Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Odlican odnos cjena/performanse. Nonreferentne sa 2x8pin otkljucanim naponom za Gpu i memoriju, dobrim hladjenjem bice prava kupovina.
Vjerovatno GTX780 ide na 399$ samo dok se slegne malo prasina isto kao sto je pojeftinila sa 649 na 499$ tako ce sletiti i na 399$.

Postavlja se pitanje da li 780 moze da ide toliko dole, zbog same velicine cipa. U svakom slucaju dobro bi bilo generalno, mada to vecini nije suvise bitno, jer nece uticati na srednji cenovni segment koji vecinu zanima.
Po meni malo glup potez AMD-a, izbaciti kartu tako slicnu 290x po performansama, a jeftiniju 150USD. Moze da se pokaze pametnim jedino ako nV zaista ima lufta da jos spusti cene

Poslednja izmena:
Ma moze ici 780 jos dole i opet ce imati zaradu a jos plus mogu da se vade i na 780Ti tako da nebrinem za nvidiu ;)
A ovo sta linus kaze :D

Poslednja izmena:
Postavlja se pitanje da li 780 moze da ide toliko dole, zbog same velicine cipa. U svakom slucaju dobro bi bilo generalno, mada to vecini nije suvise bitno, jer nece uticati na srednji cenovni segment koji vecinu zanima.
Po meni malo glup potez AMD-a, izbaciti kartu tako slicnu 290x po performansama, a jeftiniju 150USD. Moze da se pokaze pametnim jedino ako nV zaista ima lufta da jos spusti cene

Pitanje je na mjestu znace se vise do pocetka praznicne prodaje. Uskoro ce se znati vise o MANTLE API-u tako da i to moze natjerati Nvidiu da spusti GTX780 na 399$ naravno kao sto kazes ako velicina cipa bude dozvoljavala takvu cjenu, pitanje koliko nvidiu kosta ogroman chip kao sto je GK110... medjutim AMD ima svoj cilj ocito ih ne zanima NVidia - izbacili su jak chip koji je totalno obesmislio kupovinu 2 karte na GK110 chipu (GTX780 i TITANA) sad ce se okrenut poboljsanju drivera jer tu sigurno treba pomaka kao i MANTLE API-u.
Vjerovatno se ocekuje i izbacanje TAHITI PRO karte (280 non X) mislim da ce to biti za ovu godinu od njih.

Mozda a mozda i nece.Imas da nadjes referentne modele za 400 eur dok su non referentni poput recimo Gainward Phantom 420-430 Eur a uzmi u obzir da su ovakve edicije
na nivou Titan-a cak i nesto brze.R9 290x cenu znas a evo poslednje stanje sto se tice performansi : Zakljucak ?

perfrel_1920.gif

Stanje kod nas je 55000 sa MSI GTX780 i 39000 za R9 290.

tesko da me iko moze ubediti da to vredi te razlike u ceni. Nereferentne karte ce biti 41000 za recimo neki Sapphire Vapor-X ili Gigabyte Windforce (gledajuci cene R9 280X ref. i non ref.) jer ta dva proizvodjaca ne naplacuju njihove custom coolere vise od 2000 dinara. Ispada da ce biti za cca 40000 neki Sapphire R9 290. Po meni tesko da onih 15000 onda ima prolaza, morace svakako vrlo brzo ispod 50000 da ide GTX780 i dobro je da je tako. Dosta nas je bagra drala, vreme je da high-end (donji segment) sidje na cca 300-330eur, a ne da dajemo 600eur da bi se igrali.

Ova situacija pokazuje koliko pametan menadzment ima nVidia, a koliko glup AMD (glup u odnosu na nV-ov). Kad je Ati izbacio 7970, koji je bio brzi oko 25-30% od GTX580, dali su mu 10% vecu cenu. Kad je nV izbacila GK110 karte, koje su od prilike istih 25% brze od 7970GHz, dala im je 50-110% vecu cenu. Mozda je ova cena za 290 dobra, iz razloga sto ce nV opet spustiti cene GK110 cipova. Da je AMD namerno cekao reakciju na 290x da vidi sta ce nV da uradi, da bi ih opet iznenadila i naterala na nova spustanja cena. S tim sto nVidia, kad malo bolje razmislim moze da spusti cenu i ispod nivoa pozitivnog profita, iz prostog razloga sto je stvorila lepu finansijsku zalihu od kupaca koji su do sad kupili GK110. Oni ce biti besni kad vide kako se njihovim skupim karticama cena strmoglavila ali ce i dalje kupovati nV jer ta kompanija ima mnogo vernije kupce od AMD-a, zbog snage brenda.

