Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Previse se brinite uvjek su imali bolju ponudu u nizem segmentu, nema razloga da i sada ne bude tako mozda spremaju 3 karte na Fiji chipu a Hawaii chip gurnu do 400$ to bi bilo potpuno ocekivano.
Tonga XT dosta obecava ocekujem 10% bolje performanse od R9 280X onda hawaii pro i XT sa cjenom do 400$ onda 3 karte na fiji chipu i to je to isjeckace oni taj fiji chip nema razloga da to ne urade.

sve je moguce, vec dugo se odlaze da bi bila to istina ali dobro videcemo...

Nisu problem performanse, već cena. Verujem da će Fiji biti u rangu 980Ti/Titan X, ali su se nadali da će moći da ih prodaju za 900-1000$. Ovako mrka kapa. Mogu da traže veću cenu, bar za XT, samo ako budu bolji izbor za HPC, a ima izgleda za tako nešto. Zato cenim da će Fiji Pro krenuti od ~700$, a XT od ~800$

Poslednja izmena:
Bez obzira na sve spekulacije ne vjerujem da ce FijiXT ici iznad 700$ pogotovo ne sad kad je GTX980Ti startala sa 649$, ni Titan-x ne vrjedi 999$, ali sta je tu je, misljenja sam da ce se Fiji iscjepati na bar 3 karte i da ce pokriti segment od 400-700$
FijiXT -700$
Fiji pro -600$
Fiji Le-500$
Ispod ide rebrand hawaja u segment od 300-400$, a ispod 300 dolara ide Tonga koja kako stvari sada stoje dolazi sa 4GB rama i bice jako dobar izbor za 1080p

pise i 2gb i 4gb,a svi znamo koje ce karte nasi uvesti.u sustini,najbitnija stvar za obicnog konzumenta je dal' ce biti kriplovanog fidzija i koliki ce kripl da bude.jer ako ne bude konkurencije u 350-650 segmentu,obrali smo bostan na minimum godinu dana,jer i 1080p karte ce da ostanu iste ove (960 i tonga sa 2gb).

Tonga nikad nije bila dobar izbor. Nece ni sada. Trosi vise nego stari 7970...
Totalni promasaj od chipa.

300-500$ nije nizi segment uopste. U svakom slucaju tesko da ce bilo cime da ugroze 970ku. Hawaii nece biti uopste jeftin, pogotovo ova verzija sa 8gb rama + 512bit memorijski kontroler.

ko je rekao da je to nizi segment?lepo napisah 1080p karte.

Omasio sam da citiram goldijev post koji je bio odgovor na tvoje pitanje kako ce da popune 300-650. Na to je goldi rekao da je AMD uvek bio u nizem segmentu bolji i pricao o Tongi. Pa sam odgovorio na to uglavnom :)

Omasio sam da citiram goldijev post koji je bio odgovor na tvoje pitanje kako ce da popune 300-650. Na to je goldi rekao da je AMD uvek bio u nizem segmentu bolji i pricao o Tongi. Pa sam odgovorio na to uglavnom :)

Tonga je bolja u teselaciji od tahitija, a potrosnja ostaje ista ili slicna tako da ce svakako biti bolji chip.

2.5 miliona dolara za reklamiranje mesec dana na Tajms Skveru. AMD marketing tim kao i uvek na visini zadatka :D

Jeste, Tonga ima bolju tesselaciju znacajno. Ali koliko su reklamirali smanjenje potrosnje i posle nista od toga, cak je trosila vise. A tek cemo da vidimo full Tonga koliko ce da trosi...
Nemam nikakve nade za Tonga chipove.

2.5 miliona dolara za reklamiranje mesec dana na Tajms Skveru. AMD marketing tim kao i uvek na visini zadatka :D

Ocigledno su ubedjeni da ce uskoro na trziste da izbace najbrzi single-chip GPU kojeg napaja revolucionarna nova tehnologija koja ce obeleziti nekoliko sledecih godina GPU developmenta.

Sad samo treba docekati E3. :)

Bez obzira na sve spekulacije ne vjerujem da ce FijiXT ici iznad 700$ pogotovo ne sad kad je GTX980Ti startala sa 649$, ni Titan-x ne vrjedi 999$, ali sta je tu je, misljenja sam da ce se Fiji iscjepati na bar 3 karte i da ce pokriti segment od 400-700$
FijiXT -700$
Fiji pro -600$
Fiji Le-500$
Ispod ide rebrand hawaja u segment od 300-400$, a ispod 300 dolara ide Tonga koja kako stvari sada stoje dolazi sa 4GB rama i bice jako dobar izbor za 1080p

Ako su tacne informacije da je Fiji XT brzi za par procenata ili tu negde sa 980Ti, cene bi trebale da budu nize ako zele da bude price war i da ostanu konkurentni.
Fiji XT- 600$
Fiji Pro- 529-549$
390X- 249$, eventualno 299$ ako posteno nasviraju GPU i GDDR5 frekvencije, uz 8GB vram.
390- 229$
(...ostala boranija)
Ne verujem da ce odmah izbaciti Fiji "LE" jer ni nV nema nista u tom segmentu za sad.

Jeste, Tonga ima bolju tesselaciju znacajno. Ali koliko su reklamirali smanjenje potrosnje i posle nista od toga, cak je trosila vise. A tek cemo da vidimo full Tonga koliko ce da trosi...
Nemam nikakve nade za Tonga chipove.
Ali ima 700 mil tranzistora vise, a i koliko se secam veca potrosnja je uglavnom u stress programima, u igrama je gotovo uvek ispod 280. Iskreno, ne secam se da je AMD dizao hype oko potrosnje, uglavnom se spominjala optimizacija memorijskog protoka. Realno, uspeli su da zadrze ili poboljsaju performanse uz manje memorije i smanjen memorijski protok. Uvd i vce takodje rade daleko bolje. Najveci problem je tu bila cena.

