Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Niko ne osporava to da za FP64 treba vise tranzistora, ali tvoje objasnjenje zasto AMD istrajava u tome ne pije vodu. Vec koliko godina je to tako i stvari ne da se ne menjaju po AMD, vec nV i dalje povecava trzisni udeo i igracki i profesionalni.

Poslednja izmena:
A jedno ozbiljno pitanje, zar niste svi očekivali više??
Iskreno meni je ovo sve zavera ili ti njihov lični dil (AMD/Nvidia). Zaboga izlazi čip sa HBM memorijom i bla bla naj novijom arhitekturom i biće brži 5% max u najboljem slučaju od već aktuelne par meseci GTX 980ti. Svako ko nije očekivao da FURY zgazi i ostavi u prašini Nvidiu trenutno laže.

Nvidia sada realno ništa ne gubi realno osim što će oboriti cene svojih grafi i biti konkurentna. Ali ja se i dalje uzdam da su svi ovi procureli rezovi fake i da ću se iznenaditi.

Pa arhitektura nije najnovija, meni se čini da su ugurali šejdera i ostalih potrebština :) koliko im je 28nm dozvoljavao i eto. HBM da, to radi odlično ali ne dolazi baš uvek toliko do izražaja, vrv samo u 4K..Ja iskreno nisam očekivao više, već upravo da ponegde bude malo brži od 980Ti/Titan. Razlog je fantastično odrađen Maxwell i to što sama arhitektura nije skroz nova (biće valjda sa Arctic Islands) već samo nabačena ultra brza memorija... Ali biće to fine karte samo nikako (previše) dominantne u odnosi na najbrže što nvidia ima ;)

@nex999: @DAS:

Hvala na ispravci DAS, ali se i dalje drzim moje ideje doduse sa detaljnijim uvidom u istu :) tj. da implementacija FP64 trosi dosta resursa i prostora na cipu.
980TI: FP64 = 1/32 FP32
Tonga: FP64 = 1/16 FP32
Lako se moze videti da Tonga seljacki receno koristi duplo vise tranzistora za FP64, a svi znamo koliko je isti za implementaciju zahtevniji od FP32.

Jos jedna stvar, 980Ti ima maltene isti broj CUDA jezgara, duplo vise ROP i malo manje TU u odnosu na 780TI i svu svoju brzinu je postigla sa samo 0.9B tranzistora vise na istom proizvodnom procesu.
Ali caka lezi u tome da je FP64 skrezan za pola u odnosu na 780Ti, sta mislite gde su otisli svi ti tranzistori!! U sirove FP32 performanse koje prosecni selja moze da izmeri i da koristi. Lako je zakljuciti
da prica o FP64 tranzistorima itekako pije vodu.

P.S. Jos jedna stvar :) Da li se secate kakve su furune bili NVIDIA cipovi sa 1/16 (480) :D
Da li takodje zaboravljate da 290X sa 1/8 odnosom cuci izmedju 970 i 980, e pa sad kad ste se podsetili zamislite sta bi bilo sa 1/8 980 karticama ;)

Procitaj ovo boldovano, kontradiktorno je :)
Kazes da GTX 780Ti i GTX 980 Ti imaju skoro isti broj CUDA jezgara, a posle kazes da su svi tranzistori otisli u FP32 performanse. A CUDA jezgra i JESU FP32 performanse.
GTX 780Ti ima ~5.1 FP32 compute power a GTX 980 Ti oko 6.1 (to je sa vec uracunatim vecim klokom GTX 980Ti), znaci sirova FP32 snaga je povecana za ~20% ali perfomanse za 40%. Sto znaci da tvoja prica ne pije vodu, ocigledno je ulozeno dosta u redizajn cipa i optimizaciju. GK110 je tezak 7.1 m tranzistora a GM200 8 m. Prvi ima 2880 procesora a drugi 3072. Dakle sa samo 12% povecanja u broju tranzistora i 7% povecanja shader procesora, uspeli su da podignu performanse za skoro 50%. Kroz redizajn shejdera, koji rade em efikasnije em na vecim klokovima, a trose manje.
Zakljucak je da je FP32 sirova snaga nesto povecana ali performanse znatno vise a potrosnja smanjena a da to nema veze sa DP logikom na samom chipu.
Sta bi bilo da GTX 980 ima 1/8 DP? Nista, bio bi nesto veci chip ali u igrama iste performase kao i sada ;)

