Šta je novo?

AMD Radeon RX 580

Imam Sapphire nitro+ 8gb, i slucajno primjetim da mi ne radi jedan fan.
Ovaj prvi do izlaza radi ok, ovaj drugi do napajanja ne vrti.
Rastavim i promjenim mjesta fanovima, opet isto, prvi radi, drugi ne.
Znaci nije fan crkao vec je nesto drugo u pitanju.
Jel imao neko slicno iskustvo?
Mozda je ovako od prvog dana, nebih ni primjetio da iz dosade nisam uzeo da cistim GPU, i vidm da samo prvi fan je nakupio prasinu a drugi nista:d

Inace i sa jednim fanom mi gpu sa 40% fan speed ne prelazi 65c u igrama, tako da i nije problem:d

Ja sam uzeo Vegu tako pre nedelju dana od njih. Imaju poslovni objekat samo u Aranđelovcu, kupila ih je neka Union grupa. Meni je Vega uredno stigla sa fiskalnim bez kutije, kao što su i pomenuli na sajtu da je "B roba" kao i Nitro plus (ako si je platio 13990). Grafu sam uredno vratio jer je vidno kopala i to podosta, temperature su bile bolesne (preko 100 stepeni) osećala se na zagorelu prašinu, iako oni garantuju da je "korisnik vratio bez kutije jer mu nije odgovarala, imao slabo napajanje a inače je nova [emoji23]". Uglavnom su mi uplatili novac na račun, isti momenat kada im je stigla grafa nazad. E sada, Vega je bila referentna krdža, Nitro plus je ozbiljno hlađena grafa, imam je ja u kompu, tiha i hladna kao špricer [emoji3]

Sent from my GM1900 using Tapatalk

Tako je jesu iz Arandjelovca, to sam juce resio, posto sam ja nasao Practic shop iz Beograda u Durmitorskoj ulici kada sam trazio i mislio sam da je to to, medjutim kada sam video da im je pozivni 034 skontao sam, a i jutros mi je stigao mail od njih da su iz Arandjelovca.

Stigla je kartica kako su i rekli sa stikerima na srafovima, bez originalne kutije, ali bez fiskalnog racuna ! A lepo sam pitao dva puta za originalni fiskalni da li ide ne nekakve gluposti po papirima, rekli su da i eto vidis opet doslo bez fiskalnog, ali snimao sam otvaranje paketa pa cu posle da pisem mail...

Inace u MSI afterburneru stoji za klokove 1200 cpu i 2100 memorija, e sada da li je ovde nesto cackano.. koliko ja mogu da nadjem a samo nalazim da je boost clock na ovoj kartici 1411 mhz ne mogu naci na koliko radi bez boosta, ali verujem da je veca vrednost od 1200 mhz ?? Pa se pitam da nesto nije cackano i da su smanjeni klokovi kako bi se kartica manje grejala...

Uskoro zavrsava skidanje nekog Battlefield 5 koliko sam video to je jako zahtevna igra pa cu da pustim da vidim kako ce da se ponasa sa temperaturama.

Čačkan bios gotovo sigurno. 1257mhz je base clock. I memorija je dignuta za 100mhz.

edit: Techpowerup gpu bios sekcija, skini odgovarajući (gledaj koju memoriju imaš na grafici) i flešuj original bios.

Koliko je koštala ta karta? Jer, to je efektivno polovna karta, pa se nadam da je i cena adekvatna.

Poslednja izmena:
Da pa pretpostavio sam, a koliko sam negde procitao ova kartica treba da ima i dual bios, jedan treba da je brzi, drugi sporiji.

Ne pada mi na pamet nista da pipam dok ne dobijem fiskalni racun i garanciju od godinu dana koliko je i pisalo, najvise sam zato i uzeo, imalo je na oglasima za dosta manje pare doduse ne ova ali bez ikakve garancije, samo radna tipa 7 dana.. ako ne dostave originalni fiskalni vracam im karticu...

14000 din je ova verzija, ne da je polovna nego su verovatno sve i kopale, ali ta garancija od godinu dana me je privukla, koju ne dobih za sada...

ako imaš bios switch isprobaj i na drugom biosu,ništa te ne košta,ne moraš ni drajver da reinstaliraš,samo će mu trebati koji sekund da ukopča drajver.

Svi Nitro-i imaju dual bios, ali gotovo i svi majneri čačkaju oba biosa, pa je šansa velika da je i drugi čačkan.

