Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Naravno da je tacno, 290 i 290X ce sasvim izvesno poskupeti.

To je nesto sto nama izgleda kao apsurd, a zapravo je anomalija koja je poznata i karakterika je ekstremno malih i siromasnih trzista, kakvo je svakako trziste hardvera u Srbiji. U najkracem: proizvod A nalazi se na lageru, u medjuvremenu se na trzistu pojavljuje proizvod B konkurentske ili iste kompanije, sa nizom cenom i/ili boljim karakteristikama. U uslovima male traznje, lager za proizvod A ma kako mali bio, nikako ne moze da se isprazni i veleprodaje nemaju rezon za nabavku novog, po nizim cenama koje su u medjuvremenu usledile zbog pojave proizvoda B. Dolazi logicno do daljeg pada traznje za proizvodom A, ali kako novog uvoza nema, lager se i pored potpuno nekonkurentne cene naposletku ipak toliko smanji da ponuda u jednom trenutku ipak bude niza i od smanjene traznje i-eto poskupljenja proizvoda A.
Ko pazljivije prati kretanja cena u domacim maloprodajama (itsvet u kombinaciji sa sajtovima maloprodaja npr) moze lako uociti ovaj fenomen. Cim se lager smanji do tacke da recimo jedne grafike ostane samo jedan ili dva komada u jednoj maloprodaji, cena u toj maloprodaji odmah ide gore, poslednji primer je bio upravo sa karticom r9 290, verzija powercolor pcs+, onog trenutka kad je ostao samo jedan primerak u maloprodaji dupla pobeda, cena je korigovana za nekih 10% navise.

Ako pogledamo cene grafika tipa 7970, 680GTX itd, vidimo da to tako jednostavno funkcionise, ma koliko nebulozno nama izgledalo da recimo jedna vaporka 7970 stoji u danasnje vreme negde u ponudi sa sumanutom cenom, ona je nabavljena po ulaznoj ceni koja je vazila tada i tu pomoci nema.

Dodatni otezavajuci faktor je kraj GPU mininga i ogroman broj polovnih kartica iz rudnika koje su bukvalno preplavile oglase, a pravi cunami rudarskog hardvera tek sledi, i to ce morati da se daje za jako jako male pare, ja bih rekao da ce toga vrlo brzo biti u ponudi za neku simbolicnu cenu, samo da nadje kupca. Ok, zanemariv je broj 290/290x kartica koje su koristene u mining svrhe, ali svejedno i to gusi vec ionako prezasiceno trziste.

Poslednja izmena:
Iako na prvi pogled daluje dobro, ali ta opservacija je netacna, barem za robu koja je u sirokoj upotrebi, tipa grafike (govorim iz prakticnog iskustva). Bas zato sto su lageri mali, doci ce do nabavke nove serije-licno video vise puta. Stari ce da ide na akcije; takodje,uvek ima ljudi koji po inerciji kupuju proslu seriju zato sto ne prate detaljno nove tehnologije. Mnogo je veca verovatnoca da ce cene nove nabavke (Radeon 390 recimo) da bude dosta visa nego vani, da bi se s jedne strane ubrao kajmak od early adoptersa, a sa druge strane da ne ugroze prodaju starih modela. Mada, verovatno precenjujete lager nasih veleprodaja, jer se vise grafika nalazi kod maloprodavaca (a sta briga veleprodaje za to). Ne verujem da bilo koja veleprodaja u ovom trenutku ima vise od 10 290(x) grafika. To sto neke 7970 stoje negde sa sumanutom cenom je do MP koje je imaju na lageru i nece da je spuste, retko je do VP takav blunder. Mada, desava se, vidjao sam i to,ali retko. Ne moze to da se uzme kao reper za bilo sta.

Poslednja izmena:
E baš je kako @magny_cours kaže. Stare serije nikad ne idu na popust jer su uvežene po paprenoj ceni i onda top grafičke prošle generacije stoje i skupljaju prašinu u magacinu uvoznika.
Iz tog razloga kod nekih većih firmi par godina nisam video da uvezu nešto iznad srednje klase. 10 290ki nije niko uvezao ako u napred nije imao prodatih 8 komada.

