Šta je novo?

AMD Radeon Rx serija

Will compete with 780gtx i Titan? Pa to ne znači da je bolji od njih :D

Dobro sa ovim Mantle-om se i očekuje da bude bolji kad se posebno piše kod za GCN, no videćemo.

Poslednja izmena:
Mantle je najbolja moguca stvar samo da zazivi da ga prihvati i Nvidia, tvrde da ce se konzolaski engine lako prebacati na PC, sto bi u prevodu znacilo igre koje izadju za konzolu uz pomoc Mantle letile bi na PC-u zbog izuzetnog hardwera za razliku od konzola koje imaju slabiji hardwer.

Sto se tice R9 290X pa potvrdise li specifikacije i cjenu?
Vidim na benchu pisu specifikacije i cjenu od 600$ jel ovo potvrdjeno?
http://hardware.benchmark.rs/hardwa...cifikacije_amd_radeon_r9_290x_cena_600_dolara

Will compete with 780gtx i Titan? Pa to ne znači da je bolji od njih :D

Dobro sa ovim Mantle-om se i očekuje da bude bolji kad se posebno piše kod za GCN, no videćemo.

To se odnosilo generalno na perfomanse, a sa Mantle-om ce navodno biti brzi.

Kazu da ce Titan biti smjesan pored R9 290X u BF4 sa ovim cudom.
Tacno se ovo moze nazvati "cudo" ovakvo nesto gejmeri sirom svjeta prihvatice sa odusevljenjem jednostavno sa hardwerom kakav se nalazi u konzolama moce da se igra sve i svasta uz MANTLE!!!!
Sto prija nisu uzeli konzole da ovo zazivi, ali opet sve karte sa GCN arhitekturom podrzavaju MANTLE:Klanjanje
FENOMENALNO:banana:

polako... ovo su za sada samo reci... marketing.

Po nekim predvidjanjima R9 270x bi mogao biti tahiti LE?
Da danas uzimam kartu mislim da bi moj izbor bio 7950, bez cekanja.

Ajd videćemo šta će biti od ovoga, verovatno će početku tu i tamo neko iskoristiti to ali za eventualno masovnije korišćenje ovoga ćemo da sačekamo.
Nego niko ne spominje do kad je NDA (ili nisam video), kada će neki zvanični testovi i full spec 290X i ostalih karti?

Ajd videćemo šta će biti od ovoga, verovatno će početku tu i tamo neko iskoristiti to ali za eventualno masovnije korišćenje ovoga ćemo da sačekamo.
Nego niko ne spominje do kad je NDA (ili nisam video), kada će neki zvanični testovi i full spec 290X i ostalih karti?

Spominje se 3. oktobar, tada ce biti moguc pre-order R9-290X sa BF4 bundle-om. Ali karta izlazi negde sredinom oktobra.

Mantle je cross platform, u prevodu, moci ce i nvidia ovo da prihvati ako budu hteli. /// EDIT - ne, u pitanju je cross platform u smislu Windows/Linux/Mac, znaci targetovan je samo GCN hardver [Radeon 7xxx i R7/R9 i AMD CPU-ovi].

Ovo je stvarno fenomenalna vest i nadam se da će par većih igrača u proizvodnji programa zagristi za ovaj API.
Jedva čekam da vidim kako ovo u praksi radi na novom BF. Uz Mantle im ni ne treba mnogo bolji driver za linux, samo da se usvoji i počne koristiti.

Planirao sam da mi sledeći računar bude baziran na AMD APU i sad nemam sumnje u to da im treba dati podršku.

additional information regarding Mantle will be released at the AMD Developer Summit, APU13, taking place Nov. 11-13
Čekam novembar s nestrpljenjem...

Za one koje zbunjuju nove oznake:

AMD_Naming_Volcanic_Islands_3-850x477.jpg

AMD_Naming_Volcanic_Islands_2-850x477.jpg

Poslednja izmena:
Vidim na dosta mesta se kuka kako je prenos bio dosadan. Valjda hteo narod dva sata adrenalina, a ne neke čobane-inženjere bez ikakvog talenta za prženje mase, koji samo stoje na bini i nešto truću :p

Šalu na stranu, meni se svideo prenos, i da nije bilo ove bombe na kraju (koju je internet, koliko mogu da vidim, kasnije unapredio u nuklearku), rekao bih da je bio sasvim korektan. Ovako je bio više nego zanimljiv.

