Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Nije dovoljno dobro... nije brži od konkurencije, a nemaju ni dovoljan broj komada na tržištu... Fury sa vazdušnim hlađenjem će biti interesantniji zbog cene, a prava stvar je Nano...(market share će verovatno polako da im opada i dalje predpostavljam, jer nit su najbrži što je dobro za marketing plus imaju gomilu rebranda u celoj seriji)

Poslednja izmena:
http://www.techpowerup.com/216002/amd-readies-radeon-r9-380x-xfx-ready-with-card.html
Još samo da izbace Tonga LE čip (1536/96/32), smanje cenu R9 390 izbacivanjem 4GB memorije i nema brige segment od 100 do 400€. Sve preko toga je ekskluziva tako da tu i drugi faktori utiču na prodaju, pa se i pored "lošijih" perfomansi Fury lepo prodaje

Konacno dobra vest! Znaci dobicemo spiritualnog naslednika R9 280X. :)

@Moderatori
Premestite ovo u odgovarajucu temu: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?291763-AMD-Radeon-Rx-serija/page29
...a mogli biste je konacno i otkljucati. ;)

E neverovatno, setili se da iskoriste tu rupu u cenovnom rangu. Stvarno ne treba biti ekonomski genije da skapiras da treba da tu para ima itekako.
Ponekad mi je neverovatno da toliko nesposobni ljudi rade u tolikoj kompaniji.

Ja nekako očekujem da urade Tongu sa više šejdera a ako Tahiti opet oživi onda je to malo smešno ali sve je moguće 7970 rules again.

Bice ovo extra ubost ce segment u kome nema konkurencije nadam se da ce R9 380X doci sa nekim kvalitetnim mem.chipovima posto ce biti 4GB DDR5 uz 256 bita sigurno ce oc memorije biti znacajan, svakako 99% da se radi o malo doradjenom Tahiti XT chipu mozda unapredjena tessalacija i neke sitnice, ali u sustini ocekujem da je to slican chip Tahiti XT chipu koji ce doci uz 4GB sto je svakako odlicna stvar, tja chip ce kao i vecina GCn kartica imati max taktove do 1200mhz, ali zbog 256bita sigurno da ce Oc memorije dosta znaciti, zato se nadam da ce AMD i partneri stavljati malo bolje mem.chipove (samo da ne ubace neku elpidu koja u vecini slucajeva nece preko 1500mhz).
Sve u svemu ocekujem odlicnu karticu u segmentu do 250$!

Covece, koliko duuuga recenica! :d

Pa ono, unapredjena Tonga ovaj put mora biti bolja od Tahiti XT.
Samo sto mislim da ce se ovde slabo prodavati ako domace cene budu 35-40 hiljada. U najboljem slucaju neki PowerColor za ~33 hiljade.

Poslednja izmena:
oko 33k za najslabije modele oni najbolje ice blizu 40k daj boze da nas iznenade nekim "pristojnim cjenama"

Kartica je izuzetno primamljiva pa cak i meni sa r9 280x, ali je kalkulacija neisplativa sa finansijske strane. Ta Tonga je Tahiti sa boljom color kompresijom pa je magistrala secena na 256 bit da bi se postigla manja potrosnja, a sama karta ce mozda u nekim slucajevima moci da dostigne r9 290 (veoma diskutabilno). :trust: Jedino je zanimljivo sto karta ima 8 Asynchronous Compute Engines jedinica, a Tahiti ima svega 2, sto donosi boljitak u dx12 igrama. Sve u svemu zanimljiv proizvod za nekog za 7850/7870. Bas me zanima sta ce da ispadne od ove karte. :)