E baš je kako @magny_cours kaže. Stare serije nikad ne idu na popust jer su uvežene po paprenoj ceni i onda top grafičke prošle generacije stoje i skupljaju prašinu u magacinu uvoznika.
Iz tog razloga kod nekih većih firmi par godina nisam video da uvezu nešto iznad srednje klase. 10 290ki nije niko uvezao ako u napred nije imao prodatih 8 komada.

To moze da bude tako samo ako sam ja slep, pa vidim jedno, a u stvari se desava nesto drugo :D ali kako god, sve je moguce, pa i to.

Mislis da su pirati?
Pirati bi trebali biti odgovor na Maxwell, po ranijim najavama fiji je chip srednje klase( ako se pojave pirati onda bi to mogao biti Fiji), dok je Bermuda "teskas" high end chip - nadam se da AMD-e nije prespavao sve ovo vrjeme i da izbacaju neku efikasnu graficku, mada 80% vjerujem da je neka glupost u pitanju kao kad su najavili onaj FX od 220w TDP, dok 20% da je bas pocetak Pirata.

Ne može biti čip srednje klase jer su nedavno predstavili jedan takav, Tonga.
Tahiti je dobio zamenu, a sad moraju zameniti Hawaii da bi bili konkurentni.
Ako predstave neki R9-275 biću totalno razočaran jer više nisu okupirani sa razvojem APU za konzole prema tome mora nešto novo i jako da bude.

Pa vidi Fiji po onim najavama bi trebai biti cip srednje klase i jaci od Hawaja to bi taman bilo da parira Gm 204 cipu koji je takodje cip srednje klase tj. postace cim izadje Full maxwel.
Ako je u pitanju neko nadmetanje sa Nv onda moze biti samo Fiji ako je nesto drugo tonga XT ili nesto nejace onda nije ni zanimljivo.

Sada čisto kao fantazija, da izbace efikasan high-end chip u 20nm. Istog trenutka bi i nVidia prešla, i bilo bi konačno značajnog pomaka.

Mislis da su pirati?
Pirati bi trebali biti odgovor na Maxwell, po ranijim najavama fiji je chip srednje klase( ako se pojave pirati onda bi to mogao biti Fiji), dok je Bermuda "teskas" high end chip - nadam se da AMD-e nije prespavao sve ovo vrjeme i da izbacaju neku efikasnu graficku, mada 80% vjerujem da je neka glupost u pitanju kao kad su najavili onaj FX od 220w TDP, dok 20% da je bas pocetak Pirata.

Ja prizeljkujem najavu za Pirate i potvrdu one vesti za full Havajca(koja se posle pokazala kao patka najverovatnije, ali nikad se ne zna)

Znaci ovako nesto dok ne stignu Pirati: http://wccftech.com/amd-hawaii-gpu-die-shot-analyzed-fully-unlocked-chip-48-compute-units-3072-stream-processors/

Naravno-sanse su male ali kad vec pricamo o ocekivanjima...;)

^^ +1
ati je i ranije znao da prvi izbaci gpu u sitnijem proizvodnom procesu, npr 4770 prvi gpu na 40 nm
- siguran sam da je 20nm već odavno spreman i čeka u fioci na početak proizvodnje a da se već radi na razvoju 10nm što je valjda granica do koje se može ići, naravno kao i uvek cedi se suva drenovina iz postojeće tehnologije, dokle god je to moguće, a uvek će biti ****** koje će velikim napretkom smatrati 20-30% bolje performanse i kupovati "nove" vga

Aman, okanite se više 20nm. Rekao je Rory da AMD neće prelaziti na novi proces dok god ne izvuku maksimum iz postojećeg. I to se odnosi na sve njihove proizvode (CPU, APU, GPU). Ako je nVidia uspela znatno da pobošlja čip na 28nm, očekuje se da će i AMD uraditi nešto slično. Ne očekujem da će biti efikasniji od Maxwell-a, već da će malo pobošljanje nadoknaditi nižim cenama.