Ne znam da li je neko ovo objavio ovih dana, nisam stigao u moru prepucavanja da naletim na ovo:

http://videocardz.com/56728/amd-radeon-r9-fury-x-reviewers-guide

Mislim da sam ja postovao link ali sto kazes u moru spama nestao je ili je obrisan vidio sam da su i neki tvoji postovi obrisani gdje si pokusao da skrenes paznju da se diskutuje vise o AMD R9 seriji, a manje o nv kartama, ali dzaba ne pije vodu kad citas temu steknes utisak da je tema o GTX kartama, sad ce vjerovatno i ovaj moj post da se izbrise okarakterise kao flejm by @nex999

Koga realno zanima cuda jezgra Nv karte u okviru ove teme cekamo AMD kartu i valjda je tema zato i otvorena/pokrenuta ima najmanje 10 tema gdje bi se moglo na dugo i nasiroko pisati o Nvidia proizvodima prednostima i manama ali bas mora to biti ovdje ne vidim stvarno logiku ni poentu, sad da li sam ja stekao pogresan utisak (ali mislim da se vecina slaze sa mnom) ali cini mi se previse ovde ima spama i prepucavanja!

Ja se nadam da će Fiji imati FP64 bar 1/8 FP32, jer je karta sa HBM-om dušu dala za HPC. Ko zna možda vidimo i neku FirePro verziju uskoro.

Zašto AMD gura DP? Zato što hoće da se fokusiraju na Pro/Business sektor. A desktop/gaming guraju u drugi plan. To su najavili pre mesec, dva. Što na kraju i nije loše, jer ono što je dobro za HPC, dobro je i za nas :)

http://www.extremetech.com/wp-content/uploads/2015/05/AMD-Projections.jpg

Jeste sprdnja, već je bilo reči o tome. Mada, ljudi (skoro) uvek preskoče bar jednu generaciju. Znaju da niko sa 200 serije neće ići na kartu iz istog segmenta 300 serija. Tj. niko ko je novu kartu kupio u poslednjih godinu dana, bez obzira na proizvođača i model.

Ali i pored toga je smešno :)

Zbog pregrevanja čipa i OC potencijala, eto zašto...

AMD zvanicno izjavio da u 4k na stock frequencies pod gejming opterecenjem ne prelazi 50 stepeni.

fury nano

5GrJgQA.jpg

bks7Xb1.jpg

Poslednja izmena:
Sto, kratkog si pamcenja? :D

:p, :wave:.... kartica je bonbona.

Procitaj ovo boldovano, kontradiktorno je :)
Kazes da GTX 780Ti i GTX 980 Ti imaju skoro isti broj CUDA jezgara, a posle kazes da su svi tranzistori otisli u FP32 performanse. A CUDA jezgra i JESU FP32 performanse.
GTX 780Ti ima ~5.1 FP32 compute power a GTX 980 Ti oko 6.1 (to je sa vec uracunatim vecim klokom GTX 980Ti), znaci sirova FP32 snaga je povecana za ~20% ali perfomanse za 40%. Sto znaci da tvoja prica ne pije vodu, ocigledno je ulozeno dosta u redizajn cipa i optimizaciju. GK110 je tezak 7.1 m tranzistora a GM200 8 m. Prvi ima 2880 procesora a drugi 3072. Dakle sa samo 12% povecanja u broju tranzistora i 7% povecanja shader procesora, uspeli su da podignu performanse za skoro 50%. Kroz redizajn shejdera, koji rade em efikasnije em na vecim klokovima, a trose manje.
Zakljucak je da je FP32 sirova snaga nesto povecana ali performanse znatno vise a potrosnja smanjena a da to nema veze sa DP logikom na samom chipu.
Sta bi bilo da GTX 980 ima 1/8 DP? Nista, bio bi nesto veci chip ali u igrama iste performase kao i sada ;)