Sa srećom svakako, ali fiskalni pre utorka mislim da nećeš dobiti.

možda kartica ne može da izdrži jače klokove (zamor materijala) pa je serviser modovao bios.

Ako kartica radi, ne diraj ništa.

Imam Sapphire nitro+ 8gb, i slucajno primjetim da mi ne radi jedan fan.
Ovaj prvi do izlaza radi ok, ovaj drugi do napajanja ne vrti.
Rastavim i promjenim mjesta fanovima, opet isto, prvi radi, drugi ne.
Znaci nije fan crkao vec je nesto drugo u pitanju.
Jel imao neko slicno iskustvo?
Mozda je ovako od prvog dana, nebih ni primjetio da iz dosade nisam uzeo da cistim GPU, i vidm da samo prvi fan je nakupio prasinu a drugi nista:d

Inace i sa jednim fanom mi gpu sa 40% fan speed ne prelazi 65c u igrama, tako da i nije problem:d

Desavalo se na nekim modelima, zbog drajvera navodno. Probaj stavi Afterburner pa poguraj ventilatore na maksimum da vidis da li ce da se pokrene.
GPU mozda ne trpi ali trpi VRM i memorija zbog tog venta koji ne radi.

ako imaš bios switch isprobaj i na drugom biosu,ništa te ne košta,ne moraš ni drajver da reinstaliraš,samo će mu trebati koji sekund da ukopča drajver.

Malo sam bolje pogledao Sapphire kaze da je desni bios onaj jaci i brzi a levi je sporiji to jest kao quiet i performance modes biosi, kod mene je na desnoj strani, mada to opet ne mora nista da znaci ko zna sta je ko ovde flesovao i radio.

možda kartica ne može da izdrži jače klokove (zamor materijala) pa je serviser modovao bios.

Ako kartica radi, ne diraj ništa.

Znas kako za 14000 sam sigurno mogao da naletim na karticu koja ce da radi normalno i da nije majnovala tako da hocu performanse za koje sam platio, bar su je tako oglasavali, ali necu nista da cackam da ne bude posle ti si ovo ti si ono, kada dobijem fiskalni onda mogu da pogledam ako ne dobijem vracam kako sam je dobio i to je to...

Malo sam testirao u ovom Battlefield 5 igrao sat vremena, kartica nije presla 50 stepeni, 20% ventilatori maks je bilo, frejmrejt oko 50 setak desavalo se nekada da spusti na 42-43 ali uglavnom prosek je bio oko 50 setak.. ostavio sam na auto podesavanja a sve je bilo na high, ja igrice ne igram odavno, tako da sam polu- laik trenutno i nisam bas u toku, ali koliko vidim ljudima se ovakve i slicne kartice greju u igrama preko 60 stepeni pa cak i do 70, cim ovde ne prelazi 50 znaci da je bios cackan i spustano ko zna sta sve i kako, a ko zna i da li su oni uopste mozda je kupac vratio karticu, oni samo proverili radi i proslede dalje.. U sustini videcu da li ce da daju racun koji treba da daju pa cu da se akam..

Edit. sada sam proverio levi, 1340 i 2000, lud zbunjenog, jasno ovi iz Sapphire kazu da je desni bios jaci bios znaci da ovaj levi mora biti slabiji, sto znaci ili je fabricki bios levi 1340 i 2000 a desni 1411 i 2000 a neko je cackao ovaj desni jaci ili su cackali oba, ko ce znati vise...

Poslednja izmena:
ostavi na jačem i ne diraj ništa, jer zezovi sa biosom ne podležu garanciji. savet prijatelja.

da... takođe, gledano sa gornje strane, je levo, ono što je sa donje desno... pitanje je u šta su ti rivjueri gledali.

Poslednja izmena:
ostavi na jačem i ne diraj ništa, jer zezovi sa biosom ne podležu garanciji. savet prijatelja.

da... takođe, gledano sa gornje strane, je levo, ono što je sa donje desno... pitanje je u šta su ti rivjueri gledali.

Ovoj kartici je moguce neko dusu izvadio i namenjao se biosa i ko zna sta je sve podesavao i sada ce oni da znaju sta sam ja radio a sta neko pre mene :D Salim se ne pipam probao sam sa jacim biosem, kartica se malo vise greje jer radi na malo vecem kloku i to je to.