Snaga brenda je inace cisto psiholoska prednost (najbolje se moze primetiti u slucaju Apple-a) a ne nesto sto je opipljiva prednost, ali stvara vrlo lojalne kupce uprkos nepostojecoj vecoj vrednosti. To je fenomen vrlo dobro objasnjen u marketingu. To je i razlog zasto ce AMD uvek biti price/performance kompanija, a nV elitisticka kompanija, jer je jako tesko, cak i nemoguce, promeniti jednom formiranu percepciju brenda. Tj moguce je, ali kompanija koja to hoce mora godinama da bude lider da bi se percepcija promenila

Poslednja izmena:
@GoranM Tako je! Za "profesionalniji" rad ce uvijek biti R7990 i GTX690 koje kostaju koliko kostaju, opravdano.

@fingon82 glup potez ili ne to samo AMD zna i iskreno mislim da je 99% kupaca prezadovoljno njihovim potezima sto se cijena tice, mozemo samo da im zahvalimo sto su ucinili da ponuda bude zanimljivija a cijene konkurentnije. Fanbojizam se ne isplati, uvijek bilo i ostace, zasto nesto placati 150€ vise zbog istih ili cak i nizih performansi? Zbog boje?

Poslednja izmena:
@Kenzo

to AMD ne moze da zna, jer ne moze da vidi buducnost (kao ni ja, ali ja mogu da dam misljenje, a oni moraju da vuku neke poteze zavisne od internih procena stanja i okruzenja). Mada nisi procitao moj drugi post, gde sam rekao da kad malo bolje razmislim, moze da bude i dobar potez, ako se pokaze da nv moze jos da spusti cene. Sve zavisi, videcemo

Poslednja izmena:
Zakljucak na Tomu bez zakljucka :trust: ???
http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-r9-290-review-benchmark,3659-20.html

However, the two retail Radeon R9 290X boards in our lab are both slower than the 290 tested today. They average lower clock rates over time, pushing frame rates down. Clearly there’s something wrong when the derivative card straight from AMD ends up on top of the just-purchased flagships. So who’s to say that retail 290s won’t follow suit...

@fingon82 AMD ne moze da vidi buducnost to je sigurno ali isto tako sam ubjedjen da 100% bolje znaju od nas jer imaju specijalizovane timove za istrazivanje trzista, kratkorocne i dugorocne procjene kao sto ima i nVidia (e sad, ciji tim je bolji saznacemo kroz rezultate prodaje). Ono sto je po meni mnogo bitnija stavka od ove dve kompanije iz Kalifornije je sama platezna moc krajnjih kupaca jer svi znamo (bar mislim) koliko bi mogli izdvojiti za jedan komad GPU-a koji bi ruku na srce 90% sluzio za igranje igara :) Ne brinem se ja ni za AMD ni za nVidia korporacije vec za NAS same, procesljajte malo po "moja masina" ovde po forumu pa pogledajte koliko to nas ima HIGH END GPU od 600€+ ... Treba biti realan i postupati u skladu sa potrebama nas samih, sto je u ovom slucaju - CIJENA, pozdraviti postupke AMD-a a ne naglabati o tome da li je ili ne pogresan ili glup potez, bez uvrede naravno.

Psiholoski efekt je uvijek prisutan kod bilo kog proizvoda, ne samo u smartphone ili PC svijetovima, mnogo puta izucavana "problematika" :) Recimo ja OBOZAVAM nVidia zelenu boju, OBOZAVAM izgled njenih GPU ali cijena je ta koja pali logiku i povlaci rucnu ;)

Pa pazi, posmatrano tvojom logikom, i ti razglabas jer iznosis svoje misljenje ;) a misljenje moze da ti se obori po vise kriterijuma.
Prvo, nije bitna samo cena, da je samo cena bitna, svi bi kupovali AMD u vecini segmenata, a nv ima veci trzisni udeo. Znaci, ipak tu ima nesto vise, sto sam objasnio u postu broj 2166.
Drugo, oni bolje od nas znaju, i ja sam u to 100% ubedjen isto kao i ti, ali ja uopste nisam spominjao mene i AMD nego nV i AMD razliku u predvidjanju trzista (takodje post 2166), tako da je tvoj komentar-znaju bolje od tebe-visak. Dakle, vreme je pokazalo ko bolje od ove dve kompanije zna da pozicionira ponudu, tako da ne znam zasto mi to pises. Da ja znam bolje od njih, platili bi mi milione da radim za njih. Ali ocigledno znam da napravim paralelu izmedju proslosti koja je poznata, i sadasnjosti; vidim da nV ima bolje marketing odeljenje, i po tome procenim ko ce u buducnosti u vecini slucajeva vuci bolje odluke. A to je nVidia.

