Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

@goldi
Opet ne vidis da su razlike od 25% itekako moguce, vec sam rekao da su problem igre koje koriste GW (da ne ulazimo zasto ali vecina AAA igara koristi isti), tako da izbor igara igra najvecu ulogu, dosta je izbaciti starije igre selaktovat 10 naslova u eto razlike i po 15% od testa do testa
Eto samo pogledaj novu igru project cars
http--www.gamegpu.ru-images-stories-Test_GPU-Simulator-Project_CARS_2015-test-pc_2560.jpg

Ne zaboravi da su prakticno sve AAA igre koje izlaze u 2015 GW!, naravno razlika nema u svim igrama Daying light sa zadnjim patchom je poboljsala performanse na AMD, itd... ali realno za 2-3 meseca mozemo ocekivat novog Batman-a, Witcher 3 itd jos veci broj GW igara
AMD je morao negde da zakine i to je saradnja sa developerima, itd, sad vidimo da sve to ima cenu

Ono sto je evidentno GW naslovi izbacuju AMD optimizacione patcheve (ako izbace) tek nakon ~3 meseca, prakticno kod svih "GW" igara CF po izlasku ne radi!, driver AMD/patch takodje izlazi 1-2 meseca po izlasku

Znaci juce je GTX980 "bio" jaci samo 10% od 290x, danas i sutra zbog lose optimizacije igara za nove naslove to retko bude i po 25%, sto ne znaci da je karta toliko "slabija" vec je to stanje na terenu

Poslednja izmena:
Gameworks je kompleks envidijinih tehnologija i logicno je da su podesene da sto bolje rade na evnidijinoj arhitekturi.
Ja sam sa envidijinom kartom u Tom Raider sa TressFX imao duplo manje frejmova pa nisam izvaljivao gluposti da je AMD to namerno implementirao da bi saboritao envidiju.

Takodje u ovoj citavoj diskusiji se izgubio osecaj za neke parametre.
Od kad je GTX980 bio brzi samo 10% od R9290X? Po toj logici ispade da je GTX 780 Ti bio sporiji od R9290X ili jedva nesto brzi a svi znamo da to nije slucaj.
Tih 10% je bila prednost u odnosu na GTX780 Ti dok se nisu optimizovali drajveri za Maksvel.
Vec sad u mnogim igrama mozemo videti drasticnu prednost.

GTX980 kida sve pomenute karte i poredjenje uopste nije na mestu.
Dovoljno mi je da vidim Crysis 3 ili Metro koje nemaju Gameworks i stvari su jasne.

Ocekujemo nove AMD kartice koje bi mogle da pariraju GTX980/970, TitanX i eventualno ovoj 980 Ti koju su najavili i naravno konacan pad cena.

Dobro, ja sam uporedjivao 980 vs 290X samo u kontekstu sta mozemo da ocekujemo od nove 390X u odnosu na TitanX, i sto je @Goldi bio apsolutno ne-realan sto se tice tih procenata razlike.
Nadam se da ce nesto biti od tih novih kartica, sad sam gledao nesto o tom odnosu povecanja shadera i koliko moze da donosi skaliranje na perfomansama i koliko sam video uporedjujuci 290X i 290 i 280X, neki maximum dobitka je oko 75%, a moze biti i manje.
Po meni, 390X ce biti tu negde sa TitanX, sve zavisi od dobitaka na novoj memoriji i na kolikom kloku i koliki ce biti overklok potencijal tih kartica.

Mnogo je bitnije da AMD izbaci kartu srednje klase koja može da se nosi sa 970. Najjača sigurno neće dugo biti najbrža, ako i uspe da prebaci Titan X. Jer sledi 10-15% brža karta od Titan X tj. 980ti, već u septembru.

@goldi
Opet ne vidis da su razlike od 25% itekako moguce, vec sam rekao da su problem igre koje koriste GW (da ne ulazimo zasto ali vecina AAA igara koristi isti), tako da izbor igara igra najvecu ulogu, dosta je izbaciti starije igre selaktovat 10 naslova u eto razlike i po 15% od testa do testa
Eto samo pogledaj novu igru project cars
Pogledajte prilog 169431

Ne zaboravi da su prakticno sve AAA igre koje izlaze u 2015 GW!, naravno razlika nema u svim igrama Daying light sa zadnjim patchom je poboljsala performanse na AMD, itd... ali realno za 2-3 meseca mozemo ocekivat novog Batman-a, Witcher 3 itd jos veci broj GW igara
AMD je morao negde da zakine i to je saradnja sa developerima, itd, sad vidimo da sve to ima cenu

Ono sto je evidentno GW naslovi izbacuju AMD optimizacione patcheve (ako izbace) tek nakon ~3 meseca, prakticno kod svih "GW" igara CF po izlasku ne radi!, driver AMD/patch takodje izlazi 1-2 meseca po izlasku

Znaci juce je GTX980 "bio" jaci samo 10% od 290x, danas i sutra zbog lose optimizacije igara za nove naslove to retko bude i po 25%, sto ne znaci da je karta toliko "slabija" vec je to stanje na terenu