Video je oficijalni od Sapphire, mozda nekome pomogne sve je jasno i lepo se vidi.
Evo ima ovde na 0:45.

možeš da dampuješ u gpu-z bios i uporediš sa originalnim od tačno tog modela (dakle sa stikera na poleđini) i tako bez ikakvog rizika vidiš jel' petljano.

Desavalo se na nekim modelima, zbog drajvera navodno. Probaj stavi Afterburner pa poguraj ventilatore na maksimum da vidis da li ce da se pokrene.
GPU mozda ne trpi ali trpi VRM i memorija zbog tog venta koji ne radi.

Nije do drivera, a ni 100%fan speed ne pomaze. Ili je na ploci nesto, ili nekih od kablova koji vode od prvog do drugog fana, ono ispod plastike.
Ko ce ga znati.

@Animal, ukljuci msi afterburner dok igras i pogledaj voltazu.
Polaris treba i preporucuje se undervolt da bi bio hladan.
Ako je rudarila onda je sigurno undervolt i malo zategnuti ram timings.
Ako ne puca u igrama, trebao bi da imas iste performanse samo uz nize temperature.
Nadji neki game bench na YouTube i uporedi score, ako je score u pet deka a temperatura niza, onda treba da castis onog sto je nastimao bios da radi bolje od fabrickog.

apsolutamente

možeš da dampuješ u gpu-z bios i uporediš sa originalnim od tačno tog modela (dakle sa stikera na poleđini) i tako bez ikakvog rizika vidiš jel' petljano.

Rekli su mi da je racun poslat istog dana samo postom ( pismo ), mada ne vidim razlog za to kada je vec kartica dosla kurirom, znaci sada u ponedeljak/utorak ocekujem da postar donese pa cu da vidim, petljano je sigurno ali kada dobijem racun mogu nesto da probam konkretno.

Nije do drivera, a ni 100%fan speed ne pomaze. Ili je na ploci nesto, ili nekih od kablova koji vode od prvog do drugog fana, ono ispod plastike.
Ko ce ga znati.

@Animal, ukljuci msi afterburner dok igras i pogledaj voltazu.
Polaris treba i preporucuje se undervolt da bi bio hladan.
Ako je rudarila onda je sigurno undervolt i malo zategnuti ram timings.
Ako ne puca u igrama, trebao bi da imas iste performanse samo uz nize temperature.
Nadji neki game bench na YouTube i uporedi score, ako je score u pet deka a temperatura niza, onda treba da castis onog sto je nastimao bios da radi bolje od fabrickog.

Ako imas unimer ili nadji od nekoga, stavi na pistalicu i ispitaj ako su kablovi u prekidu, naravno ovo podrazumeva da ostvaris kontakt sa golim delovima kablova, to jest gde su lemljeni ili usli, nadam se da imas pristup tome..

Pa ono sto sam ja video sa YT, ljudi imaju veci FPS na ultra nego ja na high.. Zato meni 50 stepeni kartica ne prelazi njima ide do 70 stepeni.
Tako da cackano je nesto definitivno, jos jedna stvar meni jako zanimljiva a ne znam kako funkcionise u gpuz i sta tacno znaci posto nije lepo naznaceno je potrosnja kartice.

gpuz.jpg

Ima ovde tri stavke i kada se stane kursorom misa na bilo koju stavku pise na sve tri ovo isto.. E sada ako saberem sve tri vrednosti dobijam potrosnju od oko 320W sto gledajuci testove na internetu je oko 100w vise nego sto treba. Sad da li se sve sabira ili kako se vec gleda i da li uopste gpuz ocitava tacno to ne znam, jer ne svakoj stavci pise ''shows the current power consumption of the GPU chip only ( not the whole card ). E sada kada to pise na sve tri stavke logicno bi mi bilo da se sabere, ako se sabere onda je mnogo vise, a buduci da je kartica cackana i spustani klokovi i temperature nize, opet sa druge strane bi mi bilo logicnije da manje trosi a ne vise.. Pojma nemam sta se desava.

Pa zeznuli su frekvenciju jezgra definitivno.

To je sada slabija karta i od RX 570. Ili vrati original bios ili im vrati kartu, nemaš ti tu nešto mnogo kombinacija.