Jes' da su mogli da malo više pričaju o 290X -- recimo da daju tabelu konačnih spcifikacija da se više ne nagađa na sve strane -- ali sam svakako zadovoljan što nije bilo nikakvih "nazovi" benčmarkova gde "trgovac fali svoju novu robu". Naročito me je zanimao deo o GE incijativi, da vidim koliko je AMD odmakao u povezivanju sa razvojnim timovima. Davili su po 'iljaditi put o Tomb Rader-u/Bioshock-u/Crysis-u, ali su relativno brzo pretrčali preko toga, i šta znam, sve zajedno nije bio loš taj deo. Pretpostavljam da će ljubitelji TES serijala da budu posebno zaintersovani za onu igru Lichdome.

E sad, što se tiče Krisa Robertsa i Star Citizen igre... ne sviđa mi se što se uopšte pojavio na prezentaciji i predstavio malte ne kao partner. Da radi zajedno sa AMD-om i tome slično. Ja gajim nadu da Kikstarter projekti neće biti ukaljani korporacijskim mahinacijama, i da će ostati u tom pogledu maksimalno neutralni. Lično, kao neko ko podrži neki projekat, bio bih vrlo nezadovoljan da saznam da je tim čiji sam projekat podržao, u međuvremenu sklopio neki kvaran dil s nekom kompanijom, koji će izmeđuostalog i mene da potkači, sabotirajći me zbog npr. hardver koji posedujem. Takav tim bi trebalo legitimno napasti i prodrmati mu reputaciju načisto, jer je na Kikstarteru reputacija glavni resurs. Sreća u nesreći je što je prišao AMD-u koji nema istoriju svinjarija tako da će sve najverovatnije da ostane na čistom marketingu, ali sve jedno, ne dopada mi se ni malo.

U vezi ove "TrueAudio" tehnologije... nisam još uvek potpuno shvatio čija je to tačno tehnologija i kakva će biti njena dostupnost van AMD-ovih proizvoda, tek ceo taj deo mi je zvučao malo blesavo. To da AMD priča o zvuku i da ugradi audio čip ili šta je već ono, na grafičku kartu. Što neko već negde napisa -- to je bio posao za Kriejtiva ili proizvođače ploča. Ipak, dobilo je malo na smislu kad sam pročitao ovo:

You're not grasping what True Audio is - you still run your onboard or audio card and HDMI/TOS/etc. speakers, the point of True Audio is to permit hundreds of objects in the game to be positioned correctly so you get accurate spatial sound even with only 2 speakers.

A i tehnologija zvuči dobro...

http://www.youtube.com/watch?v=nKnhcsRTNME

...samo su nekako uspeli da je uguraju svuda, osim tamo gde bi trebala da bude najkorisnija -- Battlefield 4 MP :) Ja sam inače isprobao dosta raznih slušalica, što stereo, što 5.1 i nisam došao do konačnog zaključka šta je bolje. Mada sam se na kraju odlučio za 5.1, jer mi se tu i tamo čini da odnosi prevagu. Ovo bi moglo da mi razreši tu dilemu jednom za svagda.

I najzad -- "Mantle" -- to je stvarno bila bomba. Ne znam tačno šta da mislim o tome u ovom trenutku. Svašta se nešto teoretiše sada na tu temu. Svakako me zanima šta će dalje biti sa tim.

Da da bomba je pukla, odjeknulo je zestoko, naucnici tvrde da je do eksplozije doslo usljed trenja izazvanog erupcijom vulkana na Hawaima :D imaju cak i slike
2013-08-21-image-10.jpg
Salu na stranu AMD preuzimanjem konzola pocinje diktiranjem Gaming-a, ako im uspije ovo sa MANTLE-om to ce biti cista dominacija nad nvidiom bez obzira kakve ona karta izbacala nece se moci takmiciti sa AMD-om.
Nadam se kao krajnji kupac da ce AMD imati konkurenciju jer bez konkurencije nema pravog napredka gledano iz ugla korisnika.

Mantle je kul API, radiće super pored OGLa na Linuxu. Microsoft je definitivno ispao iz igre.

DirectX ce polako da postaje sekundarni izbor (ali ce i dalje biti zastupljen). Verovatno ce i nV za par godina (ili u skorije vreme) razviti nesto poput Mantle-a, sto ce dovesti do 2 tabora kojima se game developeri mogu pridruziti. BF4 ce podrzavati Mantle i radice mnogo bolje na AMDu, jer ce morati da koristi DirectX na nV kartama... i suprotno ako nV uhvati nekog game dev-a (sto im ne ide bas za rukom, s obzirom na Never settle i konzole). Mada sobzirom da je Mantle otvoren API (barem tako neki tvrde), nije nemoguce da ce nV adaptirati Mantle za svoje potrebe.

