Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

@KovacTibor
Znam da su zavojnice lutrija. Ko mi je kriv što sam kupio monitor sa osvežavanjem od 165Hz. ;)
Mada, Safirov RX 5700 Puls to nije imao ni sa prethodnim, ni sa ovim monitorom. Ali je to ipak druga klasa grafičke u odnosu na RX 6800XT.

@Lemaja
Morao sam da zamenim padove i pastu, jer je hotspot gurao i do 100 stepeni, a ventilatori i do 80% od maksimalne brzine. Posle zamene, hotspot je maksimalno 84 stepena, a ventilatori na 54%.

@Marezz
Da.

Poslednja izmena:
Ja zamalo da je kupim, drago mi je sad sto nisam. Steta sto ima problema.. :(

Pa što se temperatura tiče, mislim da sam to rešio. Dobro je što karta nema nalepnice na šarafima, pa nema bojazni od gubitka garancije.
Imenjak koji mi je prodao kartu je ispao korektan, priznao je da je karta rudarila, ali i pored toga, mogao je da je redovnije čisti. To mi je jedina zamerka.
Moj Safir je posle više od tri godine kao nov. Verovatno ima malo prašine pod šraudom, jer je nisam nikada rasklapao (osim skidanja ventilatora). Ostalo je u tip-top stanju.
Mada, mogu da se kladim da bi isto ili slično prošao da sam kupio i neku drugu kartu, jer mi većina povoljnijih deluje kao da su rudarile (što verovatno i jesu).

@enDuRo99

Coilwhine ti je lutrija, mozes na ganc novoj kartici tek izvadjene iz kutije da imas, kupis istu takvu ponovo i nema. Ja sam bas zbog toga dva puta kupovao gtx 1070ti msi gaming model, prva imala pistanje da sam hteo da poludim prodam tu kupim istu sve uredu.

Znam da je tako. Samo sam se nadao da ću to izbeći, jer je imanjak tvrdio da cvilenja kod njega nije bilo (što je verovatno istina). Jače napajanje i/ili monitor sa niskim vertikalnim osvežavanjem i cvilenja nema.
Prethodno sam taj problem imao samo sa Safirovim HD 6950 1GB.
Uglavnom, ono što je bitno je da su performanse na nivou. Ni pre zamene padova i paste nije bilo nikakvih problema s te strane.

^ nema to veze sa snagom napajanja, ako grafička dobije dovoljno struje i ima normalne performanse to je to. Jednostavno kod prodavca je bio monitor od 60hz. To možeš i sam da utvrdiš kod sebe, jednostavno ograniči igru koju igraš na 60 fps i videćeš da će zvuk nestati ili će se tek čuti.

Sta je drugo moglo da hladi kad covek kaze da je vecina imala seal na sebi, tj nije skidan kuler...
Ne moras da skines kuler da pojacas hladjenje. Skidanje plasticnog shrou-da na vecini kartica ne ostecuje nijedan seal. Mogu da se stavi drugi ventilatori onda. I da se sve vrati, i da niko nikad ne moze da proceni da kartica je provela 1 sekunda van stock konfiguracije.

A takodje, trivijalno je za onog ko ima znjanje i umece u rukama da na prevaru skine i vrati seal da se ne primeti (samo je bas *******o i trebaju ti hemikalije odredjene ili cak napravi novi seal. Pogotovo kinezi ,ako rade na veliko, pa samo mogu na sivo da kupe originalne seal-ove, preko veze iz fabrika

Znaci nevaljali majneri... malo presla, nikad gas do kraja / kraca noga...

Ta nalepnica se može napraviti na običnom muflon papiru(samolepljivi) i zalepi se nova. Tako da je vrlo teško dokazati da je kartica bila iz rudnika ili ne.

moze cak i da se odsrafi da ostane nalepnica na srafu :)

^ možda nečim da se uhvati okolo sarafa, ali ta nalepnica se napravi za 2min.

Da li vredi dodati jos malo para(70-90E) i uzeti rx 6650 XT naspram rx 6600?

20% dobijas vise. Ti vidi jel ti se isplati.

Ako ti je bitna potrosnja kao sto je meni plus igras u 1080p onda je 6600 zakon, sjajan izbor za te pare

SAPPHIRE Radeon RX 6800 16GB PULSE

Treba mi neko misljenje o ovom modelu po 550 za koliko se vidim pojavio. Ako neko ima bilo sta da primeti bice od pomoci.

