Šta je novo?

AMD Radeon RX 6000 Thread

Ali kad mahom sedis kuci, onda ostaje vise vremena za igranje sto inace (bar kod mene) nije slucaj... Nije da izadjem svaki dan negde, daleko od toga, ali je razlika... Da ne pricam o bar sat i po, dva sata ubijenih na odlazak i povratak sa posla uz spremanje itd...

I da, neko rece "optereceni nedostatkom u prvih par dana".... Paaa, proslo je malo vise od par dana [emoji1]

Meni samo nije jasno zasto su toliko ljudi optereceni nedostatkom ovih kartica u prvih par dana od izlaska? Da li svi imaju 4k monitor 144hz i igraju fps igrice pa je neophodno imati jednu zver kao 3080 ili 6080xt? Ili jedna , recimo 5700xt obavlja posao ( kao sto se vidi u novim igricama godfall , ac , itd ) . Ja sam totalno zbunjen :(

Ako tako gledam neophodni su mi samo hrana i sklonista od zime.:d

Ne znam za ostale, ali ja imam 1440p 144hz monitor :)
Oko 4 godine mi odlicno radi 1070 GTX, ali eto vreme je za zamenu, 2070 super sam preskocio jer je cena bila sumanuta.
Ali imam spremno 500e + koliko prodam stari gpu, vec dva meseca od kada je izasla 30xx serija , i eto malo sam nestrpljiv , nista strasno verovatno je i zbog covida pojacano,
mozda me na kraju i prodje pa sacekam prolece.:S::S:

Prezentacija AMDovih novih tehnologija uključujući raytracing u Riftbreakeru.

Malo bacanja dimnih signala:

Emn1uD-VoAAobM_.png

https://www.youtube.com/watch?v=_BN_wjO2M9Q&feature=emb_title

"After all, in the non-RT Gears 5, an RTX 2080 is said to be comparable to Series X, yet here in Watch Dogs: Legion with RT features active, an RTX 2060 Super seems to be more performant. This means that consoles may require reduced resolution, distance, or material settings compared to mid-range PC graphics hardware."

Sada sam tek skeptican oko RT performansi.

Koliko ti RT igra bitnu ulogu i da li smatras da ce NV izbaciti u naredne dve godine dovoljno sposobnu rtx grafu kojoj nece drasticno padati fps kada se doticni feature ukljuci?

Jer ovo sto i 3080 pokazuje sa "rtx on", po pitanju udarca na performanse, iako sada upotrebljivo meni iskreno deluje jedno 2 godine udaljeno od necega sto vredi imati da bi se igralo bez kompromisa.

Poslednja izmena:
https://videocardz.com/newz/amd-radeon-rx-6800-xt-and-rx-6800-geekbench-opencl-benchmarks-leaked

AMD Radeon RX 6800 XT appears to offer 109% to 114% performance of GeForce RTX 3070. The non-XT version of the RX 6800 offers very similar performance to RTX 3070 (96 to 99%), however, the performance varies depending on the workload.

Rec je o open cl performansama. Iako u svakom slucaju ne ohrabrujuci, ovakvi rezultati ne bi trebalo da budu razocaravajuci jer ako se ne varam AMD implementacija OpenCL-a je dosta losija od nVidia varijante. Ne znam za druge situacije, ali WiiU emulator radi bolje na GeForce GTX760 nego na Radeon RX 570 zbog toga.

Lepe frekvencije:

Emu2GmWW8AAAymh.jpg

Rec je o open cl performansama. Iako u svakom slucaju ne ohrabrujuci, ovakvi rezultati ne bi trebalo da budu razocaravajuci jer ako se ne varam AMD implementacija OpenCL-a je dosta losija od nVidia varijante. Ne znam za druge situacije, ali WiiU emulator radi bolje na GeForce GTX760 nego na Radeon RX 570 zbog toga.
OpenCL je uglavnom bolji na AMD kartama, ali svaka nova generacija ima lošije performanse (po CU), pošto se fokusiraju na gejming. A za 2 dana predstavljaju prvu čisto compute kartu za HPC - MI100 (CDNA arhitektura)

OpenCL je uglavnom bolji na AMD kartama, ali svaka nova generacija ima lošije performanse (po CU), pošto se fokusiraju na gejming. A za 2 dana predstavljaju prvu čisto compute kartu za HPC - MI100 (CDNA arhitektura)

Izvinjavam se, pomesao sam, mislio sam na OpenGL. AMD karte imaju problem sa CEMU emulatorom(Wii U) zbog uzasnih OpenGL performansi.

https://www.reddit.com/r/cemu/comments/beqeiv/amd_vs_nvidia_best_gpu_for_modern_emulation_cemu/

Poslednja izmena:
Pa dobro nisu baš užasene, ali jeste 10-20% lošije nego kod nVidia karti za "isti" rang (npr. RX 480 vs GTX 1060). Ipak je openGL pre svega namenjen profesionalnom softveru, pa se za to uzima Quadro ili Radeon Pro

https://www.youtube.com/watch?v=_BN_wjO2M9Q&feature=emb_title

"After all, in the non-RT Gears 5, an RTX 2080 is said to be comparable to Series X, yet here in Watch Dogs: Legion with RT features active, an RTX 2060 Super seems to be more performant. This means that consoles may require reduced resolution, distance, or material settings compared to mid-range PC graphics hardware."