Poslednja izmena:
Moram priznati da su me finalne specifikacije iznenadile jer sa aspekta malo kompletnijeg ptoizvoda ovakva karta
ne bi smela da predje limit od 250w kao sto je recimo nV postavila standard.
Ocigledno je da nisu hteli da zrtvuju performanse tako da su potrosnju zanemarili i podigli na visi nivo.
U poredjenju sa GTX690 koja ima TDP od 300w a bice sigurno brza od R9 290 za nekih 30-tak % , po meni kartu uopste nisu izbalansirali dobro,
zapravo je mozda i za ocekivati kad je ovo Ghz na steroidima.

Jos da vidimo te performanse , oc potencijal , temperature , nivo buke ..

Poznate su nam te mantre o "curenju napona na sve strane". :)

U poredjenju sa GTX690 koja ima TDP od 300w a bice sigurno brza od R9 290 za nekih 30-tak % , po meni kartu uopste nisu izbalansirali dobro,
Odakle si izvukao ovaj zakljucak? Po svim informacijama koje do sad imamo 290X je u rangu GTX780-Titan. 690 je brzi od Titana za ~10-15%. Za razliku od ostalih leakovanih informacija o 290X (SP, MEM, Bus), niko nije rekao da je potrosnja od 300W tacna informacija.

Odakle si izvukao ovaj zakljucak? Po svim informacijama koje do sad imamo 290X je u rangu GTX780-Titan. 690 je brzi od Titana za ~10-15%. Za razliku od ostalih leakovanih informacija o 290X (SP, MEM, Bus), niko nije rekao da je potrosnja od 300W tacna informacija.

Pa cini mi se da sam video i na njihovom slide-u tdp od 300w !
U rangu sa GTX 780 ili sa Titan ? Odluci se :)

Ok nemoj da si na kraj srca , odokativno sam napisao 30% , izvini sto pogresih , da se ispravim , tacnije 32 % je brza GTX 690 od
Titana.

http://tpucdn.com/reviews/MSI/GTX_660_Gaming/images/perfrel_2560.gif

Poslednja izmena:
U rangu sa GTX 780 ili sa Titan ? Odluci se
Razlika izmedju GTX 780 i Titana je 5-8%. Zar je bitno?
Ok nemoj da si na kraj srca , odokativno sam napisao 30% , izvini sto pogresih , da se ispravim , tacnije 32 % je brza GTX 690 od
Titana.
http://tpucdn.com/reviews/MSI/GTX_660_Gaming/images/perfrel_2560.gif
Po tvojoj slici, 228/196=1.16

Nisu spominjali nikakve brojke u vezi Clockova, Die sizea, TDPa na njihovim slajdovima. 300W je pretpostavka ljudi sa Softpedie, na osnovu 6+8 pin PCIe konektora.

Poslednja izmena:
Poznate su nam te mantre o "curenju napona na sve strane". :)

Ne ne to nego arhitektura je udarila u zid, ne mogu nista napraviti jace od tahitija u 28nm hihihih kako je samo zanimljivo citati sta je lik sve pisao samo treba poceti sa pocetka teme :D
Samo nije mi jasno je li ova karta brza od tahitija? kako su napravili brzu kartu kako? ja bi volio cuti odgovor kako su zadrzali potrosnju kako?
karta koristi 6+8 pin tako da je jasno da nije veliki potrosac u granicam high end gpu-a.
hahhaha cuj ovo 32% ne zna ni osnove matematike boze pomozi da nestane struje da ne citam dalje :D

Poslednja izmena:
Ma svima je ovde jasno da je glavna vest glide 2.0 ili ti xbox one api....

Bas me inetresuje odgovor intel-a, M$ i NV-a, neverujem da ce skrstenih ruku da sede

Razlika izmedju GTX 780 i Titana je 5-8%. Zar je bitno?

Po tvojoj slici, 228/196=1.16

Nisu spominjali nikakve brojke u vezi Clockova, Die sizea, TDPa na njihovim slajdovima. 300W je pretpostavka ljudi sa Softpedie, na osnovu 6+8 pin PCIe konektora.

Na mobile ssm i jako mi je tesko sad da trazim .. Cini mi se da sam i na njihovom slide-u
video negde ali mozda sam i pogresio.
U svakom slucaju ako je TDP manji tim bolje ali ..