Poslednja izmena:
Nije se trebalo odnositi direktno na tebe no nije ni bitno. Ono sto je bitno (bar meni) : Dogadjaji se odvijaju isuvise brzo da bih se oslanjao na proslost, ne favorizujem nikoga i u ovoj situaciji se postavljam kao apsolutni oportunista (ko ponudi bolje ili isto za manje novca moj je :) ). P.S. jeste u pravu si, iznaglabasmo ga sad nas dvojica da eto ostali ne moraju :)

Mozda a mozda i nece.Imas da nadjes referentne modele za 400 eur dok su non referentni poput recimo Gainward Phantom 420-430 Eur a uzmi u obzir da su ovakve edicije
na nivou Titan-a cak i nesto brze.R9 290x cenu znas a evo poslednje stanje sto se tice performansi : Zakljucak ?

perfrel_1920.gif

Uzimam 670gtx koja je samo 20 % sporija od 290x ili 780, znaci ako ja ne mogu da igram ne mogu ni oni, koliko su cene pale (koliko su sad u stvari realne) nvidia je lepe pare uzela, dok je mogla, iskusno :D

Iskusno su olaksali svoje fanove za ogromne pare ;) i ovima je jos milo. To je prava kompanija :d

Uzeli su lepe pare iskusno, mada to moze da ima i kontra efekat. Ako ti zarada opadne ili ostane ista, a obim prodaje skoci, sto lako moze da se desi sa ovolikim smanjenjem cena, nije ni malo naivno, jel ce u kvartalnoj racunici to biti gubitak i ako se u narednim kvartalima to ne preokrene moze mnogo da osteti kompaniju. Sto iskreno sumnjam da ce se desiti, ali ce svakako ce ih bar malo poljuljati, sto mislim da je i ideja amd-a sa ovakvim potezima.
Zna li se kad se ocekuju prvi non-ref modeli 290-tice u prodaji? Ima previse komentara pa sam mozda i propustio info o tome.

Po ceni od 360 EUR kod nas, ovde se svaka priča o price / performance završava. Čak i negativno po R9 290X.

Akcijske cene koje smo viđali poslednjih nedelju dana:

270X - 150 EUR
280X - 255 EUR
290 - 360 EUR
290X - 470 EUR

Više se isplati kupiti sada dve 270X i staviti ih u CF nego investirati u jednu 290X.
Videćemo šta kaže Mantle krajem meseca.

R9 290 (bez X) trenutno ubedljivo najbolja kupovina.

Uzimam 670gtx koja je samo 20 % sporija od 290x ili 780, znaci ako ja ne mogu da igram ne mogu ni oni, koliko su cene pale (koliko su sad u stvari realne) nvidia je lepe pare uzela, dok je mogla, iskusno :D

Čudi me da te Goran nije prekorio :d. 100/78=28.2%, pa je razlika zapravo solidna. Za klasu je sporija (20%-30%), što je dovoljno da neko podigne jednu rezoluciju više ili da igra konforno, a ti da se mučiš.

Niko ne komentarise AMD-ov last minute driver change:

http://anandtech.com/show/7481/the-amd-radeon-r9-290-review/2

The end result is this: while the 290 was originally slated to go up against the $400 GTX 770, in response to NVIDIA’s price cuts AMD decided to make a run at the newly repriced $500 GTX 780 instead.

So what’s changed between the original 290 and the new 290 as we know it? With 290 hardware already in the hands of reviewers and being shipped out to retailers for the original launch date, it’s already too late for AMD to change the clockspeeds or CU configurations; all of that was validated and burnt into GPUs and BIOSes long ago.

What has changed is the default fan speed.

So for the new 290 as will be reviewed and shipping, AMD has turned up the default fan speed from 40% to 47%, essentially making uber mode the default mode on the 290. Consequently with improved cooling performance the 290 throttles less (if at all), thereby improving its performance despite the other specifications technically remaining the same.

59578.png

59581.png

We’ll have a full breakdown of the matter later on in our article, but briefly the acoustic cost of increasing the 290’s fan speed from 40% to 47% is a 4dB rise in noise. 290X was just shy of being 6dB louder than GTX 780, and with 290 that gap is now just shy of 10dB, twice the loudness on a perceptual basis. It’s very much a pyrrhic victory for AMD; 290 is now an incredibly fast card for the price, but the noise levels are unreasonable and border on the absurd.

Kapiram da je ovo nVidia uradila, AMD-ovci bi vec zapalili forum :D

Da nisu digli ventilator na 47% karta bi thortlovala pa bi bilo "eto karta thortluje fail proizvod itd itd" bolje je ovako sad se vidi pravi potencijal karte, svako povecanje performansi pa bilo ono i OC-om ventilatora :D dobro je doslo.
Svakako ce se pojaviti nonreferentni modeli koji ce imati dobar omjer Temperatura/buka uz savrsen performance/price to ce biti savresni proizvodi bez konkurencije.