Kartica je izuzetno primamljiva pa cak i meni sa r9 280x, ali je kalkulacija neisplativa sa finansijske strane. Ta Tonga je Tahiti sa boljom color kompresijom pa je magistrala secena na 256 bit da bi se postigla manja potrosnja, a sama karta ce mozda u nekim slucajevima moci da dostigne r9 290 (veoma diskutabilno). :trust: Jedino je zanimljivo sto karta ima 8 Asynchronous Compute Engines jedinica, a Tahiti ima svega 2, sto donosi boljitak u dx12 igrama. Sve u svemu zanimljiv proizvod za nekog za 7850/7870. Bas me zanima sta ce da ispadne od ove karte. :)

Kartica je apsolutno u klasi sa 7970/R9 280X, imaće malu prenost zbog GCN 1.2 arhitekture (svodi se na prednost u teselaciji jer colorna kompresija je samo kompenzacija za užu memorijsku magistralu) ali performanse R9 290 može samo da sanja.

I na kraju, dobro zaključuješ da bi mogla da bude interesantna onima koji su u srednjoj klasi nalazili meru između cene i performansi. To znači da ako sa cenom bude u rangu GTX 960 svakako ima moju preporuku.

Poslednja izmena:
Ovo je performance per watt. Ja ne očekujem preko 50%. Izdoziraće ga oni mahimalno.

Svidja mi se ovo mnogo :d bice znacajan skok performansi ako smanje duplo potrosnju, jos ako zen uspije mozda i opstane AMD-e

Ovo je performance per watt. Ja ne očekujem preko 50%. Izdoziraće ga oni mahimalno.
Naravno. Ja ne očekujem ni 50% više. Ali ovo znači da će biti malo efikasniji od Maxwell-a, što je sasvim pristojno i definitivno izbacuje napajanje kao bitnu stavku prilikom izbora karte, bar kada je desktop u pitanju. Za laptop čipove očekujem da Pascal zadrži prednost u odnosu na AI kada je perf/watt u pitanju

CEO-ica AMD obećava veliki performance per watt skok. Goldi oduševljen. Sa druge strane javljaju da će na severu Rusije biti hladno, očekuje se i vetar. Grčka u dugovima.

Hmm zvuči poznato...

Lep boost u odnosu na 380. Ali ipak će u igrama biti veća razlika u odnosu na 290 i 970
http://www.eteknix.com/leaked-amd-radeon-r9-380x-benchmarks-show-near-r9-290-performance/

Ako bude ~250$/€ biće to dobra kupovina za udobno 1080p igranje

Znaci kad se klokne, ko referentna r9 290 u 1080p. Problem ce biti cena kod nas (250e + izmisljene silne takse i marze ~ 40.000). Kad bi bila plafon do 35.000 pri pojavljivanju, bila bi i vredna razmatranja, ali tu su gtx 960 i r9 380 od po 4gb, tako da teska vajda.

R9 290 preko Bencha bila 29999...

Sta se desava sa narednom generacijom?

R9 290 preko Bencha bila 29999...

Sta se desava sa narednom generacijom?

To je bila akcija zbog otvaranja shop-a, ako me pamcenje dobro sluzi. Mada cene grafickih kartica su neopravdano nenormalne zadnjih godina. Isti proizvodni proces, a cene idu u nebesa.

To je zato sto im je prodaja opala. Prvo su dizali cenu u nebesa usled nestasice dok su se kopale kriptovalute jer nisu mogli ds nastanvuju dovoljne kolicine. Kad je to proslo trsiste je ostalo prezasiceno gomilom jakih kartica za poprilicno nisku lovu. Njima opala prodaja drasticno i vise im ne pada na pamet da prodaju grafike jeffino. Sta da radimo, nemamo izbora kad i jedni i drugi sisaju tupim makazama.

Mislim da se to odnosi na domace trziste a ne na AMD/nVidia globalnu politiku.

R9 380X kasni iz AMD-u znani razloga sigurno da ce karta po nekoj 250$ cjeni biti pravi hit, nadam se i odgovoru od strane Nvidije u obliku GTX960Ti jer bas u tome segmentu postoji rupa, i jedan od najprodavaniji segmenata a tu ni AMD ni Nv trenutno nemaju sta da ponude.

Nazad
Vrh Dno