secam da su koristili poluispravne cipove iz serije 1000, 2000 i 3000, pre ovoga je bio cini mi se x800gto, koji me i sad lepo sluzi) sto znaci da se oni moraju obezbediti prodajom ispravnih cipova.
e sad, ukoliko se u toku proizvodnje uvidi obrazac, odnosno procenat poluispravnih cipova i odluci da se oni iskoriste moze se smanjiti cena ispravnih cipova da bi se bolje pozicionirali u odnosu na konkurenciju. nisam primetio da je AMD imao neku ozbiljnu konkurenciu cipu RV770, mislim u odnosu cena-performanse pa time nije imao realnu potrebu da smanjuje cenu po tom osnovu.
RV770LE je cisto "ubiranje kajmaka" sto nVidea, trenutno, moze samo tuzno da posmatra. a sto se nas tice RV770LE, ne da nije kradja nego nam je poklon ;).

E da, zaboravio sam, nikad nisam reko da je 4830 dzaba nego RV770LE, isto se i Prostreet bunio oko toga.

Sto ti je toliko stalo da sve ljude ubijedis da si u pravu!? Kako ti ne dosadi pisati o ovome?

Ovu temu treba pod katanac, a kad se pojavi karta- otvoriti novu temu i kraj.
@ milanbb: dejstvuj po naredjenju ;)

...u principu oni vise zarade ako imaju vise tog poluispravnog cipa ali niko od proizvodjaca ne igra na tu kartu jer ne zna koliko ce biti poluispravnih cipova...

Hahahah...čoveče, do sad sam mislio da nismo na istoj strani, ali sad sam u beđen da nas ti zezaš. Jel ako se ne zezaš, alternativa je suluda.

Pobogu, po tebi, kad bi mogli da biraju između 100% yielda i 50% yielda oni bi izabrali ovo drugo. Jer, ipak, to je profitabilnije :)

frenkyshka je napisao(la):
...e sad, ukoliko se u toku proizvodnje uvidi obrazac, odnosno procenat poluispravnih cipova i odluci da se oni iskoriste...

Vidim ja da ti nemaš blage veze o inženjerskim aspektima proizvodnje.
Ovo nije proizvodnja bicikli, pa da "uočiš" u toku proizvodnje. Proizvodnja jedne jedine silikonske kockice traje isto koliko i celog vafera, a to je od 8 do 10 nedelja (u zavisnosti od kompleksnosti i proizvodnog procesa). A pre nego što dobiješ proizvodnu varijantu imaš dva-tri probna "spin-a" silikona.
U toku procesa je nemoguće istestirati čip dok nije kompletno gotov. Nakom proizvodnje sledi testiranje i validacija. Neki čipovi i ako potpuno ispravni ne zadovoljavaju neke kriterijume u pogledu potrošnje i radne frekvencije, zato i postoji segmentacija proizvoda. "Harvesting" se odnosi i na ovakve čipove, a ne samo na "nepotpuno ispravne". Ovo nije ništa novo.
Proizvodnja silikona je cutting-edge oblast, i tu se ekonomsko-inženjerski aspekti prepliću u celoj fazi dizajna i proizvodnje.
Na žalost tebi tehnički deo nije jasan nimalo i zato razvijaš ove fiks ideje.

Nema smisla dalje raspravljati o ceni RV770LE, stigli smo do sredine balvana, nema potrebe da se dalje 'nadmudrujemo'.

Svaki dalji post koji nije vezan za RV740 ce biti brisan.

Nema smisla dalje raspravljati o ceni RV770LE, stigli smo do sredine balvana, nema potrebe da se dalje 'nadmudrujemo'.

Svaki dalji post koji nije vezan za RV740 ce biti brisan.

A, mozda nije lose i da procistis temu od ovoga sto smo pisali, a da nije bas mnogo korisno vezano za tu proizvodnju i taj skart! :)

Hahahah...čoveče, do sad sam mislio da nismo na istoj strani, ali sad sam u beđen da nas ti zezaš. Jel ako se ne zezaš, alternativa je suluda.

Pobogu, po tebi, kad bi mogli da biraju između 100% yielda i 50% yielda oni bi izabrali ovo drugo. Jer, ipak, to je profitabilnije :)

Vidim ja da ti nemaš blage veze o inženjerskim aspektima proizvodnje.
Ovo nije proizvodnja bicikli, pa da "uočiš" u toku proizvodnje. Proizvodnja jedne jedine silikonske kockice traje isto koliko i celog vafera, a to je od 8 do 10 nedelja (u zavisnosti od kompleksnosti i proizvodnog procesa). A pre nego što dobiješ proizvodnu varijantu imaš dva-tri probna "spin-a" silikona.
U toku procesa je nemoguće istestirati čip dok nije kompletno gotov. Nakom proizvodnje sledi testiranje i validacija. Neki čipovi i ako potpuno ispravni ne zadovoljavaju neke kriterijume u pogledu potrošnje i radne frekvencije, zato i postoji segmentacija proizvoda. "Harvesting" se odnosi i na ovakve čipove, a ne samo na "nepotpuno ispravne". Ovo nije ništa novo.
Proizvodnja silikona je cutting-edge oblast, i tu se ekonomsko-inženjerski aspekti prepliću u celoj fazi dizajna i proizvodnje.
Na žalost tebi tehnički deo nije jasan nimalo i zato razvijaš ove fiks ideje.

To da nisam upucen u tehnicki deo, to stoji. Ako sam te dobro razumeo AMD prvo izradi sve RV770 cipove pa ih onda testira, sto znaci da oni celu proizvodnju odrade u jednom vaferu?

AMD's Radeon HD 4770 Specs Revealed

Radeon HD 4770 will offer a core clock of 750 MHz, 640 stream processes, a memory clock of 800 MHz, and a memory bandwidth of 51.2 GB/s. The card is estimated to use around 80W thanks to the 40nm manufacturing process, somewhat smaller in power consumption when compared to the 55nm Radeon HD 4850 and 55nm 4830. However, the Radeon HD 4770 will come with 826 million transistors, meaning it contains 130 million less than the 4830 and the 4850 (both with 956 million). The card is expected to retail around $99 USD.

1401930.jpg

^Presentation slide je stavljen čisto da bi se video izgled kartice a ne poređenje performansi jer je nebulozno porediti ova dva modela na ovaj način.

1401932.jpg

Izvor: Tom`s HW

Nekako su mi previse ulozili u cooler :d
Trebao si ovu sto se tice izgleda:

52a.jpg

Poslednja izmena:
Dobra.
Gore se vidi da je PCB malo kraći od 9800gt.

Nazad
Vrh Dno