@Borat ti si ocigledno prespavao izlazak HD7990 i R9 290X to su za tvoju informaciju najbrzi dual i singl gpu danasnjice!!!

Poslednja izmena:
Znači odradili fabrički OC buke :d

Ali biće to kao bombona sa nereferentnim modelima, ako cene ne odu previše gore.

Poslednja izmena:
"Sreca" pa ce kod nas doci najbolji modeli nereferentnih. Jedino sto imamo je Asus, Msi, Gigabyte, Sapphire, PowerColor.... Gde su EVGA, Club3D, XFX, PNY, Zotac, Diamond... itd... Nervira me sto smo naterani da biramo uvek isto...

Na svu sreću MSI radi dobar posao u poslednje vreme što se toga tiče, inače bi bilo osuđeni na uvek skupljeg asus-a...

ja mislim da ce asus opet ugraditi onaj ogroman kuler sa pet cevi koje direktno nalezu na cip.

edit:
sad gledam na 7970 ide taj kuler od 7 cevi, a na 7950 'samo' 5.

Poslednja izmena:
Opet se nVidijaši sjatili u temu samo da zapljunu :) Nadasve zabrinuti kao da će oni da kupuju ove kartice.

Pustite ljude da se pate sa bukom, temperaturama i raznim anomalijama. Ljudi imaju alternativu, za razliku od vas koji slepo sledite svoj tim.

Ne znam šta je "last minute drajver change". A ako je drajver par dana pre izlaska proizvoda, to se uvek zvalo launch drivers.
Svaki drajver ima cilj da popravi performanse i ispravi potencijalne probleme koliko sam ja upućen ;) To što je Anand testirao sa starim, neoptimizovanim drajverima pre nedelju dana pa je sad dobio neke rezultate koji mu se ne poklapaju, njegov problem.
Ne vidim da ostali ozbiljni review sajtovi imaju problem sa drajverima izdatim par dana pre lansiranja kartice.

Da ste malo detaljnije čitali opise videli bi da R9 290 nema dva BIOS-a kao R9 290X samim tim samo temperatura je jedini ograničavajući faktor.

EDIT1: Baš me interesuje da li novi drajver utiče na fan profil kod R9 290X

EDIT2: uveliko se ekperimentiše na "otključavanju" R9 290 u R9 290X model. Pa ako se i tu stvori prilika za neki dobitak, biće baš lepo...

Poslednja izmena:
Ma meni cak i ne smeta. Sto kaze rAMA, za nereferentne ce biti jos bolje :)
Samo je glupo da niko nije spomenuo, a kazem da je u pitanju nVidia samo bi se to pljuvalo.

@ pixel

Pa nije problem u rezultatima, već što su pojačali fan profil u poslednjem trenutku da bi dostigli 780, na uštrb buke, iako su prvobitno ciljali 770, jeftine igrarije su u pitanju, kao što je bio slučaj sa fermijem :)

Kao što se pljuvao fermi zbog buke i potrošnje da bi izbacili brži proizvod, tako treba i ovo.

Poslednja izmena:
Stanje kod nas je 55000 sa MSI GTX780 i 39000 za R9 290.

tesko da me iko moze ubediti da to vredi te razlike u ceni. Nereferentne karte ce biti 41000 za recimo neki Sapphire Vapor-X ili Gigabyte Windforce (gledajuci cene R9 280X ref. i non ref.) jer ta dva proizvodjaca ne naplacuju njihove custom coolere vise od 2000 dinara. Ispada da ce biti za cca 40000 neki Sapphire R9 290. Po meni tesko da onih 15000 onda ima prolaza, morace svakako vrlo brzo ispod 50000 da ide GTX780 i dobro je da je tako. Dosta nas je bagra drala, vreme je da high-end (donji segment) sidje na cca 300-330eur, a ne da dajemo 600eur da bi se igrali.

Obicno si bio precizniji , u poslednje vreme nisi me bas impresionirao :d
Od kad se generalno prica svodi na nase trziste?Mi i dalje imamo stare cene koje stoje zabetonirane!
Pogledaj malo sta se desava na zapadu,nije ti to nepoznato uopste jer si i sam nabavljao robu/karte van granica nase zemlje.

@Borat

Upravo,koliko god se mi bunili,negodovali,pljuvali i nervirali se realno kompanije vuku poteze a samim tim i nas primoravaju da igramo po njihovim pravilima.
Sve je to biznis,ko napravi bolju strategiju i ima bolje mogucnosti ostvarice i veci profit a sve se na to samo i svodi.
Nema tu "ljubavi" ..

Nazad
Vrh Dno