Opet ti sa rusima :D sta sad ispade GW jedini? izdace witcher, batman ok izace i dirt F1 2015 pa sta cemo onda izace naslovi koji ce bolje raditi na amd-u izace i oni koji bolje rade na nv kartama to je svake godine tako, ali cinjenica je da techpowerup u svojoj paleti testova ima 20 igrica i to je jako reprezentativan uzorak tu ima igri koje leze i jednim i drugim i na osnovu toga izvlaci se neki prosjek koji je najpriblizniji realnom stanju koje iznosi oko 10%.
Istina da su se optimizovali driveri za maxwel ali isto tako i AMD je sa Omega driverom napredovao tako da vam ta prica kako su driveri donjeli prednost ne pije vodu stanje je onakvo kakvo jeste uostalom TP testira sa zadnjim driverima karte i GTX980 trenutno ima oko 10% prednosti u odnosu na R9 290X.

Ko god misli da je GTX980 25% brza karta zivi u zabludi, ono sto nam sljedi u sto sam 99% siguran to je da ce R9 390X skinut titana, to ce biti rukavica u lice, ali ne dugo zatim ide GTX980TI (nategnuti GM200) i opet je Nv na tronu, da li ce AMD imati prostora da se igra sa klokovima da "nateze" vidicemo medjutim kad je u pitanju 28nm vjerovatno ce GTX980Ti ostati najbrza karta u 28nm procesu.

Ocekujem neki chip srednje klase koji ce se nositi sa GTX980 i GTX970, a to bi po svemu sudeci mogla bita R9 380 i R9 380X kartica,dok ce R9 390 i R9 390X da se takmice sa GM 200 chipovima (Titan_x i najavljena GTX980TI, mada ocekujem i neku kartu slabiju od titana-x zasnovanu na GM200 chipu velika je rupa izmedju titana-ax i Gtx 980, tu komotno moze da uleti jos jedna karta).

Poslednja izmena:
Ja se nadam padu cena grafickih da turim jedan sli :D zurka :D

@goldi
pa pogledaj i GTA 5 jos veca razlika :)
za Witcher-a verujem da ce biti dobro optimizovan, ali pad ulaganja u R&D se itekako u nekim naslovima bas oseca

Ja tek sad vido, pa @Goldi je jos i vise napredovao, sad je razlika 10%, a bila nekad i 15%.
Pa, gde ode logika,:shock: ako je 980 brza od 290X za 10%, a 980 je sigurno brza od 970 za minimum 20%, onda je 290X brza od 970 za citavih 10%.
A gde je tu ona jadna 780Ti i jos jadnija 780,:(, izgleda da je tu neka 280X prava zverka za ove kartice. Po toj anti-logici, 390X ce biti brzi od TitanX za minimum15-20%. Samo cena da bude 700E, pa da odma pazarimo dve.

@goldi
pa pogledaj i GTA 5 jos veca razlika :)
za Witcher-a verujem da ce biti dobro optimizovan, ali pad ulaganja u R&D se itekako u nekim naslovima bas oseca

untitled-1.png
Dragi zeljko pricali smo vec o GTA V ako je ovo 25% razlika je ne znam racunat, a vidi ovo je testirao Hilbert jedan od najcjenjeni sajtova, in game bench u GTA V ne pokazuje pravo stanje realnost je da GTX980 nema sanse da je 25% brza...

@review citaj pazljivo nemoj izvrtati moje postove napisao sam "oko 10" najvise 15% u prosjeku zavisno od rezolucije, a sto se tice GTX970 ona je tu negdje sa R9 290X zbog fijaska sa memorijom u svakom slucaju gora karta od R9 290X, kad tad ce doci do izrazaja taj problem sa memorijom vec GTA V ide na 3.5GB na 1080p kad se sve setuje na max kad tad ce se desiti da se taj nedostatak memorije na GTX970 osjeti nije cudo da Nv tu kartu daje poprilcno jeftino za razliku od ostali modela nije sigurno to bez razloga.
Zivite u zabludi GTX980 ni GTX970 nisu toliko brze karte od R9 290X koliko vi zamisljate, a kolega @magny je u jednoj temi stavljao rezove gdje R9 290X izlazi na kraj bez problema sa GTX970
Kakva crna GTX780 pa nju i obicna R9 290 prestize. jos 3Gb rama sta ima da trazi pored R9 290/X kartica?

Poslednja izmena:
Pa, zar opet da pricamo o tom testu sa Guru3d.,). Bas si uporan, nema sta.
Pa, zar se samo ne zapitas, evo vec dve godine se zna da je 780Ti karta jaca od 290X, pa kako onda da 980 bude samo za 10-15% bolja od 290X.
Pa, koliko je po tvome misljenju, 980 jaci od 780Ti, po ovoj tvojoj opservaciji u vezi 980 vs 290X, skoro da i nema razlike. Pa, znas li da po toj logici, 390X ako bude 45-50% jaci od 290X, treba da oduva TitanX. Nisi uopste realan.
Pa, znas da sam imao 780 i postavio sam nekoliko desetina testova samo na ovom forumu, znam kolike su mogucnosti 780 kartice, zato nemoj da mi je diras.;)

Sad kad bi nesto reko, opet bi bio tendeciozan.:eyebrows:
Sta znam, na osnovu mog iskustva gtx 980 i to overklokovana je idealna za bas tu HD rezoluciju na nekim maximalnim grafickim postavkama. Moze i za 2K ali sa manjim grafickim podesavanjima. Za 4K sigurno nije i pitanje je da li ce uskoro neka single karta moci to fino da potera.