Pa sto je najcrnje i nije, imao sam u zadnje vreme 1050ti, rx570 pa sam jedno vreme bio na integrisanoj i sada sam uzeo ovu rx580. Tako da neka testiranja koja sam obavljao u nekim programima ta rx570 mi je davala skor od 166000 hiljada kombinacija, ova bezmalo ide do 200000 sto je nekih oko 18% povecanja. Da se nesto cudno desava, desava se, sad sta ko zna sta je prckano i kako, u sustini kartica sada nije ni blizu da se pregreje i radi normalno koliko mogu da vidim, sada da li trosi vise struje a daje slabije performanse nego sto treba, ostaje da se vidi.

Ovaj brzi bios bar po fabrickim specifikacijama koji je 1200 i 2100 trenutno nameravam da stavim originalni i ako se slucajno desi nesto da krene po zlu onda vratim na ovaj drugi koji je 1340 i 2000.

E sada u ovim zvanicnim verzijama to bi trebalo da bude ovaj bios.

bios.png

1411 sa 2000 memorija je Samsung, i kod mene na kartici pise da je Samsung, sad ne bih bas ove neverifikovane verzije ne znam koliko su dobre, ali od verifikovanih to treba da je to.

Meni je isto zapala nitro plus 580ica 4gb sa majnerskim biosom...Ja sam fleshovao ovaj ATOMBIOSBK-AMD VER015.050.002.001.000000 366Y050U.O55 i nije bilo problema

Popravio sam fan :D
Mislio sam da je nesto na pcb crklo, al reko da poslusam @animal savjet i provjerim kablove.
I fakat, odma prvi fan connector kad sam odlijepio neku crnu izolir traku kom je bio zalijepljen, vidim da je ispao malo.
Vratim tj. i guram ga do kraja:d, ponovo zalijepim traku nazad i vidi cuda, radi.
Tvornicki nije bio dobro uguran, i valjda je u pocetku i imao nekog kontakta i radio, a moguce da nije radio od prvog dana, jer nisam nikad provjeravao.

Sad su mi temp. jos nize za neki 7c, brzinski testirao par krugova heaven benchmark.

Pa sto je najcrnje i nije, imao sam u zadnje vreme 1050ti, rx570 pa sam jedno vreme bio na integrisanoj i sada sam uzeo ovu rx580. Tako da neka testiranja koja sam obavljao u nekim programima ta rx570 mi je davala skor od 166000 hiljada kombinacija, ova bezmalo ide do 200000 sto je nekih oko 18% povecanja. Da se nesto cudno desava, desava se, sad sta ko zna sta je prckano i kako, u sustini kartica sada nije ni blizu da se pregreje i radi normalno koliko mogu da vidim, sada da li trosi vise struje a daje slabije performanse nego sto treba, ostaje da se vidi.

Ovaj brzi bios bar po fabrickim specifikacijama koji je 1200 i 2100 trenutno nameravam da stavim originalni i ako se slucajno desi nesto da krene po zlu onda vratim na ovaj drugi koji je 1340 i 2000.

E sada u ovim zvanicnim verzijama to bi trebalo da bude ovaj bios.

Pogledajte prilog 282506

1411 sa 2000 memorija je Samsung, i kod mene na kartici pise da je Samsung, sad ne bih bas ove neverifikovane verzije ne znam koliko su dobre, ali od verifikovanih to treba da je to.

Sporija je, za taj sintetički benč verovatno pomaže memorija (koja je čak i oc-ovana na toj majnerskoj verziji bios-a), ali je sama grafika u ovom stanju sporija od RX 570. Odradi Unigine Heaven ili slično i uporedi sa RX 570 rezultatima, ako ti je gušt.

A za bios, to je taj ako imaš 4GB vram-a i Samsung memoriju.

Popravio sam fan :D
Mislio sam da je nesto na pcb crklo, al reko da poslusam @animal savjet i provjerim kablove.
I fakat, odma prvi fan connector kad sam odlijepio neku crnu izolir traku kom je bio zalijepljen, vidim da je ispao malo.
Vratim tj. i guram ga do kraja:d, ponovo zalijepim traku nazad i vidi cuda, radi.
Tvornicki nije bio dobro uguran, i valjda je u pocetku i imao nekog kontakta i radio, a moguce da nije radio od prvog dana, jer nisam nikad provjeravao.

Sad su mi temp. jos nize za neki 7c, brzinski testirao par krugova heaven benchmark.