Već viđeno - slične performase, veća potrošnja, manje cene u odnosu na NV

20nm nece skoro, mada veoma mala sansa indeed postoji za paper launch u 2014. godini. Ima rumora [i slika] za watercooled 390X, ali bas ne verujem da ce to ove godine.

Ovo ce biti ili najava GCN2 chipova koji ce biti zamena za midrange 78xx/27x ili nova marketinska promocija u kojoj ce deliti dzaba igre sa grafickama/sniziti cene nekim modelima. Ko zna, mozda AMD ipak iznenadi.

Poslednja izmena:
25. septembar je za cetiri dana a mi nista ne znamo, kako je to moguce da nista nije procurelo?

Možda ništa ni nemaju pa će biti ovo indeed ovo što @DieH@rd kaže.

25. septembar je za cetiri dana a mi nista ne znamo, kako je to moguce da nista nije procurelo?

Tacno nemoguce da imaju novu arhitekturu (a samo sa novom arhitekturom mogu parirati GM204 chipu) jer bi se nesto vec znalo procurile bi bar neke informacije, ovo je neka glupost sigurno. Nije daleko 25. sep. vidicemo.

Ja se nadam da je nesto ozbiljno, jer onda u 4 meseca slede full GM204, dual karte i naravno GM210.

Možda ništa ni nemaju pa će biti ovo indeed ovo što @DieH@rd kaže.

Sumnjam da ce biti tako crno, ovo je ako cemo realno-klasicni damage control nakon Maxwell-a, a ako rade tako nesto, a ubedjen sam da je to u pitanju, to nikako ne moze biti najava low end chipova nego mora biti nesto odgovarajuce situaciji.

Moguce je da su jos daleko od finalizacije Pirata ali ono sto svakako mogu je da odrade agresivan spin u smislu obecanja, objave nekog okvirnog datuma i slicno. Ocekujem u najmanju ruku tako nesto, a mozda kao prelazno resenje i nekog istvikovanog havajca, na ovaj ili onaj nacin, posto je to npr moglo da se odradi za relativno kratko vreme.

Sad da li je Nv izbacila full Gm 204 ili nije to stvarno ne znam, da li imaju neki jaci GM204 upitno je, ali AMD-u treba novi chip da se suprostavi sadasnjem Gm204 chipu.
Tvikovanjem hawaja mozda se mogu dostici performanse, ali na stetu ogromne potrosnje vjerovatno.

Zašto smo tako pesimistični za AMD grafike? Već dugo su konkurentni. A sad mislite da nemaju ništa? A mislim da je super ako ništa nije procurelo. Ionako su vukli uglavnom rebrand, jer ih nVidia nije izazivala. A imali su superiorne GPGPU performanse. Koje vidim da je nVidia sustigla, ali ne prevazišla. Takođe je Maxvell sa HEVC posvećenim enkoderom/dekoderom. AMD mora da izbaci jednako sposobnu kartu.

Uvek mogu da ove nedelje najave pirate, ali da je deployment tamo negde posle nove godine. U medjuvremenu mogu da obore cene da bi ostali kompetentni na policama radnji [290X je definitivno preskup sad kad su 970/980 izasli].

Poslednja izmena:
Ako ne budu u novembru napunili police svojim novim kartama ne moraju posle nove godine ni da izlaze na tržište.

290X ne samo da je preskup nego nije ni poželjan takav kakav je u kućištu pored onakve 980ke.
nVidia će za profesionalno tržište da izbaci drugi čip, dok za igrice ima ovu laku konjicu koja radi fantastično.
Može li AMD sa GCN da uradi slično???

Cini se da se ipak nesto krupno iza brda valja, obratite paznju na update u vesti iz linka koji sam postavio i izjavu Roya Taylora iz AMD-a, vec imamo i poluzvanicnu najavu velikog fajta s nVidia-om, covek kaze da jos nista nismo videli :D

Nazad
Vrh Dno