Sve vreme se gadjate rezultatima, gledam review ti bacas HD rezoluciju i nanize, goldi uglavnom 1440p. :D

Na to sve dodas selektivno probrane rezultate i zurka se nastavlja.
Evo jedna banana umesto Borata :banana:

Ni traga a ni glasa nekoj realnoj objektivnoj polemici.
Svako ima neku svoju verziju istine, nikako da se dogovore koja je prava :d

Ali izvala da je R280X=GTX780, to je do sad najjace:D

Poslednja izmena:
Da, ali mi nije jasno kako odjednom posta 1440p neka normalna i pozeljna rezolucija za 290x, 970 i 980. Pa cak i za Titanx i to overkolkovani.
Verovatno zavisi od pojedinacnog standarda za graficka podesavanja. Pa, ovaj Nvidia Gameworks i u okviru njega ova HBAO+ technology, koliko je samo zahtevna, baca sve grafike na kolena. Pa, gledajte sta sve tu ima:
HBAO+ Enhanced Horizon Based Ambient Occlusion
TXAA - Temporal Anti-aliasing
Soft Shadows- Improves on PCSS to reach new levels of quality and performance, with the ability to render cascaded shadow maps
Depth of Field- Combination of diffusion based DOF and a fixed cost constant size bokeh effect
FaceWorks- Library for implementing high-quality skin and eye shading
WaveWorks - Cinematic-quality ocean simulation for interactive applications
HairWorks - Enabling simulation and rendering of fur, hair and anything with fibers
GI Works- Adding Global Illumination greatly improves the realism of the rendered image
Turbulence- High definition smoke and fog with physical interaction as well as supernatural effects.
Pa, to kad postavis, jedva mozes da zakljucas igru na 60fps.
Evo, Tomb 2013, sve maximum 4XMSAA, bez kosice, tek sad sam uspeo da zakljucam na 60fps u HD, sa klokom na 980 od 1580|7950ghz. Igra stara skoro dve godine. A, gde su Crysis 3, Far Cry 4, Dying Light, Assassin's Creed Unity i novi Witcher itd.
Mislim, da ce ta neka 980Ti ako bude jaca od TitanX, moci skoro da se izbori sa 2K rezom, i to je to.

Poslednja izmena:
Sta mu dodje 370x? ekvivalent..... pod pretpotstavkom...

Sta mu dodje 370x? ekvivalent..... pod pretpotstavkom...

Beefed R9 285 [GCN 1.2 Tonga] sa povecanim brojem CU-ova... da bude u malo jacem rangu od 280X.... I guess.

370/370x - Tonga [285] ili upgraded Tonga
380/380X - Hawaii [290] ili upgraded Hawaii [da bude GCN 1.2 a ne GCN 1.1]
390/390X- new stuff [Fiji]

Ostaje veliko pitanje dal ce iko sem Fiji dobiti HBM.

Poslednja izmena:
Po meni, 390X ce se bori sa TitanX, 390 je ekvivalent 980, a 380X je karta koja ce parirati 970 kartici. 980Ti, kartica za sebe i tako sve do novog, nizeg procesa.

Pa racunajte da su te cene tek za Jul najranije... a i ako sve kartice imaju HBM kao sto neki izjavljuju pitanje koliko ce ih dostupno odma biti

Samo 390(X) ide sa HBM-om.
Dobre cene, samo da bude makar kao GTX960.
Od relativno niskog TDP-a nista ne ocekujem. :d
Ako su pobošljane verzije 285, onda će imati malo niži TDP od njih, a on je ionako solidan. Samo se nadam da će biti modela sa 3/4 GB memorije. Da nisu ograničili 285 na 2GB, bio bi bolji izbor od 960. Ovako nit' smrdi nit' miriše

Ja se stalno klackam nvidia - radeon kombinacija, svaka naredna kartica mi je iz suprotnog tabora, sad sam u crvenom timu, ali kad vidim koliko je igara bolje optimizovano za zelene, kao i dodatne funkcije, performanse, hladjenje i tdp... onda definitivno dobijam zelju da predjem u zeleni tabor for good, ako se amd znacajno ne popravi po tom pitanju...

spejs bir:

gde si nasao potvrdu da samo fidzi ide sa hbm-om?

39oX=Titan-X
390=Nv nema kartu
380X=980
380=970
370X=960

Ovo je po performansama predvidjanje, svakako je amd uvjek pristupacni sa cjenama od konkurencije.

pa pojacana tonga sumnjam da ce bude sporija od 960gtx.

Vrh Dno