Sada sam tek skeptican oko RT performansi.

Očekivano. Na konzolama će biti maksimalnog sakaćenja RT efekata da bi mogao da se postigne target fps (30 uglavnom). Plus, ovde je flat 4K rezolucija na 2060 Super i bez DLSS-a. DLSS quality bi dao i bolju sliku od skaliranja rezolucije na XboX-u i fps boost.

Ne mora da znači da će novi Radeoni imati RT performanse kao Xbox series X (skaliranje sa brojem jezgara), međutim bez tehnologije koja drastično povećava performanse kao što je DLSS, svakako će morati da se sakate RT efekti da bi se postigao dobar fps.
Da, tu su SAM, VRR..ali to je sve sića..~5%, tj. 10-15% boost nije dovoljno..

Pa dobro nisu baš užasene, ali jeste 10-20% lošije nego kod nVidia karti za "isti" rang (npr. RX 480 vs GTX 1060). Ipak je openGL pre svega namenjen profesionalnom softveru, pa se za to uzima Quadro ili Radeon Pro

Ne znam za koji OpenGL usecase gledas, ali u CEMU GTX 1060 ima i do 3x bolje performanse od RX580(sto se vidi u klipu koji sam linkovao u na primer Mario Odyssey ili Zeldi). Sad, mozda ima tu neke dodatne optimizacije u emulatoru za nVidia kartice, ali u svakom slucaju 3x razlika jeste uzasna.

[video]https://www.sapphiretech.com/en/consumer/nitro-radeon-rx-6800-xt-16g-gddr6[/video]

Ide RGB!

Sent from my Poco X3 using Tapatalk

Cene gore, svi to mole. :D

Taman sam hteo da napisem da je u Finskoj sve skupo kad ono, 3070 za 599 evra.

Nadam se da se ovi radeoni nece kvariti ko nove konzole.

Da li je graficka 6800 uopse namenjena za fullhd gejming ili je cisto bacanje para za tu rezoluciju ?

ne znam sta imas ali za full hd moze odlicno da se igras i sa nekoj 1080/1080ti i 5600 ati i sl...ne znam sta ce biti u buducnosti istina

U planu b550 , 5600x eventualno 5800x, monitor je fullhd 144hz pa sam razmisljao da to uparim sa 6000 serijom za fullhd 144hz pa sad ako je 6800 preteran onda da sacekam slabije verzije 6000 serije ?

Nema sanse da izguras 144 frejma/sec sa tom kartom..ni 5700XT ne moze da izvuce vise od 100fps-a na ultra podesavanjima u danasnjim igrama u 1080p. To ti jedino znaci ako igras ove MMO igre koje imaju grafiku kakvu imaju pa kod njih mozes i 300 frejmova/sec da naguras.

Ili ako spustis podesavanja na medium/high..

Opet nešto na glas razmišljam o tome, kako AMD dozira sve. Doziranje sam više puta napomenuo u CPU temama.

Prosečan overklok 6800 je oko 2,5 GHz. Specifikacija 6800 je oko 2,1 GHz. 6800XT ima 72 CU, 6800 ima 60 CU-a.

60 / 2,1 * 2,5 = 71,43

Dakle, kad se overklokuje, 6800 radi skoro kao 6800XT.

Šta hoću da napišem?

Malo mi je bilo čudno 60 CU, logičnije mi je bilo 64 CU. Ali kako se vidi, AMD je namerno "dozirao" 6800, kako nikad ne bi dostigla (do kraja) ili prestigla 6800XT, a opet je bolja od 2080Ti.

Inače, verovatno je danas "otkutijavanje".

Poslednja izmena:
Mene samo zanima koliko ce 6800 biti brza od 5700XT. Neko je pominjao da bi XT verzija trebalo da bude, tacno, duplo brza.

Opet nešto na glas razmišljam o tome, kako AMD dozira sve. Doziranje sam više puta napomenuo u CPU temama.

Prosečan overklok 6800 je oko 2,5 GHz. Specifikacija 6800 je oko 2,1 GHz. 6800XT ima 72 CU, 6800 ima 60 CU-a.

60 / 2,1 * 2,5 = 71,43

Dakle, kad se overklokuje, 6800 radi skoro kao 6800XT.

Šta hoću da napišem?

Malo mi je bilo čudno 60 CU, logičnije mi je bilo 64 CU. Ali kako se vidi, AMD je namerno "dozirao" 6800, kako nikad ne bi dostigla (do kraja) ili prestigla 6800XT, a opet je bolja od 2080Ti.

Inače, verovatno je danas "otkutijavanje".

Nazad
Vrh Dno