Nekada je najjednostavniji problem :)

Sporija je, za taj sintetički benč verovatno pomaže memorija (koja je čak i oc-ovana na toj majnerskoj verziji bios-a), ali je sama grafika u ovom stanju sporija od RX 570. Odradi Unigine Heaven ili slično i uporedi sa RX 570 rezultatima, ako ti je gušt.

A za bios, to je taj ako imaš 4GB vram-a i Samsung memoriju.

Upravo kontra, bitan je broj procesora i brzina rada, memorija ne igra nikakvu ulogu..

Unique 1080p High

unique.png

Unique 1080p Ultra 2xAA

uniqueultra.png

Koliko ja vidim sve je to manje vise ok sa ostalim rezultatima koje nalazim. Sada sto je onoliko nizak FPS u Battlefield V, nemam pojma procesor bi valjalo da je malo jaci ali nije bas sad toliko usko grlo..

Stigao je racun inace danas, sve po pesu, za sada preporuka za PC Practic. Veceras cu da stavim bios ovaj sto sam nasao pa cemo da vidimo onda..

i7 2600 jeste slabiji za BF V, posebno što BF V voli jače procesore.

A za Heaven, nemoj gimpuješ benč. :) Sve odvrni na najjače, AAx8 i Teselacija na maksimalno (extreme) podešavanje.

i7 2600 jeste slabiji za BF V, posebno što BF V voli jače procesore.

A za Heaven, nemoj gimpuješ benč. :) Sve odvrni na najjače, AAx8 i Teselacija na maksimalno (extreme) podešavanje.

Pa na brzinu sam nasao takvu sliku na netu to jest sa tim podesavanjima pa sam izabrao isto da bih uporedio...

Evo i najjace poredjenje.

uni.jpg

Stavio sam na high podesavanja u BF V ne na ultra, ali izgleda da ni to nije bilo dovoljno, znaci da otprilike procesor pravi usko grlo i da je zato FPS na BF V nizak, grafika je u redu.

Kao moja RX 570 Nitro+ dok sam je imao. Oko 52fps-a sam imao u Heaven-u.

Sređuj bios kad stigneš. :)

Ja ne znam da li to kakve veze ima koje drajvere si u trenutku koristio i koja verzija ovog Heavena, ali ja sto sam nasao slika na internetu sve su manje vise kao moja rx580.

Odradio sam bios update i skor je malo skocio.

novi.png

Znaci slike i tekst koji nalazim podudaraju se sa ostalim rx580 : ''With those settings, I got 1433. My system is very well dialed in though, so your score of 1300 sounds about right.''

Tako da ne znam sta da kazem ali to izgleda da je to.

To je to. Nego ljudi potcenjuju RX 570 Nitro+, koja je nadrukana više od ostalih RX 570-ica i daje bliže rezultate RX 580-ici.

A što se drajvera tiče, 19.9.2 su poslednji koje sam koristio za RX 570. Unigine isto 4.0. Gledao sam skoro poređenja i za Polaris, nije bilo nekih napredaka u frejmovima sa novim drajverima (osim u Assassin-u gde je izgleda AMD neki overhead eliminisao, pa je minimalni frejm bolji).

Evo sada mi je jedan korisnik na PP poslao za njegovu Power Color Red Dragon Rx580 ali 8 GB karticu.

2vYctlt.jpg

T8Oikof.png

Iako je moja sa vecim klokom od njegove sa novim biosom, njegova opet bolji skor, e jedino ne znam da li ima veze duplo veca memorija.

novi.png

sf3hSNH.png

Vise nije ni bitno tako mu je kako mu je nego me cisto zanima znatizelje radi...

Poslednja izmena:
Veći power limit, druge latencije memorije, bolji cpu/ram koji manje radi bottleneck, drugi sistem (bolji wddm drajveri)... Nešto od toga može biti razlog jačeg skora u Heaven-u. Količina memorije u Heaven-u ne igra neku ulogu jer sam benchmark troši oko 1500MB VRAM-a.

Poslednja izmena:
A sada mi je palo na pamet, posto ja trenutno koristim vga kabl ( nemam DVI ), i onda kacim onaj konverter DVI-D na VGA, pa ja u biti koristim analogni signal, mozda se i tu u konvertovanju izgubi nesto, jer je slika u igrici vidno losija, zrnastija nije cista..
Da ima jaci CPU ima, drugi sistem, ko zna, sve po malo i eto ti ga :D

Nazad
Vrh Dno