Umem ja ponekad da budem konfuzan i kontradiktoran :p
Elem, 980ti i 780ti imaju maltene identican broj CUDA jezgara za koju sam siguran da su imala minimalnu optimizaciju kao sto je i AMD imao sa GCNom :)
Razlika u performansama je u sledece tri stavke kod OVE DVE KARTE, ne uporedjujemo punokrvna jezgra vec nihove ekvivalente:

980ti vs 780ti
  • 1,000 MHz vs 875 MHz razlika 15%
  • 96 GPixel/s vs 52.5 GPixel/s razlika 85%
  • 96 ROP vs 48 ROP razlika 2x
E sad oni su naravno povecali povrsinu cipa sa GM200 za 9% sto i nije previse da napravi razliku u brzini od 40% :) U sledecoj tabeli lezi resenje te misterije.

GM200 | 601mm2 | FP64=1/32
GK110 | 551mm2 | FP64=1/3 kod 780ti je to oko 1/24 koliko videh :)

Zakljucak ove price je sledeci:
NVIDIA nije nista drugo uradila nego povecala GK110 za 9%, obogaljila FP64 performanse (35%) i sve te slobodne tranzistore iskoristila da napumpa ROP jedinice, i dobije prostor za vecu frekvenciju i broj CUDA jezgara i manju potrosnju jer je FP64 zderac energije u odnosu na FP32. Odatle ta ultra magicna optimizacija cipa i dizanje u nebesa NVIDIA kompanije kao gurua GPU sveta. Naravno za to im je trebalo 4 generacije nakon Fermija. :)

Evo i jednog clanka sa nama omiljenog sajta o ovoj temi http://wccftech.com/nvidia-gm200-gpu-fp64-performance/

E sad malo o crvenima AMD je sa FIJI X cipom koji je po glasinama ~595mm2 prestigla performanse cipa koji je VECI i koji ima DUPLO manje FP64 performanse. E sad osvrnuvsi se na pricu o prostoru i tranzistorima koje FP64 zauzima slozices se da je AMD uradio znatno bolji posao sa projektovanjem arhitekture, ali je zato po obicaju pravio stalne marketinske promasaje, i na momente zanemarivao sitne softverske probleme koji su pravili probleme njihovim kupcima. Odatle cela fama da je NVIDIA bolja :p

Toliko od mene, lakse je forumasiti od kuce nego sa posla :p

P.S. Jos samo da napomenem da ce R9 NANO da se takmici sa 980 na istom proizvodnom procesu a karta ce ocigledno imati najbolji PERF/WAT u zadnjih nekoliko genracija :D

Poslednja izmena:
Morali su da stave neki hladnjak na istu i neku masku sa ventom, svukli delove sa polica i vozi :D Ionako ce sve NANO kartice imatu custom hladjenje :)

Meni licno izgleda ocajno,jeftino,kao da je neko seo i za 5min onako na frku sklepao dizajn. Msm stvarno,mogli su se bar malo potruditi....

Ako se za neku grafiku moze reci da je sexy,onda je to definitivno nano... :D

Elem..ukusi jesu razlici i nema tu mesta nekoj raspravi,ali da izgleda "ocajno i jeftino", to nikako.

Meni licno izgleda ocajno,jeftino,kao da je neko seo i za 5min onako na frku sklepao dizajn. Msm stvarno,mogli su se bar malo potruditi....

Takodje.

P.S. Znaci krenuli su testovi, Furija brza od 980 Ti?
Koja je cena? Kako se nose kada se obe maksimalno
overklokuju? Kakvi su onda rezultati? Sutra cu sve da pregledam sa uzivanjem.

Ja mislim da ce i Fallout 4 imati lepsu grafiku i raditi u 60 fps ako se AMD raspadne, prosto to je neminovno! Sve ce biti bolje posle toga.

Najbolje da postoje samo nvidia i intel,sve ostalo ionako nije nizasta....
Ili jos bolje,da bude samo intel! :smash:

Poslednja izmena:
Vrh Dno