Sto se tice GTX690 retke su igre gde pravi razlku od 15% i to u rez 19x12.
Od igre do igre razlike se krecu od 20% pa na dalje .. U 25x16 razlika je malo veca..
Pregledaj i sam..

Ja sam izveo logicno poredjenje na mestu , ne znam sta te je tu pogodilo ?
Opet kazem ako nije toliki TDP tim bolje , onda je za pohvalu , onda su uspeli da optimuzuju kartu super.

P.S.Sta se zapravo pouzdano zna ? Koje su tacne specifikacije ? Zar ne rekose juce da su potvrdjene spec ?

Ja sam pratio sve vreme na mob pa prezentaciju nisam uspeo ni da odgledam.
Citao sam ovde na benchu i na par ostalih sajtova sta se desava..

Poslednja izmena:
Bas me inetresuje odgovor intel-a, M$ i NV-a, neverujem da ce skrstenih ruku da sede

Intel ima preča posla od Windows PC gaming-a, Microsoft ima preča posla od Windows PC gaming-a, od nVidije se odgovor čeka. Mada su oni jaki na Linuxu tj imaju dobru OGL podršku. AMD nema pa valjda zato i napraviše Mantle.

Sto se tice GTX690 retke su igre gde pravi razlku od 15% i to u rez 19x12.
Od igre do igre razlike se krecu od 20% pa na dalje .. U 25x16 razlika je malo veca..
Pregledaj i sam..
Jesam pogledao, zato ti kazem da ti brojke od ~30% nisu tacne.
Ja sam izveo logicno poredjenje na mestu , ne znam sta te je tu pogodilo ?
Nije me nista pogodilo, ispravljam tvoje "zakljucke" bazirane na apsolutno neproverenim informacijama i na pogresnim racunima (pogledaj TPU linkove koje si okacio, pa racunaj ponovo :)). Za razliku od broja SPa, mem busa i 4GB, nije nista potvrdjeno u leakovima i svodi se na teoretske maksimume i Zikine procene, oni sami su to napisali. :) I neka bude 300W potrosnja, ali nemoj pre vremena da izvodis zakljucke. ;) U svakom slucaju, po nekim informacijama NDA istice 3eg oktobra, pa cemo uskoro i saznati sta je tacno.

Totalno sam razočaran sinoćnom prezentacijom.

:vomit: mi se od AMD partnerstva sa najvećih igračkim satanom. Kako su samo skrivali njihov logo prilikom predstavljanja Frostbite engine - stavili su logoe od njihovih studija, dno dna :wc:.

Svaka čast Krisu Robertsu.

Od ostalih igara - veliki meh, pogotovo kad sam video Sonic ASRT koji konstantno ima DX9 error (ima na Steam forumu ogromna tema) koja od februara nije ispravljena. Sprdnja. SRIV neću ni spominjati kad se setim koliko je trebalo vremena AMD-u da popravi ogroman lag u SR3.

Lik što je predstavljao je raptr je Xbox budala/fanboj koja je kukala šo nema monopola ("jedinstvene platforme") na PC tržištu :wc:.

Imena kartica su totalna marketinška budalaština.

Interesuje me naslednik 7750 i šta imam videti - R7 250 koji je po njima na istom nivou.

Ako AMD ne popravi do zime drajvere za linux, prelazim na zelene zbog (između ostalog):
- linux podrške
- Source igre kidaju na GeForce
- Activision im je partner (igram CoD koji je optimizovan za GeForce)

Uvek sam bio za Radeon kartice (sem jednog kraćeg izleta sa GeForce 7600GS) i uvek sam ih stavljao drugima kad sam im sastavljao kompjuter, ali mi se čini da se bliži kraj.

3 oktobra predprodaja, a moguce da ce se znati i tacne specifikacije jer koce naruciti kartu a ne znaju se ni specifikacije.

@danilo

Ja rekoh da sam napisao odokativno a i rekoh oko "%" znaci nisam precizirao.
Sad proleteh na guru3d od igre do igre , 20% razlike, jedino Metro LL malte ne jednake..

Sto se tice specifikacija ja sam citao vase komentare i vesti sa neta i zakljucio da je to finalni slec
za kartu jer je tako i pisalo da je potvrdjeno.
Sad ispade da se jos nista ne zn ali se zna da je karta u rangu sa Titanom :)
Znaci podlegao sam hype-u :D

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno