Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Moguce je da karta ima sistem kontrole potrosnje i zbog toga je tako i taj boost podesen.
A taj switch verovatno sluzi da se oslobodi maksimalna snaga a samim i tim ce potrosnja biti veca bez redukcija.

U poslednje 2 godine nisam naisao da bilo sta lazu u tim procurelim informacijama koje naravno nisu pouzdane, bilo da je vezanao za CPU ili GPU. Sve se na kraju ispostavilo potpuno istinito... Sumnjam da fejkuju/foliraju narod zarad popularnosti sajta - opet samo moje misljenje.

Prosecan igrac ? Definisi prosek ! Ja kad kazem gamer za mene je to standard naprednog korisnika a standardi opet zavise od individue do individue , svi razlicito funkcionisemo i potrazujemo.
O tome je izlisno polemisati jer se ni kranje misljenje ne moze izvesti kao generalni zakljucak !

A moja recenica je upravo imala znacenje ono sto je DieH@rd naveo..
Uostalom videcemo gde to sve vodi i ko je bio upravu i ako nije ni bitno ko je upravu vec sta ce nam buduca tehnologija doneti!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nesto mi to mnogo da sustize 7990 ..Hm...Da li se zna def klok od karte?

zna se sta je prosek, 7990 titan i slicne kartice definitivno nisu prosek niti prosecan potrosac i igrac brine o tome a neko ko je zaludjen igrama DEFITIVNO ne briga crysis 3 koji je vise tech demo nego throwaway igra posle 2 dana kada je predjes.

Poslednja izmena:
Ja mislim da se ponavlja ista prica kao i sa TITANOM, bilo je u pocetku brza od GTX690, pa na kraju ni blizu, tako ce i ovde biti performanse HD7990 su nedostizne, kao sto €Goran rece 2816 sp vs 2x2048 jednostavno ne moguce.
Kupis jedan HD7970 Matrix i R9 280X Matrix i rade ko braca blizanci :D

Dobro je što napon nije zaključan, koliko znam najveći deo Asus 7970GH karti dolaze sa zaključanim naponom, ovo je i jeftinija a nije zaključana, bar neki "napredak" ;).

Mozda su ih zato i zakljucavali ...

Samo 88 Mhz OC za GPU ?

Bez podizanja napona ako sam dobro procitao a napon je na 1.2 .

Onda je izgleda opet ista prica sa chipovima koji imaju nizak ASIC. 1.2 napon je i vise nego solidan napon da bi se dotakla granica ozbiljnijeg oc-a. Bar da moze da dohvati na defu nekih +150 Mhz ... A za preko da se jos digne napon.

Interesantno mi je da je priča zadnjih par stranica uglavnom fokusirana na preformanse kao razlog kupovine ili ne kupovine ove ili one kartice, a meni je najzanimljivija priča oko ove nove serije od AMD-a TrueAudio Technology. Meni je to daleko veći razlog kupovine ove serije kartica nego 5-10% razlike ili overklok margina. Za takvu tehnologiju bi rado doplatio i 50e. Nije mi jasno samo žašto ga nema na svim karticama ? Gledao sam live feed sa Havaja kad su predstavljali R9, čini mi se da se govorilo o posebnom čipu koji omugućava tu tehnologiju, a ne da je integrisan u sam GPU čip. Zar nisu mogli da zaleme taj čip na sve i jedan PCB ? Ispravite me ako grešim.
Prava dlema je po meni da li kupiti sad R9 280X, ili čekati neki osakaćeni 290 koji će podržavati true audio. Sve u svetlu priče da će cene da skoče poprilično, jer PDV na IT komponente ide na 20 % :( !!!
Zna li iko kada će se kod nas pojaviti matrix i DCII TOP ?

Interesantno mi je da je priča zadnjih par stranica uglavnom fokusirana na preformanse kao razlog kupovine ili ne kupovine ove ili one kartice, a meni je najzanimljivija priča oko ove nove serije od AMD-a TrueAudio Technology. Meni je to daleko veći razlog kupovine ove serije kartica nego 5-10% razlike ili overklok margina. Za takvu tehnologiju bi rado doplatio i 50e. Nije mi jasno samo žašto ga nema na svim karticama ? Gledao sam live feed sa Havaja kad su predstavljali R9, čini mi se da se govorilo o posebnom čipu koji omugućava tu tehnologiju, a ne da je integrisan u sam GPU čip. Zar nisu mogli da zaleme taj čip na sve i jedan PCB ? Ispravite me ako grešim.
Prava dlema je po meni da li kupiti sad R9 280X, ili čekati neki osakaćeni 290 koji će podržavati true audio. Sve u svetlu priče da će cene da skoče poprilično, jer PDV na IT komponente ide na 20 % :( !!!
Zna li iko kada će se kod nas pojaviti matrix i DCII TOP ?

Nema ga jer je vecina karti rebrand-ovana, a ta tehnologija nije postojala ranije, poseduju je sam oone sa GCN 2.0 arhitekturom (R9 290X i R9 290) i sa GCN 1.1 (R9 260X). OStatak koji je preimenovana HD 7000 serija je GCN 1.0 i ne podrzava True Audio.

Nema ga jer je vecina karti rebrand-ovana, a ta tehnologija nije postojala ranije, poseduju je sam oone sa GCN 2.0 arhitekturom (R9 290X i R9 290) i sa GCN 1.1 (R9 260X). OStatak koji je preimenovana HD 7000 serija je GCN 1.0 i ne podrzava True Audio.

Medo, ne kapiras coveka sta pita. Po njegovom postu jasno je da zna koje karte podrzavaju a koje ne True Audio. Njegovo pitanje se ne odnosi na arhitekturu Havaja vec na poseban cip koji omogucava True Audio i zasto nije "zalemljen" i na ostale karte.

TrueAudio se nalazi u samom GPU cipu. AMD ocigledno nije hteo da komplikuje proces rebrandiranja zarad TrueAudio-a.

Jasno, onda aco10 nije dobro obavesten i deli dezinformacije :smack: :)

Ne znam ko se moze zaludjivati da ce The Division raditi na PC-u "kao sto to bog zapoveda" cak i u 1080p sa 280X/GTX680 ako vec sada znamo da ima ovakvu gustinu ultra detaljnih asseta [koji jos bolje izgledaju "u pokretu"].

Čovek je tražio poređenje sa novim konzolama a ne šta je potrebno da to radi "kao što to bog zapoveda" pa je i dobio takav odgovor.
Može li PS4 koji je osetno jači od X1 da pokrene Crysis 3 kao što to radi gtx780 ili pak 7950? Ne može, znači na tim kartama će sve biti igrivo narednih pet godina.

Kad vec pomenuste taj TrueAudio.Sta zapravo to predstavlja u gamingu ? Koliko je to zaista potrebno/znacajno ili je to vise deo marketinske kampanje?
Zvuk kao zvuk -kvalitet/efekti su meni licno od velikog znacaja,medjuostalom zato sam i uzeo kvalitetnu zvucnu kartu ali konkretno sta se dobija sa ovim TrueAudio?

Koliko sam ja shvatio nesto sto je za klasu bolje od npr. EAX, sustina da se zvuk pozicionira u prostoru, da se primene mnoog slozeniji efekti i da se nataj nacin dobije veca prirodnost. Valjda to, ne vidim sta drugo.

TrueAudio je tu da ga game dev. iskoriste kao i bilo koji drugi audio standard za igre (EAX, CMSS-3D etc.). Deo GPUa offloaduje obradu zvuka sa CPUa i prosledjuje obradjeni zvuk na glavni izvor, bilo zasebnu zvucnu karticu ili integrisanu. TrueAudio ne menja zvucnu karticu nego dodaje DSP funkcionalnost.

Pretece me GoranM...

TrueAudio znaci treba zapravo da dopunjuje zvuk na hardversko softverskom nivou ?
Bas me interesuje koliko ovo zaista ima udela u praksi.

Update :
Evo dok sam pisao na benchu slusao sam klip od Linusa koji sam okacio ovde.
Upravo je i on malo pojasnio sta predstavlja TrueAudio.

Poslednja izmena:
^Da. Problem ovakvog dizajna su povecane latencije, ali videcemo kakvo ce da bude u praksi. Mislim da je Anand uporedio prednosti i mane u odnosu na CMSS-3D, al' mrzi me da trazim.

Edit:
I had a chance to briefly try Xaviant’s Lichdom audio demo, which is already TrueAudio enabled. As someone who’s already a headphones-only gamer, this ended up being more impressive than any game/demo I’ve tried in the past. Xaviant has positional audio down very well – at least as good as Creative’s CMSS3D tech – and elevation effects were clearly better than anything I’ve heard previously. They’re also making heavy use of reverb, to the point where it’s being overdone for effect, but what’s there works very well.

http://www.anandtech.com/show/7400/the-radeon-r9-280x-review-feat-asus-xfx/4

Poslednja izmena:
Jasno, onda aco10 nije dobro obavesten i deli dezinformacije :smack: :)

Lepo ja rece, ako sam pogresio ispravite me :D

Ovde se prica o " dedicated DSP " -u i o chipset-u na kartici, sto je mene navelo da mislim da je to poseban procesor, a negde mi je u malom mozgu da sam video slajd u kome posebno prikazuju neki mali cip na PCB-u . Sad sam pokusao da nadjem u ovom videu gde je to, ali nisam uspeo (video je 2 sata dugacak), tako da je moguce da sam ja to nesto umislio :D

Pitam se da li ce onda moci da se kupi neki najjeftinij R7 pa da se potera u asinhronom crossfire modu samo da bi se ona iskoristila za TrueAudio, kao nekad sto se mogao koristiti npr. 9600GT kao sekundarnu kartu samo za PhisX, i da li bi to bilo isplativije nego R9 290 sa sve novim Lazinim porezom...

Vrh Dno