Ako su tacne informacije da je Fiji XT brzi za par procenata ili tu negde sa 980Ti, cene bi trebale da budu nize ako zele da bude price war i da ostanu konkurentni.
Fiji XT- 600$
Fiji Pro- 529-549$
390X- 249$, eventualno 299$ ako posteno nasviraju GPU i GDDR5 frekvencije, uz 8GB vram.
390- 229$
(...ostala boranija)
Ne verujem da ce odmah izbaciti Fiji "LE" jer ni nV nema nista u tom segmentu za sad.

Fiji XT za 600$ ne vjerujem iskren da budem pa i da se okladim ipak ce to biti mocan chip, najveci cip koji je AMD ikad napravio, plus HBM plus vodeno zacjenice se to vise od 600$ da se razumijemo i ja bi volio da to bude sto jeftinije, ali iz mog ugla gledano blize je cifri 700$, ali opet brzo ce i to doci pa cemo moci detaljnije da analiziramo ;)
Sto se tice 390X ili rebrand hawaii XT chipa, karta bi trebala po najavama da ima 8GB tako da i za nju ne ocekuje 249$, ma nema sanse mozda 349$, ali sam blize prvobitnoj prognozi od 400$ da me neko pogresno ne shvati ja sam veliki zagovornik sto jeftinije to za nas bolje, ali nemam neku nadu, mada me Nv stvarno iznenadila sa GTX980TI tako da se potajno nadam da i AMD napravi dobar performance/price posao.

290X je 300$ tako da 390X nema sta da trazi sa cenom od 400$ ma koliko imao VRAMa. GTX970 je 310$ nakon izlaska GTX980Ti, tako da je 300$ max cena za 390X ako hoce da budu konkurenti.

Mislim da ce ipak R9 390X biti brza karta od GTX970 i da ce biti skuplja jer ipak tu je 8GB vs 3.5 :d
Ja se nadam neko oslabljenom fiji le chipu sa 4GB HBM bice dosta skarta od Fiji chipa nije AMD nvidija da imaju isukustvo sa velikim chipovima, a cjena takvog chipa i karta ne bi trebala da bude znatno skuplja od GTX980, a opet bi sa druge strane bila brza karta plus 4GB rama to bi za nas realno bila najbolja karta, takodje ocekujem i neku kartu iz Nv tabora u segmentu izmedju GTX980 i GTX 980 Ti prevelika je rupa ovde.

Furija u svakom smislu po svemu sudeci 50% jaca karta od R9 290X vjerovatno dovoljno da se preuzme kruna najbrzeg singl gpu-a u 28nm procesu, sa druge strane furija=furuna i voda ce imati problema :d

Ako cene ne mrdnu, dzabe su fuserisali...

^U source-u se pokazuje i slika Catalyst drajvera za Fiji za koju se pokazalo da je fejk, tako da su i cene verovatno fejk ili puko nagadjanje kao sto se mi ovde razbacujemo ciframa.

Poslednja izmena:
Ocigledno su ubedjeni da ce uskoro na trziste da izbace najbrzi single-chip GPU kojeg napaja revolucionarna nova tehnologija koja ce obeleziti nekoliko sledecih godina GPU developmenta.

Sad samo treba docekati E3. :)

Nisu to velike pare, nama izgledaju, a i vest je prošla svet do nas.
Tako da je svakako efektivna.

Baš sam upravo pročitao recenziju za GTX 980Ti stvarno čudovište od grafe,nisam očekivao da je izbace ovako brzo. Samo što je krenuo hype da će Nvidia napraviti takvu grafu bukvalno par dana evo je.
Nadam se da su testovi koji su procureli tačni i da će novo AMD čudo sa tom HBM memorijom biti konkurent ;)

Što se mene lično tiče ja se igram u 1080p i to će biti tako još sigurno par godina i sve te nove high end grafe su overkill za tu rez. Nzm kako će nas nabediti da predjemo na nove flag ship grafe. Mora neka igra da bude grafičko čudo i da secka u 1080p mada umeju oni to neoptimizacijom da odrade.

Baš sam upravo pročitao recenziju za GTX 980Ti stvarno čudovište od grafe,nisam očekivao da je izbace ovako brzo. Samo što je krenuo hype da će Nvidia napraviti takvu grafu bukvalno par dana evo je.
Nadam se da su testovi koji su procureli tačni i da će novo AMD čudo sa tom HBM memorijom biti konkurent ;)

Što se mene lično tiče ja se igram u 1080p i to će biti tako još sigurno par godina i sve te nove high end grafe su overkill za tu rez. Nzm kako će nas nabediti da predjemo na nove flag ship grafe. Mora neka igra da bude grafičko čudo i da secka u 1080p mada umeju oni to neoptimizacijom da odrade.

Pa ocekuju da qhd, pa posle toga i uhd postane standard... u svetu naravno, ne kod nas...

videcemo dal ce 980-ti, biti amd ubica, zato su izbacili kartu sad, da amd kad izadje vec bude u podredjenom polozaju, tolko dugo su radili na novom gpu, a vec porazeni, to bi im bio ozbiljan udarac.
ja se nadam da do toga nece doci, nadam se da ce amd izbaciti nesto konkurentno ili cak i brze, samo zbog cena naravno, a ako se to desi, ocekujem novu karticu iz tabora zelenih uskoro.

10 posto je maks sto jos mogu i zeleni da izvuku iz ovog cipa,i ovo je damage control karta u slucaju da fiji bude brzi.sve je moguce,ja licno nista vise ne verujem dok ne izadju te karte.

Nazad
Vrh Dno