SAPPHIRE Radeon RX 6800 16GB PULSE

Treba mi neko misljenje o ovom modelu po 550 za koliko se vidim pojavio. Ako neko ima bilo sta da primeti bice od pomoci.
Trebalo bi da je dobar. Ja sam do skora imao RX 5700 Pulse i stvarno sam bio zadovoljan kartom. Ne verujem da su RX 6800 uradili lošije, jer je to ipak viša klasa karta u odnosu na RX 5700.

Pozdrav svima,
Imam problem sa pucanjem AMD drajvera, odnosno sa onim "amd software detected that a driver timeout has occurred on your system".

Prešao sam na nvidia na amd karticu (6900 xt), očistio nvidia drajver sa ddu i offline instalirao najnoviji drajver koji sam prethodno skinuo sa amd sajta. Takođe sam i update-ovao chipset driver.
Prvo mi se dešavao crni ekran na nekoliko sekundi i onda pucanje tj. poruka. Pucao mi je na pokretanju partije WoT-a, ali i na Heaven benchmark-u. Kad pukne, sjebe mi i vajber (?) koji krene da kuka na OpenGL i proradi tek posle restarta. Takođe mi obara i Logi aplikaciju za tastaturu.

Odradio sam onaj "Disable MPO" fix koji sam našao na netu i rekao bih da je bolje, ali i dalje imam problem.
Na default podešavalju kartice nije pucao u Haeven-u, mada nisam imao vremena duže da ga pustim. Ali kad je undervolt-ujem preko Adrenaline softvera (koji mi se inače sviđa i voleo bih da ga koristim ako je moguće) onda vrlo brzo zamrzne sliku i i ispali onu poruku o driver timeout-u. Ali, sada vise nema crnog ekrana i ne puca vajber a ne pukne i Heaven nego se podešavanja resetuju na default i Heaven nastavi.

Na default podešavalju kartice nije pucao u Haeven-u, mada nisam imao vremena duže da ga pustim. Ali kad je undervolt-ujem preko Adrenaline softvera (koji mi se inače sviđa i voleo bih da ga koristim ako je moguće) onda vrlo brzo zamrzne sliku i i ispali onu poruku o driver timeout-u. Ali, sada vise nema crnog ekrana i ne puca vajber a ne pukne i Heaven nego se podešavanja resetuju na default i Heaven nastavi.
Znači da si previše undervolt-ovao.

Ma ne verujuem.

Dobio sam preporuku za 1.09v za tu karticu kao dobar undervolt a i probao sam sa onim settings-om u Adrenalinu "undervolt gpu" koji postavlja na 1.175 ako se dobro sećam. To sigurno nije previše undervolt-a i ponovo puca.

Da bi bio siguran vrati default podešavanja pa testiraj

Ako na defaultu radi, a kada uradiš undervolt puca, zna se da je do toga. Možda karta nije raspoložena za uv. Moja 6900XT može da radi na 1.13v recimo.

Ograđujem se, kao što sam i rekao, jer nisam stigao duže da istestiram na default podešavanjima. Mislim da ću večeras uhvatiti vremena za to.
Jel Heaven dovoljan za test? To trenutno jedino imam za GPU...

Uvek preporučujem i FurMark da bi se videlo kako se bori sa temperaturom i da li možda treba zamena paste i padova...

@Masinist
Nova je karta, sumnjam da je tu problem.

Nista, testiram pa javljam.

Ma ne verujuem.

Dobio sam preporuku za 1.09v za tu karticu kao dobar undervolt a i probao sam sa onim settings-om u Adrenalinu "undervolt gpu" koji postavlja na 1.175 ako se dobro sećam. To sigurno nije previše undervolt-a i ponovo puca.
Taj sto ti je dao preporuku je nasao savresnu poziciju za svoju karticu, ti moras da nadjes koja je to pozicija za tvoju karticu. Mogu da vam budu iste kartice ali silikonski cip kod njega i kod tebe nije isti. Zato moras da odvojis neko vreme da testiras i nadjes sweetspot tvoje karte.

@KovacTibor
Jasno mi je to, više sam odreagovao na ovu default Adrenaline postavku koja je, ako se dobro sećam 1175mV što ne bi trebalo da bude malo. To mi je bilo sumnjivo.

Ako kartica radi na fabrickim podesavanjima, prolazi test u Heaven, igre rade normalno onda si jedino ti uzrok problema jer si karticu doveo u takvu situaciju.

Za undervolt treba jako puno vremena da se nadju prave vrednosti. Smanjuj po 20mV pa testiraj karticu pa dok ne dodjes do dela gde prolazi test a u sledecem spustanju puca, onda smanjuj po 1mV dok ne nadjes joj stabilnu brojku.

Nazad
Vrh Dno