Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

@Emix: Dobio sam Sapphire Product Registration list, napravio nalog, prijavio kartu i postao gold member tamo. Ali ne vidim da ja tu nesto mogu da uradim povodom odabiranja igara..svakako bih sacekao da ubace nove igre.

E ne znam stvarno onda. Kontaktiraj Sapphire ili AMD.
Mada 100% ce ti reci da je prodavac zaduzen za to.

Ja sam uzeo Sapphire R9 280X Vapor-X ali za par dana uzimam kompjuter i pakovanje ali mi je isto receno da u pakovanju nema nikakvog koda sem tog broja za registraciju na Sapphire sajtu. Bas je dosta ljudi oko te Never Settle akcije zbunjeno jer kupci prosto ne znaju, sta, kako, kad, ko... glupost. Ili daj svima u kutiji ili nikome. Ovako moze mali milion zloupotreba da se desi jer nije malo 3 AAA igre.

Prodavac od proizvođača uz naručene kartice posebno dobija Never settle flajere. Veličina im je kao B5 format, obostrana štampa sa greb-greb delom ispod kojeg se nalazi kôd.
Zatim prodavac spaja grafike sa flajerima i tako ih šalje kupcu. Ukoliko niste dobili flajere pozovite prodavca, verovatno im se "zagubio" neki ;)

dieHard:

po mom skromnom misljenju core 3000 je donji limit,kad je tolika grafa u igri.

Skupo mi je to, ja bi bio zadovoljan i sa nekom teskom "limarijom" samo da ima mesta za sve. Npr, ovaj Antec daje 31.8cm prostora za GPU, sto 1.3cm vise od onoga sto Saphire Tri-X trazi [30.5].
http://prohardver.hu/dl/cnt/2013-04/97084/antec_vsk_4000e.jpg
http://atom.rs/?sid=12186

:D Al ok, ipak kupovina nece biti skoro pa ima vremena za detaljno biranje i skupljanje para.

nesam znao da ima i antec jope' u nas,prastaj,izvinjavaj. :)

Staro dobro optimizovanje TWIMTBP igara. :D It's a marathon, not a sprint.

Mogli su da stave i 14.6-14.7 bench score, posto koliko vidim, napretka nije bilo od 13.9 do 14.6. A i to je samo za Watch Dogs 4%, ostale idu od -1 do +2%

Uz novu karticu dobijes nove igre i unique brodic:

Yfuxbjc.png

http://www.techpowerup.com/204465/amd-announces-never-settle-space-edition-rewards.html

Hm jel bi ovo trebalo da bude aktuelno kad graficka izadje ( 2sept. 2014)? Da cuvam moj kupon posto su mi ga danas reaktivirali a kazu da treba da ga iskoristim sto pre (verovatno da ne bih ga iskoristio za Space edition, lukave lisice).

Ja u CG izgleda nista ne mogu da uradim sto se ovog programa tice. :(

Iz Sapphire mi kazu da vazi samo za zemlje koje su na dnu Never Settle sajta a CG tu nema i da nemaju veze sa tim, vec da zavisi od uvoznika/prodavca tj. partnera koji su zaduzeni za to i da mora da bude naznaceno da se dobijaju igre.
Iz AMD-a slican odgovor, kontaktirajte prodavca ako uopste ucestvuje u ovome. :(

Kako za koga.

Po cena/performanse, za gaming je besmislena kupovina.

Nadam se da ce joj pasti na nekih 180 evra, da bude cenovno izmedju 270X i 285.
Ionako ce novi Maxwelli da nas iznenade. :)

Poslednja izmena:
Ja sam iskreno razocaran. Ocekivao sam mnogo vise od Tonga chipa. Za 250 dolara nije dobra kupovina jer se 280 sa 3GB memorije prodaje za 220 dolara. Valjda nVidia nece isto uraditi.

Od 760 je jedva jaca, nekih 10%.

Ja sam iskreno razocaran. Ocekivao sam mnogo vise od Tonga chipa. Za 250 dolara nije dobra kupovina jer se 280 sa 3GB memorije prodaje za 220 dolara. Valjda nVidia nece isto uraditi.

Od 760 je jedva jaca, nekih 10%.

Takodje. Pre svega sam ocekivao primetno manju potrosnju. Pokidace ih nvidija za 15 dana, ubedjen sam.
Pa dobro, opet jeftinije od GTX760 a 10% bolje. I jos kad se nadje neki Powercolor 285 za manje od 250 dolara... :D
Tih 3GB i nije presudno, ionako ce fullHD jos par godina da vlada.

Poslednja izmena:
Iz ugla AMD-a karta će da odradi posao. Jeftinija da se napravi, a radi kao 280-280X.
Cenu mogu da spuste i spustiće je kad budu hteli/morali.

Glavni cilj izbacanja karte jeste da se jos malo zaradi i otme dio kolaca koje Nv trenutno drzi sa GTX760 kartom, cim izadje maxwel u ovom segmentu (taj chip bi se trebao valjda zvati GM206 samo ce se vjerovatno malo kasnije pojaviti na trzistu jer nema jos nikakvi informacija o njemu) ova karta ce otici u zaborav.
Istina da je malo brza od GTX760 istina da je negdje brza negdje sporija od R9 280 ali nista spektakularno.
Jeftinija je za proizvodnju ima manje rama i uzu magistralu u odnosu na R9 280 tako da se AMD-e nada da ce fino ici prodaja, opet kazem moze im se do pojave maxwela a onda definitvno AMD-e mora poraditi na novoj arhitekturi jer sa ovim nece moci protiv maxwela.

R9 285 (Tonga pro)= 28nm proces mala izmjena na Tahiti pro chipu to je to sve moze da stane u jednu recenicu kad je u pitanju ova karta.
250$ malo brza od GTX760 mozda i prodaju nesto dok se maxwel ne pojavi, a onda ili kresanje cjena ili ide karta u zaborav.

http://techreport.com/review/26997/amd-radeon-r9-285-graphics-card-reviewed

Na Techreport-u sam nasao kolika je povrsina GPU-a - 359 mm2, samo malo manji od Tahiti-ja. Medjutim ima oko 5 milijardi tranzistora, cak za 700 miliona vise. Nista cudno, AMD je specijalista po pitanju gustog pakovanja tranzistora (doduse i nVidia se popravila sa Kepler-om a sudeci po GTX 750 to ce biti jos izrazenije kod Maxwell-a). Medjutim, pitanje je na sta su oni otisli:

All of the other additions we've talked about, including the TrueAudio DSP block, the color compression capability, and video block enhancements, add some complexity. I doubt they're worth another 700 million transistors, though.
Another question these numbers raise is whether Tonga natively has a 256-bit memory interface. Generally, the size of a chip like this one is dictated by the dimensions of the I/O ring around its perimeter. Since Tonga occupies almost the same area as Tahiti, it's got to have room to accommodate a 384-bit GDDR5 interface. Surely we'll see a Radeon R9 285X card eventually with a fully-enabled Tonga GPU clocked at 1GHz or better. If I were betting, I'd put my money on that card having a 384-bit path to memory
Mozda full Tonga ipak ima 384 bita ? Ako je to tacno onda mi ima vise smisla, tj. vise bi se odlepio od 280X-a. Ako ima istu magitralu, performanse full Tonga-e mogu da bude u najboljem slucaju na nivou GTX 770 (kome nVidia 'slucajno' spusta cenu).

Full Tonga ce biti jaca, treba sacekati par meseci i videti kako ce to izgledati.

Po računici o skaliranju samim dodavanjem SP koji nedostaju kao i overklokom uz zadržavanje postojeće 256-bit magistrale, R9 285X bi završio tu negde oko GTX770, kao što DAS reče.

Opet upada u oči dosta konzervativan referentni takt R9 285 od samo 918 MHz koji, po meni, vuče paralelu sa R9 290 pa očekujem da će kartica sa potpuno osbosobljenim čipom imati bar 1020 MHz.

Nerazumljiv mi je nedostatak malo boljih opisa ove R9 285 kartice, pogotovo sa puno opterećenim post processing-om kao i FCAT i drugi frame pacing testovi koji su odjednom nestali iz opisa.

BTW, @DAS:

http://www.extremetech.com/wp-content/uploads/2014/09/Transistors.png

Poslednja izmena:
http://videocardz.com/52302/amd-radeon-r9-390x-cooling-pictured
Izgleda da AMD sprema odgovor na GTX970 i 980 (maxwel karte) samo mi nije jasno sta ce izbaciti? 15-20% brzu kartu od R9 290X da se uklopi u performanse GTX980 koja opet ako su istinite glasine biti ce brza od R9 290X za oko 20%.
Opet sa jos jednim high end chipom suprostavljaju se Nv chipu srednje klase (gm 204) usput logicno veca potrosnja, imace vjerovatno konkurentan proizvod sa stanovista performansi, zacjenice ga posteno da ogule jos jednom naivne.
Prodavace GCN 4 godine stvarno su maheri :D
Imam osjecaj da AMD i Nv sve u dogovoru rade Nv sprema GM204 nece da izbace full maxwel jer bi tesko AMD mogao da ih stigne ovako izbacice GM204 chip srednje klase zacjenit ga kao high end chip pokupit kajmak sa druge strane AMD ce spremit jos malo jaci chip od Hawaaii chipa da se uklopi u performanse GM204 chipa i naravno zacjenit ga slicno i da i oni malo kajmaka oprobaju :D

Raja/ igraci ce se nalozit vidi maxwel vidi nova R9 3xx serija uzimat logicno, a u biti porast performansi mizeran u odnosu na sadasnje high end karte.

Poslednja izmena:
Mozda je patka a mozda je bas ovo taj full hawajac ko ce im ga znati, ali sigurno iako imaju neki chip nece ga izbaciti dok ne vide sta moze GTX980, tek ce onda dozirati taktove tako da nece ovo iako imaju chip nece ovo do kraja godine izbacit.

Treba nam novi Crysis da bi videli neki znacajan napredak perfomansi. :)

Pojeftinjene UHD monitora isto će da napravi pritisak. Ni high-end ne izvlače kako treba. Drugo, počinje se 5K, kako bi PC zadržao prednost najveće rezolucije. A onda opet dolazi do problema povezivanja. HDMI 2.0 ima mnogo malu maksimalnu rezoluciju. Treba da se napravi odmah standard sposoban za 8K 120Hz. Display Port 1.3 će imati 8K, ali nema navedenog framerate-a. Verovatno do 60. Jer je UHD standard sa dve rezolucije. Tako da je 4K isto što je bio HDReady (1280×720), dok je 8K pun, i sledeći korak.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno